niedziela, 30 października 2016

Zupa krem z dyni

Halloween Inaczej! 

Modne amerykańskie święto przyszło do Polski i wszystkim kojarzy się z wykrojoną, podświetlaną dynią... 🎃
My postanowiliśmy spojrzeć na ten temat bardziej introwertycznie z punktu widzenia dyni i bardziej dogłębnie przez żołądek 🍽 z naszego punktu widzenia... 🍲
W tym celu trzeba zastanowić się co można zrobić z wnętrza dyni po tym jak powstanie z niej wydmuszka 😄, więc prezentujemy pierwszy z serii przepisów na dania z dyni. 


Składniki
  • ok. 2 l rosołu
  • 2 marchewki duże
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera  
  • 1,5 kg dyni już obranej
  • ząbek czosnku
  • kawałeczek imbiru (ok. 2 cm)
  • gałka muszkatałowa
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki 

Przygotowanie:
Warzywa możemy użyć z rosołu, lub gotujemy je na parze (zachowają w ten sposób więcej wartości). Gotowe warzywa miksujemy blenderem, dodajemy  starty lub drobno pokrojony imbir, przeciśnięty czosnek i tyle rosołu aby powstała zupa krem (w zależnoścu czy chcemy bardziej gęstą czy rzadszą). Zupę stawiamy na ogniu i mocno podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową (jeśli zupa będzie tylko dla osób dorosłych to zamiast pieprzu czarnego możemy użyć pieprz cayenne). Zupę wykładamy na talerze posypując natką pietruszki. Podajemy ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym, ale sama smakuje równie wyśmienicie.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz