czwartek, 13 maja 2021

Ryba smażona w panierce z sezamu

      Nigdy nie byłem mocny w robieniu ryby panierowanej, może dlatego że nigdy też nie usmażyłem panierowanego kotleta.
     Jeśli już to wolałem upiec rybę w piekarniku lub kombiwarze.
     Świetnie komponuje się z surówką z kapusty kiszonej i mamy idealny obiad... 😁


 
 
 

 
 


Składniki:
  • Ryba (dowolny gatunek)
  • Sezam
  • Siemię lniane złote
  • Jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



Sałatka ze szparagami i jajkiem


    Agnieszka postanowiła zrobić sobie kolację...
    Kolację dla siebie, więc można uznać, że taka porcja sałatki to kolacja dla singla! Ja w tej uczcie nie uczestniczyłem, bo nie zasłużyłem! 
    No dobra tak naprawdę ja miałem kolacje wegańską, według pewnych zasad, dzięki którym moja 48 godzinna wegańska dieta jest dietą oczyszczającą! O czym mówiłem wjednym filmie: https://youtu.be/OMgVECGLRn0 
    Kuracja, dieta można poprawić zdrowie, a większość pewnie bardziej będzie zainteresowana faktem, że można zrzucić kilka zbędnych kg! - Czyli schudnąć! 
 
Mam nadzieje, że jak skończę kuracje oczyszczająca to Agnieszka zrobi taka sałatkę tez dla mnie... 
 
 
 

 


Składniki:
  • 1/3 pęczka szparagów
  • garść dowolnej sałaty lub mixu sałat
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 2-3 jajka (w zależności M czy L)
  • sól
  • pieprz
  • czarnuszka
  • kiełki
  • sos czosnkowy
Przygotowanie:
    Jajka gotujemy na twardo. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Kroimy na kawałki ok. 3cm, a główki jeśli są nawet dłuższe to zostawiamy w całości. Tak przygotowane szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie nie dłużej niż 5 minut (grubsze możemy z minutę dłużej pogotować). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zahartować i żeby pozostał ładny zielony kolor. 
   Sałatę wykładamy na talerz, układamy na niej przekrojone na pół pomidorki, szparagi, jajka pokrojone na pół lub w ćwiartki. Delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy sosem czosnkowym, tutaj znajdziecie przepis: 
   Na samym końcu posypujemy czarnuszką i kiełkami.

*Ta sałatka jest to porcja dla jednej osoby.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 1 maja 2021

Szaszłyki z mięsa mielonego z grilla


Grillowane szaszłyki

z mięsa mielonego


Zapytałem się Agnieszki?
-Jaki masz jeszcze pomysł na przepis na grilla?
Zaczęła mi coś opowiadać i powiedziała że:
- Nie wiem jak to nazwać...
-Jak nie wiesz jak, to nazwać, to co ja mam napisać w tytule... ? - odparłem Po jakimś czasie dowiedziałem się o co jej chodzi:
-To coś podobnego do cevapcici, które jadłeś w Chorwacji!
-A teraz rozumiem! - i wszystko stało się jasne!


Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • mięso mielone (ja użyłam z udźca indyka(
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
  • 1 łyżka natki z pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 29 kwietnia 2021

Sałatka z łososiem i awokado


Sałatka z łososiem

i awokado

na MIX-ie sałat.

 
     Sałatek nigdy za wiele! Mogą być sałatki - warzywne dla wegan, - sałatki dla wegetarian np. z jajkiem lub serkiem, - oraz dla wszystkich, czyli np. z mięsem lub rybami! Taką sałatkę z łososiem dziś proponuje Agnieszka!
 

Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 150g łososia sałatkowego
  • opakowanie mixu sałat lub jakiejś sałaty 150g
  • 1 awokado
  • 2 garści pomidorów koktajlowych
  • pół dużej papryki żółtej lub w innym kolorze
  • ulubione kiełki (ja dałam z jarmużu)
  • mały jogurt naturalny 125g - 140g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
 
     Z jogurtu, soku z cytryny, soli i pieprzu robimy sos. 
     Na półmisek lub szeroką salaterkę wykładamy sałatę. Na niej układamy przekrojone na pół pomidorki, paprykę w kostkę i awokado w kostkę. 
     Na samym końcu kładziemy łososia (jak duże kawałki to pokroić na mniejsze), polewamy sosem i posypujemy kiełkami.


 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 28 kwietnia 2021

Grillowane skrzydełka



Za czasów mojego samotnego grilowania, inaczej mówiąc kawalerskiego, rzadko robiłem skrzydełka na grilla. Może dlatego, że grill nie kojarzył mi się z drobiem, kurczakami... Może tez dlatego ze nie wpadłem na jakiś genialny pomysł co do przyprawienia skrzydełek i nie mogłem zabłysnąć. Kolejny powód może być taki, że w moim kombiwarze królowały ćwiartki na obiad więc regularnie jadłem kurczak pieczonego, który nie wiele różnił się od kurczaka zgrilowanego.


Link do filmu z przepisem:

162 - Jak przyprawić skrzydełka kurczaka na grilla? - Prosty przepis na marynatę! Szybki sposób!






Składniki:
  • 10 skrzydełek z kurczaka 
  • łyżka musztardy ostrej
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół, w skład której wchodzą: czosnek granulowany, majeranek, papryka ostra, kozieradka
  • łyżeczka soli
Przygotowanie:
Skrzydełka myjemy, odcinamy lotki (cienkie końcówki) i osuszamy. Wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy skrzydełka i układamy w pojemniku z przykrywką. Zostawiamy na godzinę, dwie lub nawet na całą noc (jak mamy czas) aby przeszły przyprawami. Jeśli skrzydełka zostawiamy na dłużej niż godzinę, to należy włożyć je do lodówki. Na około 20 minut przed grillowaniem należy wyjąć z lodówki, aby się ociepliły. 

Tak przygotowane skrzydełka możemy grillować na patelni, grillu elektrycznym, czy też tradycyjnie. Grillujemy na średniej mocy lub na wyżej ustawionym ruszcie, co jakiś czas obracając z jednej strony na drugą, aby się równo zgrillowały.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 22 kwietnia 2021

Roladki z grillowanej cukinii z łososiem i twarożkiem


Przystawka: Roladki

z grillowanej cukinii!

 
     Przystawka czy posiłek białkowy? 
     Wszystko zależy od tego ile się zrobi! Na pewno trzeba wykazać się  cierpliwością lub zorganizować coś do roboty czekając aż z grilluje się cukinia.
    Potem to już raz, dwa i gotowe...
    "Raz" to zrobię nie twarożku, a "dwa", to pozwijanie i gotowe...
    Smacznego!



Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • cukinia
  • łosoś sałatkowy
  • kostka twarogu chudego
  • łyżka śmietany
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Cukinię myjemy i osuszamy. Najlepiej wybierać takie, które będą długie i do maximum 500g (wtedy nie mają dużych pestek). Cukinię kroimy w plastry 0,5cm i grillujemy z dwóch stron, aż pojawią się paseczki. Następnie zostawiamy zgrillowane plastry do wystudzenia.
     Z twarogu, śmietany, pieprzu, soli i koperku robimy twarożek (możemy zmiksować, wtedy będzie bardziej aksamitny). Jeśli mamy twaróg bardziej suchy, to należy dodać więcej śmietany.
     Na wystudzony plaster cukinii kładziemy twarożek (na 1/3 długości), a na nim plasterek łososia i zwijamy tak aby powstała nam roladka.
     Takie roladki świetnie nadają się jako przystawka lub możemy sobie zaserwować na śniadanie lub kolację.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Kanapki warzywne bez chleba - białkowe

    Kiedy postanowiłem rozpocząć moją przygodę z dietą rozdzielną musiałem zrezygnować z kanapek z wędliną, serem białym i żółtym, jajkami itd... Otóż problem jest pozorny i można go rozwiązać szukając alternatywy dla pieczywa, a zarazem dla węglowodanów. Po skończonym rejsie w Chorwacji, czekając na autokar w marinie w Sukosanie, który jest dopiero o 21:30 musiałem coś jeść. Wcześniej przygotowałem sobie pojemnik z czerwoną i zieloną papryką, drugi z ogórkami pokrojonymi w kostkę na sałatkę. Dodatkowo w moim plecaku zalegały 2 całe ogórki i trochę mnie złościły zajmując miejsce. Wtedy przyszła koncepcja, którą postanowiłem wdrożyć w życie, a następnie w domu dopracować. Prawda jest taka, że tak się nakręciłem, że ten post już pisze w knajpce w marinie. Po powrocie do domu tylko przygotuję takie kanapki, zrobię fotki i zaprezentuje gotowy model śniadania

Składniki:
  • zielony ogórek najlepiej duży i gruby,
  • sól,
  • pieprz,
  • wędlina,
  • cebulka, szczypiorek lub pietruszka,
  • majonez, ketchup lub musztarda - co kto lubi. 

Przygotowanie:

Kupujemy lub czekamy jak we własnym ogródku urośnie DUŻY ogórek (Tak! Tak! Wiem o czym niektórzy myślą😆 - bo dziś będzie o jedzeniu... ). Myjemy i kroimy w plasterki po skosie na tyle grube by się nie wyginały, tak prawie do 1 cm. Solimy, pieprzymy, a jak jest z własnego ogródka to nie koniecznie musimy go przyprawiać. Układamy wędlinę, smarujemy np. majonezem i posypujemy posiekaną cebulką, szczypiorkiem lub pietruszką. Jedyne co pozostaje to rozkoszować się nową formą kanapek bez zapychającego jelita pieczywa (w szczególności pszennego). Myślę, że nie tylko ci, którzy dbają o zdrowie będą zadowoleni, również wszyscy Ci, którzy chcą schudnąć, a nie mogą rozstać się z kanapkami znajdą w tej metodzie rozwiązanie.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 18 kwietnia 2021

Sałatka z grillowanym serem halloumi


Grillujemy ser halloumi

     Ser HALLOUMI! Co ta kobieta znowu wymyśliła?
     Dziś Agnieszka proponuje kupić ser halloumi, a następnie go zgrillować i zrobić sałatkę z grillowanym serem halloumi i dużej ilości warzyw.
     Ser halloumi ma 25% tłuszczy i 22% białka i odrobinę węglowodanów, czyli poniżej 2%...

 




Składniki:
  • opakowanie sera halloumi
  • roszponka lub rukola (opakowanie)
  • papryka czerwona
  • pół papryki żółtej
  • 1-2 garście pomidorów koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli
  • łyżka musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Ser halloumi kroimy w plastry (5-7mm) i grillujemy z dwóch stron na grillu lub patelni grillowej. Robimy to szybko, ponieważ jak będziemy długo trzymać to się roztopi. 
     Roszponkę wykładamy na półmisek lub do szerokiej salaterki. Układamy na niej pokrojone papryki (w większą kostkę), następnie przekrojone na pół pomidorki, a na końcu pokrojoną w piórka cebulę.
     Z oliwy, soku z cytryny, musztardy, soli i pieprzu robimy sos. Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa, a na końcu układamy zgrillowane plastry sera. 
     Sałatka od razu nadaje się do konsumpcji.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 14 kwietnia 2021

Boczek z grilla


 Top ot the Top czyli boczek z grilla!

 
     Sezon na grilla nie może obejść się bez nowych pomysłów. 
     Od poprzedniego sezony Aga wprowadziła nowy pomysł, który można rzucić na grilla. Ponieważ wysiadł nam grill na węgiel drzewny, więc został tylko elektryczny. Dzięki temu pobiliśmy chyba rekord co do ilości zrealizowanych grilli w sezonie. Aga wystawiała grill, podłączała do gniazdka zrobionego na altance specjalnie w tym celu i gotowe. 
     O grillu dowiadywałem się w momencie gdy byłem wołany na obiad... 
Ten elektryczny grill ma jednak jakieś plusy... 😁😁😁
 




Składniki:
  • plastry boczku (ilość dowolna)
Składniki na marynatę:
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • papryka ostra wędzona
  • kozieradka
  • kminek
  • rozmaryn
  • cząber
  • sól
  • oliwa lub olej

Przygotowanie:
     Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy z obu stron plastry boczku, wkładamy je do pojemnika i szczelnie zamykamy. Zostawiamy na całą noc w lodówce lub dłużej i następnego dnia możemy już boczek grillować.
     Boczek jeśli grillujemy na patelni, to należy to robić na średniej mocy palnika. Przy grubszych plastrach boczku, należy je co jakiś czas obracać z jednej strony na drugą aby się równomiernie upiekły.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 3 kwietnia 2021

Żurek na domowym zakwasie

Żurek domowy

na domowym zakwasie


    Dziś w końcu Agnieszka wkroczy do akcji i przygotuje żurek świąteczny, a razem z Agnieszką do akcji wkroczy domowy zakwas na żurek, który pielęgnowała od kilku dni i pokazywała przy okazji nagrywania kolejnych przepisów – krótko mówiąc były wstawki, co robić z zakwasem! Dziś dwu etapowy przepis! Czyli najpierw przepis na wywar do żurku, a potem odcedzamy wywar i gotujemy sam żurek.

Link do filmu z przepisem:
151 - ŻUREK wielkanocny! przepis na bazie DOMOWEGO ZAKWASU na żurek
 

 

Składniki:
  • ok. 350-400g wędzonki (surowy wędzony boczek, wędzone żeberka, kości itp.)
  • surowa biała kiełbasa (ilość dopasować do ilości osób)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • lubczyk
  • 2-3 ząbki czosnku
  • chrzan
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • zakwas na żurek ok. 400ml (ilość dopasować do własnych gustów smakowych)
  • łyżka majeranku
  • woda
Przygotowanie:
      Wędzonkę i warzywa (marchew, pietruszka, por, seler, lubczyk, cebula) plus zioła (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach) wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tyle aby wędzonka i warzywa były w całości przykryte) i stawiamy na kuchnię. 
    Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości wędzonki i warzyw. Piętnaście minut przed końcem gotowania dodajemy białą kiełbasę i czosnek (należy go lekko zmiażdżyć, wtedy szybciej odda swój aromat). Gdy wywar znowu zacznie się gotować, gotujemy jeszcze 15 minut. 
     Po ugotowaniu wywar przecedzamy do drugiego garnka (powinniśmy uzyskać ok. 2l wywaru). 
     Zakwas na żurek dokładnie mieszamy i przecedzamy przez sitko, aby się pozbyć ziół które tam się znajdują.
     Garnek stawiamy na kuchnię, dodajemy sól, pieprz, majeranek i doprowadzamy do wrzenia. A w tym czasie dokładnie mieszamy zakwas na żurek. Do zagotowanego wywaru wlewamy zakwas (ilość dopasować do własnego smaku - bardziej lub mniej kwaśny) i mieszamy do zagotowania - gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty. 
     Po wyłączeniu kuchenki dodajemy chrzan (ilość dowolna), słodką śmietankę i dokładnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba to doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
     Wyjmujemy wędzonkę, białą kiełbasę i kroimy. Żurek rozlewamy na talerze, do każdego talerza dodajemy kiełbasę, wędzonkę, ugotowane na twardo jajko i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 31 marca 2021

Mazurek kajmakowy


Mazurek kajmakowy na wielkanocny stół


Mazurek wielkanocny zagości u nas w domu po raz pierwszy! Dzieci jak zobaczyły zdjęcie już są szczęśliwe i bardzo im się podoba zdobienie mamy... Przepis i wykonanie mazurka wielkanocnego jest proste, więc wierzę w Was i jestem głęboko przekonany, że sobie poradzicie!



Link do filmu z przepisem:
149 - Przepis na tradycyjny MAZUREK KAJMAKOWY na święta
 

 

Składniki:
  • 320g mąki
  • 160g masła
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • słoik kwaśnego dżemu
  • puszka masy kajmakowej
  • do ozdobienia: orzechy, rodzynki lub inne bakalie
Przygotowanie:
 
     Z masła, mąki i śmietany zagniatamy szybko ciasto (śmietana i masło w temperaturze pokojowej). 
     Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby się porządnie schłodziło. 
      Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek, aby wyłożyć brytfankę o wymiarach (25/39cm). Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowany placek przekładamy do brytfanki, odcinamy nadmiar ciasta, z którego robimy cienkie wałeczki i obkładamy brzegi foremki. Na ciasto wykładamy cienką warstwę dżemu. 
      Tak przygotowany spód mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 25 minut, aż brzegi będą rumiane. Po upieczeniu, zostawiamy spód mazurka do całkowitego wystudzenia. Następnie wykładamy na niego masę kajmakową i dowolnie zdobimy. 
 
     Taki mazurek możemy przygotować kilka dni wcześniej przed świętami. Należy go zawinąć w folię spożywczą i trzymać w chłodnym miejscu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 28 marca 2021

Biały boczek pieczony w piekarniku

Pieczemy biały boczek


     Biały boczek to tradycja rodzinna musi być na święta, a ja zawsze powiadam, że jak nie ma białego boczku to nie ma świąt.
    Biały boczek u mnie w domu był 3 razy w roku: 1. Na święta wielkanocne 2. Na Boże Narodzenie 3. i ponieważ kocham biały boczek, dostawałem go od mamy na prezent z okazji imienin i urodzin, a ponieważ urodziny i imieniny mam tylko raz, to nie mogłem dostać 2 razy w roku tylko raz! Dlatego biały boczek był pieczony 3 razy w roku.
 


Link do filmu z przepisem na peklowanie boczku:
 

Link do filmu z gdzie pieczemy boczek: 
 



Składniki:
  • ok. 1,20 kg boczku bez żeber
  • 1l wody
  • łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu w ziarnkach
  • czubata łyżeczka majeranku
Solanka - Przygotowanie:
       Składniki na solankę zagotować i zostawić do całkowitego wystudzenia. Boczek wkładamy do pojemnika odpowiedniej wielkości i zalewamy zimną solanką (powinna całkowicie zakryć boczek). Wstawiamy do lodówki na dwie doby (jeśli boczek jest bardzo gruby, to należy jeszcze wydłużyć o 12 godzin leżakowanie w solance). 
 
Składniki:
  • ok. 1,20 kg boczku wyjętego z solanki
  • 5-7 sztuk cebul (zależy od wielkości)
  • 5-8 ząbków czosnku
  • sól
  • majeranek
  • czosnek granulowany
Przygotowanie do pieczenia i pieczenie boczku:
     Po tym czasie wylać solankę, boczek osuszyć, posypać delikatnie solą, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Na dno naczynia rozłożyć czosnek i położyć na nim boczek. Cebulę pokroić na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości), obłożyć boczek, przykryć pokrywką i piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach (góra-dół) przez 1,5 godziny. 
Jeśli chcemy aby boczek był rumiany, to na ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć pokrywkę.
Po upieczeniu boczek zostawić jeszcze przez 10-15 minut w naczyniu, którym się piekło i dopiero wyjąć na talerz do wystudzenia. Jak wystygnie włożyć do lodówki na kilka godzin (boczek dobrze się zsiądzie) i można wtedy łatwo kroić plastry.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 

Sałatka z buraków z migdałami


Sałatka z buraków z migdałami i feta


      Dziś Agnieszka pokazuje jak zrobić sałatkę z czerwonych buraków z migdałami i serkiem feta.  To taka wegetariańska wersja dania białkowego!
 
     Sałatka jest wielowarstwowa, przeplatają się różne kolory: biały zielony i ciemno czerwony, czyli burakowy! Wygląda to wyśmienicie
 


Link do filmu z przepisem:
 




Składniki:
  • opakowanie roszponki (100g)
  • 500g buraków czerwonych pieczonych
  • opakowanie sera feta
  • 50g płatków migdałów
Sos:

  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
      Roszponkę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Buraki i fetę kroimy w kostkę. Z podanych składników robimy sos (wszystkie składniki dokładnie mieszamy).
     Potrzebujemy szklaną miskę, na dno wykładamy połowę roszponki, polewamy połową sosu, kładziemy buraki, następnie drugą część roszponki i polewamy resztą sosu. 
     Na sałatę wykładamy fetę, posypujemy płatkami migdałów i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 

piątek, 26 marca 2021

Domowy zakwas na żurek


   Żurek to danie staropolskie 

 
     Znany z opisów kronikarzy i podawanych przez historyków, chociaż każdy zdecydowanie woli żurek podany na talerzu i gotowy do zjedzenia bo od samego czytania o żurku człowiek się nie naje.  
     Tradycyjnie żurek był daniem postnym podawanym z ziemniakami lub jajkiem. Jednak obecnie ta tradycja miesza się z tradycją podawania barszczu białego, czyli żurek podaje się z boczkiem lub kiełbasą wędzoną, a najczęściej białą kiełbaską.



Link do filmu z przepisem:




Składniki:
  • 0,5l przegotowanej letniej wody
  • pół szklanki mąki żytniej typ 720 lub 2000
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
      Mąkę wsypujemy do słoika, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy (drewnianą lub plastikową łyżką). Do wymieszanej mąki i wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. 
     Słoik przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 dni.
     Zakwas codziennie mieszamy, a jeśli pamiętamy to możemy mieszać rano i wieczorem. 
Gdy zakwas jest gotowy, zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce (zimne miejsce zatrzyma dalszy proces kiszenia). 
     W zależności, czy bardziej lub mniej kwaśny preferujemy żurek, to wtedy możemy wydłużyć o dzień lub dwa długość kiszenia zakwasu. 


 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 

poniedziałek, 22 marca 2021

Frytki z selera


Zdrowe frytki z selera

 
Frytki to atrakcja i bywają kilka razy do roku albo i mniej. Dziś mama wyskoczyła z pomysłem zrobienia frytek z selera. Jak mam być szczery, to byłem sceptyczny, bo to jakiś zamiennik, podróbka frytek i na dodatek z piekarnika... Nie do pomyślenia frytki z piekarnika, a nie smażone na niezdrowym oleju! 
 

 
 

Składniki:
  • seler
  • zioła, użyłam czubrycy czerwonej
  • sól
  • oliwa
Przygotowanie:
Seler obieramy i dokładnie myjemy. Kroimy w plastry ok. pół centymetrowe, a następnie w paski jak frytki. Tak pociętego selera wkładamy do wysokiej miski, skrapiamy dobrze oliwą i potrząsamy miską aby seler dobrze się natłuścił, a później posypujemy ziołami i solą. Kilkakrotnie potrząsamy miską aby frytki dobrze się wymieszały i oblepiły ziołami, a później przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy od 30 do 40 minut. Długość pieczenia zależy od grubości frytek. Im grubsze tym dłużej będziemy piec. W połowie pieczenia należy frytki obrócić. Jeśli jest taka potrzeba, to należy obrócić frytki że dwa razy. 
Gotowe frytki wyśmienicie smakują z domowej roboty sosem czosnkowym. Są też idealne jako dodatek do dań mięsnych (białkowych).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 17 marca 2021

Ciasto na idealne domowe naleśniki

Jak zrobić idealne domowe nalesniki?

Naleśniki, to danie które każdy zna, jednak nie każdemu wychodzą tak jak trzeba! Agnieszka opanował sztukę robienia naleśników do perfekcji! 
  1. Naleśniki są zgodne z Dietą Rozdzielną. 
  2. Agnieszce wychodzi każdy naleśnik - nawet ten pierwszy. 
  3. Naleśniki są puszyste.



Link do filmu z przepisem:
141 - Przepis na domowe NALEŚNIKI -Co zrobić by naleśniki wyszły idealne?
 

 
 

 
Składniki na naleśniki:

  • 4 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka roślinnego
  • 2 szkl. wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:
      Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 
     Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. 
     Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor (do smażenia następnych naleśników już patelni nie smarujemy tłuszczem). 
     Gdy naleśniki przestygną nakładamy przygotowany wcześniej farsz i zawijamy. Przed podaniem podpiekamy z dwóch stron na patelni.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego:)


poniedziałek, 8 marca 2021

Barszczyk czerwony


Barszczyk czerwony

z czerwonych buraków

 
Czas na tradycyjny babciny barszczyk zgodnie z przepisem przekazywanym od pokoleń, zanim to jeszcze wyrosły pierwsze buraki...
 
Jak już wiemy i potrafimy jak zrobić zakwas z czerwonych buraków, to możemy teraz zrobić barszczyk czerwony. 
A przepis na zakwas już jest w filmie na YouTube: https://youtu.be/FN8F-KZCysk
Robimy zakwas, a potem barszcz czerwony na zakwasie z wykorzystaniem buraków z zakwasu.
 
 

 
 


Składniki:
  • buraki z zakwasu
  • bulion warzywny lub mięsny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy
  • zakwas z buraków czerwonych
Przygotowanie:
Buraki wkładamy do garnka, zalewamy bulionem (tyle aby całe buraki były przykryte), dodajemy parę kulek ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe. Wstawiamy na kuchnię i gotujemy pół godziny. Następnie zlewamy płyn do drugiego garnka, gdzie dodajemy majeranek, sok z cytryny lub ocet (ilość według własnego uznania), doprawiamy solą i pieprzem. Całość doprowadzamy do zagotowania i od razu zdejmujemy z kuchni. Po zdjęciu garnka dodajemy zakwas z buraków (tyle aby uzyskać pożądany smak), dokładnie mieszamy i gotowe. Ja na litr barszczyku dodałam 100ml zakwasu z buraków.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 2 marca 2021

Kompot z rabarbaru i wiśni

Robimy kompot
Rabarbar i wiśnie

Kompot z rabarbaru i wiśni na ugaszenie pragnienia

 
    Nowa wersja komputu z rabarbarem. Tym razem w bardziej czerwonej odsłonie...
    Czyli co zrobić by kompot był bardziej czerwony i pozostał lekko kwaskowy?




Link do filmu z przepisem:



 
 


 
 


Składniki:
  • ok. 600g wiśni
  • 400g rabarbaru
  • 1,5l wody
  • ksylitol, stewia lub inny słodzik do posłodzenia
Przygotowanie:
     Wiśnie i łodygi rabarbaru dokładnie myjemy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i razem z wiśniami przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i stawiamy na kuchnię. Doprowadzamy do wrzenia, jak się zagotuje to gotujemy trzy minuty i wyłączamy kuchenkę. Całość zostawiamy na około 15 minut. Po tym czasie kompot przelewamy do szklanego dzbanka i słodzimy według własnych preferencji. Następnie zostawiamy do całkowitego wystudzenia (możemy nawet schłodzić w lodówce).
     Jak wystygnie jest gotowy do spożycia.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗




piątek, 26 lutego 2021

Wegetariańskie kanapki z twarożkiem

     Wielu ludzi nie wyobraża sobie kanapki bez chleba - czy innego pieczywa, oraz wędlin...
     Pierwszym krokiem przy diecie rozdzielnej to eliminacja wędliny czy innego białka z kanapek i przyrządzanie ich tylko z warzywami. Jest to chyba najbardziej delikatna reforma odżywiania. Zapominamy o plasterku wędliny i na kromkę z masłem przylepiamy pomidora, ogórka, czy coś innego co mamy pod ręką lub na co mamy ochotę... :)
     Dziś kolejny pomysł, przepis na śniadanie, czy kolację białkową. Tym razem zamiast pieczywa, jako nośnika użyjemy papryki...


Składniki:
  • papryka
  • musztarda
  • twarożek


Przepis na twarożek na blogu: Kolacja: twarożek z rzodkiewką



Link do filmu z przepisem:
013 - PRZEPIS na TWAROŻEK z rzodkiewkami -Posiłek regeneracyjny - 40 gram BIAŁKA w posiłku! - KETO!


 
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy 2 papryki. Po osuszeniu wciskamy ogonki do środka dzięki czemu zrobimy okrągły otwór przez który rozpoznamy zgrubienia w papryce. Po nich kroimy paprykę na mniejsze części tak by wyszły nam łódeczki, w które nałożymy np twarożek aby nam nie wypadał.
Nakładamy twarożek i przystrajamy... Ja z braku możliwości użyłem musztardy, cóż podczas remontu pewne możliwości są ograniczone...


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 24 lutego 2021

Bułeczki z patelni

Bułeczki orkiszowe z patelni

Na Sklerozę


    Czy zdarzyło się Wam zapomnieć kupić chleb lub bułki? Czy nie obudziliście się w niedziele ze stwierdzeniem: "O rany nie mam pieczywa!" Czy nie wpadli głodni goście i nie wyjedli wszystkiego w tym także pieczywa? 
    Jeśli któraś z tych opcji jest Ci znana, to dziś Agnieszka ma dla Was rozwiązanie - BUŁECZKI orkiszowe z PATELNI na SKLEROZĘ!
 
 

 
 
 


Składniki:
  • 450g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 50ml soku z ogórków kiszonych
  • 200ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 15g drożdży
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
 
     Do miski wkładamy drożdże, cukier, sól i rozpuszczamy z niewielką ilością ciepłej (ok. 37 stopni), ale nie gorącej wody. Następnie dodajemy mąkę, sok z ogórków, małymi porcjami wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto (w zależności od wilgotności mąki raz zużyjemy całą wodę, innym razem może nam trochę zostać). 
     Pod koniec dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy, aż będzie nam odchodzić od ręki. Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym będzie bardziej elastyczne i puszyste po upieczeniu. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). 
     Po wyrośnięciu przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i kilka razy ciasto składamy. Następnie ciasto rozpłaszczamy dłońmi lub wałkiem na grubość ok. 1-1,5cm i wykrawamy szklanką kółka. Tak przygotowane bułki zostawiamy chwilę do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy patelnię. 
     Po rozgrzaniu patelni (na sucho) wkładamy kilka bułek (zachowując odstępy), przykrywamy i pieczemy na wolnym ogniu po 2-3 minuty na każdą stronę. Nie możemy piec na zbyt dużym ogniu, ponieważ bułki w środku będą nie dopieczone - surowe. 
    Z takiej porcji ciasta wychodzi 15-17 bułeczek, wszystko zależy od wielkości szklanki jaką będziemy wykrawać kółka.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
#bułeczki #pieczywo