Smalec topiony
👉Jak zrobić smalec topiony w piekarniku❓
Link do filmu z przepisem
Smalec z piekarnika w słoikach – robi się SAM! Bez mieszania i pilnowania!
Składniki:
- 1kg słoniny
- 2 duże cebule
- 4 duże ząbki czosnku (jak małe to więcej)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 czubata łyżeczka majeranku
Przepis na smalec z piekarnika (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania smalcu z piekarnika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie słoniny: Na początku należy zmielić słoninę [01:17].
Przygotowanie dodatków: Następnie, pokrój cebulę w kostkę [02:22]. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub pokrój [03:22].
Mieszanie składników: Do zmielonej słoniny dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Całość dopraw pieprzem, solą oraz majerankiem, a następnie dokładnie wymieszaj [03:40].
Pakowanie do słoików: Wymieszaną słoninę przełóż do czystych i wyparzonych słoików, napełniając je do około 3/4 wysokości, aby zostawić miejsce na wytopienie się tłuszczu [04:16].
Pieczenie: Słoiki z luźno nałożonymi zakrętkami (niezaskręcone) wstaw do zimnego piekarnika. Piecz w temperaturze 140 stopni Celsjusza przez około 2 do 2,5 godziny [05:35]. Po upływie dwóch godzin sprawdź, czy smalec jest dobrze wytopiony [05:58].
Wyjęcie i zakręcenie słoików: Gdy smalec jest gotowy, wyjmij gorące słoiki z piekarnika i mocno zakręć nakrętki [06:12].
Chłodzenie: Po wystudzeniu smalec należy schować do lodówki [07:37].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗