Szarpana wieprzowina
👉Jak zrobić szarpaną wieprzowinę❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1,2kg łopatki lub karkówki
- 1 duża cebula
- 6 małych lub 4-5 dużych ząbków czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- ewentualnie pół łyżeczki papryki ostrej
Przepis na szarpaną wieprzowinę (Pulled Pork) (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szarpanej wieprzowiny, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
1. Przygotowanie mięsa i marynowanie:
Wybierz mięso z dodatkiem tłuszczu, np. łopatkę lub karkówkę, ponieważ tłuszcz wpływa na smak i utrzymuje wilgoć [01:04].
Umyj i osusz mięso [01:19].
Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą przyprawy, olej/oliwę, sos sojowy, musztardę i keczup [01:39].
Dokładnie natrzyj mięso przygotowaną marynatą z każdej strony [02:58].
Przykryj zamarynowane mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3-6 godzin, a najlepiej na całą noc [03:57]. Im dłużej mięso marynuje się w przyprawach, tym będzie smaczniejsze [04:13].
Przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki na około godzinę, aby osiągnęło temperaturę pokojową [04:18].
2. Przygotowanie do pieczenia:
Pokrój cebulę w półplasterki, a czosnek obierz [04:51].
Na dno naczynia żaroodpornego z pokrywką wyłóż pokrojoną cebulę i czosnek [05:38].
Przełóż zamarynowane mięso na cebulę i czosnek, a resztę marynaty wyłóż na wierzch mięsa [06:02].
3. Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) [06:29].
Wstaw mięso do piekarnika i piecz przez 20 minut bez przykrycia. Pozwoli to na ścięcie białka i zatrzymanie smaków w środku [06:38].
Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza [06:50].
Przykryj naczynie i piecz mięso przez kolejne 4 do 5 godzin [07:10].
Po 4 godzinach sprawdź mięso widelcem – jeśli łatwo się rozpada, jest gotowe. Jeśli nie, piecz pełne 5 godzin [06:58].
4. Końcowe etapy:
Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw mięso w środku pod przykryciem na dodatkowe 15-20 minut [07:36].
Wyjmij mięso i poszarp je widelcami [07:45]. Mięso powinno być bardzo miękkie i łatwo się rozpadać [07:52].
Gotową szarpaną wieprzowinę można podawać np. z surówką z kapusty i marchewki [09:39].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz