Babka wielkanocna, to tradycyjny przepis sięgający XVII w. czyli Rzeczpospolitej Obojga Narodów...
👉Jak zrobić babkę cytrynową❓
Babkę cytrynową zrobić na święta trzeba, tak aby tradycjom stało się zadość.
Wystarczy odpowiednia foremka i odrobinę chęci by kolejny wypiek stanął na wielkanocnym stole.
Zapraszamy na przepis na babkę na święta.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 250g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
- 100g ksylitolu
- kisiel cytrynowy bez cukru (proszek) 40g
- 210ml dowolnego mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
- 70ml oleju
- 60ml soku z cytryny
- starta skórka z jednej cytryny
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąka, kisiel, proszek do pieczenia, soda oczyszczona.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko roślinne, olej, sok z cytryny plus ksylitol i skórka z cytryny.
Suche składniki wsypujemy do mokrych i szybko mieszamy (nie mieszamy zbyt długo, ponieważ ciasto po upieczeniu będzie twarde i zbite).
Formę do babki z kominem (średnica 22cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką (u mnie kokosowa).
Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni (termoobieg). Pieczemy 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak babkę na 15 minut. Po tym czasie dopiero wyciągamy babkę z foremki i zostawiamy do ostygnięcia.
Po wystudzeniu babkę posypujemy pudrem (u mnie puder z ksylitolu) i gotowe.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz