niedziela, 10 lipca 2016

Kanapka z konfiturami lub powidłami

Jedna z łatwiejszych opcji przygotowania śniadania. Prosta, szybka i smaczna. Kanapka z konfiturami, dżemem lub powidłami. Dobra zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Istotnym elementem jest przygotowanie konfitur lub powideł samemu. Po pierwsze kontrolujemy z czego i jakich owoców jest przygotowana potrawa, co jest dodane, a co nie, dodatkowo czy posiada jakieś konserwanty poza cukrem, który też szkodzi i to szczególnie dzieciom.

Jeśli przeanalizujemy skład i ilości owoców potrzebne na powidła, konfitury itp. to zawartość wygląda tak:

  • Dżem: owoce = 25 - 45 g (na 100 g produktu), cukier = 55 - 75 reszta +zagęszczacze, 
  • Konfitury: owoce = 50 g, cukier = 50 g
  • Marmolada owoce = 80-110 cukier = 50 g
  • Powidła: owoce = 160 g, bez cukru
Dlaczego napisaliśmy 160 g? Bo ze 160 g owoców wyjdzie ok 100 g powideł. Co do dżemu to w przypadku wyrobu domowego proporcje mogą być odwrotne np.: 1 kg owoców i 500 g, a nawet tylko 100 g cukru. 20% zawartości cukru to duża rozbieżność z np 75%... :)
Przypominamy, że jednym z elementów diety rozdzielnej jak i ogólnie zdrowego trybu życia jest minimalizacja ilości spożywanego cukru i słodyczy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz