wtorek, 8 kwietnia 2025

Przepis na pieczone bataty z ziołami i sosem

Bataty z ziołami i sosem

    Jak wynaleziono bataty, to wcale nie byłem ich fanem.
    Potem Agnieszka zrobiła frytki z batatów: https://youtu.be/wNLMv5fqh6A a teraz pyszne bataty z piekarnika.

    👉Jak zrobić bataty w piekarniku❓

    Jednak skoro pojawiły się w sklepach, to ktoś musi to kupować i muszą coś w sobie mieć...
    Dlatego warto byście obejrzeli przepis na pyszne bataty według Agnieszki i zrobili pyszne bataty z piekarnika i przekonali się do nich tak jak ja.
    Zapraszamy na przepis na bataty
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 


Składniki:
  • 2 bataty
  • rozmaryn
  • pieprz 
  • sól
  • ewentualnie płatki chili 
  • oliwa
  • 3 łyżki jogurtu greckiego 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka szczypiorku 
  • 1 łyżka koperku 
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pieczone bataty z ziołami i sosem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych batatów z ziołami i sosem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie batatów

    • Obierz bataty, a następnie pokrój je w grube plastry [00:50]. Możesz również wyszorować bataty i pokroić je ze skórką, jeśli wolisz [01:00].

    • Pokrojone bataty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [02:01].

    • Skrop bataty oliwą [02:42] i rozprowadź ją palcami po całej powierzchni [03:02].

    • Posyp bataty solą [03:20], pieprzem [03:32] i rozmarynem [03:48].

    • Dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki, dodaj płatki chili [04:07].

    • Włóż tak przygotowane bataty do nagrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 do 30 minut [04:35]. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów. Bataty są gotowe, gdy widelec łatwo w nie wchodzi [04:46].

  • Przygotowanie sosu

    • Drobno pokrój szczypiorek [05:03].

    • Wymieszaj jogurt grecki z majonezem i dodaj pokrojony szczypiorek [05:37].

    • Dodaj sporą łyżkę koperku [05:53].

    • Wlej łyżkę soku z cytryny, a następnie, w zależności od preferencji smakowych, możesz dodać więcej [06:08].

    • Dopraw sos pieprzem [06:17] i solą [06:21].

    • Całość dokładnie wymieszaj [06:21].

    • W razie potrzeby możesz dolać odrobinę soku z cytryny [06:32].

    • Po wymieszaniu sos jest gotowy [06:39].

  • Podanie dania

    • Upieczone bataty najlepiej smakują ciepłe, polane sosem [06:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


sobota, 5 kwietnia 2025

Przepis na zakwas owsiany na żurek

Zakwas owsiany na żurek

    Z reguły w rodzinach przygotowuje się tradycyjne potrawy.
    Do takich potraw zalicza się żurek.
    Żurek musi być i KONIEC!!!

    👉Jak zrobić zakwas na żurek❓

    Ale kto powiedział, że zawsze musi być taki sam.
    Jeśli ktoś od lat robi żurek na zakwasie żytnim, to w tym roku może zrobić żurek na zakwasie owsianym, a dokładniej żurek na zakwasie z płatków owsianych.
    Lub na odwrót jeśli już robicie żurek owsiany, to możecie zrobić żurek na zakwasie żytnim: https://youtu.be/hMGcGSIjgQU
    Zapraszamy na przepis na zakwas owsiany na żurek.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem




Składniki:

  • 5 łyżek (z lekkim czubkiem) zwykłych płatków owsianych 
  • 500ml letniej przegotowanej wody
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe 
  • 4 ząbki czosnku 
Przygotowanie:

Przepis na domowy zakwas na żurek z płatków owsianych (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego zakwasu na żurek z płatków owsianych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Mielenie płatków: Zmiel płatki owsiane na mąkę [00:58].

  • Przygotowanie bazy: Przełóż zmielone płatki do czystego, wyparzonego słoika [01:43] i zalej letnią wodą [02:05].

  • Mieszanie: Mieszaj zawartość słoika drewnianą lub plastikową łyżką, aż składniki się połączą [02:22].

  • Dodawanie przypraw: Dodaj liść laurowy [03:02], ziele angielskie [03:08] oraz rozgnieciony czosnek, aby szybciej wydobywał się aromat [03:13]. Ponownie wymieszaj [03:54].

  • Fermentacja: Przykryj słoik gazą lub lnianą ściereczką i obwiąż gumką recepturką. Nie zakręcaj słoika, ponieważ zakwas musi oddychać [04:00].

  • Odpoczynek: Odstaw zakwas na 5 dni w ciepłe, zaciemnione miejsce, unikając bezpośredniego światła słonecznego [04:25]. Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką [04:34]. Jeśli wolisz kwaśniejszy żurek, możesz trzymać zakwas nawet 7 dni [04:34].

  • Przechowywanie: Po pięciu dniach zakwas jest gotowy [04:50]. Jeśli nie zamierzasz od razu gotować żurku, przecedź zakwas przez gęste sitko, wlej do butelki lub słoika i przechowuj w lodówce do trzech tygodni [04:55].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 1 kwietnia 2025

Przepis na babkę marmurkową

Babka marmurkowa

    Babka marmurkowa to nowa propozycja Agnieszki, która możecie przygotować na święta wielkanocne.


    👉Jak zrobić babkę marmurkową❓

    Taka babkę możecie zrobić zarówno w prostokątnej foremce lub tradycyjnej okrągłej z pofałdowanymi bokami.
    Wszystko zależy od Waszej decyzji i finezji.
    Zapraszamy na przepis na babkę marmurkową na oleju
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:

  • 340g mąki (użyłam orkiszowej)
  • 60g budyniu waniliowego bez cukru 
  • 170g ksylitolu lub innego słodzika
  • 200ml wody gazowanej 
  • 100ml oleju 
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 15g kakao + 3 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia 
Przygotowanie:
Do miski wlewamy wodę gazowaną, olej i ocet jabłkowy, wsypujemy ksylitol i mieszamy do momentu aż ksylitol się rozpuści. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i budyń. 
Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy do połączenia (nie mieszamy zbyt długo). Połowę ciasta przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Foremka o wymiarach 30/10cm.
Do drugiej części ciasta dodajemy kakao. Kakao rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Całość mieszamy i wylewamy na białe ciasto. 
Patyczkiem od szaszłyków lub widelcem delikatnie mieszamy te dwie warstwy ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra - dół). Pieczemy około 50 minut, lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 15 minut, a po upływie tego czasu wyjmujemy z foremki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Babkę po wystudzeniu możemy polać polewą, lukrem lub posypać pudrem.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Przepis na jajka faszerowane śledziem

Jajka faszerowane śledziem

    Kolekcja jajek , a raczej przepisów na jajka na święta na naszym kanale rośnie i wszystkie są pyszne.


    👉Jak zrobić jajka faszerowane śledziem❓

    Dziś nowy przepis Agnieszki na jajka faszerowane śledziem na moje specjalne zamówienie...           Zapraszamy na przepis na jajka faszerowane śledziem.
   Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 


Składniki:

  • 7 sztuk jajek 
  • 150g płatów śledziowych 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżka majonezu 
  • pół małej czerwonej cebuli 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na jajka faszerowane śledziem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek faszerowanych śledziem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie jajek [01:03]: Ugotowane na twardo jajka należy przekroić na pół, a następnie wyjąć z nich żółtka.

  • Przygotowanie cebuli [02:19]: Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do żółtek.

  • Przygotowanie śledzi [03:03]: Śledzie opłukać w zimnej wodzie. Jeśli są bardzo słone, wodę należy zmieniać kilkakrotnie. Następnie osuszyć je ręcznikiem papierowym i pokroić w jak najdrobniejszą kostkę. Jeden kawałek śledzia odłożyć do dekoracji.

  • Mieszanie farszu [03:53]: Do żółtek z cebulą dodać majonez [03:53] oraz musztardę (ostrą lub łagodną) [04:00]. Doprawić pieprzem [04:09] i dokładnie wymieszać [04:24].

  • Nadziewanie jajek [04:44]: Gotowym farszem nadziewać połówki białek jaj.

  • Podanie [07:00]: Jajka faszerowane śledziem są gotowe do podania.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 28 marca 2025

Przepis na puree z kalafiora

Puree z kalafiora

    W obecnym świecie, obecnej rzeczywistości, w której unika się węglowodanów bo to MODNE i FIT, ta propozycja to strzał w 10, bo zamiast ziemniaków mamy kalafior i jak się okazuje można z niego zrobić puree.


    👉Jak zrobić puree z kalafiora❓

    Ta propozycja to strzał w dziesiątkę zarówno dla tych co stosują dietę rozdzielną, dietę keto lub inne diety niskowęglowodanowe...
    Albo po prostu nie tolerują ziemniaków, bo nie lubią ich obierać tak jak ja😁
    Zapraszamy na przepis na puree z kalafiora
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 1 mały kalafior 
  • 40g masła 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na puree z kalafiora keto (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania puree z kalafiora keto, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie kalafiora [01:24]: Na początku należy umyć kalafiora i podzielić go na różyczki.

  • Gotowanie kalafiora [01:31]: Następnie kalafior gotuje się w garnku z około 2 cm wody. Można go również gotować na parze przez 15 minut [01:53].

  • Przekładanie do miski [02:12]: Ugotowane różyczki kalafiora przekłada się do miski.

  • Dodawanie przypraw i składników [02:36]: Do kalafiora dodaje się masło, śmietanę, gałkę muszkatołową [02:50], odrobinę soli [02:55] i pieprzu [03:06].

  • Miksowanie [03:21]: Całość jest miksowana do uzyskania gładkiego puree.

Gotowe puree kalafiorowe jest następnie podawane z kotlecikami i surówką [04:51].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


czwartek, 27 marca 2025

Przepis na pieczoną białą kiełbasę w musztardzie

Biała kiełbasa w musztardzie

    Nie wyobrażam sobie śniadania wielkanocnego bez białej kiełbaski na zimno.


    👉Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną w piekarniku❓

    Ten przepis na białą kiełbasę w musztardzie z piekarnika można podać na dwa sposoby.
    Po 1 na zimno na Wielkanocny stół oraz po 2 na ciepło na każdy obiad.
    Zapraszamy na przepis na białą kiełbasę na święta
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 8 szt. białej kiełbasy (parzonej lub surowej)
  • 2 łyżki dowolnej musztardy
  • 5 małych ząbków czosnku 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej 
  • 1 łyżeczka majeranku 
Przygotowanie:

Przepis na pieczoną białą kiełbasę w musztardzie (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonej białej kiełbasy w musztardzie, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie kiełbasy [01:13]: Jeśli używasz kiełbasy parzonej, natnij ją ukośnie z jednej strony. W przypadku kiełbasy surowej, nakłuj ją w kilku miejscach wykałaczką.

  • Ułożenie w naczyniu [02:19]: Przełóż przygotowaną kiełbasę do naczynia, w którym będzie pieczona.

  • Dodanie czosnku [02:35]: Wciśnij kilka małych ząbków czosnku między kiełbaski.

  • Przygotowanie sosu musztardowego [02:55]: Do dwóch łyżek musztardy dodaj majeranek [03:05] oraz paprykę (słodką lub ostrą) [03:15]. Całość dokładnie wymieszaj [03:25].

  • Smarowanie kiełbasy [03:40]: Przygotowanym sosem musztardowym posmaruj każdą kiełbaskę.

  • Pieczenie [04:39]: Włóż kiełbasę do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez 35 minut. Jeśli używasz surowej kiełbasy, wydłuż czas pieczenia o 10 minut [04:50].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 24 marca 2025

Przepis na kurczaka curry z warzywami po tajsku

Kurczak curry z warzywami po tajsku

    Miałem taki okres w życiu, że jadłem tylko drób, a raczej prawie tylko bo może 10 razy na rok była wieprzowina na święta i na grillu...


    👉Jak zrobić kurczak curry❓

    Jeśli ktoś ma podobną fazę na drób do mojej to może skorzystać z przepisu Agnieszki i do swojej kolekcji obiadowej dołożyć kurczaka po tajsku z warzywami.
    Zapraszamy na przepis na kurczaka carry po tajsku.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 750g piersi z kurczaka 
  • 2 marchewki 
  • 1 papryka
  • 1 cebula 
  • 1 mała cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 200ml mleczka kokosowego 
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego 
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 czubata łyżeczka curry 
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 
  • ewentualnie sól i pieprz 
  • do posypania kolendra lub natka pietruszki 
Przygotowanie:

Przepis na kurczaka curry z warzywami po tajsku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kurczaka curry z warzywami po tajsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli i czosnku

    • Pokrój cebulę w kosteczkę i podsmaż ją na dowolnym tłuszczu (np. oleju kokosowym) do zeszklenia [00:54].

    • W międzyczasie pokrój czosnek w plasterki [01:50].

    • Dodaj czosnek do cebuli i podsmażaj przez minutę [03:00].

  • Przygotowanie i smażenie kurczaka

    • Umyj i osusz pierś z kurczaka, usuwając ewentualne skórki lub tłuszcz [02:14].

    • Pokrój pierś z kurczaka w większą kostkę [02:24].

    • Po minucie dodaj pokrojonego fileta z kurczaka do cebuli i czosnku [03:07].

    • Posyp kurczaka przyprawą curry [03:16].

    • Podsmażaj kurczaka, aż straci swój różowy kolor [03:48].

  • Przygotowanie i dodanie warzyw

    • Pokrój marchewkę w plasterki (nie za cienkie, nie za grube) [04:00].

    • Paprykę pokrój w większą kostkę [04:08].

    • Cukinię pokrój na pół, a następnie te plasterki na ćwiartki [04:12].

    • Dodaj łyżeczkę czerwonej pasty curry (możesz dodać więcej, jeśli lubisz ostrzejszy smak) [04:49].

    • Dodaj pokrojone warzywa do kurczaka [05:12].

    • Wszystko wymieszaj [05:22].

  • Dodanie sosów i duszenie

    • Dodaj łyżkę sosu sojowego [05:29].

    • Wlej mleczko kokosowe z puszki [05:41].

    • Przykryj patelnię i duś danie, aż kurczak i warzywa będą miękkie [06:02].

  • Doprawianie i podanie

    • Pod koniec gotowania sprawdź smak i dopraw solą oraz pieprzem [06:13].

    • Dodaj około dwóch łyżek soku z limonki [06:26].

    • W razie potrzeby dodaj odrobinę soli [06:45].

    • Danie można podawać samodzielnie (dla osób na diecie rozdzielnej i keto) lub z dodatkiem ryżu, pieczywa czy kaszy [07:52].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 23 marca 2025

Przepis na sezamki z cynamonem

Sezamki z cynamonem

     Nowa wersja sezamków, bo jak mogą być opcje to dlaczego ograniczać się do jednej...


    👉Jak zrobić sezamki bananowe z cynamonem ❓

    Mam zrobiła wersje podstawową i jest film na kanale: https://youtu.be/SFuFTZu8ZQ0 a teraz dziewczyny zrobią upgrade i będzie wersja zmodernizowana.
    Zapraszamy na przepis na sezamki bananowe z cynamonem.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Sezamki bananowe z cynamonem Domowe sezamki na deser
 



Składniki:

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • ok. 160g sezamu (ilość zależy od wielkości bananów)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Przepis na sezamki bananowe z cynamonem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sezamków bananowych z cynamonem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bananów: Na początku obierz banany [01:09]. Najlepiej, żeby były brązowe, ponieważ wtedy są słodkie i miękkie [01:19].

  • Dodanie cynamonu: Do bananów dodaj jedną płaską łyżeczkę cynamonu [02:44].

  • Mieszanie składników: Powoli mieszaj banany z cynamonem, upewniając się, że cynamon jest wszędzie [02:57].

  • Dodanie sezamu: Stopniowo wsypuj sezam do mieszanki [03:19].

  • Przygotowanie do pieczenia: Przełóż masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia [04:55].

  • Pieczenie: Włóż blachę do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut. Pamiętaj, że im grubsza warstwa, tym dłużej należy piec sezamki [05:49].

  • Krojenie: Po upieczeniu wystarczy pokroić sezamki [06:11] i oderwać je od papieru [06:19].

Gotowe sezamki można jeść na deser lub zabrać do szkoły [07:38].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 21 marca 2025

Przepis na pastę jajeczną z awokado

Pasta jajeczna z awokado

    Pasty do kanapek to fantastyczne rozwiązanie gdy brakuje nam czasu i chcemy zrobić szybkie śniadanie.


    👉Jak zrobić pastę jajeczną z awokado❓

    Jeśli zrobimy tą pastę jajeczną do kanapek, to aby była zgodna z dietą rozdzielną, z dietą keto, czy inną dietą niskowąglowodanową, to musimy pamiętać o zrobieniu dodatkowo chleba keto.
    Zapraszamy na przepis na pastę jajeczną z awokado
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 dojrzałe awokado 
  • 2-3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pastę jajeczną z awokado (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasty jajecznej z awokado, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie awokado [01:09]: Umyj awokado, przekrój je na pół i usuń pestkę. Następnie wydrąż miąższ i umieść go w pojemniku.

  • Dodanie czosnku [01:59]: Dorzuć ząbek czosnku, który można wcześniej przekroić na mniejsze kawałki.

  • Dodanie soku z cytryny [02:11]: Wlej około dwóch łyżek soku z cytryny, co zapobiegnie ciemnieniu awokado.

  • Doprawianie [02:30]: Dopraw pastę pieprzem i solą.

  • Dodanie oliwy [02:43]: Dodaj około dwóch łyżek oliwy.

  • Dodanie jajek [02:50]: Dodaj ugotowane na twardo jajka.

  • Miksowanie [03:12]: Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj.

  • Serwowanie [04:16]: Gotową pastę wyciągnij z pojemnika. Można ją wykorzystać jako smarowidło do kanapek lub dip do warzyw.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


czwartek, 13 marca 2025

Przepis na roladę z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i
suszonymi pomidorami

    Od lat upominam się by Agnieszka zrobiła moje ulubione...
    No dobra! Tym razem zrobiła ROLADĘ z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami...


    👉Jak zrobić ROLADĘ Z MIĘSA MIELONEGO ze szpinakiem i suszonymi pomidorami❓     

    Zrobiła i muszę przyznać ze jest fantastyczna.
    Tak inna wersja kotletów mielonych.
    Zapraszamy na przepis na roladę z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 800g mięsa mielonego (użyłam z uda indyka)
  • 1 duże jajko
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu do podsmażenia cebuli 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej
  • sól
  • pieprz 
  • 100g suszonych pomidorów 
  • 150g szpinaku (świeżego)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oleju/oliwy do podsmażenia szpinaku (użyłam oleju z suszonych pomidorów)
Przygotowanie:

Przepis na roladę z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania rolady z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli [00:55]: Pokrój cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli.

  • Przygotowanie mięsa [01:40]: Do mięsa mielonego dodaj podsmażoną cebulę, dopraw pieprzem, słodką papryką i solą. Następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.

  • Przygotowanie szpinaku [02:57]: Pokrój czosnek w drobną kostkę i podsmaż go krótko na niewielkiej ilości tłuszczu (np. oleju z suszonych pomidorów), uważając, aby się nie przypalił. Następnie dodaj umyty i osuszony szpinak i smaż tylko do momentu, aż zwiędnie. Dopraw szpinak pieprzem i solą, wymieszaj i zdejmij z ognia.

  • Formowanie rolady [04:20]: Rozłóż papier do pieczenia i posmaruj go oliwą. Wyłóż na papier mięso mielone, formując prostokąt o odpowiedniej grubości. Na mięsie równomiernie rozłóż przygotowany szpinak i suszone pomidory.

  • Zwijanie i pieczenie [05:54]: Pomagając sobie papierem do pieczenia, zwiń mięso w roladę. Upewnij się, że boki są dobrze zlepione, aby farsz nie wypłynął. Zawiń roladę z powrotem w papier do pieczenia. Włóż tak przygotowaną roladę do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez 50 minut. Na ostatnie 10-15 minut pieczenia rozetnij papier, aby rolada zarumieniła się z wierzchu [07:04].

  • Odpoczynek [07:26]: Po upieczeniu odczekaj 10 minut przed pokrojeniem rolady.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 11 marca 2025

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w piwie

Biała kiełbasa w piwie

    Święta wielkanocne kojarzą mi się z białym boczkiem i białą kiełbasą. 
    Biała kiełbasa musi być na zimno, czyli w formie wędliny...


    👉Jak zrobić białą kiełbasę w cebuli i piwie❓

    Też możecie zrobić na święta białą kiełbaskę na zimno jako wędlinę na świąteczne śniadanie.
    Zapraszamy na przepis na białą kiełbasę pieczoną w piwie.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 1kg surowej białej kiełbasy 
  • 3 duże cebule 
  • 1 szkl. piwa
  • 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu do podsmażenia cebuli
  • sól
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka zwykłej musztardy 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
Przygotowanie:

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w piwie i cebuli (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania białej kiełbasy pieczonej w piwie i cebuli, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Szklenie cebuli [01:07]: Na patelni należy zeszklić pokrojoną cebulę na 2-3 łyżkach dowolnego tłuszczu.

  • Nakłuwanie kiełbasy [02:00]: W międzyczasie, gdy cebula się podsmaża, surową białą kiełbasę należy nakłuć wykałaczką w kilku miejscach z każdej strony.

  • Doprawianie cebuli [02:43]: Zeszkloną cebulę należy przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Można użyć papryki ostrej lub słodkiej, w zależności od preferencji. Całość dokładnie wymieszać.

  • Przygotowanie naczynia do pieczenia [03:54]: Doprawioną cebulę należy przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić po całym dnie.

  • Dodanie piwa [04:15]: Na cebulę wlać piwo.

  • Układanie kiełbasy [04:43]: Na cebuli z piwem ułożyć surową białą kiełbasę.

  • Przygotowanie marynaty [05:02]: W osobnej miseczce przygotować marynatę, mieszając musztardę (zwykłą i francuską), odrobinę papryki (słodkiej lub ostrej) i majeranku.

  • Smarowanie kiełbasy [05:45]: Przygotowaną marynatą posmarować kiełbaskę.

  • Pieczenie [06:25]: Naczynie z kiełbasą włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piec przez 50 minut.

  • Podlewanie podczas pieczenia [06:36]: W trakcie pieczenia, 2-3 razy, należy polewać kiełbaskę wytworzonym sosem (zawierającym piwo).

Gotową białą kiełbasę pieczoną w piwie można podawać z chrzanem, ćwikłą lub musztardą [06:52].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 9 marca 2025

Przepis na sos chrzanowy na ciepło

Sos chrzanowy na ciepło

    Nie zawsze przepis dotyczy posiłku.
    Od czasu do czasu warto zwrócić uwagę na jakiś dodatek, który sam w sobie nie stanowi obiadu, kolacji lub śniadania.


    👉Jak zrobić sos chrzanowy do obiadu ❓

    W tym filmie Agnieszka prezentuj właśnie taki dodatek czyli sos chrzanowy na ciepło, do dań mięsnych jak również np wegetariańskich, czyli jest idealny do jajek na twardo.
    Zapraszamy na przepis na sos chrzanowy
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem

 
 

 
Składniki:
  • 100g chrzanu ze słoiczka (minimum 60% chrzanu) lub świeżego 
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 30g masła 
  • 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • pieprz 
  • sól
  • sok z cytryny (ilość według upodobań)
Przygotowanie:

Przepis na sos chrzanowy na ciepło (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu chrzanowego na ciepło, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Roztop masło lub inny tłuszcz na patelni [01:04].

  • Pokrój cebulę w drobną kostkę [01:05] i podsmaż ją na patelni, aż się zeszkli [01:45].

  • Pokrój czosnek w drobną kostkę [01:56].

  • Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj czosnek i podsmażaj przez minutę [02:20].

  • Wlej słodką śmietankę 30% [02:31].

  • Dodaj chrzan, najlepiej taki bez dodatków, z wysoką zawartością procentową chrzanu [02:50].

  • Dopraw pieprzem [03:10] i solą [03:16].

  • Dokładnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania [03:20].

  • Gotuj przez około dwie minuty, aż sos zgęstnieje, a następnie wyłącz ogień [03:20].

  • Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go stopniowo, aby uzyskać odpowiedni smak [03:36].

  • Spróbuj sosu i oceń, czy potrzebuje więcej soku z cytryny [03:54].

Gotowy sos idealnie pasuje do jajek na twardo, pieczonych mięs lub ryb [04:09].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


czwartek, 6 marca 2025

Przepis na keto kulki z tuńczykiem

Kulki z tuńczykiem

    Najczęściej podjadanie kojarzy się ze słodyczami, niektórzy zastępują taką przekąskę owocami i warzywami lub orzechami.


    👉Jak zrobić kulki z tuńczykiem❓

    Można pójść krok dalej i zrobić kulki z tuńczyka.
    Fantastyczna przekąska i na dodatek białkowa z odpowiednią porcją tłuszczy.
    Zapraszamy na przepis na keto kulki z tuńczykiem.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka (240g)
  • 2 małe jajka 
  • 3 łyżki mąki łubinowej 
  • 130g sera żółtego (użyłam cheddar)
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na keto kulki z tuńczyka (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto kulek z tuńczyka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie masy

    • Do dobrze odsączonego tuńczyka z puszki dodaj surowe jajka [01:17:59].

    • Następnie zetrzyj żółty ser (np. cheddar) na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy [01:38:00].

    • Dopraw pieprzem; jeśli wolisz ostrzejszy smak, możesz dodać papryczkę chili [02:21:00].

    • Stopniowo dodawaj mąkę łubinową, mieszając masę, aż będzie na tyle zwarta, by można było formować kulki. Ilość mąki zależy od stopnia odsączenia tuńczyka [02:38:00].

  • Formowanie i pieczenie kulek

    • Delikatnie zwilż dłonie oliwą lub olejem [03:55:00].

    • Formuj kulki z przygotowanej masy i układaj je na papierze do pieczenia, który nie wymaga dodatkowego smarowania [04:00:00].

    • Nie musisz zachowywać dużych odstępów między kulkami, ponieważ nie rosną podczas pieczenia [04:30:00].

    • Włóż kulki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut, aż będą rumiane. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości kulek [05:33:00].

  • Serwowanie

    • Gotowe keto kulki z tuńczyka smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno [06:03:00].

    • Możesz je podawać z ulubionym sosem, np. sosem tysiąca wysp, sosem czosnkowym lub koperkowym [06:14:00].

    • Na imprezie możesz wbić w każdą kulkę wykałaczkę, aby ułatwić gościom nabieranie sosu [07:16:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗