wtorek, 30 maja 2023

Przepis na kotlety z piersi kurczaka i brokuła


Brokułowe kotlety z piersią z kurczaka

   Tym razem trochę urozmaicenia. Czy kotlety zawsze trzeba smażyć? Czy zawsze musi to być samo mięso?

 👉Jak zrobić kotlety z brokułami i piersią kurczaka❓ 

   Robimy zdrowsze kotlety czyli bez smażenia. Bez dodatkowej ilości tłuszczu, który wsiąka podczas smażenia oraz część kotleta to warzywo. A jak wiadomo warzywa są zdrowe... Smacznego! 
 
Zapraszamy na przepis na kotlety z brokułami i piersią kurczaka. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 1 brokuł
  • pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 320g)
  • 3 jajka 
  • 100g sera żółtego 
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz 
  • ok. 2 łyżki mąki kokosowej/migdałowej lub sojowej
Przygotowanie:

Przepis na kotlety z piersi kurczaka z brokułami - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów z piersi kurczaka i brokułów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie brokuła i bazy mięsnej:

    • Ugotuj brokuł al dente (na parze lub w lekko osolonej wodzie), nie rozgotowuj go [01:13, 01:31].

    • Pokrój pierś z kurczaka w drobną kosteczkę i wrzuć do miski [01:43].

    • Dodaj przyprawy (pieprz ziołowy, bazylia, papryka, czarny pieprz, sól) [01:47, 02:00].

    • Przeciśnij czosnek [02:00, 02:06].

    • Dodaj majonez (np. domowy) [02:06, 02:18].

    • Wbij jajka [02:18, 02:28].

    • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki [02:37, 02:51].

    • Dodaj starty ser żółty (starty na grubych oczkach) [02:51].

  2. Dodanie brokuła i mąki:

    • Wystudzony brokuł pokrój na małe różyczki i dodaj do masy jajeczno-kurczakowej [03:00, 03:40].

    • Dosyp połowę mąki kokosowej (nie syp od razu całości, ponieważ mąka kokosowa bardzo wchłania płyny) [03:40, 03:59].

    • Wymieszaj – w zależności od konsystencji zdecyduj, czy potrzebujesz dodać resztę mąki [03:59, 04:23].

  3. Formowanie i pieczenie:

    • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia [04:23, 04:36].

    • Wykładaj porcje masy na papier [04:36].

    • Lekko formuj w okrągły kotlecik, troszkę spłaszczając [04:44, 04:50].

    • Włóż kotlety do nagrzanego piekarnika (180°C) [05:14].

    • Piecz od 20 do 25 minut (w zależności od grubości), aż kotlety będą rumiane [05:20, 05:26].

  4. Podanie:

    • Kotlety podawaj z dowolną surówką lub innym dodatkiem warzywnym na ciepło [06:03].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na surówkę z cukinii

Surówka z cukinii surowej

 
   Często jest tak, że jesteśmy przyzwyczajeni do jakiegoś warzywa, które jest przygotowywane dzięki obróbce termicznej. 
   Możemy się jednak zaskoczyć, gdy przełamiemy paradygmaty i wyjdziemy poza standardowe ramki społeczne. 

👉Jak zrobić surówkę z cukinii surowej❓ 

   Surówkę z cukinii można zrobić w dwóch wersjach, a dokładniej chodzi o formę przygotowania cukinii i o tym mówi Agnieszka, więc sami usłyszycie. 
 
   Zapraszamy na przepis na surówkę z cukinii... 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 2 młode cukinie 
  • czubata łyżka szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • czubata łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na surówkę z surowej cukinii - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania surówki z surowej cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cukinii i odsączanie:

    • Pokrój cukinię w słupki lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach [01:09, 01:22].

    • Pokrojoną cukinię delikatnie posól [02:15, 02:22].

    • Potrząśnij naczyniem, aby sól oblepiła całą cukinię [02:22].

    • Zostaw na parę minut, aby cukinia puściła sok [02:37].

    • Odlaj nadmiar soku [02:37, 02:44].

  2. Przygotowanie sosu:

    • Wyciskaj sok z cytryny [02:47].

    • Do sosu potrzebna jest jedna duża łyżka soku [02:53, 02:55].

    • Dopraw sos pieprzem i odrobiną soli (ostrożnie, ponieważ cukinia była już solona) [02:55, 03:06].

    • Dodaj oliwę [03:06].

    • Dokładnie wymieszaj składniki sosu, aby powstała jednorodna emulsja [03:18, 03:24].

  3. Łączenie składników i chłodzenie:

    • Do odsączonej cukinii dodaj posiekany szczypiorek [03:33].

    • Dodaj przygotowany sos [03:33].

    • Wymieszaj wszystkie składniki [03:33, 04:01].

    • Gotową surówkę przełóż do miseczki [04:01, 04:06].

    • Schłódź surówkę przez około pół godziny (lub dłużej) – wtedy jest gotowa do jedzenia [04:12, 04:19].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 28 maja 2023

Przepis na sałatkę z brokułem i świeżym ogórkiem

Sałatka z kurczakiem 


   Nie ważne, czy ktoś trenuje, czy nie, istotne jest by jeść odpowiednią ilość białka. 

👉Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i serkiem feta❓ 

   Można zrobić sałatkę, w skład której wejdą warzywa i pierś kurczaka i z taką propozycją przychodzi Agnieszka. 
 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę z kurczakiem i serkiem feta. 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 długi zielony ogórek
  • pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 280g)
  • 150g sera fety
  • 2 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu np. grecki
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona 
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i na łyżce tłuszczu smażymy na patelni. Po usmażeniu zostawiamy do wystudzenia.
Brokuł gotujemy na parze lub lekko osolonej wodzie (ma być al dente). Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia i dzielimy na małe różyczki.
Ogórek porządnie myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy.
Z majonezu, jogurtu, soli i pieprzu robimy sos.
Do miski wkładamy ogórek, brokuł, pierś z kurczaka, połowę pestek słonecznika plus sos i mieszamy. Po wymieszaniu przekładamy do salaterki. Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę i sypiemy resztą słonecznika.
Sałatkę wkładamy do lodówki aby się schłodziła i jest gotowa do jedzenia. 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 23 maja 2023

Przepis na roladę marchewkową

Rolada marchewkowa

     Jakiś czas temu Agnieszka wprowadziła rolady i roladki. Mówiąc krótko uwielbiam taką wersję kolacji. Jak tylko Agnieszka zapowie roladę to od razu robię się łatwy i mówię TAK! Nie mogę się oprzeć pokusie na Agnieszkowe roladki...

    👉Jak zrobić roladę marchewkową❓

    Najpierw trzeba zrobić ciasto, później upiec, a potem to już z górki...
    Zapraszamy na przepis na roladę marchewkową.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem



Składniki:
  • 500g marchewki
  • 5 jajek wielkość M
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g masła
  • papryka mielona słodka 
  • sól
  • pieprz 
  • 250g serka śmietankowego (typu almette)
  • szczypiorek
  • kilka rzodkiewek
  • ewentualnie kilka plastrów szynki
Przygotowanie:

Przepis na roladę marchewkową z szynką i dla wegetarian (2 w 1) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania rolady marchewkowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie masy marchewkowej:

    • Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach [01:11, 01:33].

    • Roztop masło i podsmaż na nim marchewkę [01:33, 01:55].

    • Delikatnie posól marchewkę [01:55, 02:01].

    • Smaż/duś, aż wyparuje cała woda, a marchewka zrobi się lekko miękka [02:01, 02:11].

    • Drobno pokrój czosnek w kosteczkę [02:26, 02:38].

    • Gdy woda odparuje, dorzuć czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę [02:38, 02:51].

    • Wyłącz ogień i dopraw papryką i pieprzem [02:58, 03:10].

    • W razie potrzeby, dosyp jeszcze soli [03:10, 03:17].

    • Wymieszaną marchewkę zostaw do wystudzenia [03:17, 03:38].

  2. Pieczenie ciasta na roladę:

    • Do wystudzonej marchewki dodaj żółtka (białka oddziel do osobnego naczynia) [03:43, 03:55].

    • Wymieszaj marchewkę z żółtkami [04:11, 04:21].

    • Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę [04:21, 04:31].

    • Ubitą pianę dodawaj porcjami do marchewki i delikatnie mieszaj [04:31, 04:47].

    • Przełóż masę na blaszkę (z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem) [04:47, 05:02].

    • Rozprowadź masę po całej blaszce [05:02, 05:09].

    • Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i piecz około 20 minut [05:09, 05:20].

  3. Formowanie i faszerowanie:

    • Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw roladę na 5 minut [05:25, 05:36].

    • Wyjmij roladę i zwiń ją w rulon razem z papierem do pieczenia (dość ściśle, aby nadać kształt) [05:36, 05:47].

    • Zostaw roladę do całkowitego wystudzenia [05:47, 05:58].

  4. Przygotowanie i nakładanie farszu (nadzienia):

    • Zetrzyj rzodkiewki na tarce o grubych oczkach [06:18, 06:29].

    • Odciskaj rzodkiewki z nadmiaru wody i przełóż do miseczki [06:29, 06:36].

    • Dodaj serek śmietankowy i posiekany szczypiorek [06:36, 06:50].

    • Dokładnie wymieszaj całość [07:03, 07:11].

    • Rozwiń wystudzoną roladę i delikatnie odklej od papieru [07:11, 07:31].

    • Smaruj roladę gotowym serkiem [07:31].

    • Jeśli robisz roladę 2 w 1, na części dla wegetarian (bez wędliny) nałóż grubszą warstwę sera [07:31, 07:50].

    • Na drugiej części ułóż szynkę (lub inną wędlinę) [08:14, 08:17].

  5. Finalizacja i chłodzenie:

    • Zwiń roladę dość ściśle, pomagając sobie papierem, i dociskaj, by nie było wolnych przestrzeni [08:17, 08:51].

    • Owiń roladę dodatkowo papierem i włóż do lodówki do porządnego schłodzenia (wtedy będzie się lepiej kroiła) [08:51, 09:14].

    • Po schłodzeniu kroisz roladę na plastry (ok. 1,5 cm) [09:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 21 maja 2023

Przepis na bułki poznańskie z przedziałkiem

Bułeczki na śniadanie

     Jeśli chodzi o mój gust najbardziej lubię proste, okrąglutkie bułeczki beż żadnych upiększeń. Wzięło się to stąd, że bułeczki takie mogłem przekroić na 3 i zjeść 3 kanapki z jednej bułki. Więcej warzyw itd., a mniej węglowodanów...

    👉Jak zrobić bułeczki z przedziałkiem❓

    Jednak jak Agnieszka zrobi coś nowego, to zawsze chętnie spróbuję, a nuż mi się coś odmieni...
    Zapraszamy na przepis na bułeczki śniadaniowe.
 
    Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 
 



Składniki:
  • 520g mąki (użyłam orkiszowej typ 630, można zamienić na pszenną typ 650)
  • 20g drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
Przygotowanie:
     Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy olej. Ciasto porządnie wyrabiamy (mieszamy, zagniatamy aby go dobrze napowietrzyć). Ciasto wyrabiamy tak przynajmniej z 5 do 10 minut (ma być elastyczne gładkie i odchodzić od ręki). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy zagniatamy, aby ciasto odgazować. Następnie robimy wałeczek i dzielimy na 9 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę (bułeczkę) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i opruszonej mąką (zachowując odstępy bo bułki będą rosły).
    Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia. Gdy już się napuszą (podrosną), to tępą stroną noża na środku robimy przedziałek. Robimy to z wyczuciem, aby nie przedzielić bułki na pół, a tylko zaznaczyć wgłębienie (przedziałek).
    Tak przygotowane bułki poznańskie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 20 minut. Bułeczki mają być rumiane. Aby sprawdzić, czy są upieczone wystarczy postukać od spodu w bułeczkę, jeśli słyszymy głuchy dźwięk, to znaczy że są upieczone.
     Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 18 maja 2023

Przepis na pieczoną karkówkę na kiszonej kapuście

Karkówka w kiszonej kapuście

    Pamiętam czasy gdy wchodziły do sklepów zestawy przypraw do mięsa. Potem robiło się marynaty... Teraz Aga robi podwójną opcję przyprawy. Po pierwsze jest to marynata i dodatkowo karkówka przechodzi smakiem kiszonej kapusty i nie tylko. 

👉Jak zrobić karkówkę na kiszonej kapuście❓ 

   Same przyrządzenie nie jest trudne. Mając taki film spokojnie zrobił bym taka karkówkę z piekarnika. Kilka, może kilkanaście minut i potem pieczenie, a piecze się samo. 
   Tak na prawdę mamy 2 przepisy! 
  1. Przepis na karkówkę 
  2. i drugi ukryty na marynatę do karkówki. 
   Taką marynatę można wykorzystać do innych dań mięsnych pieczonych i grillowanych.
    Zapraszamy na przepis na karkówkę w kiszonej kapuście z piekarnika. 
 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1kg karkówki
  • ok. 600g kiszonej kapusty
  • 6-7 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • ok. 100ml wody
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
Przygotowanie:

Przepis na pyszną karkówkę na kiszonej kapuście - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonej karkówki na kiszonej kapuście, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie kapusty:

    • Odciskaj kiszoną kapustę z nadmiaru soku [01:21].

    • Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozłóż po całym dnie [01:25, 01:40].

    • Na kapustę wrzuć kilka kulek ziela angielskiego [01:40, 01:49].

    • Dodaj parę liści laurowych [01:49, 01:54].

  2. Przygotowanie marynaty:

    • Do musztardy i przecieru pomidorowego dodaj łyżeczkę soli i świeżo mielony pieprz [01:54, 02:09].

    • Dodaj przyprawy (paprykę wędzoną słodką, kolendrę i czosnek granulowany) [02:09].

    • Dokładnie wymieszaj całość [02:09, 02:24].

  3. Krojenie i marynowanie karkówki:

    • Karkówkę pokrój na plastry o grubości około 1 do 1,5 cm [02:24].

    • Smaruj plastry przygotowaną marynatą z obu stron [02:35, 02:48].

    • Układaj karkówkę na kapuście kiszonej, tak aby kapusta była całkowicie przykryta [02:48, 03:35].

  4. Pieczenie:

    • Wlej wodę do naczynia [03:35, 03:42].

    • Przykryj [03:42].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (200°C) i piecz pod przykryciem przez dwie godziny [03:42, 03:53].

  5. Podanie:

    • Gotową karkówkę na kapuście nakładaj i podawaj [03:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 17 maja 2023

Przepis na tartę rustykalną z rabarbarem

Tarta rustykalna z rabarbarem

   Deser to posiłek, który najwięcej frajdy sprawia dzieciom, szczególnie wtedy gdy jest słodki. 
    Jednak nie trzeba przesadzać z cukrem i można pominąć ten element, tak jak zrobiła to Agnieszka. 

👉Jak zrobić tartę rustykalną z rabarbarem❓

 👉Jak zrobić ciasto bez cukru❓ 

   To proste można cukier zastąpić! I wszystko jest w filmie. 
   Zapraszamy na przepis na tartę rustykalną z rabarbarem.
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 150g masła
  • 280g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 łodyg rabarbaru (wszystko zależy od długości i grubości)
  • 2 czubate łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki erytrytolu
Przygotowanie:
   Z mąki, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Ciasto możemy sobie zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.
   Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła (na grubość ok. 0,5cm). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z papierem na blaszkę.
   Kaszę mannę sypiemy na ciasto (zostawiamy 5cm brzeg bez posypywania kaszy).
   Rabarbar obieramy, kroimy na takie 1-1,5cm kawałki. Tak przygotowany rabarbar układamy na cieście i sypiemy erytrytolem (jedną czubatą łyżeczkę erytrytolu zostawiamy). Wolne brzegi ciasta zakładamy do środka i dociskamy. 
   Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Brzegi tarty smarujemy rozpuszczonym masłem i sypiemy erytrytolem. Masło, które nam zostało polewamy po rabarbarze.
   Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni (góra-dół). Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, ma być rumiana.
   Gotową tartę możemy jeść na ciepło i na zimno (gdy wystygnie).
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 14 maja 2023

Przepis na kotlety mielone z mozzarellą pieczone w piekarniku

Kotlety mielone

    Jestem fanem kotletów de volaille. Pewnie prędzej bym się nauczył jak robić kotlet de volaille niż zwykłego, klasycznego, tradycyjnego schabowego. Którego i tak nigdy nie zrobiłem. 
   Dlaczego? Bo popularny! Zawsze lubiłem eksperymenty i nowości na talerzu. 

👉Jak zrobić kotlety mielone z mozzarellą❓ 

   Taką nowość zrobiła Agnieszka, a jak zrobić, to już wszytko jest w filmie.... 
   Zapraszamy na przepis na kotlety mielone z mozzarellą.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 2 jajka M
  • opakowanie sera mozzarella w kulkach
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 kopiasta łyżka natki pietruszki
  • 100ml wody lub bulionu mięsnego/warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny 
Przygotowanie:

Przepis na kotlety mielone z mozzarellą (pieczone w piekarniku) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów mielonych z mozzarellą, pieczonych w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie masy mięsnej:

    • Mięso mielone przełóż do miski [01:22, 01:29].

    • Dodaj jajka [01:29].

    • Pokrój cebulę w drobną kosteczkę [01:31, 01:54].

    • Dodaj posiekaną natkę pietruszki (jedną porządną łyżkę) [01:54].

    • Dodaj pieprz ziołowy [02:05].

    • Dopraw solą i czarnym pieprzem (każdy doprawia według własnego uznania) [02:09, 02:26].

    • W trakcie mieszania masy dodawaj po troszku wody (można ją zastąpić bulionem mięsnym lub warzywnym) [02:46, 02:53].

    • Mieszaj, aż masa będzie jednolita [02:53].

  2. Formowanie kotletów:

    • Przygotuj miseczkę z wodą, do której będziesz zanurzać dłonie, aby mięso się do nich nie kleiło [03:00, 03:04].

    • Nabierz porcję mięsa (wielkość kotleta jest dowolna) [03:04, 03:15].

    • W środek każdego kotleta włóż 2 lub 3 kulki mozzarelli (one zmniejszą się podczas pieczenia) [03:15, 03:25].

    • Uformuj kotleta, delikatnie go spłaszcz [03:30, 03:52].

    • Układaj kotlety na foremce wyłożonej papierem do pieczenia [03:30, 03:52].

  3. Pieczenie:

    • Włóż kotlety do nagrzanego piekarnika (200°C) [03:52, 04:03].

    • Piecz około 35 minut (jeśli zrobisz mniejsze kotlety, skróć czas pieczenia do około 20 minut) [04:03, 04:14].

    • W okolicach 20. minuty obróć kotlety na drugą stronę i dopiekaj, aby były rumiane [04:14, 04:19].

  4. Podanie:

    • Gotowe kotlety podawaj z surówką [04:30].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 11 maja 2023

Przepis na pieczarki w cieście piwnym

Pieczarki w cieście

    Pieczarki wyszły wyśmienicie, zjadłem i poszedłem biegać. Okazały się fit, a ja poprawiłem swój ostatni wynik na 10 km o 5 min i 20 sek. No dobra, nie od pieczarek poprawiłem wynik, jednak na pewno nie były zbytnim obciążeniem na żołądku...

    👉Jak zrobić pieczarki w cieście piwnym❓

    Tak jak kalafiora w cieście... No prawie tak samo bo ciasto inne... 
    Zapraszamy na przepis na pieczarki w cieście piwnym.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem Jak zrobić pieczarki w cieście piwnym na przystawkę - Przepis na przekąskę
 





Składniki:
  • 1 szklanka mąki, użyłam orkiszowej (szklanka o pojemności 250ml)
  • szklanka piwa
  • ok. pół kilograma małych pieczarek 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
Do mąki wsypujemy przyprawy: czosnek, paprykę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, wlewamy piwo i dokładnie mieszamy. Ma powstać ciasto, o gęstości gęstej śmietany. Gdyby było zbyt rzadkie, to dodać trochę mąki. 
Ciasto zostawiamy na 10-15 do odpoczynku. 
Pieczarki dokładnie czyścimy i obieramy. Jeśli są duże to kroimy na pół, lub na 4 części.
W rondelku rozgrzewamy olej, ma go być tyle aby pieczarki podczas smażenia mogły pływać.
Partiami wrzucamy pieczarki do ciasta, mieszamy aby pieczarki ze wszystkich stron oblepiły się ciastem, a następnie wkładamy na rozgrzany olej. Pieczarki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu wyjmujemy pieczarki na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Takie pieczarki wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno np. z dodatkiem sosu czosnkowego.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na kiełbaskę piwną z grilla

Kiełbaski w piwie z grilla

      Namówiłem Agnieszkę na zrobienie czegoś na piwie i mamy teraz już całą kolekcję. Kolejny przepis na marynatę z piwem. Tym razem to królowej grilla, czyli kiełbasy. 

👉Jak zrobić kiełbaski na grilla w marynacie piwnej ❓ 

Zrobienie jest proste, bo tylko 3 składniki marynaty tylko trzeba zaplanować i pamiętać by przygotować najlepiej dzień wcześniej. 
     Zapraszamy na przepis na kiełbaski w piwnej marynacie z grilla. 
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • szklanka piwa (250ml)
  • 1 duża cebula
  • 4 kawałki dobrej kiełbasy ok. 550g (użyłam podwawelskiej)
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do pojemnika. Wlewamy piwo, dodajemy sos sojowy i całość mieszamy.

   Kiełbaskę nacinamy z ukosa lub w krateczkę. Tak przygotowaną kiełbasę wkładamy do marynaty piwnej (zamykamy pojemnik) i zostawiamy na 3-4 godziny. Co jakiś czas obrócić kiełbaskę i od góry polać marynatą. Taką kiełbaskę możemy włożyć do lodówki i zostawić w marynacie nawet na całą noc.
   Po upływie 4 godzin kiełbasę wyjmujemy z marynaty i grillujemy. Co jakiś czas obracamy i kontrolujemy stopień wypieczenia.
   Ja i moi domownicy lubimy kiełbaskę mocno wypieczoną, więc dłużej trzymam na grillu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 7 maja 2023

Przepis na rybę zapiekaną ze szpinakiem i mozzarellą


Ryba zapiekana w piekarniku

  W życiu usmażyłem jedną rybkę, potem zdarzało mi się upiec. Wiadomo smażone nie zdrowe, a pieczone zdrowe. Tak mi w głowie zakodowano, więc do smażenia nie garnąłem się. Co najwyżej usmażyłem jajecznicę lub naleśniki.... 

👉Jak zrobić obiad zgodny z dietą rozdzielną❓ 

   Robiłem różne potrawy pieczone zanim Agnieszka się wprowadziła, a dzisiaj to Agnieszka włada w kuchni i ma dla Was nowy przepis na pieczoną rybę. Zapraszamy na przepis na rybę zapiekaną w szpinaku i mozzarelli.
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 450g filetów bez skóry (u mnie miruna)
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ok. 250g mozzarelli (twardej)
  • 50ml śmietanki 30%
  • pieprz cytrynowy 
  • sól
  • pieprz czarny
Przygotowanie:

Przepis na rybę zapiekaną ze szpinakiem i mozzarellą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ryby zapiekanej ze szpinakiem (miruna), z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie szpinaku:

    • Wlej oliwę na patelnię i podgrzej [01:22, 01:27].

    • Pokrój cebulę w drobną kostkę [01:27, 01:42].

    • Wrzuć cebulkę na rozgrzaną oliwę i podsmażaj do zeszklenia [01:42, 01:57].

    • Do zeszklonej cebuli przeciśnij czosnek [02:08].

    • Podsmażaj przez chwilę (około minuty) i wrzuć umyty szpinak [02:18, 02:27].

    • Podsmażaj szpinak, aż całkowicie zwiędnie (można lekko posolić, by przyspieszyć proces) [02:27, 02:45].

    • Gdy szpinak zwiędnie i nadmiar wody wyparuje, dopraw odrobiną soli i czarnego pieprzu [02:45, 02:57].

    • Wlej słodką śmietankę 30% [02:57, 03:02].

    • Podsmażaj jeszcze 2-3 minuty [03:02].

    • Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem [03:07, 03:14].

    • Szpinak jest gotowy – wyłącz [03:34].

  2. Przygotowanie ryby:

    • Umyj filety z ryby (miruna) pod bieżącą wodą i osusz [03:44, 03:47].

    • Przypraw filety solą i pieprzem cytrynowym (opcjonalnie odrobiną pieprzu czarnego) z obu stron [03:47, 03:58].

  3. Zapikanie:

    • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem [04:36, 04:40].

    • Ułóż filety z ryby na dnie naczynia [04:40, 04:48].

    • Na filety wyłóż przygotowany szpinak [05:07, 05:20].

    • Pokrój mozzarellę i ułóż plastry na szpinaku (jeden obok drugiego) [05:20, 05:50].

    • Włóż rybę do nagrzanego piekarnika (180°C z termoobiegiem) [05:50, 05:57].

    • Zapiekaj około 20-25 minut (jeśli filety są grubsze, piecz parę minut dłużej) [05:57, 06:00].

  4. Podanie:

    • Upieczoną rybę podawaj np. z surówką z kiszonej kapusty [06:11, 06:24].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗