środa, 11 listopada 2020

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Zapiekanki inne niż z bułką.
 
     Każdy pamięta zapiekanki z bagietką sprzedawane z okienka w przyczepach przerobionych z Niewiadówek na punkty gastronomiczne. Ok! Młodsze pokolenie nie pamięta....
 
     Od tego czasu minęło wiele czasu i wiele się zmieniło, a także poszerzył się wachlarz przepisów na zapiekani. 
 
     Oto kolejny przepis i życzymy smacznego


Link do filmu z przepisem: 080 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami -Przepis wegański, czyli dla każdego!



Składniki:
  • 250g kaszy jaglanej
  • 150g  suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie cukinie
  • 100-150g sera wegańskiego
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. W tym czasie wydrążamy cukinię i to co wydrążymy dodajemy do cebuli i dalej podsmażamy. Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojony czosnek (lub przeciskamy przez prasę), zioła - bazylię, oregano (jak nie mamy świeżych to suszone) i dusimy. Na końcu dodajemy suszone pomidory, ugotowaną kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu aby składniki się połączyły i gotowe. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie, a na wierzchu kładziemy ser żółty. Cukinie układamy w lekko natłuszczonej brytfance i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 25 do 30 minut. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na obiad w ciągu dnia! Bardzo podoba mi się takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń