sobota, 23 stycznia 2021

Krem czekoladowo-bananowy

Krem czekoladowo-bananowy
do naleśników i kanapek
Czyli domowa Nutella 

Pierwszy raz naleśniki z kremem czekoladowym typu Nutella jadłem w Paryżu, i byłem zafascynowany pomysłem i smakiem... i na tym koniec, bo za dużo cukru. Było to na tym wyjeździe, na którym moja waga dobiegała 95 kg i po nim podjąłem decyzję zmiany stylu życia, czyli wejścia na Dietę rozdzielną... 15 lat czekałem na zdrowsze zastępstwo! 
 

Link do filmu z przepisem: 114 - Najlepszy PRZEPIS na zdrowy KREM CZEKOLADOWO bananowy do kanapek lub naleśników -SŁODKIE DANIE



Składniki:
  • 300g banów (już po obraniu)
  • 50g gorzkiej czekolady (najlepiej takiej 90%)
  • ok. 30g masła
Przygotowanie:
      Masło rostapiamy w rondlu, gdy się roztopi dodajemy banany (możemy je zmiksować lub rozgnieść widelcem). Smażymy 10 minut często mieszając aby nie przypalić. 
     Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Zestawiamy rondel z kuchni i gotowe. 
     Taki krem możemy użyć do posmarowania naleśników, kanapek, a nawet dodać do owsianki. 
     Jeśli nie zużyjemy kremu od razu, to możemy przechować go w szczelnie zamkniętym pojemniku do następnego dnia w lodówce.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 20 stycznia 2021

Farsz kapuściano-pieczarkowy do różnych dań


Farsz kapuściano-pieczarkowy
 
     Farsz z kapusty i pieczarek można zastosować do wielu dań. 
    Jednego dnia mogą być krokiety z farszem, drugiego naleśniki, a trzeciego dnia paszteciki... 
     Można też zrobić większa ilość farszu i zacząć od pierogów, a z tego co zostanie zrobić coś innego.
 



Składniki na farsz:

  • 250-300g pieczarek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy cebula będzie już prawie gotowa dorzucamy drobno pokrojone pieczarki i dusimy aż wyparuje nadmiar wody. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem na mniejsze kawałki i dorzucamy do pieczarek. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu. Tak przygotowany farsz możemy użyć do pierogów, uszek, pasztecików, krokietów, czy do zwykłych naleśników.




Link do filmu z przepisem: 113 PRZEPIS NA FARSZ z kapusty i pieczarek Najlepszy do pierogów, krokietów, pasztecików, naleśników


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 18 stycznia 2021

Pasta z suszonych pomidorów i śliwek

Pasta z suszonych pomidorów i śliwek

    Pasta to świetny pomysł na szybkie kanapki.
    Szczególnie na śniadanie kiedy spieszy się nam do pracy, to zrobienie ich liczy się nie w minutach, a w sekundach. 
    Czas przygotowania poniżej 1 minuty i śniadanie gotowe. 
    Jeśli wiemy że mamy napięty grafik to warto wcześniej przygotować taką pastę...



Link do filmu z przepisem: 112 Najlepszy Przepis na najlepsze pasta z suszonych pomidorów i suszonych śliwek -Pomysł na kanapki



Składniki:
  • 160g suszonych pomidorów (po odsączeniu z oleju)
  • 12 sztuk suszonych śliwek
  • 1 ząbek czosnku (duży)
  • 1-2 łyżki oleju z pomidorów
  • 2-3 łyżki wody po moczeniu śliwek lub więcej w zależności jaką gęstość preferujemy. 
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
 
    Śliwki zalewamy gorącą wodą (tyle aby były całe zakryte) i zostawiamy na 3-4 minuty do napęcznienia. W tym czasie możemy zblendować pomidory. 
    Śliwki odsączamy z wody i dodajemy do pomidorów, wrzucamy czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem blendujemy (jeśli pasta jest za gęsta to dodajemy wody z moczenia śliwek). 
    Tak przygotowana pasta jest gotowa od razu do spożycia. Idealnie pasuje do posmarowania pieczywa. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 10 stycznia 2021

Mus czekoladowy


Największym zwolennikiem musu czekoladowego w domu była Amelka.
Jak się dorwała do miski po musie, to nikomu nie oddała, aż nie wyskrobała ostatniej kropelki... 😁
 


Link do filmu z przepisem:
 098 - Mus Czekoladowy z wody z ciecierzycy - Pomysł na deser! Przepis z Aquafabą!



Składniki:
  • pół szklanki aquafaby (wody z ciecierzycy)
  • 100g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao lub więcej)
  • 2 łyżeczki ksylitolu (erytrytolu, cukru itp.)
Przygotowanie:
Aquafabę należy dobrze schłodzić, musi być porządnie zimna (najlepiej włożyć ją na kilka godzin do lodówki). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wystudzić żeby była chłodna. Aquafabę wlać do wysokiej miski i mikserem zacząć ubijać. W czasie ubijania stopniowo dodajemy ksylitol. Ubijamy aż piana będzie sztywna. Gdy pianę będziemy mieć gotową to porcjami dodajemy ją do wystudzonej czekolady i delikatnie mieszamy. Gotowy mus wkładamy do lodówki. Jak się schłodzi możemy się delektować.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Marchewka duszona na masełku


   To drugi przepis na naszym blogu na marchewkę duszoną. 
Ten przepis jest prostszy i łatwiejszy w zrobieniu. Taka duszona marchewka może być dodatkiem do obiadu i daniem samym w sobie,
Taką duszona marchewkę dokładnie w tej wersji przyrządzała moja babcia. Czyli smak dzieciństwa i smak wakacji... 



Link do filmu z przepisem: 110 - Najlepszy PRZEPIS! Najlepsza DUSZONA MARCHEWKA do OBIADU na MASEŁKU! - Marchewka jak u BABCI



Składniki:
  • 650g marchewki (już po obraniu)
  • ok. 40g masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną marchewkę. Na wolnym ogniu dusimy aż będzie miękka, od czasu do czasu mieszamy aby nie przypalić. Gdy marchewka będzie miękka to doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 22 grudnia 2020

Ciasteczka orzechowe - Rozpływające się w ustach - Najlepszy przepis pod słońcem!


Ciasteczka orzechowe
 
    U nas robione w wersji bez cukrowej oraz bez mąki pszennej czyli zdrowe...
 
    W trakcje przygotowań nie mogło się obejść bez dziarskiego uczestnictwa Olivki i Amelki, które nie odpuszczą sobie zabawy z foremkami, wyciskania  i wycinania różnych wzorków ciasteczek... :)
    To prawie jak zabawa w piaskownicy ;)



Link do filmu z przepisem: 104 - Najlepszy przepis na ciasteczka orzechowe! Kruche i rozpływające się w ustach -Praca domowa!



Składniki:
  • 150g orzechów włoskich lub laskowych
  • 170g mąki ziemniaczanej
  • 220g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120-130g pudru z cukru, ksylitolu, erytrytolu itp. (ja użyłam ksylitol)
  • 250g masła
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
 
Przygotowanie:
 
    Orzechy mielimy lub drobno kroimy. Do miski wsypujemy sypkie składniki, dodajemy masło (pokojowa temperatura), orzechy, 2 łyżki śmietany (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie to wtedy dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany) i zagniatamy ciasto. 
    Wyrobione ciasto wkładamy na około pół godziny do lodówki. Następnie po wyjęciu rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5cm i wycinamy ciasteczka, które układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). 
    Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg)  przez 15 do 25 minut do zrumienienia. 
    Ciasteczka możemy polukrować, polać czekoladą lub pozostawić takie jakie są.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 

 

sobota, 28 listopada 2020

Ciasto marchewkowe- bezglutenowe


Wybłagane ciasto marchewkowe.
 
   Jak wiele razy pisałem i mówiłem nie jestem zwolennikiem i pasjonatem ciast i słodyczy.  
   Na pewno jednak jestem fanem próbowania nowości i to szczególnie w tematyce kulinarnej. Lubie spróbować jak coś smakuje i nie mam żadnych oporów. 
   Tym razem uparłem się na ciasto marchewkowe, a jak Agnieszka zrobiła to pojawiło się ono w wersji BEZGLUTENOWEJ...



Link do filmu z przepisem: 094 - Przepis na CIASTO marchewkowe bezglutenowe! - Gluten free czyli DESER BEZGLUTENOWY



Składniki:
  • 150g startej marchewki
  • 110g banana (już po obraniu)
  • 1szkl. mąki gryczanej (szklanka o pojemności 250ml)
  • 0,5szkl. mąki kokosowej
  • 2 czubate łyżki erytrytolu (ksylitolu, stewi, czy innego słodzika) lub więcej jeśli lubimy bardziej słodkie. 
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 0,5szkl. oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany
 
    Przygotowanie:
    Suche składniki przekładamy do miski (mąki, sodę, erytrytol) i mieszamy razem. W osobnej misce wkładamy mokre składniki (banan rozgniatamy widelcem) i dokładnie mieszamy. Do mokrych składników wsypujemy suche i razem wszystko mieszamy (ciasto jest dosyć gęste, nie spada łatwo z łyżki). 
    Do wysmarowanej i wysypanej mąką kokosową brytfanki (o wymiarach 25/11cm)przekładamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy przez 45 minut lub do suchego patyczka. 
    Po upieczeniu ciasto zostawiamy do przestudzenia i wyjmujemy z foremki. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 
 
 

wtorek, 17 listopada 2020

Hummus. Przysmak z bliskiego wschodu

Domowy hummus

 
    Jak dla mnie, czyli faceta hummus to po prostu rodzaj pesto. Na pewno jest rewelacyjny i tym wyróżnia się co do smaku i plasuje się w TOP liście pesto. 
     To co mogę podpowiedzieć to najbardziej smaczny jest tuż po zrobieniu, bo po kilku dniach traci już swoją wyrazistość. 
     Zapraszam do zrobienia hummusu według przepisu Agnieszki no jest na prawdę  rewelacyjny... :)
 

 



Składniki:
  • Puszka ciecierzycy (400g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki tahini - pasta sezamowa
  • Duży ząbek czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Przegotowana woda
  • Sól
  • Pieprz

 

Przygotowanie:
Ciecierzycę należy odsączyć z zalewy i przepłukać wodą, a następnie zostawić na sitku żeby obciekła. Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy oliwę, pastę sezamową, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem miksujemy aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Jeśli nasza pasta (hummus) jest zbyt gęsta, to należy dodać trochę wody (ilość zależy od nas jaką gęstość chcemy uzyskać). 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 11 listopada 2020

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Zapiekanki inne niż z bułką.
 
     Każdy pamięta zapiekanki z bagietką sprzedawane z okienka w przyczepach przerobionych z Niewiadówek na punkty gastronomiczne. Ok! Młodsze pokolenie nie pamięta....
 
     Od tego czasu minęło wiele czasu i wiele się zmieniło, a także poszerzył się wachlarz przepisów na zapiekani. 
 
     Oto kolejny przepis i życzymy smacznego


Link do filmu z przepisem: 080 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami -Przepis wegański, czyli dla każdego!



Składniki:
  • 250g kaszy jaglanej
  • 150g  suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie cukinie
  • 100-150g sera wegańskiego
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. W tym czasie wydrążamy cukinię i to co wydrążymy dodajemy do cebuli i dalej podsmażamy. Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojony czosnek (lub przeciskamy przez prasę), zioła - bazylię, oregano (jak nie mamy świeżych to suszone) i dusimy. Na końcu dodajemy suszone pomidory, ugotowaną kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu aby składniki się połączyły i gotowe. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie, a na wierzchu kładziemy ser żółty. Cukinie układamy w lekko natłuszczonej brytfance i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 25 do 30 minut. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Surówka - mizeria z ogórka i rzodkiewki

Fenomenalna mizeria.
 
Mizerię uwielbiałem od dziecka i tak mi jakoś zostało do dziś, że jest na szczycie moich ulubionych surówek.
     Ogórki mają tą właściwość i przewagę nad większością warzyw, że zawierają dużo wody, i to tej wody która jest najbardziej właściwa, czyli odpowiednio zjonizowana.



Link do filmu z przepisem:
 077 - Surówka do obiadu lub grilla - Mizeria z ogórka i rzodkiewki - Jak pozbyć się migreny?



Składniki:
  • Ogórki
  • Rzodkiewki
  • Kwaśna śmietana
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz
Przygotowanie:

Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ogórki obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w plasterki lub ścieramy na specjalnej szatkownicy, z której powstają równiutkie plasterki. Dodajemy śmietanę (tyle aby składniki dokładnie się połączyły), łyżkę szczypiorku, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Jabłka karmelizowane - Deser bez cukru

Fajny i zdrowy deser. 

 
     Deser owocowy i bez dodatku cukru tylko z samym miodem. 
    Wszystkie składniki poprawiają zdrowie, podczas kiedy wszelkie słodycze na bazie cukru je osłabiają lub wręcz trwale uszkadzają nasze organy i to nie tylko zęby oraz prowadzą do otyłości... :)
 
     Nawet cynamon ma też szereg właściwości pro zdrowotnych.
 
 

 



Składniki:
  • 5 średniej wielkości jabłek
  • ok. 40g masła
  • duża łyżka miodu 
  • łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy jabłka na mniejsze kawałki (wielkość dowolna). Rozpuszczamy w rondlu masło i wrzucamy pokrojone jabłka. Moc palnika musi być dosyć wysoka, bo prażenie jabłek nie będzie trwać zbyt długo (kilka minut, zależy to od gatunku jabłek, twarde jabłka dłużej, a miękkie krócej) i należy często mieszać. Gdy jabłka będą już szkliste - stracą swój surowy smak dodajemy miód (jak mamy kwaśne to dodać ciut więcej) i trzymamy jeszcze ok. 2 minut na ogniu cały czas mieszając. Na samym końcu dodajemy cynamon, mieszamy i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 7 sierpnia 2020

Sałatka ze szpinakiem i chipsami z boczku

Nieziemska sałatka! 
     Kiedy jest mowa o jedzeniu warzyw wiele osób bagatelizuje sobie ten temat. Często są chorzy, chodzą do lekarza, łykają lekarstwa... Kiedy ktoś powie im, że powinien się zdrowo odżywiać i jeść dużo warzyw, to odpowiadają:
- A ja to co królik, że mam zielsko wsuwać? 
    Osobiście nie miałem nigdy oporów do jedzenia warzyw! Na szczycie mojej top listy były:
  1. Kanapki z pomidorem
  2. Kanapki ze szczypiorkiem
  3. Kanapki z ogórkiem kiszonym
  4. ...

    i o oczywiście bez wędlin. Wracając do osób, które łykają leki. Chcę powiedzieć, że większość lekarstw powstała i zawiera substancje, które znajdują się w naturze. Oczywiście przemysł farmaceutyczny bierze np roślinkę, która leczy. Potem robi wyciągi wszystkich substancji i bada, która na co działa. A na koniec robi wersję syntetyczną... Bo inaczej nie zarobi.  

     Podsumowując łykacz leków nadal jest królikiem, tylko warzyw w pigułce w wersji syntetycznej (często o zmienionej budowie molekularnej) i niestety nie zawsze zdrowych ze skutkami ubocznymi... :)

P.S. Za wiele odkryć naukowych substancji leczniczych przydzielono nagrody nobla... Niestety 85% tych odkryć nigdy nie zostało wykorzystanych... Dlaczego? Może nie da się ich zsyntetyzować?


Link do filmu z przepisem:
071 - Sałatka ze szpinakiem i chipsami z boczku - Jak być bardziej odpornym na stres?


Składniki:
  • opakowanie szpinaku
  • 150g suszonych pomidorów
  • 120g oliwek
  • 150g chudego boczku w cienkich plastrach
  • 2 garście słonecznika
  • troszkę soli
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Boczek smażymy na patelni (aby powstały chipsy) i układamy na papierowym ręczniku aby obciekł nadmiar tłuszczu. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak przekładamy do salaterki, sypiemy uprażony słonecznik, następnie kładziemy  pomidory, oliwki i polewamy oliwą z suszonych pomidorów (dosyć obficie), na samym końcu kładziemy chipsy z boczku (jeśli są duże to łamiemy na mniejsze kawałki). Tak przygotowaną sałatkę jeśli nie będzie spożywana od razu, to wstawiamy do lodówki, natomiast gdy podamy ją bezpośrednio do jedzenia, należy przemieszać i delikatnie posolić (odrobinę).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 2 sierpnia 2020

Mini zapiekanki z cukinią

Zapiekanki z cukinią

 
     Nie jestem fanem odchudzania. Nie spinam się i napinam się na odchudzanie i może dlatego chudnę...

👉Jak zrobić zapiekanki z cukinią ❓

     Jeśli ktoś ma ochotę na zapiekanki i akurat dba o linię, lub gubi kilogramy, to polecam te zapiekanki, ponieważ nie posiadają one węglowodanów.
Nie jest to klasyczna zapiekanka na bułce więc nie przytyjemy...
 
Zapraszamy na przepis na mini zapiekanki z cukinią.
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem:




Sos do zapiekanek
Link do filmu z przepisem:
011 - Sos Czosnkowy domowej roboty 
 

Składniki:
  • cukinia
  • oliwa lub olej
  • salami
  • ser mozzarella lub inny żółty ser 
  • czubryca czerwona

Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w plastry takie ok. pół centymetra grubości (mogą być grubsze byle nie cieńsze). Tak pokrojone plastry cukinii układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance. Plastry cukini sypiemy czubrycą, kładziemy salami, a na salami plaster sera. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni (termoobieg) i zapiekamy ok. 13 do 15 minut (zależy jak nam piecze piekarnik), aż ser nam się delikatnie roztopi i lekko przyrumieni.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 29 lipca 2020

Jagodzianki

     Jagodzianki to kolejny smak z dzieciństwa, który przechodzi z pokolenia na pokolenie.
     Domowe jagodzianki są najlepsze gdy nie słodzimy jagód, bo cukier spłaszcza lub zabija większość smaków... Oczywiście najpierw proponuje przejść terapię odwykową od słodzenia, bo cukier to narkotyk! Terapia jest prosta przestajemy słodzić i cieszymy się doznaniami rożnych innych smaków niż tylko, to co słodkie.
     Sam wiem bo piłem kiedyś kawę z cukrem i nie wyobrażałem sobie, że mogę pić bez... Dziś nie wyobrażam bym pił kawę z jakimiś dodatkami. Sama w sobie smakuje wyśmienicie. A każdy kto uważa się za człowieka może tego dokonać, bo ma takie zdolności adaptacyjne...
     Życzę powodzenia w rzucaniu cukru... :)



Link do filmu z przepisem:
068 - Przepis na domowe JAGODZIANKI -Smak lata czyli bułeczki drożdżowe z JAGODAMI! -Co na zatrucia?


Składniki:
  • 3 szkl. mąki (ja użyłam orkiszowej typ 700)
  • 20g drożdży
  • ok. 0,5 szkl. cukru
  • ok. 320ml słodkiej śmietanki 12%
  • ok. 40-50g masła
  • jagody
Przygotowanie:
      Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej wody. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewamy letnią śmietankę cały czas wyrabiając ciasto  (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki lub będziemy musieli dodać jeszcze kilka łyżek, bo wszystko zależy od wilgotności mąki). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przystępujemy do robienia bułeczek. Nabieramy łyżką porcję ciasta, rozpłaszczamy w dłoniach, na środku kładziemy łyżeczkę jagód i dobrze zlepiamy (kształt jest dowolny - podłużne lub okrągłe). Tak przygotowaną  bułeczkę kładziemy na wysmarowaną brytfankę (zlepieniem  do dołu) pamiętając o odstępach, ponieważ bułeczki będą rosły i mogą się pozlepiać. Gdy już wszystkie bułeczki są gotowe smarujemy je po wierzchu wodą i posypujemy kruszonką. Czekamy aż bułeczki trochę podrosną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach, przez 35-40 minut aż będą rumiane. Długość pieczenia zależy od piekarnika.

Kruszonka:

     Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 10 lipca 2020

061 - Kalafior w cieście! Pora na kalafiora - na śniadanie, na obiad lub...



 
Jakiś czas temu na blogu był przepis na kalafiora w cieście a tera zapraszamy by obejrzeć film z przepisem, czyli wizualny poradnika jak zrobić w cieście na różne okazje i pory dnia... :)



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:


www.youtube.com/c/DietaRozdzielna


ZaSubskrybuj��❗ i daj łapkę w górę�� ��❗

czwartek, 2 lipca 2020

Ciasto z truskawkami i kruszonką

    Dziś na deserek ciasto z truskawkami...

    Jak dla mnie fenomenem było nasączenie ciasta skokiem z truskawek.
    No cóż sekretu nie będę zdradzał tutaj... Sekret jest na filmie!



Link do filmu z przepisem:
057 - Ciasto z truskawkami nasączone sokiem z truskawek - Jak to zrobić?


Składniki:
  • 3 szkl. mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • łyżeczka octu
  • 100g erytrytolu, ksylitolu itp. lub 3 łyżki miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350g truskawek
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy wszystko razem (ciasto będzie dosyć gęste). Brytfankę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, lub wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej brytfanki przekładamy ciasto, a na wierzchu rozkładamy truskawki i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni, lub do suchego patyczka.

Kruszonka:

2 łyżki mąki
2 łyżki erytrytolu 
i masło (tyle ile wchłonie mąka i erytrytol)

Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, aż powstanie kruszonka.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 22 czerwca 2020

Zielony koktajl z jarmużu i bananów

Przepis na koktajl z jarmużu i bananów

     Zielone drinki, koktajle, to coś czego nie wyniosłem z domu. Chociaż mama kupiła blender i zakomunikowała: "teraz będziemy robić koktajle..." To nigdy one nie powstały. Na koniec usłyszałem, żebym sobie ten blender zabrał bo nie wiem po co go kupowałem... Cóż! dziś już wiem, że cierpliwości można uczyć się - trenować na dzieciach, a także na osobach starszych... Blender od mamy zajechaliśmy, a ten to już jest drugi... 

👉Jak zrobić koktajl z jarmużu i bananów?

 

 


Składniki:
  • Jarmuż (ilość zależy od ilości osób, która będzie go spożywać)
  • Banan
  • Mleko ryżowe lub każde inne mleko węglowodanowe (oprócz mleka sojowego)
  • Łyżka oliwy
Przygotowanie:
    Jarmuż myjemy i przekładamy do kielicha blendera, dodajemy banana (pokroić na kawałki), oliwę i mleko ryżowe (ilość zależy od tego, czy koktajl ma być bardziej rzadki, czy gęsty). Miksujemy do momentu, aż koktajl będzie miał gładką konsystencję.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Kompot truskawkowy

     Kompot z truskawek należy do grupy najbardziej popularnych kompotów.
     Może dlatego,że  ma łagodny smak i dzieci go bardzo lubią. A potem zostaje w pamięci i serwujemy swoim dzieciom... 😁


Link do filmu z przepisem:
049 - Kompot z truskawek - Co pić? Jak zdrowo ugasić pragnienie w lato?


Składniki:
  • 500g truskawek
  • ok. 1,5l wody
  • gruby plaster cytryny
  • ewentualnie coś do posłodzenia jak lubimy bardziej słodkie
Przygotowanie:
      Z truskawek ściągamy szypułki, dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i stawiamy na kuchnię. Doprowadzamy do wrzenia, jak się zagotuje to wyłączamy kuchenkę i dodajemy plaster cytryny (możemy go wycisnąć). Całość zostawiamy na około 10 - 15 minut. Po tym czasie kompot przelewamy do szklanego dzbanka i zostawiamy do wystudzenia (jeśli lubimy bardziej słodki to należy posłodzić - ilość dowolna).
     Jak wystygnie jest gotowy do spożycia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



Lody truskawkowe

     Kiedyś próbowałem sorbet. Teraz spróbowałem lody truskawkowe. Takie z bitą śmietaną jak w tym przepisie. Werdykt jednoznaczny ten przepis wysuwa się na prowadzenie... 😁


Link do filmu z przepisem:
052 Lody truskawkowe domowej roboty


Składniki:
  • 450g truskawek
  • 400ml śmietany kremówki 36%
  • ewentualnie jakieś "słodzidło", ilość zależy od słodkości truskawek
Przygotowanie:
      Z truskawek ściągamy szypułki, dokładnie myjemy, osuszamy i blendujemy. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki (pamiętając co jakiś czas przemieszać, aby równomiernie się zmroziły). Truskawki trzymamy w zamrażarce do momentu, aż zaczną się pojawiać kryształki.
     Śmietanę kremówkę przed ubiciem należy dobrze schłodzić (włożyć na 15 minut do zamrażarki). Miskę w której będziemy ubijać śmietanę należy włożyć do lodówki i wyjąć ją dopiero przed samym ubijaniem. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna (jeśli truskawki były kwaskowe to do ubijania śmietany należy dodać cukier puder, mielony ksylitol, czy coś innego). Do ubitej śmietany dodajemy zmrożone truskawki i mieszamy (nie musi być to dokładnie, wystarczy tylko lekko pomieszać).
     Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki (pamiętając co jakiś czas o przemieszaniu, wtedy równomiernie się zmrożą).
     Teraz trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać na zmrożenie lodów. Im bardziej zimne dodamy truskawki, tym szybciej lody będą gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 20 czerwca 2020

Sałatka trzy składnikowa z rzodkiewkami

Keto sałatka na grilla

 
    Posiłki białkowe w naszym społeczeństwie są nie doceniane. Generalnie jesteśmy społeczeństwem z dietą dominującą w węglowodany. 
👉Jak zrobić sałatkę na kolacje❓
👉Jak zrobić sałatkę białkową❓
   A właśnie od ilości białek w naszym menu zależy regeneracja organizmu, jak i nasza kreatywność.
   Przepis docenią bywalcy siłowni, zwolennicy diety keto i oczywiście praktykujący dietę rozdzielną.


link do filmu z przepisem:
Prosta i pyszna sałatka BIAŁKOWA z 3 składników i przypraw - Keto sałatka z jajkami
 

 
 


Składniki:
  • duży pęczek rzodkiewek
  • 250g szynki (gotowanej lub konserwowej)
  • 6 jajek (rozmiar M) ugotowanych na twardo 
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • ok. 3 łyżki majonezu 
Przygotowanie:
Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek drobno siekamy. Szynkę kroimy w paski lub kostkę (jak chcemy). Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy tyle majonezu aby składniki się połączyły, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗