Halloween Inaczej!
Modne amerykańskie święto przyszło do Polski i wszystkim kojarzy się z wykrojoną, podświetlaną dynią... 🎃
My postanowiliśmy spojrzeć na ten temat bardziej introwertycznie z punktu widzenia dyni i bardziej dogłębnie przez żołądek 🍽 z naszego punktu widzenia... 🍲
W tym celu trzeba zastanowić się co można zrobić z wnętrza dyni po tym jak powstanie z niej wydmuszka 😄, więc prezentujemy pierwszy z serii przepisów na dania z dyni.
Składniki:
- ok. 1,5l bulionu warzywnego lub mięsnego
- ok. 1 kg dyni
- ząbek czosnku
- kawałeczek imbiru (1cm)
- gałka muszkatołowa
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- ewentualnie słodka śmietanka do zabielenia
Przygotowanie:
Smacznego :)
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Dynię obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Następnie kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym (dynia ma być całkowicie przykryta) i stawiamy na kuchnię. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki imbir, czosnek i masło.
Gotujemy do miękkości dyni. Ugotowaną dynię plus warzywa z bulionu (marchew, pietruszka, seler, por, cebula) miksujemy blenderem, następnie doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą (jeśli zupa jest zbyt gęsta, to możemy dodać jeszcze bulionu).
Jeśli zupa będzie tylko dla osób dorosłych, to zamiast pieprzu czarnego możemy użyć pieprz cayenne.
Zupę możemy zabielić śmietaną w całym garnku lub indywidualnie na talerzu.
Podajemy ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym, ale sama smakuje równie wyśmienicie.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz