👉Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie orzechowym❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- ok. 700g piersi z kurczaka
- 300g pieczarek
- 200g masła orzechowego
- 110g suszonych pomidorów (pokroić w paseczki)
- niepełna szkl. słodkiej śmietanki 30% (można zamienić na 18% lub 12%)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- kilka łyżek dowolnego tłuszczu (można użyć oleju z suszonych pomidorów)
Przepis na kurczaka w sosie orzechowym (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kurczaka w sosie orzechowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie kurczaka
Umyj i osusz pierś z kurczaka [01:00].
Pokrój pierś na mniejsze kawałki [01:28].
Dopraw solą i pieprzem z każdej strony [01:58].
Smażenie kurczaka i warzyw
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu [01:33].
Obsmaż kurczaka z każdej strony do momentu, aż mięso się zetnie [02:16].
Zdejmij kurczaka z patelni i dolej trochę tłuszczu [02:52].
Zeszklij pokrojoną cebulę [03:01].
W międzyczasie pokrój czosnek w kostkę [03:23].
Dodaj czosnek do zeszklonej cebuli i smaż przez minutę [03:38].
Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez chwilę [03:44].
Przygotowanie sosu i duszenie dania
Wymieszaj słodką śmietankę ze 100% masłem orzechowym, które powinno być w temperaturze pokojowej [04:30].
Dodaj mieszankę do składników na patelni i wymieszaj [05:06].
Dodaj suszone pomidory pokrojone w paski oraz zioła prowansalskie [05:21].
Wymieszaj i dodaj z powrotem na patelnię obsmażonego kurczaka [05:38].
Zmniejsz moc palnika, przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie [06:02].
Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możesz dodać kilka łyżek wody [06:22].
Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem do smaku [06:30].
Kurczak jest gotowy do podania z ulubioną surówką [06:46].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗