niedziela, 30 października 2016

Zupa krem z dyni



Halloween Inaczej! 

    Modne amerykańskie święto przyszło do Polski i wszystkim kojarzy się z wykrojoną, podświetlaną dynią... 🎃
    My postanowiliśmy spojrzeć na ten temat bardziej introwertycznie z punktu widzenia dyni i bardziej dogłębnie przez żołądek 🍽 z naszego punktu widzenia... 🍲
   W tym celu trzeba zastanowić się co można zrobić z wnętrza dyni po tym jak powstanie z niej wydmuszka 😄, więc prezentujemy pierwszy z serii przepisów na dania z dyni. 
 


Link do filmu z przepisem:
 

 
 


Składniki
  • ok. 1,5l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • ok. 1 kg dyni 
  • ząbek czosnku
  • kawałeczek imbiru (1cm)
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie słodka śmietanka do zabielenia
Jak przygotować bulion warzywny przepis tutaj: 

Przygotowanie:
   Dynię obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Następnie kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym (dynia ma być całkowicie przykryta) i stawiamy na kuchnię. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki imbir, czosnek i masło. 
   Gotujemy do miękkości dyni. Ugotowaną dynię plus warzywa z bulionu (marchew, pietruszka, seler, por, cebula) miksujemy blenderem, następnie doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą (jeśli zupa jest zbyt gęsta, to możemy dodać jeszcze bulionu). 
   Jeśli zupa będzie tylko dla osób dorosłych, to zamiast pieprzu czarnego możemy użyć pieprz cayenne. 
   Zupę możemy zabielić śmietaną w całym garnku lub indywidualnie na talerzu. 
   Podajemy ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym, ale sama smakuje równie wyśmienicie.

Smacznego :)




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz