sobota, 14 sierpnia 2021

Cukinia faszerowana mięsem mielonym -Przepis na zapiekankę

Zapiekanka z cukinii i mięsa,

czyli zapiekanka bez bułki.

 
    Pizza z mięsem, hot-dogi czy tosty z wędliną i żółtym serem nie goszczą w menu zgodnym z Dietą Rozdzielną.
    Można znaleźć jednak rozwiązanie by zjeść zapiekankę z zawartością białka...
Przykładem jest zapiekanka zrobiona  w cukinii. Mamy wtedy i mięso i neutralne warzywa w jednym 2 in 1!
Przepis dobry na  każdą porę roku byle tylko znalazła się cukinia na bazarku lub w sklepie...



Link do filmu z przepisem:
194 - CUKINIA faszerowana mięsem mielonym - Przepis na zapiekankę z cukinii na obiad!
 
 





Składniki:
  • 4 cukinie
  • 200g żółtego sera
  • 650g mięsa mielonego (dowolne)
  • puszka pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano świeże lub suszone
  • bazylia świeża lub suszona
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielone przekładamy na patelnię i podsmażamy do momentu aż zmieni swój kolor (trwa to naprawdę chwilę). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok. 10 minut. Dokładamy pomidory z puszki (jeśli mamy całe to pokroić na mniejsze kawałki) i dalej smażymy bez przykrywania pokrywką.
Cukinię kroimy na pół i wydrążamy z niej środek (najlepiej jest to zrobić łyżką). 
Wydrążoną cukinię dokładamy do mięsa i dalej dusimy, aby jak najwięcej wyparowało nam wody i farsz jak najbardziej zgęstniał. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy bazylię, oregano, przeciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.  Po 10 minutach farsz jest już gotowy.
Wydrążone cukinie napełniamy farszem, posypujemy (dosyć grubo) żółtym serem. Tak przygotowane cukinie układamy na natłuszczonej brytfance i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. pół godziny. Ser ma się  roztopić i zarumienić.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

Za Subskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 11 sierpnia 2021

Sałatka z pomidorami i serkiem wiejskim


PROSTY I SZYBKI

PRZEPIS 


    Sałatka z pomidorami i serkiem wiejskim przepis mój bo Agnieszki już był.
    Mój przepis na sałatkę z serkiem wiejskim jest prostszy i wymaga mniej składników, więc jest to szybka sałatka.
   Tak przy okazji by ładnie podać i świetnie prezentowała się na stole, to wyszła mi z tego sałatka warstwowa. 
 


Link do filmu z przepisem
 
 

 



Składniki:
  • serek wiejski
  • pomidory - 4 sztuki
  • cebulka - pół lub cała mała
  • sól
  • pieprz
  • koperek do ozdoby
Przygotowanie:
      Pomidory kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy lub kroimy w małą kosteczkę. Solimy, pieprzymy i mieszamy. Serek wiejski wykładam na wierzch i rozkładamy równomiernie jako ostatnią warstwę. Siekamy koperek i posypujemy po wierzchu dla ładnego wykończenia. Jeśli macie młynek do pieprzu, który miele dość grubo to też możecie posypać pieprzem jako wykończenie!


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Bulion warzywny - baza do zup i sosów


Przepis na bulion warzywny

Ok! kompletnie nie wiem co mam napisać o powstawaniu bulionu! Przyznam się szczerze! Zupy to domena Agnieszki ja nigdy lub prawie nigdy nie ugotowałem zupy i nie wiem jak to się robi! Nie gotowałem zup, ponieważ nie jestem fanem zup...

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 2 marchewki
  • pęczek natki pietruszki lub korzeń pietruszki
  • kawałek pora (ok. 15cm) lub zielone liście
  • 3 gałązki lubczyku
  • kawałek korzenia selera lub liście z łodygami
  • 1 cebula
  • opcjonalnie łodygi koperku
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • malutka garstka pieprzu w ziarnkach
  • 1,5 - 2l wody
Przygotowanie:
    Wszystko dokładnie myjemy, a następnie umieszczamy w garnku plus przyprawy. Cebulę kroimy na pół i podpiekamy na suchej patelni do zbrązowienia (jeśli mamy dużo zielonych liści, to cebuli nie musimy podpiekać, bo liście dadzą nam ładny kolor). Następnie wlewamy wodę, stawiamy na kuchnię i doprowadzamy do zagotowania. 
    Po zagotowaniu zmniejszamy moc do minimum i gotujemy na wolnym ogniu minimum 1 godzinę do półtorej (wywar ma sobie delikatnie pyrkać tak jak podczas gotowania rosołu). Po skończeniu gotowania zostawiamy wywar jeszcze w garnku na 10-15 minut, a następnie przecedzamy przez sitko.  
   Taki bulion warzywny jest idealną bazą do zrobienia zupy, czy sosu.
   Po wystudzeniu możemy go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni lub rozlać do woreczków i zamrozić.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 4 sierpnia 2021

4 Przepisy na sałatkę z pomidorów i ...

Sałatki z pomidorów

na oczyszczanie

i ODCHUDZANIE!

 
Ponadto jest to sałatka na odchudzanie, która ma właściwości odchudzające i jest elementem mojej 48 godzinnej diety oczyszczającej, którą stosuje co tydzień. Zanim zacząłem trenować zrzuciłem dzięki niej kolejne kilogramy. 
 


Link do filmu z przepisem
 
Wersja nr 1
  • Pomidory
  • Sól
  • Pieprz
Wersja nr 2
  • Pomidory
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
Wersja nr 3
  • Pomidory
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • Bazylia
Wersja nr 4
  • Pomidory
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • Bazylia
  • Oregano
Wersja nr 5 - Bonus dla czytających bloga❗
  • Pomidory
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • Bazylia 
  • Oregano
  • OLIVA z OLIVEK


Przygotowanie:
Wszystko kroimy, siekamy i mieszamy. Liście  bazylii i oregano można kroić lub rwać w zależności od upodobania!


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 2 sierpnia 2021

Kompot z wiśni na zimę

Przepis na kompot

z wiśni w słoikach

na zimę.


     Kompot z wiśni - zapasy na zimę czas zrobić, bo już widać koniec wisienek na drzewkach. 
     A skoro to zapasy na zimę, to kompot z wiśni w słoikach przetrzymywać trzeba, bo innej metody nie ma.

Link do filmu z przepisem: 
 
 

 



Składniki:
  • wiśnie
  • cukier
  • woda
Przygotowanie:
    Wiśnie dokładnie myjemy i zostawiamy aby obciekły z nadmiaru wody.
Słoiki i pokrywki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Do tak przygotowanych słoików nakładamy umyte wiśnie (nie upychamy). Wiśni wkładamy do słoików aż po gwint słoika (zostawiamy ok. 1,5-2cm luzu od góry).
   Z wody i cukru przygotowujemy syrop cukrowy. Na 1 litr wody potrzebujemy 330-350g cukru. Wodę gotujemy z cukrem i zostawiamy do wystudzenia.
   Zimnym syropem cukrowym zalewamy wiśnie (tyle aby były zakryte). Brzegi słoików wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i zakręcamy szczelnie suchą pokrywką.
Tak przygotowane słoiki wkładamy do garnka wyłożonego grubą ściereczką (słoiki mają być luźno, nie mogą się stykać), zalewamy zimną wodą do 2/3 wysokości słoików i na wolnym ogniu pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania wody. 
   Po pasteryzacji słoiki wyjmujemy z garnka (uważać aby się nie poparzyć), odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy słoiki będą zimne należy je wynieść do miejsca w miarę chłodnego i zaciemnionego.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 29 lipca 2021

Sałatka z serkiem wiejskim przepis orginalny

Przepis na sałatkę

z serkiem wiejskim


     Sałatka z serkiem wiejskim gości w moim domu od lat. Dziś Agnieszka prezentuje swoją wersję sałatki z serkiem wiejskim.
     Sałatka z wykorzystaniem serka wiejskiego, to posiłek po pierwsze wegetariański i po drugie białkowy, a jeśli ktoś stosuje dietę keto lub trenuje, to doceni każdy przepis i pomysł by urozmaicić swoje posiłki w dodatkową sałatkę.


Link do filmu z przepisem:
 
 

 



Składniki:
  • 300g serka wiejskiego
  • 3 jajka
  • 2 garstki pomidorów koktajlowych
  • 1 świeży ogórek
  • 2 papryki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
      Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w większą kostkę. Warzywa myjemy i osuszamy. Szczypiorek drobno kroimy. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Ogórek jeśli mamy z własnego ogródka to nie musimy obierać, kroimy razem ze skórką w kostkę. Papryki przekroić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. 
     Pokrojone warzywa, plus jajka, szczypiorek i serek wiejski dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę nałożyć w połówki papryk i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 19 lipca 2021

Idealne Ciasto na pierogi - Przepis

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

 
Esencja pierogów tkwi w cieście! Musi być smaczne i utrzymać farsz podczas gotowania!
Dziś Agnieszka prezentuje przepis na ciasto na pierogi bez jajka i mleka...




Link do filmu z przepisem
 
 

 



Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • duża szczypta soli
  • około 220 ml bardzo gorącej wody
  • kopiasta łyżka masła lub 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dokładamy masło i zaczynamy powoli wszystko mieszać po trochu wlewając wodę (uważać aby się nie poparzyć). Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut lub dłużej aby odpoczęło. Po tym czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego będziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 6 lipca 2021

Surówka z kiszonych ogórków i cebuli przepis nr. 2

Surówka do obiad, surówka do grilla, surówka do ryby...

 
Jaka surówka do obiadu? Co Agnieszka zrobiła jako dodatek do pulpetów? Taka surówka nie musi być tylko dodatkiem do pulpetów. Świetnie nadaje się jako surówka do grilla, lub surówka do ryby. Mamy surówkę na obiad, a raczej dopiero pomysł na surówkę, więc spokojnie możecie obejrzeć przepis na surówkę z ogórków małosolnych, który proponuje Agnieszka. 
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • kilka ogórków kiszonych
  • jedna cebula
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy składniki do salaterki, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Po spróbowaniu w razie potrzeby możemy doprawić solą i pieprzem. 
Taka surówka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, więc warto ją przygotować z pół godziny wcześniej.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 5 lipca 2021

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Przepis KETO

     Pomysł na niedzielny obiad z mięsem, a dokładniej na pulpety w sosie koperkowym.
     Pulpety z mięsa mielonego można podać tradycyjnie lub tak by były zgodne z dietą ROZDZIELNĄ I DIETĄ KETO, czyli bez dodatków węglowodanowych. Bez ziemniaków kaszy, ryżu itd.  



Link do filmu z przepisem:
 
 

 



Składniki:
  • 700g mięsa mielonego 
  • jedna mała cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pęczek koperku
  • 1-2 kopiaste łyżki mąki sojowej (w zależności jak gęsty preferujemy sos)
  • 160ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%)
  • ok. 650ml bulionu (mięsny lub warzywny) lub wody
Przygotowanie:
   Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, dokładamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wszystko dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa robimy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Aby pulpety nie przywierały nam do rąk, należy przygotować sobie miseczkę z wodą i za każdym razem robiąc kulkę maczać dłonie. 
   Śmietankę dokładnie mieszamy z mąką sojową aby nie powstały grudki, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Koperek drobno kroimy.
   Do szerokiego garnka lub rondla wlewamy bulion lub wodę i doprowadzamy do wrzenia. Na gorącą wodę wkładamy delikatnie pulpety i gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie. Jak pulpety się już zetną to delikatnie odwracamy na drugą stronę i gotujemy do miękkości mięsa (gotujemy bez pokrywki). Gdy pulpety są już miękkie wlewamy śmietankę i wsypujemy koperek. 
   Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 5 minut aby zgęstniało. 
   W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 28 czerwca 2021

Sałatka ziemniaczana z sosem curry - Nr. 2

Sałatka ziemniaczana czy sałatka z ziemniaków?

 
   SAŁATKA ZIEMNIACZANA jest chyba znana każdemu! Jednak kobiety by nie były sobą gdyby nie zmieniały i ulepszały wszystkiego do okola siebie! 
   Gdyby dać temat zmiany sałatki psychoterapeucie, to by poczekał aż sałatka sama się zmieni! Dobrze, że nie wszystkie kobiety są psychoterapeutami i nie czekają, że sałatka zmieni się sama... Dzięki temu dziś jest nowy przepis na sałatkę ziemniaczaną. 
👉Jak zrobić sos curry do sałatki❓
   Sekret w zrobieniu tej sałatki tkwi w sosie curry. Do pokrojonych składników walimy sos curry najlepiej w wykonaniu Agnieszki - a raczej według przepisu Agnieszki, który jest w filmie. 
   A na koniec walimy sałatkę do lodówki i najlepiej następnego dnia jemy, czyli wtedy gdy sos curry wgryzie się w ziemniaki. Wtedy sałatka jest niesamowicie PYSZNA. 
 
Zapraszamy na przepis na sałatkę ziemniaczaną. 
 
Mariusz i Agnieszka 



Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • 8-9 sztuk małych młodych ziemniaków
  • 1 cebula czerwona (może być też zwykła)
  • pęczek szczypiorku
  • 3 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 duże łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia i obieramy. 
    Ziemniaki kroimy w większą kostkę. Szczypiorek drobno siekamy, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
    Z majonezu, śmietany, czosnku, curry, soli i pieprzu robimy sos - wszystko dokładnie mieszamy.
    Pokrojone warzywa łączymy z sosem i mieszamy. W razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki na pół godziny lub dłużej, aby się schłodziła i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 23 czerwca 2021

Przepis na sałątkę z pomidorów i jabłka


Letnia sałatka

z jabłkiem!

Przepis na upalne dni

 
   Dziś przepis z na sałatkę z owocem. Tak na prawdę zapomniałem ze można dodać do sałatki warzywnej owoce, bo trawią się w tym samym czasie co neutralne warzywa.
   Nie można dodać jej do kotleta ani zjeść z ziemniakami. Stanowi niezależne danie.
   Taka sałatka to wspomnienie z dzieciństwa i wakacji u babci!



Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • Pomidory 5 szt
  • jabłko
  • cebulka
  • śmietan
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w paseczki lub kostkę. Jabłko w ósemki, a potem w plasterki Pomidory kroimy na ćwiartki, a ćwiartki w plasterki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy 3 łyżki śmietany, solimy pieprzymy i mieszamy. gotową sałatkę wkładamy do lodówki do schłodzenia się.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 20 czerwca 2021

Surówka z kiszonych ogórków i cebuli - Szybki przepis


Sałatka

z kiszonych ogórków

 
   Prosta sałatka lub surówka jak kto woli. 
   Jest doskonałym pomysłem jeśli chcemy zjeść coś z kiszonym ogórkiem, a nie chcemy zapychać się samym ogórkiem zagryzając coś z czym mamy go spożyć. Stanowczo wolę zrobić taka sałatkę niż w jednym ręku trzymać kiełbasę a w drugim ogórek...
   Jest to doskonała sałatka do obiadu lub innych potraw mięsnych, wędlin lub jajek.



Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • kiszone ogórki
  • mała cebula
  • majonez
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:
    Ogórki kiszone kroimy! Ja preferuję w kostkę, ale jeśli wasze upodobania kierują się w stronę plasterków, to wolna wola. Mała cebula lub kawałek dużej też kroimy w kosteczkę.
Oba składniki mieszamy i dodajemy majonez i znowu mieszamy. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 18 czerwca 2021

Sałatka z truskawkami i rukolą

Przepis na sałatkę

z truskawkami i rukolą

Sałatka czy to już może deser


     Tym razem trochę nie typowy przepis na oryginalną sałatkę warzywno – owocową! Sałatki z reguły kojarzą się nam z warzywami, nieraz z sałatkami owocowymi. Jednak miałem okazję spróbować pierwszej sałatki warzywno owocowej jakieś 35 lat temu. 
Może Wam zdradzę przepis o ile będziecie grzeczni i dacie dużo łapek w górę na YouTube... :) 
 


Link do filmu z przepisem:
178 - Sałatka z truskawkami i rukolą - Przepis na sałatkę warzywno-owocową -Smak lata!



Składniki:
  • porządna garść rukoli
  • garstka czarnych oliwek
  • pół małej czerwonej cebuli
  • garść truskawek
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka drobno pokrojonej mięty
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:
      Rukolę, truskawki myjemy i osuszamy. Truskawki i oliwki kroimy na połówki. Rukolę rozkładamy na talerzu, na niej układamy truskawki i oliwki.
     Z mięty, miodu, oliwy, soli, pieprzu i soku z cytryny robimy sos winegret. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i jest gotowa do spożycia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 5 czerwca 2021

Karkówka z grilla - Przepis na obiad

Karkówka z grilla przepis na imprezę.


     Karkówka, to chyba jedna z najczęściej grillowanych potraw -Top 10, o ile się jeszcze komuś nie znudziły kiełbaski z grilla lub kaszanka.

👉Jak zrobić karkówkę z grilla❓

     Karkówka, to oczywiście wieprzowina i mówi się, że to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Cała sztuka związana z grillowaniem lub pieczeniem karkówki polega na tym, by wyciągnąć tą soczystość i aromat dzięki odpowiednim przyprawom.
 


Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 1 kg karkówki lub więcej
  • 2 łyżki musztardy dowolnej
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej (słodkiej lub ostrej w zależności, czy lubimy łagodny lub ostry smak)
Przygotowanie:
    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ok. 1cm. Z podanych przypraw, oliwy, musztardy robimy marynatę - wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli marynata jest zbyt gęsta, to można dodać jeszcze z łyżkę oliwy.
   Przygotowujemy pojemnik z pokrywką. W pojemniku układamy plastry karkówki, które smarujemy marynatą z obydwu stron. Tak postępujemy z każdym plastrem, aż do skończenia mięsa. Zamykamy szczelnie pojemnik i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Jeśli nie mamy tyle czasu, to wystarczy mięso przygotować rano i w porze obiadowej będzie gotowe (czyli zostawiamy tak na 5-6 godzin).
   Zamarynowane mięso pieczemy na grillu lub patelni grillowej. Należy co jakiś czas obracać, aby równomiernie się zgrillowało. Grillujemy na wolnym ogniu, lub średniej mocy palnika.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Szaszłyki naleśnikowe na deser


Ciekawa forma podania naleśników jako szaszłyki.

 
     Zdrowe desery to dziś nie koniecznie popularny temat. Na szczęście są tacy co doceniają wysiłek dbania o zdrowie i poszukują takich zdrowych rozwiązanie. Do takich osób zaliczamy się mu czyli stronimy z dala od cukru i tego co zawiera cukier... 
     W tym filmie Agnieszka proponuje szaszłyki z naleśników z czekoladą i bananów. Dokładnie takie jak robiła na ostatnie urodziny Oliwki... 
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
Przygotowanie:
     Naleśniki smarujemy kremem czekoladowym i zwijamy w rulon. Brzegi odcinamy, a pozostały naleśnik kroimy na ok. 3cm kawałki. 
     Banany kroimy na grubsze kawałki. Bierzemy patyczek do szaszłyka i nakładamy kawałek naleśnika, następnie kawałek banana i tak na zmianę, aż do zapełnienia patyczka.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 27 maja 2021

Letnia sałatka ze szparagami, awokado i mozzarellą - Przepis z kuchni wegetarian

Przepis na sałatkę ze szparagami i mozzarellą

Agnieszka zaprasza Was dziś do zrobienia sałatki z awokado, szparagami i mozzarellą. 
Przepis wegetariański, ale każdy może zrobić sałatkę ze szparagami, awokado i mozzarellą, bez względu czy stosuje dietę czy tylko zdrowo się odżywia!

Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • pęczek szparagów (ja użyłam białych)
  • opakowanie mini mozzarelli (małe kulki)
  • duża garść pomidorów koktajlowych czerwonych
  • duża garść pomidorów koktajlowych żółtych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
     Szparagi myjemy i osuszamy. Jeśli używamy białych to trzeba je obrać i odciąć zdrewniałe końce (zielonych nie trzeba obierać). Gotowe szparagi kroimy na kawałki ok. 3cm i gotujemy w osolonej wodzie (w zależności od grubości długość gotowania trwa od 10 do 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy szparagi zimną wodą.
    Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Natkę pietruszki, bazylię drobno kroimy, przekładamy do miseczki, przeciskamy czosnek, dodajemy oliwę, sól i dokładnie mieszamy. W ten sposób otrzymamy sos do polania sałatki.
Szparagi przekładamy do salaterki, dodajemy pomidory, awokado, kulki mozzarelli i polewamy sosem. Całość mieszamy, przyprawiamy pieprzem i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 25 maja 2021

Domowe bagietki żytnio-orkiszowe - Zdrowy przepis

Bagietki francuskie!

Pieczone w piekarniku!

 
     Zapraszam was na PRZEPIS NA BAGIETKI w wykonaniu Agnieszki! 
     Dowiecie się jak zrobić francuskie bagietki, które tak naprawdę pochodzą z Austrii! 
     A skoro to przepis Agnieszki to będą to domowe bagietki, chrupiące bagietki, bagietki z piekarnika i przede wszystkim zdrowe bagietki.

Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • 300g mąki żytniej typ 720
  • 200g mąki jasnej orkiszowej
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300ml letniej wody (o temp. 30-35 stopni)
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
Przygotowanie:
Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól, trochę wody i dokładnie wszystko rozpuszczamy. Następnie dodajemy obie mąki (przesiewany) i małymi porcjami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto, a na koniec dodajemy olej. Wszystko wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie nam odchodzić od ręki. Posypujemy po wierzchu lekko mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość).

Gdy ciasto urośnie przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i ugniatając robimy kulę. Dzielimy ją na 4 części i z każdej kulamy kulkę. Następnie z każdej kulki robimy  długi wałeczek, delikatnie grubszy na środku. 
Jeśli mamy formę do pieczenia bagietek, to układamy w niej wałeczki, a jak nie to wykładamy zwykłą formę papierem do pieczenia i kładziemy  przygotowane wałeczki (każdy dobrze obsypać mąką), przekładając każdy wałeczek papierem aby się nie posklejały. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wrośnięte bagietki nacinamy po skosie ostrym nożem.
Piekarnik nagrzewany do 220 stopni (góra-dół), a na dół dajemy pojemnik z wodą. Jeśli mamy piekarnik z funkcją pary to pojemnik z wodą nie jest potrzebny, ustawiamy wtedy tą funkcję. Bagietki wkładamy do nagrzanego piekarnika, zamykamy i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, aż skórka będzie rumiana. Aby sprawdzić czy bagietki są upieczone, wystarczy od spodu postukać, jeśli mamy głuchy dźwięk, to znaczy że są idealne.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 21 maja 2021

Przepis na kompot rabarbarowo-miętowy

Zdrowy kompot 

z rabarbaru i mięty

 
     Przepis na kompot z rabarbaru jest prosty jak każdy przepis na kompot. 
     Taki kompot to dobre picie, napój na gorące dni, a także to zdrowy napój! Więc ruszmy do pracy i zróbmy coś do picia... 
      Na pewno znajdziecie nie jeden przepis, jak zrobić kompot z rabarbaru na YouTube, jednak z doświadczenia mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy przepis jaki widziałem i próbowałem. 
 


Link do filmu z przepisem:
 
 

 



Składniki:
  • 1kg rabarbaru
  • 4-5 gałązek mięty (w zależności jak intensywny lubimy smak mięty)
  • 1,5l wody
  • słodzik (ksylitol, erytrytol, cukier itp.)
Przygotowanie:
Łodygi rabarbaru dokładnie  myjemy i kroimy (nie obieramy) na ok. 5-7cm kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy umytą miętę, wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Od zagotowania gotujemy 3 minuty. Następnie kompot zostawiamy w garnku na 15 minut, a później przecedzamy do dzbanka. Gotowy słodzimy według własnych gustów smakowych. 

Jeśli lubimy kompot mniej intensywny w smaku, to możemy dodać więcej wody.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 19 maja 2021

Chleb ziołowy rwany czosnkowo - pietruszkowy

Chlebek ziołowy rwany!


   Agnieszka trochę poszaleje i zrobi naprawdę interesujący i smaczny chleb.
    Chleb, który bardzo mocno różni się od większości chlebów i to nie tylko zawartością ale i sposobem zrobienia. 
 
   Nietypowy chlebek! W wykonaniu jak i smaku.



Link do filmu z przepisem
 
 

 



Składniki:
  • 500g mąki (użyłam orkiszowej)
  • 250ml letniej wody plus jeszcze dodatkowo 7-8 łyżek do rozpuszczenia drożdży
  • 50ml oleju (najlepiej o neutralnym smaku)
  • 30g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
Składniki na masło:
  • 120g masła
  • 2 czubate łyżki natki pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • szczypta soli
Przygotowanie:
     Drożdże plus cukier i sól rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Jak wlejemy całą wodę, to dodajemy olej i wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie nam odchodzić od ręki. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. 
W tym czasie robimy masło: przeciskamy czosnek przez praskę, natkę pietruszki drobno kroimy i dodajemy do masła o temperaturze pokojowej plus sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe.
     Gdy ciasto nam wyrośnie przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości pół centymetra. Następnie całość smarujemy przygotowanym masłem. Tak przygotowany placek tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 6cm. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i układamy do wysmarowanej tortownicy (o średnicy 24cm) lub do brytfanki. Tak przygotowany chlebek zostawiamy do podrośnięcia, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż będzie dobrze rumiany.
Gotowy chlebek po lekkim przestudzeniu nadaje się do konsumpcji. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 17 maja 2021

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką


Przepis na kruche ciasto

z rabarbarem i kruszonką 


Przepis na kruche ciasto już był, a teraz na bazie kruchego ciasta można zrobić kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
to tylko jeden z wielu przepisów do których można zastosować kruche ciasto! jednak zaczął się sezon na rabarbar więc rwiemy rabarbar, obieramy i smażymy...



Link do filmu z przepisem:
 
  


 
Kruche ciasto:
 
 

 
 
Kruszonka:
 
 





Składniki:
Przygotowanie:
    Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy kruchym ciastem łącznie z brzegami (tak aby rabarbar nie dotykał brytfanki). 
    Rabarbar kroimy w 1,5-2cm kawałki, wkładamy do garnka, dodajemy 3-4 łyżki wody (aby nie przypalić), przykrywamy pokrywką i zaczynamy smażyć na wolnym ogniu. Jak rabarbar zacznie się smażyć to zdejmujemy pokrywkę i co jakiś czas mieszamy. Gdy zacznie się lekko rozpadać, to dodajemy erytrytol (ilość dopasować do własnego smaku) i smażymy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Możemy pominąć mąkę ziemniaczaną, ale wtedy należy zlać nadmiar soku z rabarbaru. 
    Przestudzony rabarbar wykładamy na ciasto i obficie posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra - dół) przez 45 minut. Długość pieczenia uzależniona jest od tego jak nam piecze piekarnik. Kruszonka ma być mocno rumiana.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗