poniedziałek, 29 lipca 2024

Przepis na jajko sadzone w parówce


Jajko sadzone w parówce

     Tradycyjne jajka sadzone są ok. a jeśli je zrobimy w inny fajny sposób np. w parówkach, to będą jeszcze bardziej OK.

     👉Jak zrobić jajka sadzone w parówce❓

     Dodatkowo nie tylko chodzi o to aby zrobić je w fajny sposób, a jeszcze je dodatkowo podać w wykwintnej formie.
 
     Zapraszamy na przepis na jajka sadzone w parówce podawane na rukoli.
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 

 



Składniki:

  • parówki (ilość dowolna)
  • jajka (tyle ile parówek)
  • sól
  • pieprz 
  • masło lub inny tłuszcz do smażenia 
  • szczypiorek 
  • wykałaczki
Przygotowanie:

Przepis na jajka sadzone w parówkach (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek sadzonych w parówkach, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Na filmie przedstawiono dwa sposoby przygotowania jajek sadzonych w parówkach [01:05]:

Sposób 1: Serduszko

  1. Rozetnij parówkę wzdłuż, ale nie do końca, tak aby powstały dwa końce [01:20].

  2. Wywiń parówkę na drugą stronę, tworząc kształt serca [01:39].

  3. Połącz końce parówki wykałaczką, aby utrzymać kształt serca [01:41].

Sposób 2: Łódeczka

  1. Rozetnij parówkę tylko w środku, pozostawiając nienaruszone końce [01:24].

  2. Rozszerz naciętą część parówki, tworząc zagłębienie przypominające łódeczkę [01:44].

  3. Włóż wykałaczkę do środka, aby utrzymać kształt i ułatwić wlewanie jajka [01:58].

Smażenie jajek w parówkach:

  1. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością masła lub innego tłuszczu [02:09].

  2. Gdy tłuszcz się roztopi i rozgrzeje, ułóż przygotowane parówki na patelni [02:24].

  3. Wbij jajko do środka każdej parówki (do serduszka lub łódeczki) [02:48].

  4. Posól i popieprz jajka według uznania [02:48].

  5. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka zetną się do pożądanego stopnia [03:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 28 lipca 2024

Przepis na bakłażana pieczonego z pomidorem i mozzarellą

Bakłażan pieczony z pomidorem i mozzarellą

 
     Jeśli komuś cię znudzi cukinia, to zawsze może sięgnąć po bakłażana.
 

     👉Jak zrobić pieczony bakłażan z mozzarellą i pomidorami❓


     Pomimo, że bakłażan według przepisu Agnieszki jest daniem wegetariańskim, to może pasować na każda okazję i dla każdego.
 
     Zapraszamy na przepis na pieczony bakłażan z mozzarellą i pomidorami.
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 
 
 

 

Składniki:

  • 1 szt. bakłażan 
  • 1 szt. pomidor
  • mozzarella w kulce (125g)
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz 

 

Przygotowanie:

Przepis na pieczonego bakłażana z pomidorem i mozzarellą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonego bakłażana z pomidorem i mozzarellą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie bakłażana: Bakłażana należy umyć, osuszyć, a następnie przekroić na pół [01:06]. Posypać delikatnie solą i odstawić na 5-10 minut [01:16]. Po tym czasie bakłażana należy wytrzeć z wydzielonej wody, czyli osuszyć [02:20]. Następnie pokroić go w krateczkę [02:31].

  2. Przygotowanie pomidora i mozzarelli: Pomidora kroimy w plastry [01:27], podobnie jak mozzarellę [01:43].

  3. Przygotowanie sosu: Przecisnąć czosnek, dodać oliwę, odrobinę soli i pieprzu, a następnie całość wymieszać [02:54].

  4. Smarowanie bakłażana: Przygotowanym sosem z oliwy, czosnku i przypraw obficie posmarować bakłażana [03:23].

  5. Pierwsze pieczenie: Tak przygotowanego bakłażana włożyć do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i piec przez 15 minut [03:47].

  6. Ułożenie dodatków: Po upieczeniu bakłażana ułożyć na nim plastry pomidora i mozzarelli [04:07].

  7. Drugie pieczenie: Bakłażana z powrotem włożyć do piekarnika i zapiekać, aż ser delikatnie się rozpuści i przyrumieni z wierzchu [05:05].

  8. Danie gotowe: Upieczony bakłażan jest gotowy do podania na obiad lub lekką kolację [05:32].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na viralowe ziemniaki

Viralowe  ziemniaki

 
    Ziemniaki, to bardzo popularny dodatek do obiadu. 
    Ziemniaki z wody, ziemniaki z koperkiem, a ja zawsze chciałem puree, a mama nie chciała robić. 
   Dlaczego? Bo nie... 😀😃😁

     👉Jak zrobić gniecione ziemniaki z piekarnika❓

 
     Dziś jest moda na różne formy ziemniaków i są one coraz bardziej ciekawe. Możecie zrobić ziemniaki VIRALOWE według przepisu Agnieszki. 
     Nie wiem skąd się wzięła nazwa ''viralowe", ale wiem że są pyszne, więc polecam.
 
     Zapraszamy na przepis na pieczone, gniecione ziemniaki z piekarnika. 
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 
 

 



Składniki:

  • ziemniaki (ilość dowolna)
  • kilka łyżek oliwy lub oleju 
  • sól
  • pieprz 
  • papryka słodka 
  • szczypiorek do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na chrupiące ziemniaczki z piekarnika (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chrupiących ziemniaczków z piekarnika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Gotowanie ziemniaków [01:00:10]: Ziemniaki należy ugotować, ale nie dopuścić do ich całkowitego rozpadnięcia się. Powinny pozostać w całości. Ziemniaki solimy.

  • Odcedzanie i rozgniatanie [01:54:33]: Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Następnie układamy je na blaszce z wyposażenia piekarnika i delikatnie spłaszczamy każdy ziemniak za pomocą tłuczka lub dna szklanki.

  • Doprawianie i pieczenie [03:00:06]: Spłaszczone ziemniaki obficie polewamy oliwą. Następnie każdy ziemniak posypujemy solą (niewielką ilością), pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika (210 stopni) i pieczemy przez około 20 minut lub dłużej, aż będą chrupiące.

  • Serwowanie [04:46:17]: Gotowe ziemniaczki posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej smakują podane na ciepło.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 18 lipca 2024

Przepis na sos miętowy


Sos miętowy

    Nowy sos do urozmaicenia gamy sosów domowych przydatnych od kanapek, aż po potrawy z grilla. Tak na prawdę do wszystkiego co sobie zażyczycie. 


 
  👉Jak zrobić sos miętowy ❓

    Sos jest dość nietypowy, jednak może pasować do wielu dań i szczególnie w gorące dni dzięki właśnie dodanej mięcie.
    Zapraszamy na przepis na sos miętowy do mięs. 
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 

 


Składniki:

  • 200g jogurtu typu greckiego 
  • 1 szkl. mięty (lekko ubić aby nie było napuszone)
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • sól 
  • pieprz 

 


Przygotowanie:
 

Przepis na sos miętowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu miętowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięty Umyj i osusz miętę [00:54]. Następnie usuń listki z łodyg [01:01], tak aby uzyskać pełną szklankę delikatnie upchanych liści [01:35].

  • Miksuj składniki Do liści mięty dodaj łyżkę soku z limonki [01:58] oraz oliwę [02:15]. Całość dokładnie zmiksuj [02:20].

  • Połącz z jogurtem Zmiksaną miętę przełóż do miseczki z jogurtem greckim [02:37].

  • Dopraw i wymieszaj Dopraw sos pieprzem i solą [02:53], a następnie dokładnie wymieszaj [03:00].

  • Schłodź Schłodź sos, aby smaki się przegryzły [03:33].

 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 15 lipca 2024

Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku


Fasolka szparagowa po bretońsku

 
     Co jakiś czas Agnieszka mnie zadziwi i z tradycyjnej polskiej potrawy robi potrawę bardziej fit. Co ciekawe, często taka metamorfoza wychodzi na plus...
 

     👉Jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku❓


     Taka potrawa zrobiona na FIT nie tylko jest zdrowsza, a często bywa nawet smaczniejsza.
 
     Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową po bretońsku z kiełbasą i boczkiem.
 

 


Składniki:

  • 750g fasolki szparagowej
  • 250g wędzonego boczku 
  • 300g kiełbasy 
  • 2 szt. cebuli
  • 700g passaty pomidorowej 
  • natka pietruszki do posypania do ozdoby

Przyprawy:

  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej lub słodkiej 
  • 2 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 1 łyżka majeranku 
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:

Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fasolki szparagowej po bretońsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie fasolki [00:49]: Fasolkę szparagową należy pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, delikatnie posolić i gotować przez 5 minut od zagotowania, tak aby była al dente. Następnie fasolkę należy odcedzić [03:35].

  • Smażenie mięsa [01:51]: Pokrojony wędzony boczek należy podsmażyć. Gdy boczek się podsmaży, dodać pokrojoną w półplasterki kiełbaskę i również ją podsmażyć [03:14].

  • Dodanie cebuli i czosnku [03:40]: Do podsmażonego boczku i kiełbaski dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażać. Następnie dodać pokrojony w plasterki lub kosteczkę czosnek i podsmażać przez dwie minuty [04:43].

  • Łączenie składników i doprawianie [05:07]: Do podsmażonych składników dodać fasolkę szparagową. Następnie dodać przyprawy: ziele angielskie [05:22], liść laurowy [05:22], majeranek [05:22], paprykę wędzoną (ostrą lub słodką) [05:33] oraz passatę pomidorową [05:41]. Całość doprawić pieprzem [05:48] i dokładnie wymieszać [05:58].

  • Gotowanie [05:58]: Do całości dodać bulion lub wodę i gotować.

  • Serwowanie [06:08]: Gdy fasolka jest gotowa, wyłączyć ogień i posypać posiekaną pietruszką [06:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 11 lipca 2024

Przepis na lemoniadę cytrynową

Lemoniada cytrynowa


     Lemoniada, to przysmak wszystkich od najmłodszych lat. Smaczna bo lekko słodka i kwaskowa. 

👉Jak zrobić lemoniadę z cytryny ❓

      Jest tak prosta w zrobieniu, że każdy da radę zrobić tak jak Amelka... i dodam, że to jej nie pierwsza lemoniada. 
 
      Zapraszamy na przepis na lemoniadę cytrynową z truskawkami.
 
 Mariusz i Amelka
 

Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:

  • 1 litr wody 
  • sok z 1 cytryny 
  • 2 łyżki miodu (można więcej)
  • kilka listków świeżej mięty 
  • kostki lodu
  • kilka truskawek do dekoracji
Przygotowanie:

Przepis na lemoniadę z cytryny i mięty (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania lemoniady z cytryny i mięty, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cytryn Na początku należy przekroić cytrynę na pół [01:00:50]. Następnie wycisnąć sok z cytryny [01:09:00].

  • Mieszanie składników Wlej wyciśnięty sok z cytryny do wody [01:32:00]. Następnie dodaj dwie łyżki miodu i dokładnie wymieszaj, aż miód się rozpuści [02:13:00].

  • Dodatki Dodaj pięć listków mięty [02:58:00]. Następnie wrzuć zamrożone truskawki i kostki lodu [03:28:00].

  • Końcowe mieszanie Całość ponownie wymieszaj [04:21:00].

Tak przygotowana lemoniada jest gotowa do picia [04:58:00].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 8 lipca 2024

Przepis na sos koperkowy na zimno



Sos koperkowy

Do tej pory nie było wiele sosów na naszym kanale, jednak jakiś czas temu zacząłem Agnieszce wiercić dziurę w brzuchu o nowe sosy do kanapek, mięs czy nawet warzyw. 

👉Jak zrobić sos koperkowy na zimno❓ 

 
 
   Powstał kolejny sos i może nawet nie długo powstanie PlayLista z sosami i będzie więcej, bo ja kocham sosy... Wszystkie sosy począwszy od zwykłego majonezu po bardziej wyszukane. 
 
   Zapraszamy na przepis na sos koperkowy na jogurcie. 
 
 
   Mariusz i Agnieszka
 



Składniki:

  • 400g jogurtu typu greckiego 
  • pęczek koperku 
  • sok z cytryny do smaku 
  • starta skórka z 1/3 cytryny 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sos koperkowy na zimno (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu koperkowego na zimno, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cytryny Cytrynę należy dokładnie wyparzyć [01:18]. Następnie należy wycisnąć z niej sok [01:56].

  • Przygotowanie koperku Koperek należy drobno posiekać. Wcześniej trzeba go umyć i osuszyć [02:08].

  • Doprawianie Do sosu dodaje się pieprz [02:58] i sól [03:04].

  • Mieszanie Całość należy dokładnie wymieszać [03:09].

  • Korekta smaku Po spróbowaniu można dodać więcej soku z cytryny, aby dopasować smak do własnych preferencji [03:22].

  • Chłodzenie Gotowy sos należy przełożyć do słoika [03:58] i schłodzić, aby smaki się przegryzły [04:31].

Sos koperkowy pasuje do mięs, ryb, jajek, a także do potraw z grilla [04:37].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na strogonowa

Strogonow

     Nieraz warto spróbować coś z kuchni z innego kraju. Co ciekawe strogonow podawany jest na weselach, wiec chyba każdy już spróbował.

     👉Jak zrobić strogonowa❓

     Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić strogonowa w domu i nie czekać od wesela do wesela...
     Zapraszamy na przepis na strogonowa domowego.
     Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
STROGONOW z szynki wieprzowej - Przepis na strogonowa
 
 

 


Składniki:
  1. 1kg szynki wieprzowej 
  2. 1 duża cebula 
  3. 2 średnie papryki czerwone
  4. 250g pieczarek 
  5. 4 ogórki kiszone 
  6. 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  7. olej do podsmażania 
  8. 1 szkl. wody (niepełna)
  9. 2 łyżki mąki łubinowej 

Przyprawy

  1. 2 łyżki oleju
  2. 4 kulki ziela angielskiego 
  3. 2 liście laurowe 
  4. łyżeczka soli 
  5. czubata łyżeczka papryki wędzonej ostrej
  6. czubata łyżeczka czosnku granulowanego 
  7. łyżeczka majeranku 
  8. czubata łyżka musztardy 
  9. pieprz
Przygotowanie:

Przepis na strogonow z szynki wieprzowej (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania strogonowa z szynki wieprzowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa [01:09]:

    • Umyj i osusz szynkę wieprzową, a następnie pokrój ją na kawałki "na jeden kęs".

    • Przypraw mięso, dodając olej lub oliwę, musztardę (najlepiej ostrą, np. sarepską), ostrą wędzoną paprykę (lub słodką, jeśli wolisz łagodniejszy smak), sól, czosnek granulowany i majeranek.

    • Dokładnie wymieszaj całość i odstaw mięso do zamarynowania na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.

    • Po zamarynowaniu posyp mięso mąką, robiąc to na dwa etapy – najpierw połowę, wymieszaj, a następnie drugą połowę.

  • Obsmażanie i duszenie [04:14]:

    • Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu i wrzuć mięso, dokładnie je obsmażając.

    • W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę [04:26].

    • Dodaj cebulę do mięsa i dalej podsmażaj.

    • Pokrój pieczarki w grubsze plastry lub większe kawałki [05:05].

    • Dodaj pieczarki do mięsa z cebulą i podsmażaj przez jakiś czas [05:26].

    • Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, a następnie wlej niepełną szklankę wody [05:40].

    • Wymieszaj, przykryj i zacznij dusić.

  • Dodawanie warzyw i wykończenie [05:58]:

    • W czasie duszenia mięsa pokrój ogórki kiszone i paprykę.

    • Gdy mięso jest na wpół miękkie (u mnie trwało to około 40 minut), dodaj ogórki i paprykę [06:35].

    • Dodaj przecier pomidorowy i dopraw pieprzem [06:43].

    • Wymieszaj i duś do całkowitej miękkości mięsa.

    • Pod koniec możesz sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i pieprzem [07:09].

Strogonow jest gotowy do podania [07:09].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 2 lipca 2024

Przepis na kotlety z cukinii i piersi kurczaka

Kotlety z piersi kurczaka i cukinii

 
Przepis na kolejne kotlety z piersi kurczaka z warzywami.

 👉Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka❓ 

Robimy lekkie kotlety na lato. Kotlety z warzywami w środku, a do nich tez możecie zrobić jakąś surówkę.
 
Zapraszamy na przepis na kotlety z piersi kurczaka. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 600g cukini
  • 600g piersi kurczaka 
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki mąki łubinowej 
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól
  • pieprz 
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:

Przepis na kotlety z cukinii z piersią kurczaka (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów z cukinii z piersią kurczaka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cukinii [00:57]: Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Następnie lekko posól startą cukinię i odstaw, aby puściła sok. Po tym czasie dokładnie odciśnij sok z cukinii [03:06].

  • Dodanie pozostałych składników [03:49]: Do odciśniętej cukinii dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, zioła prowansalskie, słodką paprykę, pierś z kurczaka, mąkę łubinową, pieprz i sól.

  • Wymieszanie składników [04:45]: Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.

  • Smażenie kotletów [04:51]: Rozgrzej patelnię z tłuszczem. Gdy patelnia będzie gorąca, nabieraj łyżką porcje masy i smaż kotleciki na rumiany kolor z obu stron [05:02].

Gotowe kotlety można podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak buraczki i sos tzatziki [07:30].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 23 czerwca 2024

Przepis na roladki z szynki szwarcwaldzkiej

Roladki z szynki szwarcwaldzkiej


Roladki to doskonały pomysł na przystawkę do grilla jak również dodatek na każdą imprezę.

👉Jak zrobić roladki z serem pleśniowym❓ 

   Można je zrobić na śniadanie lub kolacje. Zastosowanie przepisu Agnieszki jest szerokie.
 
 Zapraszamy na przepis na roladki z szynki szwarcwaldzkiej.
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 150g szynki szwarcwaldzkiej 
  • 100g sera lazur lub innego sera pleśniowego
  • 60g suszonych pomidorów 
  • garść rukoli
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na roladki szwarcwaldzkie (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania roladek szwarcwaldzkich, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Krojenie sera [01:10]: Ser lazur (lub inny ser pleśniowy) należy pokroić w słupki.

  • Zawijanie roladek [02:18]: Na cienkim plastrze szynki szwarcwaldzkiej układa się odrobinę rukoli, kawałek sera i dwa lub trzy kawałki suszonych pomidorów. Następnie całość ciasno się zawija. Czynność powtarza się z każdym plastrem szynki.

  • Przygotowanie sosu [03:34]: Do oleju (lub oliwy, najlepiej z suszonych pomidorów) dodaje się odrobinę musztardy, pieprz, sól oraz ocet balsamiczny. Całość dokładnie się miesza.

  • Podanie [04:25]: Przygotowanym sosem polewa się roladki. Po schłodzeniu roladki są gotowe do spożycia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 16 czerwca 2024

Przepis na ryż zapiekany z truskawkami

 Ryż z truskawkami na obiad


   Ryż z truskawkami, to jedna z opcji ryżu z owocami, a głównie z jabłkami i cynamonem, co pamiętam z dzieciństwa. 

👉Jak zrobić ryż zapiekany z truskawkami❓ 

   Teraz można dla odmiany zrobić z truskawkami, bo jest sezon na truskawki.
 
Zapraszamy na przepis na ryż z truskawkami.
 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 1 szkl. ryżu suchego (250ml)
  • 2 szkl. wody 
  • szczypta soli 
  • 30g masła
  • 2/3 szkl. gęstej śmietany
  • ksylitol, erytrytol itp. (ilość według własnych upodobań)
  • ok. 400g truskawek
  • wiórki kokosowe - ilość dowolna
Przygotowanie:

Przepis na ryż zapiekany z truskawkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ryżu zapiekanego z truskawkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Gotowanie ryżu [00:49]: Ryż należy ugotować w wodzie z odrobiną soli. Przed gotowaniem ryż płucze się pod bieżącą zimną wodą. Po ugotowaniu dodaje się masło i dokładnie miesza. Następnie ryż przykrywa się i zostawia na 15-20 minut, aby wchłonął płyny.

  • Krojenie truskawek [02:13]: W międzyczasie należy pokroić truskawki – duże na ćwiartki, a małe na połówki.

  • Przygotowanie naczynia do zapiekania [02:47]: Naczynie do zapiekania smaruje się masłem.

  • Przygotowanie śmietany [02:58]: Gęstą śmietanę miesza się z czubatą łyżeczką ksylitolu (lub innego słodzika, w zależności od preferencji słodkości).

  • Układanie warstw [03:17]:

    • Część ugotowanego ryżu wykłada się na dno naczynia żaroodpornego.

    • Na ryżu układa się pokrojone truskawki [03:44].

    • Truskawki posypuje się ksylitolem [03:52].

    • Na wierzchu układa się drugą część ryżu [03:58].

    • Opcjonalnie, wierzch można posypać wiórkami kokosowymi [04:14].

  • Pieczenie [04:38]: Tak przygotowany ryż wkłada się do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i zapieka przez około 25 minut.

Gotowe danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno [04:52].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


sobota, 15 czerwca 2024

Przepis na sałatkę z rukolą, serem camembert i szynką szwarcwaldzką

Sałatka z rukoli

   Sałatka to fenomenalne śniadanie lub kolacja. Fenomen polega na tym, że można przygotować wcześniej, wpakować do lodówki i wyjąć kiedy potrzeba, np. na kolacje wracając z treningu lub nawet na szybkie śniadanie następnego dnia. 
👉Jak zrobić sałatkę z rukolą❓ 
   Trzy składniki kroimy, robimy sos, polewamy i sałatka gotowa. Prawda, że proste! 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę z rukoli i szynki szwarcwaldzkiej. 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 szt. camembert 
  • pół opakowania rukoli 
  • garść pomidorów koktajlowych 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól 
  • pieprz 

Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z rukolą, serem Camembert i szynką szwarcwaldzką (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z rukolą, serem Camembert i szynką szwarcwaldzką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy Na półmisku należy ułożyć rukolę [00:56].

  • Dodawanie pomidorów Pomidory koktajlowe należy pokroić na połówki i dodać do rukoli [01:00].

  • Układanie szynki i sera Następnie na sałatce układa się szynkę szwarcwaldzką i ser Camembert [03:15].

  • Przygotowanie sosu W osobnym naczyniu należy połączyć musztardę francuską, oliwę, ocet balsamiczny, pieprz i sól, a następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki [03:25].

  • Doprawianie sałatki Przygotowanym sosem polewa się sałatkę [03:58].

  • Chłodzenie Na koniec sałatkę wystarczy schłodzić, aby była gotowa do spożycia [04:10].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 12 czerwca 2024

Przepis na falafele, czyli wegańskie kotlety z ciecierzycy

Falafel

    Jak powstały kebaby, to po klasycznych kebabach próbowałem wtedy falafele. Na mieście już jadłem, a teraz czas na domowe falafele. 

👉Jak zrobić falafele❓ 

     Jak mamy zrobić domowe falafele, to można także poeksperymentować z ulubionymi smakami. Jak już zrobicie to co proponuje Agnieszka i tak jak proponuje, to następnym razem, można zmniejszyć lub zwiększyć ilość jakiejś przyprawy i smak będzie dopasowany do Waszego gustu. 
 
Zapraszamy na przepis na falafele.
 
 Mariusz i Agnieszka
 
 

 
 

Składniki:
  • 1 szkl. (250ml) suchej ciecierzycy 
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • płaska łyżeczka soli 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu 
  • 1/3 łyżeczki imbiru 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka kolendry 
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:

Przepis na falafele (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania falafeli, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie ciecierzycy [01:02]: Suchą ciecierzycę należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 6 godzin, a najlepiej 12 godzin (np. przez całą noc). Po namoczeniu ciecierzycę odcedza się na sitku i płucze pod bieżącą wodą. Następnie ciecierzycę mieli się w maszynce na drobnych oczkach. Jeśli maszynka nie ma drobnych oczek, należy zmielić ją dwukrotnie.

  • Mielenie cebuli i czosnku [02:32]: Cebulę i czosnek również mieli się w maszynce.

  • Dodanie sody oczyszczonej [03:03]: Do zmielonej masy dodaje się pół łyżeczki sody oczyszczonej, aby falafele były puszyste i nie nasiąkały tłuszczem podczas smażenia.

  • Doprawianie i wyrabianie masy [03:28]: Do masy dodaje się przyprawy: pieprz mielony, imbir, kolendrę, gałkę muszkatołową, kmin rzymski oraz sól. Całość dokładnie się miesza i wyrabia.

  • Odpoczynek masy [04:01]: Po dokładnym wyrobieniu masę na falafele pozostawia się na około godzinę na blacie. Jeśli masa ma stać dłużej, należy schować ją do lodówki, a przed smażeniem wyjąć na około pół godziny, aby się ociepliła. Masę przykrywa się talerzykiem.

  • Formowanie kotlecików [04:32]: Z masy formuje się kotleciki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczając.

  • Smażenie falafeli [04:38]: Na wysokiej patelni rozgrzewa się olej na głębokość co najmniej 2 cm, tak aby falafele mogły swobodnie pływać. Olej rozgrzewa się do temperatury 170 stopni Celsjusza (jeśli dysponuje się termometrem). Falafele smaży się partiami, na złoty kolor z jednej i drugiej strony [06:10].

  • Podawanie [07:09]: Gotowe falafele można jeść zarówno ciepłe, jak i zimne, często z sosem (np. czosnkowym) lub pastą warzywną.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 11 czerwca 2024

Przepis na filet z indyka w sosie porowym

Filet indyka z piekarnika

 
   Był już nie jeden indyk na naszym kanale, a teraz mamy indyka w sosie porowym. Agnieszka kupiła filet z indyka i mamy przepis na indyka w sosie.

 👉Jak zrobić filet z indyka, żeby był soczysty❓ 

   Cała procedura to 3 kroki: 1. przygotować sos porowo-śmietanowy, 2. przygotować filet z indyka i 3. połączyć razem i zapiec w piekarniku. Oczywiście wszytko jest w filmie z wyjątkiem 4 kroku, ale myślę, że każdy to ogarnie, czyli zjeść! 
 
   Zapraszamy na przepis na indyka z piekarnika. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 800g fileta z indyka 
  • 1 por, biała część 
  • 2 cebule
  • 350ml słodkiej śmietanki 30%
  • 120g musztardy 
  • 200g sera żółtego, użyłam goudy 
  • zioła: majeranek, papryka, bazylia, oregano, czosnek, kolendra 
  • sól
  • pieprz 
  • tłuszcz do podsmażania
Przygotowanie:

Przepis na indyka w sosie porowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania indyka w sosie porowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie sosu porowego [03:01]:

  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju [01:28].

  • Pokrój cebulę w piórka, a pora w półplasterki, następnie dodaj je na patelnię i podsmaż [01:28].

  • Do podsmażonej cebuli i pora dodaj słodką śmietankę (30%), musztardę (jeśli wolisz ostry smak, wybierz ostrą musztardę), pieprz i sól [03:01].

  • Całość duś, doprowadź do zagotowania i gotuj przez chwilę [03:26].

  • Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach [03:34].

  • Dodaj ser na patelnię i mieszaj, aż się rozpuści [04:08].

  • Gotowy sos przełóż do naczynia żaroodpornego [04:27].

Przygotowanie indyka [02:18]:

  • Filet z indyka pokrój w paski o grubości około centymetra [02:18].

  • Przypraw mięso solą, majerankiem, papryką, bazylią, oregano, czosnkiem i kolendrą z każdej strony [02:28].

  • Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż przyprawione plastry indyka tylko do ścięcia [02:43].

Zapiekane danie [05:50]:

  • Na sos serowy w naczyniu żaroodpornym wyłóż podsmażonego indyka [05:06].

  • Resztę sosu wyłóż na wierzch mięsa [05:50].

  • Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika [06:14].

  • Piecz przez pierwsze 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni [06:14].

  • Następnie piecz kolejne 20-30 minut bez przykrycia [06:26].

  • Gotowe danie to filet z indyka w sosie porowym [06:37].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗