wtorek, 31 stycznia 2017

Rosół

     Są osoby, które miały okazję spróbować kuchni Agnieszki. Wracając z pewnego szkolenia usłyszałem komplement i pytanie:
- "Rosół w wydaniu Agnieszki był wyśmienity. Od dawna tak dobrego nie jadłem. Esencjonalny, a jednocześnie delikatny, miał słodycz marchewki i był doskonale doprawiony."
Mateusz Osuch

   Pytanie było dla mnie jeszcze bardziej zaskakujące:
-... i ty masz tak na codzień? Wszystko jest takie smaczne?
Odpowiedź mogła być tylko jedna:
- TAK!!!

Składniki:
  • 2 marchewki duże
  • 1 pietruszka duża
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • kura (najlepiej wiejska)
  • 2 liście laurowe
  • 4 zierenka ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu czarnego
  • woda
  • 1 cebula
  • sól 
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso dzielimy na kawałki i dokładnie myjemy. Warzywa obieramy i myjemy, cebulkę przyrumieniamy na gazie lub na suchej patelni (jeśli na patelni to kroimy w grube plastry, wtedy łatwiej będzie nam przyrumienić). Mięso przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tyle aby dobrze przykryła mięso). Garnek stawiamy na kuchni i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i zmniejszamy ogień (rosół ma się bardzo wolno gotować, delikatnie pyrkać). Gotujemy tak około 15 minut i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Rosół gotujemy do miękkości mięska. Gotowy podajemy z makaronem i posypujemy natką pietruszki. Rosół to doskonała baza do różnych zup i sosów.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Połączenie mięsa z makaronem w tym przypadku nie zawadza?

    OdpowiedzUsuń
  2. W rosole nie ma mięsa, mięso wyjmuje się! Trzeba o to pamiętać i przygotowywać wywar tak by był jeden kawałek mięsa łatwy do wyjęcia. Pozostaje tłuszcz, który jest neutralny i nie zawiera białka... :)

    OdpowiedzUsuń