czwartek, 22 kwietnia 2021

Roladki z grillowanej cukinii z łososiem i twarożkiem


Przystawka: Roladki

z grillowanej cukinii!

 
     Przystawka czy posiłek białkowy? 
     Wszystko zależy od tego ile się zrobi! Na pewno trzeba wykazać się  cierpliwością lub zorganizować coś do roboty czekając aż z grilluje się cukinia.
    Potem to już raz, dwa i gotowe...
    "Raz" to zrobię nie twarożku, a "dwa", to pozwijanie i gotowe...
    Smacznego!



Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • cukinia
  • łosoś sałatkowy
  • kostka twarogu chudego
  • łyżka śmietany
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Cukinię myjemy i osuszamy. Najlepiej wybierać takie, które będą długie i do maximum 500g (wtedy nie mają dużych pestek). Cukinię kroimy w plastry 0,5cm i grillujemy z dwóch stron, aż pojawią się paseczki. Następnie zostawiamy zgrillowane plastry do wystudzenia.
     Z twarogu, śmietany, pieprzu, soli i koperku robimy twarożek (możemy zmiksować, wtedy będzie bardziej aksamitny). Jeśli mamy twaróg bardziej suchy, to należy dodać więcej śmietany.
     Na wystudzony plaster cukinii kładziemy twarożek (na 1/3 długości), a na nim plasterek łososia i zwijamy tak aby powstała nam roladka.
     Takie roladki świetnie nadają się jako przystawka lub możemy sobie zaserwować na śniadanie lub kolację.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Kanapki warzywne bez chleba - białkowe

    Kiedy postanowiłem rozpocząć moją przygodę z dietą rozdzielną musiałem zrezygnować z kanapek z wędliną, serem białym i żółtym, jajkami itd... Otóż problem jest pozorny i można go rozwiązać szukając alternatywy dla pieczywa, a zarazem dla węglowodanów. Po skończonym rejsie w Chorwacji, czekając na autokar w marinie w Sukosanie, który jest dopiero o 21:30 musiałem coś jeść. Wcześniej przygotowałem sobie pojemnik z czerwoną i zieloną papryką, drugi z ogórkami pokrojonymi w kostkę na sałatkę. Dodatkowo w moim plecaku zalegały 2 całe ogórki i trochę mnie złościły zajmując miejsce. Wtedy przyszła koncepcja, którą postanowiłem wdrożyć w życie, a następnie w domu dopracować. Prawda jest taka, że tak się nakręciłem, że ten post już pisze w knajpce w marinie. Po powrocie do domu tylko przygotuję takie kanapki, zrobię fotki i zaprezentuje gotowy model śniadania

Składniki:
  • zielony ogórek najlepiej duży i gruby,
  • sól,
  • pieprz,
  • wędlina,
  • cebulka, szczypiorek lub pietruszka,
  • majonez, ketchup lub musztarda - co kto lubi. 

Przygotowanie:

Kupujemy lub czekamy jak we własnym ogródku urośnie DUŻY ogórek (Tak! Tak! Wiem o czym niektórzy myślą😆 - bo dziś będzie o jedzeniu... ). Myjemy i kroimy w plasterki po skosie na tyle grube by się nie wyginały, tak prawie do 1 cm. Solimy, pieprzymy, a jak jest z własnego ogródka to nie koniecznie musimy go przyprawiać. Układamy wędlinę, smarujemy np. majonezem i posypujemy posiekaną cebulką, szczypiorkiem lub pietruszką. Jedyne co pozostaje to rozkoszować się nową formą kanapek bez zapychającego jelita pieczywa (w szczególności pszennego). Myślę, że nie tylko ci, którzy dbają o zdrowie będą zadowoleni, również wszyscy Ci, którzy chcą schudnąć, a nie mogą rozstać się z kanapkami znajdą w tej metodzie rozwiązanie.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 18 kwietnia 2021

Sałatka z grillowanym serem halloumi


Grillujemy ser halloumi

     Ser HALLOUMI! Co ta kobieta znowu wymyśliła?
     Dziś Agnieszka proponuje kupić ser halloumi, a następnie go zgrillować i zrobić sałatkę z grillowanym serem halloumi i dużej ilości warzyw.
     Ser halloumi ma 25% tłuszczy i 22% białka i odrobinę węglowodanów, czyli poniżej 2%...

 




Składniki:
  • opakowanie sera halloumi
  • roszponka lub rukola (opakowanie)
  • papryka czerwona
  • pół papryki żółtej
  • 1-2 garście pomidorów koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli
  • łyżka musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Ser halloumi kroimy w plastry (5-7mm) i grillujemy z dwóch stron na grillu lub patelni grillowej. Robimy to szybko, ponieważ jak będziemy długo trzymać to się roztopi. 
     Roszponkę wykładamy na półmisek lub do szerokiej salaterki. Układamy na niej pokrojone papryki (w większą kostkę), następnie przekrojone na pół pomidorki, a na końcu pokrojoną w piórka cebulę.
     Z oliwy, soku z cytryny, musztardy, soli i pieprzu robimy sos. Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa, a na końcu układamy zgrillowane plastry sera. 
     Sałatka od razu nadaje się do konsumpcji.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 14 kwietnia 2021

Boczek z grilla


 Top ot the Top czyli boczek z grilla!

 
     Sezon na grilla nie może obejść się bez nowych pomysłów. 
     Od poprzedniego sezony Aga wprowadziła nowy pomysł, który można rzucić na grilla. Ponieważ wysiadł nam grill na węgiel drzewny, więc został tylko elektryczny. Dzięki temu pobiliśmy chyba rekord co do ilości zrealizowanych grilli w sezonie. Aga wystawiała grill, podłączała do gniazdka zrobionego na altance specjalnie w tym celu i gotowe. 
     O grillu dowiadywałem się w momencie gdy byłem wołany na obiad... 
Ten elektryczny grill ma jednak jakieś plusy... 😁😁😁
 




Składniki:
  • plastry boczku (ilość dowolna)
Składniki na marynatę:
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • papryka ostra wędzona
  • kozieradka
  • kminek
  • rozmaryn
  • cząber
  • sól
  • oliwa lub olej

Przygotowanie:
     Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy z obu stron plastry boczku, wkładamy je do pojemnika i szczelnie zamykamy. Zostawiamy na całą noc w lodówce lub dłużej i następnego dnia możemy już boczek grillować.
     Boczek jeśli grillujemy na patelni, to należy to robić na średniej mocy palnika. Przy grubszych plastrach boczku, należy je co jakiś czas obracać z jednej strony na drugą aby się równomiernie upiekły.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 3 kwietnia 2021

Żurek na domowym zakwasie

Żurek domowy

na domowym zakwasie


    Dziś w końcu Agnieszka wkroczy do akcji i przygotuje żurek świąteczny, a razem z Agnieszką do akcji wkroczy domowy zakwas na żurek, który pielęgnowała od kilku dni i pokazywała przy okazji nagrywania kolejnych przepisów – krótko mówiąc były wstawki, co robić z zakwasem! Dziś dwu etapowy przepis! Czyli najpierw przepis na wywar do żurku, a potem odcedzamy wywar i gotujemy sam żurek.

Link do filmu z przepisem:
151 - ŻUREK wielkanocny! przepis na bazie DOMOWEGO ZAKWASU na żurek
 

 

Składniki:
  • ok. 350-400g wędzonki (surowy wędzony boczek, wędzone żeberka, kości itp.)
  • surowa biała kiełbasa (ilość dopasować do ilości osób)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • lubczyk
  • 2-3 ząbki czosnku
  • chrzan
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • zakwas na żurek ok. 400ml (ilość dopasować do własnych gustów smakowych)
  • łyżka majeranku
  • woda
Przygotowanie:
      Wędzonkę i warzywa (marchew, pietruszka, por, seler, lubczyk, cebula) plus zioła (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach) wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tyle aby wędzonka i warzywa były w całości przykryte) i stawiamy na kuchnię. 
    Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości wędzonki i warzyw. Piętnaście minut przed końcem gotowania dodajemy białą kiełbasę i czosnek (należy go lekko zmiażdżyć, wtedy szybciej odda swój aromat). Gdy wywar znowu zacznie się gotować, gotujemy jeszcze 15 minut. 
     Po ugotowaniu wywar przecedzamy do drugiego garnka (powinniśmy uzyskać ok. 2l wywaru). 
     Zakwas na żurek dokładnie mieszamy i przecedzamy przez sitko, aby się pozbyć ziół które tam się znajdują.
     Garnek stawiamy na kuchnię, dodajemy sól, pieprz, majeranek i doprowadzamy do wrzenia. A w tym czasie dokładnie mieszamy zakwas na żurek. Do zagotowanego wywaru wlewamy zakwas (ilość dopasować do własnego smaku - bardziej lub mniej kwaśny) i mieszamy do zagotowania - gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty. 
     Po wyłączeniu kuchenki dodajemy chrzan (ilość dowolna), słodką śmietankę i dokładnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba to doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
     Wyjmujemy wędzonkę, białą kiełbasę i kroimy. Żurek rozlewamy na talerze, do każdego talerza dodajemy kiełbasę, wędzonkę, ugotowane na twardo jajko i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 31 marca 2021

Mazurek kajmakowy


Mazurek kajmakowy na wielkanocny stół


Mazurek wielkanocny zagości u nas w domu po raz pierwszy! Dzieci jak zobaczyły zdjęcie już są szczęśliwe i bardzo im się podoba zdobienie mamy... Przepis i wykonanie mazurka wielkanocnego jest proste, więc wierzę w Was i jestem głęboko przekonany, że sobie poradzicie!



Link do filmu z przepisem:
149 - Przepis na tradycyjny MAZUREK KAJMAKOWY na święta
 

 

Składniki:
  • 320g mąki
  • 160g masła
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • słoik kwaśnego dżemu
  • puszka masy kajmakowej
  • do ozdobienia: orzechy, rodzynki lub inne bakalie
Przygotowanie:
 
     Z masła, mąki i śmietany zagniatamy szybko ciasto (śmietana i masło w temperaturze pokojowej). 
     Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby się porządnie schłodziło. 
      Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek, aby wyłożyć brytfankę o wymiarach (25/39cm). Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowany placek przekładamy do brytfanki, odcinamy nadmiar ciasta, z którego robimy cienkie wałeczki i obkładamy brzegi foremki. Na ciasto wykładamy cienką warstwę dżemu. 
      Tak przygotowany spód mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 25 minut, aż brzegi będą rumiane. Po upieczeniu, zostawiamy spód mazurka do całkowitego wystudzenia. Następnie wykładamy na niego masę kajmakową i dowolnie zdobimy. 
 
     Taki mazurek możemy przygotować kilka dni wcześniej przed świętami. Należy go zawinąć w folię spożywczą i trzymać w chłodnym miejscu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 28 marca 2021

Biały boczek pieczony w piekarniku

Pieczemy biały boczek


     Biały boczek to tradycja rodzinna musi być na święta, a ja zawsze powiadam, że jak nie ma białego boczku to nie ma świąt.
    Biały boczek u mnie w domu był 3 razy w roku: 1. Na święta wielkanocne 2. Na Boże Narodzenie 3. i ponieważ kocham biały boczek, dostawałem go od mamy na prezent z okazji imienin i urodzin, a ponieważ urodziny i imieniny mam tylko raz, to nie mogłem dostać 2 razy w roku tylko raz! Dlatego biały boczek był pieczony 3 razy w roku.
 


Link do filmu z przepisem na peklowanie boczku:
 

Link do filmu z gdzie pieczemy boczek: 
 



Składniki:
  • ok. 1,20 kg boczku bez żeber
  • 1l wody
  • łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu w ziarnkach
  • czubata łyżeczka majeranku
Solanka - Przygotowanie:
       Składniki na solankę zagotować i zostawić do całkowitego wystudzenia. Boczek wkładamy do pojemnika odpowiedniej wielkości i zalewamy zimną solanką (powinna całkowicie zakryć boczek). Wstawiamy do lodówki na dwie doby (jeśli boczek jest bardzo gruby, to należy jeszcze wydłużyć o 12 godzin leżakowanie w solance). 
 
Składniki:
  • ok. 1,20 kg boczku wyjętego z solanki
  • 5-7 sztuk cebul (zależy od wielkości)
  • 5-8 ząbków czosnku
  • sól
  • majeranek
  • czosnek granulowany
Przygotowanie do pieczenia i pieczenie boczku:
     Po tym czasie wylać solankę, boczek osuszyć, posypać delikatnie solą, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Na dno naczynia rozłożyć czosnek i położyć na nim boczek. Cebulę pokroić na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości), obłożyć boczek, przykryć pokrywką i piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach (góra-dół) przez 1,5 godziny. 
Jeśli chcemy aby boczek był rumiany, to na ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć pokrywkę.
Po upieczeniu boczek zostawić jeszcze przez 10-15 minut w naczyniu, którym się piekło i dopiero wyjąć na talerz do wystudzenia. Jak wystygnie włożyć do lodówki na kilka godzin (boczek dobrze się zsiądzie) i można wtedy łatwo kroić plastry.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 

Sałatka z buraków z migdałami


Sałatka z buraków z migdałami i feta


      Dziś Agnieszka pokazuje jak zrobić sałatkę z czerwonych buraków z migdałami i serkiem feta.  To taka wegetariańska wersja dania białkowego!
 
     Sałatka jest wielowarstwowa, przeplatają się różne kolory: biały zielony i ciemno czerwony, czyli burakowy! Wygląda to wyśmienicie
 


Link do filmu z przepisem:
 




Składniki:
  • opakowanie roszponki (100g)
  • 500g buraków czerwonych pieczonych
  • opakowanie sera feta
  • 50g płatków migdałów
Sos:

  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
      Roszponkę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Buraki i fetę kroimy w kostkę. Z podanych składników robimy sos (wszystkie składniki dokładnie mieszamy).
     Potrzebujemy szklaną miskę, na dno wykładamy połowę roszponki, polewamy połową sosu, kładziemy buraki, następnie drugą część roszponki i polewamy resztą sosu. 
     Na sałatę wykładamy fetę, posypujemy płatkami migdałów i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 

piątek, 26 marca 2021

Domowy zakwas na żurek


   Żurek to danie staropolskie 

 
     Znany z opisów kronikarzy i podawanych przez historyków, chociaż każdy zdecydowanie woli żurek podany na talerzu i gotowy do zjedzenia bo od samego czytania o żurku człowiek się nie naje.  
     Tradycyjnie żurek był daniem postnym podawanym z ziemniakami lub jajkiem. Jednak obecnie ta tradycja miesza się z tradycją podawania barszczu białego, czyli żurek podaje się z boczkiem lub kiełbasą wędzoną, a najczęściej białą kiełbaską.



Link do filmu z przepisem:




Składniki:
  • 0,5l przegotowanej letniej wody
  • pół szklanki mąki żytniej typ 720 lub 2000
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
      Mąkę wsypujemy do słoika, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy (drewnianą lub plastikową łyżką). Do wymieszanej mąki i wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. 
     Słoik przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 dni.
     Zakwas codziennie mieszamy, a jeśli pamiętamy to możemy mieszać rano i wieczorem. 
Gdy zakwas jest gotowy, zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce (zimne miejsce zatrzyma dalszy proces kiszenia). 
     W zależności, czy bardziej lub mniej kwaśny preferujemy żurek, to wtedy możemy wydłużyć o dzień lub dwa długość kiszenia zakwasu. 


 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 

poniedziałek, 22 marca 2021

Frytki z selera


Zdrowe frytki z selera

 
Frytki to atrakcja i bywają kilka razy do roku albo i mniej. Dziś mama wyskoczyła z pomysłem zrobienia frytek z selera. Jak mam być szczery, to byłem sceptyczny, bo to jakiś zamiennik, podróbka frytek i na dodatek z piekarnika... Nie do pomyślenia frytki z piekarnika, a nie smażone na niezdrowym oleju! 
 

 
 

Składniki:
  • seler
  • zioła, użyłam czubrycy czerwonej
  • sól
  • oliwa
Przygotowanie:
Seler obieramy i dokładnie myjemy. Kroimy w plastry ok. pół centymetrowe, a następnie w paski jak frytki. Tak pociętego selera wkładamy do wysokiej miski, skrapiamy dobrze oliwą i potrząsamy miską aby seler dobrze się natłuścił, a później posypujemy ziołami i solą. Kilkakrotnie potrząsamy miską aby frytki dobrze się wymieszały i oblepiły ziołami, a później przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy od 30 do 40 minut. Długość pieczenia zależy od grubości frytek. Im grubsze tym dłużej będziemy piec. W połowie pieczenia należy frytki obrócić. Jeśli jest taka potrzeba, to należy obrócić frytki że dwa razy. 
Gotowe frytki wyśmienicie smakują z domowej roboty sosem czosnkowym. Są też idealne jako dodatek do dań mięsnych (białkowych).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 17 marca 2021

Ciasto na idealne domowe naleśniki

Jak zrobić idealne domowe nalesniki?

Naleśniki, to danie które każdy zna, jednak nie każdemu wychodzą tak jak trzeba! Agnieszka opanował sztukę robienia naleśników do perfekcji! 
  1. Naleśniki są zgodne z Dietą Rozdzielną. 
  2. Agnieszce wychodzi każdy naleśnik - nawet ten pierwszy. 
  3. Naleśniki są puszyste.



Link do filmu z przepisem:
141 - Przepis na domowe NALEŚNIKI -Co zrobić by naleśniki wyszły idealne?
 

 
 

 
Składniki na naleśniki:

  • 4 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka roślinnego
  • 2 szkl. wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:
      Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 
     Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. 
     Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor (do smażenia następnych naleśników już patelni nie smarujemy tłuszczem). 
     Gdy naleśniki przestygną nakładamy przygotowany wcześniej farsz i zawijamy. Przed podaniem podpiekamy z dwóch stron na patelni.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego:)


poniedziałek, 8 marca 2021

Barszczyk czerwony


Barszczyk czerwony

z czerwonych buraków

 
Czas na tradycyjny babciny barszczyk zgodnie z przepisem przekazywanym od pokoleń, zanim to jeszcze wyrosły pierwsze buraki...
 
Jak już wiemy i potrafimy jak zrobić zakwas z czerwonych buraków, to możemy teraz zrobić barszczyk czerwony. 
A przepis na zakwas już jest w filmie na YouTube: https://youtu.be/FN8F-KZCysk
Robimy zakwas, a potem barszcz czerwony na zakwasie z wykorzystaniem buraków z zakwasu.
 
 

 
 


Składniki:
  • buraki z zakwasu
  • bulion warzywny lub mięsny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy
  • zakwas z buraków czerwonych
Przygotowanie:
Buraki wkładamy do garnka, zalewamy bulionem (tyle aby całe buraki były przykryte), dodajemy parę kulek ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe. Wstawiamy na kuchnię i gotujemy pół godziny. Następnie zlewamy płyn do drugiego garnka, gdzie dodajemy majeranek, sok z cytryny lub ocet (ilość według własnego uznania), doprawiamy solą i pieprzem. Całość doprowadzamy do zagotowania i od razu zdejmujemy z kuchni. Po zdjęciu garnka dodajemy zakwas z buraków (tyle aby uzyskać pożądany smak), dokładnie mieszamy i gotowe. Ja na litr barszczyku dodałam 100ml zakwasu z buraków.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 2 marca 2021

Kompot z rabarbaru i wiśni

Robimy kompot
Rabarbar i wiśnie

Kompot z rabarbaru i wiśni na ugaszenie pragnienia

 
    Nowa wersja komputu z rabarbarem. Tym razem w bardziej czerwonej odsłonie...
    Czyli co zrobić by kompot był bardziej czerwony i pozostał lekko kwaskowy?




Link do filmu z przepisem:



 
 


 
 


Składniki:
  • ok. 600g wiśni
  • 400g rabarbaru
  • 1,5l wody
  • ksylitol, stewia lub inny słodzik do posłodzenia
Przygotowanie:
     Wiśnie i łodygi rabarbaru dokładnie myjemy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i razem z wiśniami przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i stawiamy na kuchnię. Doprowadzamy do wrzenia, jak się zagotuje to gotujemy trzy minuty i wyłączamy kuchenkę. Całość zostawiamy na około 15 minut. Po tym czasie kompot przelewamy do szklanego dzbanka i słodzimy według własnych preferencji. Następnie zostawiamy do całkowitego wystudzenia (możemy nawet schłodzić w lodówce).
     Jak wystygnie jest gotowy do spożycia.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗




piątek, 26 lutego 2021

Wegetariańskie kanapki z twarożkiem

     Wielu ludzi nie wyobraża sobie kanapki bez chleba - czy innego pieczywa, oraz wędlin...
     Pierwszym krokiem przy diecie rozdzielnej to eliminacja wędliny czy innego białka z kanapek i przyrządzanie ich tylko z warzywami. Jest to chyba najbardziej delikatna reforma odżywiania. Zapominamy o plasterku wędliny i na kromkę z masłem przylepiamy pomidora, ogórka, czy coś innego co mamy pod ręką lub na co mamy ochotę... :)
     Dziś kolejny pomysł, przepis na śniadanie, czy kolację białkową. Tym razem zamiast pieczywa, jako nośnika użyjemy papryki...


Składniki:
  • papryka
  • musztarda
  • twarożek


Przepis na twarożek na blogu: Kolacja: twarożek z rzodkiewką



Link do filmu z przepisem:
013 - PRZEPIS na TWAROŻEK z rzodkiewkami -Posiłek regeneracyjny - 40 gram BIAŁKA w posiłku! - KETO!


 
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy 2 papryki. Po osuszeniu wciskamy ogonki do środka dzięki czemu zrobimy okrągły otwór przez który rozpoznamy zgrubienia w papryce. Po nich kroimy paprykę na mniejsze części tak by wyszły nam łódeczki, w które nałożymy np twarożek aby nam nie wypadał.
Nakładamy twarożek i przystrajamy... Ja z braku możliwości użyłem musztardy, cóż podczas remontu pewne możliwości są ograniczone...


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 24 lutego 2021

Bułeczki z patelni

Bułeczki orkiszowe z patelni

Na Sklerozę


    Czy zdarzyło się Wam zapomnieć kupić chleb lub bułki? Czy nie obudziliście się w niedziele ze stwierdzeniem: "O rany nie mam pieczywa!" Czy nie wpadli głodni goście i nie wyjedli wszystkiego w tym także pieczywa? 
    Jeśli któraś z tych opcji jest Ci znana, to dziś Agnieszka ma dla Was rozwiązanie - BUŁECZKI orkiszowe z PATELNI na SKLEROZĘ!
 
 

 
 
 


Składniki:
  • 450g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 50ml soku z ogórków kiszonych
  • 200ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 15g drożdży
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
 
     Do miski wkładamy drożdże, cukier, sól i rozpuszczamy z niewielką ilością ciepłej (ok. 37 stopni), ale nie gorącej wody. Następnie dodajemy mąkę, sok z ogórków, małymi porcjami wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto (w zależności od wilgotności mąki raz zużyjemy całą wodę, innym razem może nam trochę zostać). 
     Pod koniec dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy, aż będzie nam odchodzić od ręki. Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym będzie bardziej elastyczne i puszyste po upieczeniu. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). 
     Po wyrośnięciu przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i kilka razy ciasto składamy. Następnie ciasto rozpłaszczamy dłońmi lub wałkiem na grubość ok. 1-1,5cm i wykrawamy szklanką kółka. Tak przygotowane bułki zostawiamy chwilę do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy patelnię. 
     Po rozgrzaniu patelni (na sucho) wkładamy kilka bułek (zachowując odstępy), przykrywamy i pieczemy na wolnym ogniu po 2-3 minuty na każdą stronę. Nie możemy piec na zbyt dużym ogniu, ponieważ bułki w środku będą nie dopieczone - surowe. 
    Z takiej porcji ciasta wychodzi 15-17 bułeczek, wszystko zależy od wielkości szklanki jaką będziemy wykrawać kółka.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
#bułeczki #pieczywo 

sobota, 20 lutego 2021

Brukselka na masełku z czosnkiem

Brukselka na masełku z czosnkiem

Brukselka na masełku, to świetny dodatek do obiadu. A brukselka na masełku z dodatkiem czosnku, to świetne urozmaicenie i podkreślenie nowego smaku. Czosnek dodaje charakteru potrawie. 
Brukselka na masełku może być daniem samym w sobie dla wegetarian lub wegan gdy zastąpią masło innym tłuszczem roślinnym, oraz oczywiście dla mnie, czyli fana brukselki. 
 

Link do filmu z przepisem: 
128 -Przepis na najlepszą, najsmaczniejszą brukselkę na maśle z czosnkiem -Jak pozbyć się goryczki?



Składniki:
  • 350g brukselki
  • ok. 30g masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Brukselkę obieramy z żółtych liści i dobrze myjemy. Gotujemy na parze lub w wodzie lekko osolonej. Jeśli gotujemy w wodzie, to nie przykrywamy pokrywką (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego posmaku brukselki). Mrożenie też sprawia, że brukselka nie będzie gorzka. 
    Ja gotuję na parze, ponieważ wtedy zostaje jak najwięcej witamin i minerałów (brukselce wystarczy 5 minut i jest gotowa). Masło rozpuszczamy w rondelku, gdy się roztopi przeciskamy czosnek i podsmażamy przez minutę (nie dopuszczać do zbrązowienia). 
    Następnie dodajemy brukselkę, przykrywamy pokrywką i podsmażamy (co jakiś czas potrząsnąć rondelkiem, nie mieszamy). 
    Po ok. 2 minutach doprawić solą, pieprzem  i trzymać jeszcze z 3-4 minuty i gotowe (zależy od wielkości brukselki).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 17 lutego 2021

Pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek

Pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek

 
     Pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek, to doskonały przepis pomysł na szybkie kanapki. W czasach w których żyjemy ciężko  jest mieć nadmiar wolnego czasu, więc każdy pomysł na przyspieszenie porannego śniadania to strzał w 10!
     Agnieszka proponuje przygotować wieczorem pastę z ciecierzycy i suszonych śliwek, by rano zrobić kanami w kilkanaście sekund...


Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • 10 sztuk śliwek suszonych
  • 3 łyżki tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i przepłukujemy wodą. Śliwki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 5 minut do napęcznienia. 
     Wszystkie składniki przekładamy do garnka/miski plus namoczone śliwki (wodę zostawiamy), doprawiamy solą, pieprzem i blendujemy. Jeśli nasza pasta jest zbyt gęsta to dodajemy wody z moczenia śliwek (tyle aby uzyskać porządaną gęstość). 
     Po dokładnym zmiksowaniu próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. 
     Tak przygotowaną pastę przechowujmy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku (nawet przez kilka dni).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 28 stycznia 2021

Domowy majonez

Najlepszy! Doskonały! Domowy majonez!
 
Tak się też przytrafiło, że kiedy Agnieszka przeglądała już zmontowany film, przyturlała się Amelka i razem z nami oglądała wersje filmy z przepisem do zrenderowania. Co mnie zdziwiło, bo Amelka nie cierpiała majonezu i nigdy nie chciała jeść! Po filmie stwierdziła, że chce spróbować! No iiiiiiiiii spróbowała! Nie tylko smak się jej spodobał! Amelka zrobiła raban, że chce łyżkę i jeść majonez - SAM majonez! Mama musiała wytłumaczyć, że majonez jest do kanapek i nie je się go łyżkami. Na koniec Agnieszka musiała obiecać, że zrobi Amelce kanapeczkę z majonezem! SZOK! Tata w SZOKU!!! 



Link do filmu z przepisem: 117 - DOSKONAŁY MAJONEZ DOMOWY! Nie kupisz więcej majonezu! - NAJLEPSZY przepis BEZ konserwantów!



Składniki:
  • 1 jajko (użyłam M)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • ok. 300-350ml oleju roślinnego o delikatnym smaku
  • sól
  • ewentualnie pieprz jeśli używamy delikatnej musztardy
Przygotowanie:
      Jajko należy dobrze umyć lub sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Potrzebne nam będzie wysokie naczynie (miska, słoik itp.). Do słoika wbijamy jajko, dodajemy sól, musztardę i sok z cytryny. 
      Składniki najpierw miksujemy na wolnych obrotach, a następnie zwiększamy obroty miksera i stopniowo malutkimi porcjami dodajemy olej. Cały czas cierpliwie ubijając. Gdy majonez zacznie gęstnieć olej możemy dodawać większymi porcjami. Ubijamy do momentu aż masa stanie się puszysta i gęsta, lub do takiej gęstości jaka nas zadowoli. Im więcej dodamy oleju, tym majonez będzie gęściejszy. 
     Gotowy majonez próbujemy i ewentualnie możemy jeszcze dosolić, dodać jeszcze soku z cytryny lub popieprzyć (ja użyłam ostrej musztardy więc pieprz pominęłam) i całość dokładnie wymieszać.
      Taki majonez należy przygotowywać na bieżąco. Nie nadaje się do długiego przechowywania, bo nie zawiera konserwantów.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 26 stycznia 2021

Faworki wegańskie - orkiszowe!


Faworki orkiszowe dla wegan!
 
      Jak się okazało faworki wyszły przepyszne i zanim Agnieszka posypała pudrem zjadłem już kilka... 
     Nawet w takiej formie bez pudru są rewelacyjne!
     Zbliża się tłusty czwartek, więc mamy kolejny przepis zgodny z dietą rozdzielną.


Link do filmu z przepisem:



Składniki:
  • 330g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
  • 50ml spirytusu lub innego alkoholu
  • 5 łyżek oleju
  • 3/4 szkl mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
  • szczypta soli
  • puder do posypania faworków (posypałam zmielonym erytrytolem)
Przygotowanie:
      Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, spirytus, olej i dokładnie ręką mieszamy, do momentu aż w palcach poczujemy "piasek". Wtedy partiami dodajemy mleko roślinne cały czas wyrabiając (w zależności od wilgotności mąki może być tak, że nie zużyjemy całej ilości mleka) do momentu, aż ciasto będzie miękkie, ale nie może lepić się do ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej (1-2mm). Nożem tniemy długie paski, które następnie tniemy pod skosem na mniejsze kawałki. Na środku każdego paska robimy małe nacięcie, przez które przewlekamy jeden koniec paska i powstanie nam faworek.
     Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Olej nie może być zbyt gorący bo faworki za szybko nabiorą koloru (spalą się) i będą gorzkie i twarde, nie może być też "zimny" bo faworki będą nadmiernie piły olej. 
    Upieczone faworki wyjmujemy na tackę wyłożoną papierowym ręcznikiem, a po obcieknięciu z nadmiaru oleju przekładamy na talerz i jeszcze lekko ciepłe posypujemy pudrem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 23 stycznia 2021

Sos tatarski

Najlepszy przepis na SOS TATARSKI
do dań mięsnych I JAJEK!

Jak się okazuje i zobaczycie to na filmie przepis na SOS TATARSKI jest BARDZO PROSTY i sami możecie go zrobić bardzo szybko. Jako usprawnienie powiem, że ja ogórki tarłem na tarce - to wersja dla leniwych. Jakąkolwiek metodę zastosujecie efekt będzie ten sam, a SOS TATARSKI wyjdzie przepyszny... 



Link do filmu z przepisem:
115 - Najlepszy przepis na SOS TATARSKI do dań mięsnych I JAJEK! - Nisko-węglowodanowy!



Składniki:
  • 3 duże łyżki majonezu
  • 2 ogórki konserwowe (korniszony)
  • 4 grzybki marynowane lub pieczarki
  • 1 mała cebula czerwona lub biała
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Warzywa (ogórki, grzybki, cebulę) kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy szczypiorek, natkę pietruszki, majonez, śmietanę, musztardę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. 
     Taki sos wystarczy dokładnie schłodzić aby się smaki przegryzły i jest gotowy do użycia. Świetnie pasuje do mięsa, wędliny, czy jajek na twardo.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗