czwartek, 19 września 2019

Chleb żytni na zakwasie - Przepis na domowy chleb żytni!

Chleb żytni

na zakwasie żytnim

 
     Nie ma to jak dobry, domowy chleb. Bez dodatkowej chemii, spulchniaczy i konserwantów...😀 
Czyli samo zdrowie😁
 



Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 200g zakwasu żytniego 
  • 4 szkl. mąki żytniej typ 720 
  • 2 płaskie łyżeczki soli 
  • około 1,5-2 szkl. wody letniej (ciasto musi być dosyć zwarte, ale nie rzadkie, ilość zależy też od wilgotności mąki) 
  • 2 łyżki oleju opcjonalnie można dodać ziarna (siemienia, czarnuszki, sezamu czy inne)
Przygotowanie:

      Do miski przełożyć zakwas, dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (konsystencja ciasta, nie może być zbyt luźna bo podczas pieczenia chleb nam opadnie). Ja ciasto wyrabiam łyżką. Gdy już mamy prawie wyrobione ciasto dodajemy olej i dobrze wyrabiamy na jednolitą konsystencję.
      Foremkę (dużą keksówkę 28/12cm natłuszczamy oliwą i przekładamy ciasto, rozprowadzamy je po całej powierzchni foremki, a po wierzchu pędzelkiem lub ręką smarujemy ciasto wodą. Formę z ciastem nakrywamy szczelnie folią spożywczą (ja wstawiam do piekarnika bo mam funkcję wyrastania ciasta, jeśli wstawiamy do wyrastania w piekarniku to nie nakrywamy folią) i zostawiamy do wyrośnięcia (trwa to od 2 do 5 godz. im cieplej w pomieszczeniu tym szybciej ciasto będzie rosło, w piekarniku trwa to zazwyczaj 2,5 godz). Piec w 180 stopniach przez 45-50 mninut, aż skórka będzie rumiana. Smacznego🙂

Przepis na Youtube: 014 Domowy chleb żytni na zakwasie



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz