Jajka w nowej odsłonie.Tak na prawdę i precyzyjniej mówiąc, to szakszuka
w nowej odsłonie, czyli szakszuka ze szpinakiem, bo kto powiedział, że
musi być tylko szakszuka z pomidorami.
👉Jak zrobić szakszukę❓
Agnieszka zrobiła szakszukę ze szpinakiem, bardzo mi zasmakowała.
Ciekawy jestem jaką inną wersję jeszcze wymyśli.
Przepis na szakszukę ze szpinakiem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szakszuki ze szpinakiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przepis na brukselkę z masłem orzechowym po tajsku (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania brukselki z masłem orzechowym po tajsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie brukselki [01:14]: Należy ją dokładnie umyć, usunąć zwiędłe listki i odciąć ciemne końcówki. Jeśli brukselka jest duża, można ją pokroić na ćwiartki [01:29].
Smażenie czosnku i imbiru [02:26]: Na patelni roztopić masło, a następnie dodać posiekany lub starty czosnek i imbir. Smażyć krótko, tylko do momentu wydobycia aromatu [03:04].
Duszenie brukselki [03:19]: Dodać pokrojoną brukselkę na patelnię z czosnkiem i imbirem, wlać około dwie łyżki wody, wymieszać i przykryć. Dusić przez około 10 minut, jeśli preferuje się brukselkę al dente, lub dłużej dla bardziej miękkiej konsystencji [03:32]. Co jakiś czas należy zamieszać [03:43].
Prażenie sezamu [03:50]: Na suchej patelni uprażyć sezam, pamiętając o mieszaniu, aby się nie przypalił [03:58].
Przygotowanie sosu orzechowego [04:42]: W misce połączyć masło orzechowe (100% orzechów) z sosem sojowym, octem ryżowym (można zastąpić sokiem z cytryny) oraz syropem z agawy lub daktyli. Całość dokładnie wymieszać [04:58].
Połączenie sosu z brukselką [05:48]: Gdy brukselka jest już gotowa, wlać do niej przygotowany sos orzechowy [05:55]. Dokładnie wymieszać i trzymać na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aby smaki się połączyły [06:07].
Serwowanie [06:21]: Wyłączyć ogień i nałożyć brukselkę na talerze. Po wyłożeniu posypać uprażonym sezamem [06:29]. Na koniec można sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba [06:35].
Uwielbiam chleb z masłem, szczególnie gdy jest świeżo upieczony.
Oczywiście gdy trochę przestygnie tak by masło nie popłynęło. A
najlepsza jest przylepka. Od dzieciństwa lubiłem urwać lub ukroić
przylepkę nawet gdy chleb był jeszcze ciepły.
👉Jak zrobić pastę z grillowanego bakłażana❓
Zamiast masła, tak dla odmiany, można zrobić jakieś pyszne smarowidło.
Tym razem Agnieszka przygotowała pastę z bakłażana.
Zapraszamy na przepis na pastę z bakłażana i suszonych pomidorów.
3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów (można więcej)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przepis na pesto z grillowanego bakłażana (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pesto z grillowanego bakłażana, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie bakłażana [01:02:50]: Umyj bakłażana i pokrój go w cienkie plasterki.
Grillowanie bakłażana [01:17:00]: Rozgrzej grilla i grilluj pokrojone plasterki bakłażana. Jeśli nie masz grilla, możesz użyć suchej patelni lub patelni grillowej [02:21:00].
Miksowanie składników [01:40:00]: Zgrillowane plasterki bakłażana wrzuć do pojemnika, w którym będziesz miksować pesto. Dodaj czosnek, suszone pomidory oraz kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów [02:37:00]. Dopraw pieprzem [03:05:00] i solą [03:28:00].
Dopasowanie konsystencji [03:32:00]: Gęstość pesto możesz dopasować, dodając więcej oleju z suszonych pomidorów. Jeśli nie masz tego oleju, możesz użyć zwykłej oliwy lub innego oleju [03:42:00].
Gotowe pesto idealnie nadaje się do chleba lub bułek [03:48:00], a także do naleśników [04:45:00].
Przepis na kotlety brokułowo-jaglanych (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów brokułowo-jaglanych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Gotuj kaszę w proporcji pół szklanki kaszy na szklankę wody, lekko soląc wodę.
Wsyp przepłukaną kaszę na gotującą się wodę, przykryj i gotuj według przepisu na opakowaniu, ewentualnie chwilę dłużej, aby kasza była bardziej miękka. Mieszaj od czasu do czasu na wolnym ogniu.
Z przygotowanej masy formuj kotleciki dowolnej wielkości i kształtu (okrągłe lub podłużne).
Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Spryskaj lub posmaruj kotleciki oliwą.
Włóż kotleciki do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz około 25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości kotletów – grubsze piecz dłużej, cieńsze krócej.
Jeśli chodzi o obiad, to jedna z najbardziej popularnych zapiekanek to
zapiekanka ziemniaczana. Tylko pytanie: Kiedy się znudzi zapiekanka z
ziemniakami? Albo: Po co wpychać tyle ziemniaków?
👉Jak zrobić kalafior w piekarniku❓
Zamiast ziemniaków można użyć wielu warzyw i zrobić np. zapiekankę z
kalafiora, który ma o wiele mniej kcal i prawie w ogóle węglowodanów. A
jak zrobić z sosem serowym i jeszcze posypać żółtym serem, to każdy fan
diety keto będzie mega zadowolony.
Zapraszamy na przepis na kalafior zapiekany z serem.
Przepis na zapiekany kalafior w sosie serowym (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanego kalafiora w sosie serowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie kalafiora [01:00:03]: Kalafior należy umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Ważne jest, aby kalafior był ugotowany al dente.
Krojenie boczku [01:21:00]: Boczek kroi się w kostkę lub paseczki.
Podsmażanie boczku [01:43:00]: Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią pokrojony boczek, podsmażając go, aż zrobi się lekko brązowy.
Krojenie czosnku [01:56:00]: Czosnek kroi się w kosteczkę.
Dodawanie czosnku i śmietanki [02:09:00]: Do podsmażonego boczku dorzucić pokrojony czosnek, chwilę wymieszać, a następnie wlać słodką śmietankę 30%. Całość gotować na wolnym ogniu.
Tarcie sera [02:21:00]: W międzyczasie zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach.
Dodawanie sera do sosu [02:46:00]: Dwie trzecie startego sera wrzucić na patelnię do sosu, a jedną trzecią zostawić na później.
Doprawianie sosu [02:57:00]: Sos doprawić solą (niewiele, ponieważ ser jest słony) i pieprzem. Jeśli lubisz pikantne smaki, można dodać płatki chili. Mieszać, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Gotowy sos wyłączyć.
Łączenie kalafiora z sosem [03:39:00]: Ugotowany kalafior wrzucić do naczynia z sosem. Jeśli różyczki kalafiora są duże, można je przekroić na mniejsze.
Zapiekanie [04:17:00]: Tak przygotowanego kalafiora włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i zapiekać przez 15 minut.
Dodawanie pozostałego sera [04:30:00]: Po 15 minutach posypać kalafior resztą sera, który został wcześniej odłożony.
Ponowne zapiekanie [05:14:00]: Włożyć z powrotem do piekarnika na czas potrzebny do rozpuszczenia i delikatnego zarumienienia się sera.
Serwowanie [05:28:00]: Gotowy kalafior zapiekany w sosie serowym posypać zieleniną, np. szczypiorkiem.
Sałatka z buraka i jajka, prosta smaczna i nie tucząca, czyli FIT.
👉Jak zrobić sałatkę z buraków czerwonych i jajek❓
Kiedyś zapadło mi do głowy, że buraki są odkwaszające, odkwaszają
organizm, a dokładniej krew. Jednak już wcześniej były na szczycie
mojego menu jako buraczki na ciepło do
obiadu:https://youtu.be/N5tYcLfd4xA
Zapraszam na przepis na sałatkę z buraków czerwonych i jajek w wykonaniu
Agnieszki.
Przepis na sałatkę z buraków czerwonych i jajek (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z buraków czerwonych i jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Ogórki konserwowe również kroi się w kosteczkę [02:08].
Jajka gotuje się na twardo, studzi, obiera i kroi w kostkę [02:50].
Buraki, które wcześniej zostały upieczone (co jest preferowaną metodą, ponieważ są smaczniejsze i zdrowsze niż gotowane) [01:10], kroi się w kostkę [03:26].
Doprawianie buraków:
Pokrojone buraczki doprawia się pieprzem i solą [04:31].
Następnie dodaje się porządną łyżkę majonezu [04:38].
ok. 2 litry bulionu ugotowanego na wędzonych żeberkach lub kościach, czy boczku
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przepis na zupę grochową (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy grochowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie grochu [01:08:00]: Groch należy namoczyć, najlepiej przez całą noc lub przynajmniej 5-6 godzin. Po namoczeniu odlać wodę i przepłukać groch na sitku.
Gotowanie grochu [01:28:00]: Przepłukany groch umieścić w garnku i zalać ugotowanym bulionem, najlepiej na wędzonym mięsie (żeberkach, kościach lub boczku). Dodać kilka kulek ziela angielskiego [02:01:00], liść laurowy [02:08:00] i odrobinę soli [02:12:00]. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości grochu [02:25:00].
Przygotowanie warzyw [02:25:00]: Ziemniaki i pietruszkę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w drobniejszą kostkę, a ziemniaki w większą.
Dodanie warzyw [03:15:00]: Gdy groch jest miękki, ale jeszcze się nie rozpada, dodać pokrojone warzywa.
Dodanie majeranku [03:46:00]: Dodać majeranek do zupy.
Przygotowanie słoniny i cebuli [04:01:00]: Słoninę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć razem [05:10:00].
Dodanie słoniny z cebulą i czosnku [05:17:00]: Podsmażoną słoninę z cebulą przełożyć do garnka z zupą [05:28:00]. Przecisnąć czosnek [05:32:00].
Doprawienie i dogotowanie [05:38:00]: Doprawić pieprzem i w razie potrzeby dodać więcej soli [05:46:00]. Całość gotować jeszcze około 10 minut, aby smaki się połączyły [05:55:00].
Podanie [06:22:00]: Zupa grochowa jest gotowa do podania. Nie ma potrzeby stosowania zasmażki, ponieważ rozgotowany groch zagęszcza zupę [07:15:00].
Mamy na kanale ocet jabłkowy: https://youtu.be/hLpKungJvzA , a teraz
będzie jeszcze ocet z winogron. Podobno do sałatek najlepszy będzie
jabłkowy, a do mięs ocet z winogron lub ocet winny.
👉Jak zrobić ocet z winogron❓
Jak byłem we Francji, to wujek nauczył mnie, że akurat do ogórków pakuje
się ocet winny, więc co kraj to obyczaj. Jednak mnie najbardziej
interesuje jak będzie smakował ocet z winogron zrobiony w DOMU, czyli
domowy ocet z winogron.
Zapraszamy na przepis na ocet z winogron.
A w przyszłości ukaże się część 2, czyli już zlewanie octu... itp. itd.
etc.
Przepis na domowy ocet z winogron (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego octu z winogron, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie winogron [01:29]: Oderwij winogrona od kiści, tak aby zostały same kuleczki.
Przygotowanie słoja [02:02]: Umyj i dokładnie wyparz słój o pojemności co najmniej 3 litrów.
Umieszczenie winogron w słoju [02:24]: Przesyp winogrona do słoja.
Rozgniecenie winogron [03:16]: Użyj tłuczka, aby rozgnieść winogrona i puściły sok.
Przygotowanie wody z cukrem [03:52]: Zagotuj wodę, a następnie odstaw ją do całkowitego wystudzenia [04:02]. Po wystudzeniu wsyp cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia [04:12].
Połączenie składników [04:35]: Wlej roztwór wodno-cukrowy do winogron w słoju.
Mieszanie [05:06]: Mieszaj zawartość słoja drewnianą łyżką (którą również należy wyparzyć).
Przykrycie słoja [05:16]: Przykryj słój gazą lub ściereczką, nie zakręcając go, aby zapewnić dostęp tlenu. Zabezpiecz gazę gumką recepturką, aby się nie zsuwała i aby do środka nie dostały się muszki [05:29].
Fermentacja i codzienne mieszanie [05:53]: Przez najbliższe 2-3 tygodnie będzie zachodziła fermentacja alkoholowa. W tym czasie należy codziennie mieszać nastaw, nawet 2-3 razy dziennie [06:06]. Mieszanie jest kluczowe, aby ocet się nie popsuł [06:46].
Fermentacja octowa [06:06]: Po 2-3 tygodniach nastąpi fermentacja octowa, która potrwa 4-5 tygodni. W tym okresie nie trzeba już mieszać nastawu [06:17].
Zlewanie i przechowywanie [06:26]: Gdy ocet się wyklaruje (po 4-5 tygodniach fermentacji octowej), zlej go do butelek i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Idziemy w kierunku FIT, tzn świat idzie w kierunku FIT i zdrowego stylu
życia. Oczywiście my też, bo taki kierunek obrałem już 30 lat temu...
👉Jak zrobić placek z cukinią❓
Oczywiście dobrze, czyli tak jak pokazuje Agnieszka. Po zrobieniu można
zrobić kanapki tak jak widzieliście na filmie, złożyć na pół i zjeść. Ja
bym też polecił zastosowanie jako spodu na pizze.
Zapraszamy na przepis na placek z cukinią z piekarnika.
Przepis na placek z cukinii (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania placka z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cukinii [00:58]: Umyj cukinię, nie obieraj jej, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Solanie i odstawienie cukinii [01:35]: Posól startą cukinię, wymieszaj i odstaw na 5 do 10 minut, aby puściła sok.
Starcie sera [02:07]: Zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach.
Odciśnięcie cukinii [02:26]: Odciśnij cukinię z nadmiaru soku.
Dodanie przypraw i sera [03:17]: Do odciśniętej cukinii dodaj przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, pieprz oraz starty ser.
Wymieszanie składników [03:39]: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Rozłożenie na blasze [04:10]: Przełóż masę cukiniową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni.
Pieczenie [04:37]: Włóż przygotowany placek do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i piecz przez 30 minut.
Gotowy placek z cukinii można podawać z ulubionym sosem, serkiem śmietankowym, pomidorami lub innymi warzywami, traktując go jako alternatywę dla kanapki [04:50]. Jest również polecany dla osób na diecie keto oraz diecie rozdzielnej [05:14].
Jak się już znudzą wszystkie polskie tradycyjne zupy, to można sięgnąć
po przepis z kuchni azjatyckiej. W tym filmie Agnieszka proponuje
przepis na zupę tajską.
👉Jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i pieczarkami❓
Do zrobienia zupy tajskiej wystarczy 15 składników, przygotowanych i
wpakowanych do gara w kolejności, którą widzicie poniżej, a jak je
przygotować, oraz szczegóły to już zobaczycie w filmie.
Zapraszamy na przepis na zupę tajską z kurczakiem i mleczkiem kokosowym.
400ml mleczka kokosowego (o wysokiej zawartości kokosa)
750ml bulionu mięsnego lub warzywnego (można więcej)
2 łyżeczki czerwonej pasty curry (można zamienić na żółtą lub zieloną)
1 łyżka sosu sojowego lub więcej
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka szczypiorku
sok z limonki (ilość dowolna)
kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Przepis na tajską zupę z kurczakiem i pieczarkami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tajskiej zupy z kurczakiem i pieczarkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie bazy
Roztop łyżkę oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego w garnku lub rondlu [00:45].
Fasolka szparagowa zapiekana z jajkiem, to śniadanie które przypomina
jajko sadzone. Jednak, to jajko jest posadzone na kilku warstwach innych
składników i to takich warstwach, które można nazwać FIT, a
przynajmniej z FIT produktów, co na jedno wychodzi...
👉Jak zrobić fasolkę szparagową zapiekaną z jajkiem❓
Przepis prosty i wykonanie proste, więc każdy poradzi sobie ze
zrobieniem takiego śniadania.
Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową zapiekaną z jajkiem.
Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanej fasolki szparagowej z jajkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie fasolki:Umyj fasolkę szparagową i gotuj ją al dente [00:55]. Po ugotowaniu odcedź ją [03:21].
Przygotowanie cebuli i czosnku:Pokrój cebulę w kosteczkę [01:28]. Na patelni roztop masło, wrzuć cebulę i szklij ją do momentu zeszklenia [02:11]. Następnie pokrój czosnek w kosteczkę [02:58], dorzuć go do cebuli i smaż przez minutę, po czym zdejmij patelnię z ognia [03:08].
Układanie w kokilkach:Ugotowaną fasolkę podziel na kawałki i przełóż do kokilek [03:28]. Następnie dodaj zawartość patelni (zeszkoloną cebulę z czosnkiem) do każdej kokilki [04:03].
Dodanie sera:Zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach i wsyp do kokilek [04:40].
Pierwsze zapiekanie:Włóż kokilki z fasolką szparagową do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i zapiekaj przez 10 minut [05:28].
Dodanie jajek: Po 10 minutach wyjmij kokilki z piekarnika i wbij po jednym jajku do każdej kokilki [05:47].
Doprawianie i drugie zapiekanie:Dopraw jajka pieprzem [06:27] i delikatnie solą [06:34]. Włóż kokilki z powrotem do piekarnika i trzymaj, aż jajko się zetnie, zgodnie z preferencjami [06:37].
Serwowanie: Gotową zapiekaną fasolkę szparagową z jajkiem można podać z odrobiną zieleni [06:45].