wtorek, 29 lipca 2025

Przepis na sałatkę z ogórków małosolnych

Sałatka z ogórków małosolnych 


    🥒 Czasem w kuchni mniej znaczy więcej — a zwłaszcza, gdy mamy ogórki małosolne, pomidory i... mozzarellę z dziurami!
    🧀 Tak, dobrze widzicie — ta sałatka nie tylko smakuje, ale i zaskakuje.
    Kto by pomyślał, że ser włoski może mieć szwajcarski akcent?
    😄 … ser, który chyba się zgubił w Alpach 😄
    Tak, mozzarella z dziurami!
    Może i wygląda jak ser szwajcarski, ale w tej sałatce smakuje wyśmienicie.
    Ta sałatka to przykład, że nie trzeba kombinować – wystarczy kilka prostych składników, dobry sos i odrobina koperku. 


    👉Jak zrobić sałatkę z ogórkiem małosolnym i mozzarellą z dziurami❓

    Agnieszka czaruje prostotą, a ogórki robią robotę.
    Dodajcie do tego koperkowy twist, musztardowy sos i voilà – sałatka gotowa!
    Idealna do grilla, na lekki obiad, czy jako przekąska na upalne dni.
    🔔 Jeśli lubicie szybkie, domowe sałatki z twistem – zostawcie suba, kliknijcie dzwoneczek i napiszcie w komentarzu: czy Wasza mozzarella też kiedyś była... międzynarodowa?
    😉 Zapraszamy na przepis na sałatkę z ogórkiem małosolnym i nietypową mozzarellą!
    🥗 Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 4 średnie ogórki małosolne 
  • 2 małe pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • mozzarella w kulce (120g)
  • 1 czubata łyżka koperku
  • 2-3 łyżki oliwy 
  • sok z połowy cytryny 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z ogórkiem małosolnym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z ogórkiem małosolnym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Pokrój warzywa [00:59]:

    • Pomidory pokrój w większą kostkę.

    • Cebulę pokrój w piórka.

    • Ogórki małosolne pokrój w grubsze talarki.

  2. Dodaj mozzarellę [02:13]: Mozzarellę pokrój na nieduże kawałki i dodaj do pozostałych składników.

  3. Dodaj koperek [02:48]: Drobno posiekany koperek dodaj do warzyw i mozzarelli.

  4. Przygotuj sos [02:55]:

    • Wyciśnij sok z połowy cytryny.

    • Dodaj oliwę z oliwek.

    • Dodaj musztardę.

    • Dodaj odrobinę soli (pamiętaj, że ogórki są już słone) i pieprz.

    • Zakręć naczynie i dokładnie wymieszaj (wstrząśnij) sos.

  5. Połącz składniki [03:57]: Polej sos na pokrojone warzywa z mozzarellą i koperkiem, a następnie dokładnie wymieszaj całość.

Sałatka jest gotowa do podania [04:25]. Możesz ją lekko schłodzić, ale jest pyszna również bez chłodzenia i idealnie pasuje do potraw z grilla.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz