pi膮tek, 8 lutego 2019

Zakwas z czerwonych burak贸w

Probiotyki w kieliszku

     Co zrobi膰 z kieliszkiem do koniaku, gdy nie pijesz koniaku, a zak艂adam, 偶e je艣li ju偶 pijesz koniak to dla zdrowotno艣ci, jak m贸wi艂y nasze babcie...馃榾馃榾馃榾
    Dzi艣 propozycja porcji probiotyk贸w, czyli zakwas z burak贸w w kieliszku do koniaku.



Sk艂adniki:
  • buraki
  • czosnek
  • li艣膰 laurowy
  • ziele angielskie


Przygotowanie:

     Buraki umy膰, obra膰 ze sk贸rki i pokroi膰 w grubsze plastry (takie z 0,5 cm) lub kawa艂ki. Wod臋 zagotowa膰 z dodatkiem soli (na litr wody 1 p艂aska 艂y偶ka soli). Do du偶ego s艂oja (1,5 litra lub wi臋kszy) w艂o偶y膰 3 li艣cie laurowe, 4 z膮bki czosnku, 6 ziarenek ziela angielskiego i ciasno powk艂ada膰 buraki.
      Wszystko zala膰 przegotowan膮 i wystudzon膮 zimn膮 wod膮, tak aby woda ca艂kiem przykry艂a buraki (nie mog膮 wystawa膰 buraki z wody). S艂贸j przykry膰 lnian膮 艣ciereczk膮 lub gaz膮 i obwi膮za膰 gumk膮, postawi膰 w ciep艂ym miejscu. Po 24 godzinach zacznie si臋 pojawia膰 piana (naturalny proces fermentacji), kt贸r膮 nale偶y zbiera膰.
      Zakwas po 7 dniach jest gotowy do spo偶ycia. Wystarczy zla膰 do s艂oika i przechowywa膰 w lod贸wce, a buraki mo偶emy zje艣膰 lub wykorzysta膰 do zupy, sa艂atki itp.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kana艂 na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj馃榾❗ i daj 艂apk臋 w g贸r臋馃憤 馃榿❗

2 komentarze: