Dziś przepis z na sałatkę z owocem. Tak na prawdę zapomniałem ze można dodać do sałatki warzywnej owoce, bo trawią się w tym samym czasie co neutralne warzywa.
Nie można dodać jej do kotleta ani zjeść z ziemniakami. Stanowi niezależne danie.
Taka sałatka to wspomnienie z dzieciństwa i wakacji u babci!
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy w paseczki lub kostkę. Jabłko w ósemki, a potem w plasterki Pomidory kroimy na ćwiartki, a ćwiartki w plasterki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy 3 łyżki śmietany, solimy pieprzymy i mieszamy. gotową sałatkę wkładamy do lodówki do schłodzenia się.
Jest doskonałym pomysłem jeśli chcemy zjeść coś z kiszonym ogórkiem, a nie chcemy zapychać się samym ogórkiem zagryzając coś z czym mamy go spożyć. Stanowczo wolę zrobić taka sałatkę niż w jednym ręku trzymać kiełbasę a w drugim ogórek...
Jest to doskonała sałatka do obiadu lub innych potraw mięsnych, wędlin lub jajek.
Przygotowanie: Ogórki kiszone kroimy! Ja preferuję w kostkę, ale jeśli wasze upodobania kierują się w stronę plasterków, to wolna wola. Mała cebula lub kawałek dużej też kroimy w kosteczkę.
Oba składniki mieszamy i dodajemy majonez i znowu mieszamy.
Tym razem trochę nie typowy przepis na oryginalną sałatkę warzywno – owocową! Sałatki z reguły kojarzą się nam z warzywami, nieraz z sałatkami owocowymi. Jednak miałem okazję spróbować pierwszej sałatki warzywno owocowej jakieś 35 lat temu.
Może Wam zdradzę przepis o ile będziecie grzeczni i dacie dużo łapek w górę na YouTube... :)
Przygotowanie: Rukolę, truskawki myjemy i osuszamy. Truskawki i oliwki kroimy na połówki. Rukolę rozkładamy na talerzu, na niej układamy truskawki i oliwki.
Z mięty, miodu, oliwy, soli, pieprzu i soku z cytryny robimy sos winegret. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i jest gotowa do spożycia.
Karkówka, to chyba jedna z najczęściej grillowanych potraw -Top 10, o
ile się jeszcze komuś nie znudziły kiełbaski z grilla lub kaszanka.
👉Jak zrobić karkówkę z grilla❓
Karkówka, to oczywiście wieprzowina i mówi się, że to najbardziej
aromatyczna część prosiaka. Cała sztuka związana z grillowaniem lub
pieczeniem karkówki polega na tym, by wyciągnąć tą soczystość i aromat
dzięki odpowiednim przyprawom.
1,5 łyżeczki papryki wędzonej (słodkiej lub ostrej w zależności, czy lubimy łagodny lub ostry smak)
Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ok. 1cm. Z podanych przypraw, oliwy, musztardy robimy marynatę - wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli marynata jest zbyt gęsta, to można dodać jeszcze z łyżkę oliwy.
Przygotowujemy pojemnik z pokrywką. W pojemniku układamy plastry karkówki, które smarujemy marynatą z obydwu stron. Tak postępujemy z każdym plastrem, aż do skończenia mięsa. Zamykamy szczelnie pojemnik i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Jeśli nie mamy tyle czasu, to wystarczy mięso przygotować rano i w porze obiadowej będzie gotowe (czyli zostawiamy tak na 5-6 godzin).
Zamarynowane mięso pieczemy na grillu lub patelni grillowej. Należy co jakiś czas obracać, aby równomiernie się zgrillowało. Grillujemy na wolnym ogniu, lub średniej mocy palnika.
Zdrowe desery to dziś nie koniecznie popularny temat. Na szczęście są
tacy co doceniają wysiłek dbania o zdrowie i poszukują takich zdrowych
rozwiązanie. Do takich osób zaliczamy się mu czyli stronimy z dala od
cukru i tego co zawiera cukier...
W tym filmie Agnieszka proponuje szaszłyki z naleśników z czekoladą i
bananów. Dokładnie takie jak robiła na ostatnie urodziny Oliwki...
Przygotowanie: Naleśniki smarujemy kremem czekoladowym i zwijamy w rulon. Brzegi odcinamy, a pozostały naleśnik kroimy na ok. 3cm kawałki.
Banany kroimy na grubsze kawałki. Bierzemy patyczek do szaszłyka i nakładamy kawałek naleśnika, następnie kawałek banana i tak na zmianę, aż do zapełnienia patyczka.
Agnieszka zaprasza Was dziś do zrobienia sałatki z awokado, szparagami i mozzarellą.
Przepis wegetariański, ale każdy może zrobić sałatkę ze szparagami, awokado i mozzarellą, bez względu czy stosuje dietę czy tylko zdrowo się odżywia!
Link do filmu z przepisem:
Przygotowanie: Szparagi myjemy i osuszamy. Jeśli używamy białych to trzeba je obrać i odciąć zdrewniałe końce (zielonych nie trzeba obierać). Gotowe szparagi kroimy na kawałki ok. 3cm i gotujemy w osolonej wodzie (w zależności od grubości długość gotowania trwa od 10 do 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy szparagi zimną wodą.
Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Natkę pietruszki, bazylię drobno kroimy, przekładamy do miseczki, przeciskamy czosnek, dodajemy oliwę, sól i dokładnie mieszamy. W ten sposób otrzymamy sos do polania sałatki.
Szparagi przekładamy do salaterki, dodajemy pomidory, awokado, kulki mozzarelli i polewamy sosem. Całość mieszamy, przyprawiamy pieprzem i gotowe.
Zapraszam was na PRZEPIS NA BAGIETKI w wykonaniu Agnieszki!
Dowiecie się jak zrobić francuskie bagietki, które tak naprawdę pochodzą z Austrii!
A
skoro to przepis Agnieszki to będą to domowe bagietki, chrupiące
bagietki, bagietki z piekarnika i przede wszystkim zdrowe bagietki.
Link do filmu z przepisem
Przygotowanie:
Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól, trochę wody i dokładnie wszystko rozpuszczamy. Następnie dodajemy obie mąki (przesiewany) i małymi porcjami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto, a na koniec dodajemy olej. Wszystko wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie nam odchodzić od ręki. Posypujemy po wierzchu lekko mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość).
Gdy ciasto urośnie przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i ugniatając robimy kulę. Dzielimy ją na 4 części i z każdej kulamy kulkę. Następnie z każdej kulki robimy długi wałeczek, delikatnie grubszy na środku.
Jeśli mamy formę do pieczenia bagietek, to układamy w niej wałeczki, a jak nie to wykładamy zwykłą formę papierem do pieczenia i kładziemy przygotowane wałeczki (każdy dobrze obsypać mąką), przekładając każdy wałeczek papierem aby się nie posklejały. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wrośnięte bagietki nacinamy po skosie ostrym nożem.
Piekarnik nagrzewany do 220 stopni (góra-dół), a na dół dajemy pojemnik z wodą. Jeśli mamy piekarnik z funkcją pary to pojemnik z wodą nie jest potrzebny, ustawiamy wtedy tą funkcję. Bagietki wkładamy do nagrzanego piekarnika, zamykamy i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, aż skórka będzie rumiana. Aby sprawdzić czy bagietki są upieczone, wystarczy od spodu postukać, jeśli mamy głuchy dźwięk, to znaczy że są idealne.
Przepis na kompot z rabarbaru jest prosty jak każdy przepis na kompot.
Taki kompot to dobre picie, napój na gorące dni, a także to zdrowy
napój!
Więc ruszmy do pracy i zróbmy coś do picia...
Na pewno znajdziecie nie jeden przepis, jak zrobić kompot z rabarbaru na
YouTube, jednak z doświadczenia mogę śmiało powiedzieć, że jest to
najlepszy przepis jaki widziałem i próbowałem.
4-5 gałązek mięty (w zależności jak intensywny lubimy smak mięty)
1,5l wody
słodzik (ksylitol, erytrytol, cukier itp.)
Przygotowanie:
Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy (nie obieramy) na ok. 5-7cm kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy umytą miętę, wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Od zagotowania gotujemy 3 minuty. Następnie kompot zostawiamy w garnku na 15 minut, a później przecedzamy do dzbanka. Gotowy słodzimy według własnych gustów smakowych.
Jeśli lubimy kompot mniej intensywny w smaku, to możemy dodać więcej wody.
Agnieszka trochę poszaleje i zrobi naprawdę interesujący i smaczny chleb. Chleb, który bardzo mocno różni się od większości chlebów i to nie tylko zawartością ale i sposobem zrobienia.
250ml letniej wody plus jeszcze dodatkowo 7-8 łyżek do rozpuszczenia drożdży
50ml oleju (najlepiej o neutralnym smaku)
30g drożdży
łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
Składniki na masło:
120g masła
2 czubate łyżki natki pietruszki
6 ząbków czosnku
szczypta soli
Przygotowanie: Drożdże plus cukier i sól rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Jak wlejemy całą wodę, to dodajemy olej i wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie nam odchodzić od ręki. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie robimy masło: przeciskamy czosnek przez praskę, natkę pietruszki drobno kroimy i dodajemy do masła o temperaturze pokojowej plus sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe.
Gdy ciasto nam wyrośnie przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości pół centymetra. Następnie całość smarujemy przygotowanym masłem. Tak przygotowany placek tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 6cm. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i układamy do wysmarowanej tortownicy (o średnicy 24cm) lub do brytfanki. Tak przygotowany chlebek zostawiamy do podrośnięcia, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż będzie dobrze rumiany.
Gotowy chlebek po lekkim przestudzeniu nadaje się do konsumpcji.
Przepis na kruche ciasto już był, a teraz na bazie kruchego ciasta można zrobić kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
to tylko jeden z wielu przepisów do których można zastosować kruche ciasto! jednak zaczął się sezon na rabarbar więc rwiemy rabarbar, obieramy i smażymy...
Przygotowanie: Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy kruchym ciastem łącznie z brzegami (tak aby rabarbar nie dotykał brytfanki).
Rabarbar kroimy w 1,5-2cm kawałki, wkładamy do garnka, dodajemy 3-4 łyżki wody (aby nie przypalić), przykrywamy pokrywką i zaczynamy smażyć na wolnym ogniu. Jak rabarbar zacznie się smażyć to zdejmujemy pokrywkę i co jakiś czas mieszamy. Gdy zacznie się lekko rozpadać, to dodajemy erytrytol (ilość dopasować do własnego smaku) i smażymy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Możemy pominąć mąkę ziemniaczaną, ale wtedy należy zlać nadmiar soku z rabarbaru.
Przestudzony rabarbar wykładamy na ciasto i obficie posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra - dół) przez 45 minut. Długość pieczenia uzależniona jest od tego jak nam piecze piekarnik. Kruszonka ma być mocno rumiana.
Zapiekanka gołąbkowa to jedna z najlepszych zapiekanek.
Tak więc przestrzegam przed zrobieniem, ze porcja na dwa dni możne pójść jednego dnia. Oczywiście uzupełni to niedobory białek.
Dodatkowo jak ktoś jest leniwy lub nie lubi zawijać nadzienia w formie gołąbków w liście kapusty, to rozwiązanie znajdzie w tym przepisie i filmie... :)
Kruszonka, to nic wielkiego, a jednak stanowi konkretne wykończenie
ciasta, bo przecież jemy nie tylko ustami, ale także oczami. Fajnie jest
jak coś wygląda ekstra i aż samo prosi się by po to sięgnąć!
Agnieszka
zaprasza Was do zrobienia kruszonki, która nie będzie zawierała cukru.
Kruszonka będzie oparta o erytrytol, a nie o cukier, dzięki temu będzie
zdrowsza, a jednak słodka!
Kolację dla siebie, więc
można uznać, że taka porcja sałatki to kolacja dla singla! Ja w tej
uczcie nie uczestniczyłem, bo nie zasłużyłem!
No dobra tak naprawdę ja
miałem kolacje wegańską, według pewnych zasad, dzięki którym moja 48
godzinna wegańska dieta jest dietą oczyszczającą! O czym mówiłem wjednym filmie: https://youtu.be/OMgVECGLRn0
Kuracja, dieta można poprawić
zdrowie, a większość pewnie bardziej będzie zainteresowana faktem, że
można zrzucić kilka zbędnych kg! - Czyli schudnąć!
Mam nadzieje, że jak skończę kuracje oczyszczająca to Agnieszka zrobi taka sałatkę tez dla mnie...
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Kroimy na kawałki ok. 3cm, a główki jeśli są nawet dłuższe to zostawiamy w całości. Tak przygotowane szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie nie dłużej niż 5 minut (grubsze możemy z minutę dłużej pogotować). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zahartować i żeby pozostał ładny zielony kolor.
Sałatę wykładamy na talerz, układamy na niej przekrojone na pół pomidorki, szparagi, jajka pokrojone na pół lub w ćwiartki. Delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy sosem czosnkowym, tutaj znajdziecie przepis:
Zapytałem się Agnieszki?
-Jaki masz jeszcze pomysł na przepis na grilla?
Zaczęła mi coś opowiadać i powiedziała że:
- Nie wiem jak to nazwać...
-Jak nie wiesz jak, to nazwać, to co ja mam napisać w tytule... ? - odparłem
Po jakimś czasie dowiedziałem się o co jej chodzi:
-To coś podobnego do cevapcici, które jadłeś w Chorwacji!
-A teraz rozumiem! - i wszystko stało się jasne!
Link do filmu z przepisem:
Sałatek nigdy za wiele! Mogą być sałatki
- warzywne dla wegan,
- sałatki dla wegetarian np. z jajkiem lub serkiem,
- oraz dla wszystkich, czyli np. z mięsem lub rybami!
Taką sałatkę z łososiem dziś proponuje Agnieszka!
Za czasów mojego samotnego grilowania, inaczej mówiąc kawalerskiego, rzadko robiłem skrzydełka na grilla. Może dlatego, że grill nie kojarzył mi się z drobiem, kurczakami... Może tez dlatego ze nie wpadłem na jakiś genialny pomysł co do przyprawienia skrzydełek i nie mogłem zabłysnąć. Kolejny powód może być taki, że w moim kombiwarze królowały ćwiartki na obiad więc regularnie jadłem kurczak pieczonego, który nie wiele różnił się od kurczaka zgrilowanego.
Link do filmu z przepisem:
2 łyżeczki mieszanki ziół, w skład której wchodzą: czosnek granulowany, majeranek, papryka ostra, kozieradka
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Skrzydełka myjemy, odcinamy lotki (cienkie końcówki) i osuszamy. Wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy skrzydełka i układamy w pojemniku z przykrywką. Zostawiamy na godzinę, dwie lub nawet na całą noc (jak mamy czas) aby przeszły przyprawami. Jeśli skrzydełka zostawiamy na dłużej niż godzinę, to należy włożyć je do lodówki. Na około 20 minut przed grillowaniem należy wyjąć z lodówki, aby się ociepliły.
Tak przygotowane skrzydełka możemy grillować na patelni, grillu elektrycznym, czy też tradycyjnie. Grillujemy na średniej mocy lub na wyżej ustawionym ruszcie, co jakiś czas obracając z jednej strony na drugą, aby się równo zgrillowały.
Przygotowanie: Cukinię myjemy i osuszamy. Najlepiej wybierać takie, które będą długie i do maximum 500g (wtedy nie mają dużych pestek). Cukinię kroimy w plastry 0,5cm i grillujemy z dwóch stron, aż pojawią się paseczki. Następnie zostawiamy zgrillowane plastry do wystudzenia.
Z twarogu, śmietany, pieprzu, soli i koperku robimy twarożek (możemy zmiksować, wtedy będzie bardziej aksamitny). Jeśli mamy twaróg bardziej suchy, to należy dodać więcej śmietany.
Na wystudzony plaster cukinii kładziemy twarożek (na 1/3 długości), a na nim plasterek łososia i zwijamy tak aby powstała nam roladka.
Takie roladki świetnie nadają się jako przystawka lub możemy sobie zaserwować na śniadanie lub kolację.
Kiedy postanowiłem rozpocząć moją przygodę z dietą rozdzielną musiałem zrezygnować z kanapek z wędliną, serem białym i żółtym, jajkami itd... Otóż problem jest pozorny i można go rozwiązać szukając alternatywy dla pieczywa, a zarazem dla węglowodanów. Po skończonym rejsie w Chorwacji, czekając na autokar w marinie w Sukosanie, który jest dopiero o 21:30 musiałem coś jeść. Wcześniej przygotowałem sobie pojemnik z czerwoną i zieloną papryką, drugi z ogórkami pokrojonymi w kostkę na sałatkę. Dodatkowo w moim plecaku zalegały 2 całe ogórki i trochę mnie złościły zajmując miejsce. Wtedy przyszła koncepcja, którą postanowiłem wdrożyć w życie, a następnie w domu dopracować. Prawda jest taka, że tak się nakręciłem, że ten post już pisze w knajpce w marinie. Po powrocie do domu tylko przygotuję takie kanapki, zrobię fotki i zaprezentuje gotowy model śniadania
Składniki:
zielony ogórek najlepiej duży i gruby,
sól,
pieprz,
wędlina,
cebulka, szczypiorek lub pietruszka,
majonez, ketchup lub musztarda - co kto lubi.
Przygotowanie:
Kupujemy lub czekamy jak we własnym ogródku urośnie DUŻY ogórek (Tak! Tak! Wiem o czym niektórzy myślą😆 - bo dziś będzie o jedzeniu... ). Myjemy i kroimy w plasterki po skosie na tyle grube by się nie wyginały, tak prawie do 1 cm. Solimy, pieprzymy, a jak jest z własnego ogródka to nie koniecznie musimy go przyprawiać. Układamy wędlinę, smarujemy np. majonezem i posypujemy posiekaną cebulką, szczypiorkiem lub pietruszką. Jedyne co pozostaje to rozkoszować się nową formą kanapek bez zapychającego jelita pieczywa (w szczególności pszennego). Myślę, że nie tylko ci, którzy dbają o zdrowie będą zadowoleni, również wszyscy Ci, którzy chcą schudnąć, a nie mogą rozstać się z kanapkami znajdą w tej metodzie rozwiązanie.
Przygotowanie: Ser halloumi kroimy w plastry (5-7mm) i grillujemy z dwóch stron na grillu lub patelni grillowej. Robimy to szybko, ponieważ jak będziemy długo trzymać to się roztopi.
Roszponkę wykładamy na półmisek lub do szerokiej salaterki. Układamy na niej pokrojone papryki (w większą kostkę), następnie przekrojone na pół pomidorki, a na końcu pokrojoną w piórka cebulę.
Z oliwy, soku z cytryny, musztardy, soli i pieprzu robimy sos. Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa, a na końcu układamy zgrillowane plastry sera.