wtorek, 17 listopada 2020

Hummus. Przysmak z bliskiego wschodu

Domowy hummus

 
    Jak dla mnie, czyli faceta hummus to po prostu rodzaj pesto. Na pewno jest rewelacyjny i tym wyróżnia się co do smaku i plasuje się w TOP liście pesto. 
     To co mogę podpowiedzieć to najbardziej smaczny jest tuż po zrobieniu, bo po kilku dniach traci już swoją wyrazistość. 
     Zapraszam do zrobienia hummusu według przepisu Agnieszki no jest na prawdę  rewelacyjny... :)
 

 



Składniki:
  • Puszka ciecierzycy (400g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki tahini - pasta sezamowa
  • Duży ząbek czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Przegotowana woda
  • Sól
  • Pieprz

 

Przygotowanie:
Ciecierzycę należy odsączyć z zalewy i przepłukać wodą, a następnie zostawić na sitku żeby obciekła. Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy oliwę, pastę sezamową, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem miksujemy aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Jeśli nasza pasta (hummus) jest zbyt gęsta, to należy dodać trochę wody (ilość zależy od nas jaką gęstość chcemy uzyskać). 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz