Masa makowa to podstawa do wielu potraw i wypieków. Nie jestem i nigdy
nie byłem fanem makowca. Na wigilii możemy fantastycznie koegzystować,
ja przy stole, on na stole i na pewno z mojego powodu nic mu się nie
stanie.
Co innego kluski z makiem, które uwielbiam i nie mogą liczyć na
moje "zmiłowanie", wręcz mogą być pewne, że nastąpi moment ich
ewaporacji...
👉Jak zrobić masę makową❓
Najpierw trzeba zrobić masę makową, a potem, to już mamy wachlarz
możliwości...
👉Jak zrobić kluski z makiem i bakaliami❓
Na szczęście Aga wie o moich preferencjach i nie tylko moich, więc dla
wyznawców klusek z makiem prezentuje jak zrobić kluski z makiem od
podstaw, czyli zaczynając od zrobienia masy makowej z nie mielonego
maku.
Zapraszamy na przepis na masę makową i na przepis na kluski z makiem na
wigilię.
Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Do garnka wlewamy śmietankę, doprowadzamy do zagotowania i wsypujemy mak. Mieszamy, zmniejszamy moc palnika i na wolnym ogniu gotujemy przez 10-15 minut (do momentu aż mak wchłonie całą śmietankę). Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie mielimy w maszynce (sitko z drobnymi oczkami) dwa razy.
Bakalie oprócz rodzynek, kroimy na mniejsze kawałki.
Do zmielonego maku dodajemy bakalie, kandyzowaną skórkę, miód, aromat migdałowy i całość dokładnie mieszamy.
Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy ugotowany makaron i chwilę podgrzewamy. Dokładamy przygotowaną masę makową i całość mieszamy, trzymamy jeszcze chwilę aby wszystko było ciepłe i makaron przeszedł aromatem i smakiem maku. Gotowe!
Różnorodność przepisów na śledzie dziś jest niesamowicie wielka. Mogą
być łagodne, ostre, słodkie, pikantne, kwaśne, na słodko, tradycyjne lub
oryginalne...
👉Jak zrobić śledzia w oleju z ziołami❓
Agnieszka przybywa z nowym pomysłem i nowym przepisem oraz prezentuje
jak zrobić śledzie w oleju i ziołach.
Degustacja w toku... Proszę czekać!
Śledzik spróbowany i można podać werdykt...
OK! To już kwestia gustu! Musicie wypróbować i sami stwierdzić, czy
śledzik w oleju i ziołach, to wasza ulubiona potrawa z listy TOP 10!
Śledzie płuczemy w wodzie, jeśli są słone należy je wymoczyć (zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin lub lub dłużej jeśli jest taka potrzeba).
Śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki (takie na jeden kęs).
Czosnek kroimy w plasterki.
Do miski wsypujemy zioła, dodajemy czosnek, pokrojone śledzie i mieszamy aby oblepiły się ziołami.
Tak przygotowane śledzie wkładamy do słoika razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Wlewamy sok z cytryny, a następnie zalewamy olejem (użyłam oleju z ziołami) tyle aby śledzie były całkowicie przykryte.
Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki. Po 2 dniach śledzie są gotowe do jedzenia.
Można pójść do sklepu i kupić ciasteczka lub inne słodycze. Pytanie
tylko ile tam będzie cukru?
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać do
wyższości domowych wypieków, nad kupnymi...
👉Jak zrobić ciasteczka waniliowe❓
Można zrobić ciasteczka w domu bez cukru, a jeśli już będzie dodany
cukier, to tylko do nakarmienia drożdży. Cukier zjedzą drożdże, a dla
smaku - naszego smaku jest ksylitol/erytrytol.
100g erytrytolu/ksylitolu lub zwykłego drobnego cukru/cukru pudru
4 krople ekstraktu z prawdziwej wanilii (można więcej)
70g gęstej śmietany (użyłam 18%)
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy będzie szybko i łatwo zagnieść ciasto.
Sypkie składniki mieszamy razem (obie mąki, proszek i erytrytol). Dodajemy kilka kropli ekstraktu z wanilii, masło, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Staramy się to zrobić jak najszybciej.
Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej robimy wałeczek i kroimy nożem na plasterki o grubości ok. 0,5cm. Następnie widelcem odciskamy wzorki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy).
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i wkładamy ciasteczka. Pieczemy ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia (nie spiekamy mocno bo zrobią się twarde).
Po upieczeniu ciasteczka zostawiamy do wystudzenia i trzymamy w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Ciasteczka możemy zostawić "gołe", lub ozdobić lukrem, czy polać czekoladą.
Pasta z makreli to danie, które w moim domu było od zawsze. Nigdy nie
przepadałem za pastą z makreli chociaż była smaczna, bo zawsze zostały
jakieś ości, tym razem ich nie było bo robiła ją Agnieszka, która ma
lepszy wzrok od mojej may i dokonała cudu - wyzerowała ości! Brawo Aga.
👉Jak zrobić PASTĘ Z MAKRELI❓
Bardziej istotne niż fakt jak zrobić pastę z makreli jest jak ją podać!
Od kiedy stosuje Dietę Rozdzielną pasta z makreli nie wchodziła w grę bo
nie można podać jej na pieczywie.
Potem wpadliśmy na pomysł by robić
kanapki na ogórku z papryki lub podawać coś na listku sałaty. Dzięki
temu taki posiłek jest zgodny z dietą rozdzielną i też zadowoli, tych
którzy stosują dietę KETO.
Zapraszamy na przepis na pastę z makreli i sera białego.
Link do filmu z przepisem
Śledzie w oleju z cebulką to w moim domu tradycja świąteczna. Śledzik w oleju robiła moja babcia, mama a potem ja... Zacząłem robić śledzia w oleju bo mama robiła za mało.
Po latach nasze przepisy się rozjechały i mama zaczęła robić inaczej niż babcia, a ja pozostałem przy tradycji...
👉Jak zrobić śledzia w oleju❓
Można zrobić na wiele sposobów. Zanim zacząłem stosować dietę rozdzielną, to dokładałem również rodzynki. Potem z nich zrezygnowałem. Jednak robiłem takiego śledzika w oleju nie tylko na święta, nawet 2 razy w miesiącu bo była to moja ulubiona potrawa.
Teraz śledzik wrócił tylko do potrawy okazyjnej. Dlaczego? Odpowiedź znajdziecie w filmie...
Zapraszam na przepis na śledzie w oleju z cebulką.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Śledzia w kawałki 2x4 cm lub kwadraciki 3x3 cm jeśli płaty są szerokie (tak by tego śledzia nie dziabać potem na talerzu).
Układamy warstwami najpierw cebulkę, którą posypujemy pieprzem, potem śledzika, który też posypujemy pieprzem i znowu cebulkę... i tak do wyczerpania zapasów lub miejsca w salaterce.
Na końcu cebulkę też sypiemy pieprzem i delikatnie ugniatamy by śledzik przylegał do cebulki i pieprzu i wszystko przechodziło nawzajem smakami.
Ostatni krok, to zalanie olejem aż do górnej warstwy cebulki.
Tak przygotowanego śledzika zostawiamy w lodówce na 24-48 godzin, aby nabrał smaku. Krótko mówiąc można go zrobić na dzień lub 2 przed wigilią, świętami, czy kolacją...
Uwielbiam zapiekanki na obiad. Oczywiście nie chodzi mi o takie
zapiekanki z bagietce czy innej długiej bułce tylko takie jak właśnie
zrobiła Agnieszka i przy okazji nagraliśmy przepis...
👉Jak zrobić zapiekana cukinię z żółtym serem❓
Ten przepis to pomysł na zapiekankę na obiad lub kolacje, można go
zrealizować na niedzielą lub kiedy dowolny dzień w tygodniu kiedy
wszyscy domownicy zasiadają wspólnie do obiadu.
tłuszcz do posmarowania formy (naczynia) do zapiekania
jakaś zieleninka do posypania po wierzchu
Przygotowanie: Cukinię myjemy i kroimy w plasterki o grubości ok. 3mm. Posypujemy solą (mieszamy) i zostawiamy na 15 minut. Po 15 minutach z cukinii odlewamy sok, który puściła (odsączamy ją).
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach.
Jajka plus śmietanę, czosnek (przeciskamy przez praskę), doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie ze sobą mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno naczynia układamy połowę cukinii (plastry cukinii układamy tak aby jeden plaster na drugi zachodził). Sypiemy połowę sera i układamy drugą część cukinii. Na co cukinię wylewamy sos śmietanowo-jajeczny.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Po 25 minutach posypujemy drugą połową żółtego sera i zapiekamy jeszcze 10 minut lub dłużej jeśli chcemy ser bardziej przypieczony.
Cukinię po upieczeniu posypujemy zieleniną i gotowe.
Tym razem dodatek do domowych wypieków, ciast, serników na zimno, różnych deserów lub drinków...
👉Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową❓
By zrobić taką kandyzowana skórkę będzie trochę krojenia, a potem to już się robi prawie sama...
Zapraszamy na przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Skórki zalewamy wodą, płuczemy, wylewamy wodę i zalewamy jeszcze raz. Garnek stawiamy na kuchni i gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu skórki wlewamy na sitko aby obciekły z wody i wystygły.
Jeśli skórki są grube, to za pomocą noża odcinamy tą białą część, jeśli są cienkie to zostawiamy w całości. Skórki kroimy w kostkę.
Wodę wlewamy do rondla, wsypujemy cukier i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy pokrojoną skórkę, dokładnie mieszamy, a po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika i smażymy na wolnym ogniu (bez przykrycia) sporadycznie mieszając. Takie smażenie trwa 45 minut, a nawet godzinę. Smażymy aż wyparuje nadmiar syropu, a skórka zrobi się szklista. Jeśli syrop wyparuje, a skórka nie jest jeszcze szklista, to należy co jakiś czas dolać 1-2 łyżki wody, zamieszać i dalej smażyć.
Gdy skórka jest już gotowa, wlewamy sok z cytryny, mieszamy i taką gorącą skórkę razem z resztą syropu przekładamy do szklanego słoja (wymyty i wyparzony). Słoik zakręcamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki.
Taką skórkę możemy przechowywać w lodówce przez ponad miesiąc.
Przełom października i listopada, to początek sezonu na dynie, więc jest
okazja by robić różne dania z dyń, a między innymi koktajle z dyni.
👉Jak zrobić koktajl z dyni❓
Koktajl, to prosty napój lub śniadanie, szybki i łatwy w zrobieniu.
Wystarczy blender lub mikser, czy coś podobnego co warczy i szumi i koktajl z
dyni gotowy.
Koktajl z dyni, to cały wachlarz możliwości, ponieważ do dyni dodaje się
różne inne warzywa lub owoce i koktajl nabiera innego charakteru i
smaku. Poza tym jeszcze cała gama właściwości zdrowotnych...
Jak Agnieszka przygotowała składniki, to myślałem, że będzie to kolejna
sałatka. Tym czasem wyszedł śledź w porach, a nie sałatka ze śledziem...
Por, w tym przypadku, ma nadać smak śledziom, a nie zdominować potrawę.
Wprawdzie wygląda podobnie do sałatki jednak jest, to inna potrawa, czyli mamy urozmaicenie.
👉Jak zrobić śledzie w porach❓
Zrobienie to żaden problem, trzeba tylko pamiętać, by zrobić to
poprzedniego dnia, by śledź mógł przejść smakami.
Przygotowanie:
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i jeśli są bardzo słone, to należy je wymoczyć (zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin lub nawet na całą noc). Następnie śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem aby pozbyć się wody i kroimy w paseczki lub większą kostkę.
Pora kroimy w półplasterki, dajemy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Zostawiamy go aby ociekł z wody i wystygł.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Do miski wkładamy śledzie, pora, ogórki, majonez, śmietanę, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba to doprawiamy jeszcze solą. Śledzika wkładamy do lodówki i dopiero następnego dnia jest gotowy do jedzenia.
Wpadłem na jakiś przepis i przeczytałem trochę komentarzy. Nie
spodziewałem się, że jajecznica wzbudza tyle kontrowersji. Solić na
początku, w środku, czy na końcu. Skąd wziął się mit, że sól utwardza,
skoro często jest stosowana jako zmiękczacz?
Jedno wiem na pewno, nie posolonej na patelni nie zjem... Jakby mi taką
podano w knajpie ty bym zasugerował by zmienili kucharza.
Dodatkowo
zrobiłem rekonesans, by dowiedzieć się, czy zawodowi kucharze pracujący w
kuchni solą jajecznice na początku, czy na talerzu...? Co może utwardzić
jajecznice? Co sądzą o teorii że sól utwardza jajecznice... ?
Odpowiedzi które uzyskałem streścił bym do jednego powiedzonka mojej
babci: "Złej baletnicy przeszkadza i rąbek u spódnicy"
👉Jak zrobić jajecznice na maśle❓
To proste, smacznie i nie spalić. Polecam poeksperymentować i wejść do
wprawy w robieniu pysznej i mięciutkiej jajecznicy... A pysznej bo
posolonej na początku!
Przygotowanie: Masło rozgrzewamy na patelni. Wbijamy jajka do miseczki lub prosto na patelnie, solimy i smażymy, co jakiś czas mieszając. Robimy tak by wydobyć dwa piękne kolory, czyli biel białka i żółty kolor żółtka. A to wszytko po to, by jajecznica była dwu kolorowa, a nie jakimś bełtem...
Smażymy na małej mocy palnika by nie spalić i jajecznica nie stwardniała.
Sekret tkwi we wprawie, a nie teoriach o soli, która utwardza...
Chociaż chleb razowy na zakwasie mi się nie przejadł, to uważam że urozmaicenie w pieczywie to podstawa. Choćby dla tego, by zrobić coś
nowego i zapałać miłością do nowych bułeczek.
👉Jak zrobić bułeczki dyniowe❓
Bułeczki dyniowe, to jedna z prostszych opcji zrobienia pieczywa. Na
pewno bułeczki dyniowe są prostsze w wykonaniu niż np. chałka. Więc jeśli
chcecie spróbować jakiejś nowości i nie macie pewności czy wyjdzie Wam
zaplatanie warkoczy, to do dzieła...
Zapraszamy na przepis na bułeczki drożdżowe z dynią.
Link do filmu z przepisem Przepis na BUŁECZKI DYNIOWE - Pyszne i chrupiące BUŁECZKI na śniadanie- 392
Składniki:
500g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
230g puree z pieczonej dyni
20g drożdży
ok.110-120ml letniej wody
5 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
dowolne nasiona do posypania bułek
Przygotowanie:
Drożdże plus cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody. Dodajemy mąkę, sól, puree z dyni (w tem. pokojowej), olej i zaczynamy wyrabiać ciasto powoli dolewając wodę. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na blat podsypany mąką, kilka razy zgniatamy, robimy wałeczek i dzielimy na 8 lub 10 kawałków. Z każdego kawałka turlamy bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki smarujemy wodą i posypujemy ziarenkami (u mnie czarnuszka). Zostawiamy je do podrośnięcia, a gdy podrosną wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (góra-dół) i pieczemy ok. 25 minut (bułeczki mają być mocno rumiane.
Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
Kolor bułeczek jest uzależniony od gatunku dyni, im dynia bardziej ma pomarańczowy miąższ, tym bułeczki będą bardziej pomarańczowe.
Tak na prawdę nie potrzebujemy dużej ilości węglowodanów. Powinny być na
śniadanie by zasilić organizm w energię. Tą energie utraconą przez
organizm na procesy regeneracyjne, naprawcze podczas nocy, oraz dać
zastrzyk na początek dnia dla właściwego funkcjonowania mózgu, który
potrzebuje glukozy...
Potem jak, to się mówi czym dalej w las tym więcej
drzew i tak samo z dniem, czym dalsze godziny mijają tym więcej
posiłków białkowych, które też dają energii oraz zapewniają budulec dla naszych mięśni i organów.
👉Jak zrobić sałatkę śledziową z jajkiem❓
Takim posiłkiem może być np. sałatka śledziowa z jajkiem, którą można
zjeść przed wieczorem i łatwo ją zrobić...
Zapraszamy na przepis na sałatkę śledziową z jajkiem.
1/2 puszki groszku konserwowego lub cała mała puszka
2 łyżki soku z cytryny
2 duże łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 duża łyżka majonezu
pieprz
sól
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w większe kawałki.
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i jeśli są bardzo słone należy je wymoczyć. Śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w 1cm paski lub w podobnej wielkości kawałki co jajka.
Groszek odsączamy z zalewy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu próbujemy i jeśli jest taka potrzeba to doprawiamy solą. Sałatkę po wierzchu posypujemy kiełkami lub natką pietruszki, a przed podaniem należy schłodzić w lodówce.
Muffinki to przysmak dla wszystkich dzieci. Mogą być świetnym deserem do kawy, jak również można zapakować dziecku do szkoły.
👉Jak zrobić muffinki dyniowe❓
Robota jest prosta, szybka i łatwa. Na dodatek jednoetapowa, czyli nie muszą rosnąć. Wyrabiamy ciasto i walimy do piekarnika.
Zapraszamy na przepis na muffinki dyniowe.
Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon, ksylitol) łączymy w jednej misce, a w drugiej mokre (puree z dyni, olej, śmietanę). Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy tylko do połączenia się (nie mieszamy zbyt długo ponieważ muffinki zamiast puszyste zrobią się zbite).
Ciasto przekładamy do foremek (do 2/3 wysokości) wyłożonych papilotkami lub bezpośrednio do formy do muffinek.
Muffinki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu muffinek uchylamy piekarnik i zostawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjmujemy z foremek i posypujemy pudrem (u mnie zmielony ksylitol).
Kiedyś oglądałem takie cuda w sklepie i zastanawiałem się co to? i do
czego te kulki serowe w ziołach? Teraz nie tylko wiem po co się to
robi, ale również jak to się robi!
👉Jak zrobić serowe kulki labneh marynowane w oliwie i ziołach❓
Jak już ma się serek to w kulki każdy sobie poleci. Umiejętność robienia
kulek nabywa się w dzieciństwie robiąc śnieżki. A tu trzeba zrobić
takie wielkości orzecha włoskiego. Turlamy w ziołach, pakujemy do słoika
i gotowe...
Proste łatwe i szybkie! A sekrety zdradza Agnieszka.
dowolne zioła: użyłam papryki słodkiej, ziół prowansalskich i mieszanka czosnku, bazylii i suszonych pomidorów
słoik
Przygotowanie:
Do zrobienia kulek serowych potrzebujemy serek labneh, który ocieka przez co najmniej 4-6 dni.
Będziemy potrzebować miseczkę z wodą, w której zwilżymy sobie dłonie.
Ulubione zioła (u mnie papryka, mieszanka: czosnku, bazylii i pomidorów, oraz zioła prowansalskie), wsypujemy do kilku miseczek.
Łyżką nabieramy porcję sera i za pomocą zwilżonych dłoni robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Przygotowaną kulkę obtaczamy w ziołach i wkładamy do słoika. Przygotowane kulki zalewamy oliwą (całkowicie mają być przykryte), zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Po kilku dniach są już gotowe do jedzenia.
Takie kulki możemy przechowywać w lodówce przez około miesiąc. Jeśli do obtoczenia kulek użyjemy świeżych ziół, to wtedy należy je zjeść w ciągu tygodnia.
Tak na prawdę trudno zdefiniować czy to likier czy to nalewka.
Z
definicji:
Nalewka to wyciąg zazwyczaj o 40–45 procentowej zawartości alkoholu,
a likier to napój alkoholowy o zawartości alkoholu 23%–45%
Nasz napój będzie miał w granicach 30-32%, wiec klasyfikuje się jako
likier. Z drugiej strony jest, to wyciąg z mięty, a nie napój smakowy...
👉Jak zrobić likier z mięty z ogródka❓
Wykonanie proste jak budowa cepa. Potrzeba tylko kilka dni i trochę
cierpliwości... a bardziej istotne jest to co zrobi dla naszego żołądka,
jako wyciąg z mięty, która wiadomo jakie ma działanie.
Koktajl, to zasadniczo napój, jednak jakiś czas temu rozpoczęła się moda
na koktajle w ramach śniadania. Jest to również dobry napój - energetyk
przed lub po treningu. Jęli mamy mało czasu machamy koktajl i idziemy
biegać.
Również spełnia dobrze funkcje po długim treningu jako szybkie
uzupełnienie węglowodanów p 20 czy nawet 30 km biegu
👉Jak zrobić koktajl z dyni❓
Koktajl robi się głośno bo potrzebny jest blendera a on hałasuje. Walimy
wszytko do kielich zamykamy, naciskamy guzik i po 1-2 gotowe
śniadanie...
300ml mleka - można więcej (użyłam mleka owsianego)
ok. 1 cm imbiru
1 banan
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżka siemienia lnianego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Ilość mleka można zwiększyć jeśli wolimy koktajl rzadszy. Koktajl po zmiksowaniu możemy podgrzać (będzie bardziej rozgrzewający) lub użyć ciepłego mleka. Można również koktajl dosłodzić miodem.
Teraz wersja 2.0 czyli upgrade pierwszego serka. Aga dodała ziółka i
wyszedł nowy pyszny i wspaniały serek.
👉Jak zrobić serek z ziołami z jogurtu greckiego❓
👉Jak zrobić serek labneh z ziołami❓
Wykonanie jest proste i łatwe tylko rozłożone w czasie na przestrzeni
kilku dni. Trzeba pamiętać lub przy okazji nurkowania do lodówki
podciągnąć gumkę i spiąć lepiej serek by dalej obciekał...
ok. 3 łyżeczki ziół: u mnie mieszanka suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
Przygotowanie:
Jogurt przekładamy do miski, dodajemy sól, zioła i dokładnie mieszamy.
Będziemy potrzebować sitko, gazę lub pieluchę tetrową, miskę i gumkę recepturkę.
Sitko umieszczamy nad miską, które wykładamy gazą (składamy ją podwójnie). Na gazę wykładamy jogurt, zbieramy brzegi gazy i związujemy gumką.
Cały zestaw umieszczamy w lodówce. Po 4-6 godzinach nasze "zawiniątko" możemy docisnąć i przewiązać niżej gumkę (tą czynność powtarzamy jeszcze przez kilka razy). Zwracamy uwagę, czy zbierająca się serwatka nie dotyka sitka, jeśli tak, to należy odlać serwatkę, aby ser mógł nadal odsączać się z serwatki.
W zależności jaki ser chcemy uzyskać tyle trzymamy go na sitku. Po 2 dniach otrzymamy serek o konsystencji do smarowania. Po 4-6 dniach serek, który możemy kroić.
Z takiej ilości jogurtu uzyskamy ok. 300-350g serka typu almette.
Od razu powiem, że poprosiłem o dokładkę!
Niedziela, to dzień lajtowy i można sobie dogodzić, robiąc np. pyszny
deser do kawki. Agnieszka postanowiła upiec bułeczki drożdżowe z
borówkami.
Nie mam pojęcia skąd wytrzasnęła borówki i nie będę wnikał...
Przy okazji robienia deseru nagraliśmy dla Was przepis.
👉Jak zrobić bułeczki drożdżowe z borówkami i kruszonką❓
👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKI z borówkami❓
Bułeczki drożdżowe z kruszonką można zrobić na 2 sposoby tak jak
jagodzianki, czyli schowane w środku i tak jak te bułeczki z borówkami,
które pozostaną na wierzchu posypane jedynie kruszonką.
Zapraszamy na przepis na BUŁECZKI drożdżowe z BORÓWKAMI.
ok. 250ml słodkiej letniej śmietanki (wystarczy 12%)
3 łyżki cukru (można dodać więcej)
ok. 250g borówek
Przygotowanie: Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Do wyrobionego ciasta na samym końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 części. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą spłaszczamy na placek o grubości ok. 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia.
Gdy placki wyrosną dnem szklanki wyciskamy dołeczek. W każdy dołeczek układamy borówki i posypujemy kruszonką. Boki ciasta smarujemy śmietanką.
Gotowe bułeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) piekarniku przez 25 minut lub dłużej, aż będą rumiane. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Sałatka śledziowa, to multum kombinacji. Chyba na głowę bije
różnorodnością wersji w stosunku do najsłynniejszej sałatki jarzynowej.
Może być przygotowana jako sałatka na imprezę, albo bardziej precyzując
jako sałatka na grilla lub też jako sałatka na kolację i sałatka na
obiad.
👉Jak zrobić sałatkę śledziową❓
Można zrobić ją jako jednolitą masę lub jako sałatkę warstwową. Można
też wykazać się finezją tak jak zrobiła to Agnieszka i zrobić to w
formie pasków na półmisku. Powiem szczerze byłem mega zaskoczony.
Włączyłem kamerę na TimeLapsa i poszedłem po Amelkę do szkoły, a gdy
wróciłem zrobiłem wielkie oczy...