Przepis na pastę jajeczną z twarogiem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasty jajecznej z twarogiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Na początku, jajka są gotowane na twardo, a następnie obierane [00:53].
Pora na sałatkę z pora. Zawsze zazdrościłem tacie, że robi sobie pora w
śmietanie, a mama mówiła, że to dla mnie za ostre...
👉Jak zrobić sałatkę z pora❓
Nigdy nie zrobiłem sałatki z pora made by tata, ale dziś mogę zjeść
sałatkę z pora mady by Agnieszka w tej wersji lub jakąś wcześniejszą,
lub śledzia w porach: https://youtu.be/QvmcS7o0Wck
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki porowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie pora [00:49]: Użyj białej części pora. Jeśli por jest cienki, potrzebujesz dłuższego kawałka (około 30 cm), a jeśli gruby, krótszego. Kawałek pora należy przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki. Pokrojonego pora sparz wrzątkiem, aby pozbyć się ostrości, chyba że preferujesz jego naturalny smak. Odstaw pora do przestudzenia i odcieknięcia z wody.
Krojenie pozostałych składników [02:24]: Jajka ugotowane na twardo pokrój w większą kostkę, a ogórki kiszone w drobną kosteczkę.
Łączenie składników [03:10]: Do pokrojonych jajek i ogórków dodaj odcedzony groszek oraz przestudzony i odcieknięty por.
Doprawianie [03:39]: Dodaj majonez, a następnie dopraw sałatkę pieprzem [03:47] i solą [03:53]. Całość dokładnie wymieszaj [03:58].
Chłodzenie i podanie [05:05]: Sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem i wstaw do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Po schłodzeniu sałatka jest gotowa do spożycia [05:27].
Zazwyczaj, tradycyjnie smaruje się chleb masłem, a może raczej smarowało
się masłem, bo dziś jest już coraz więcej wynalazków, z którymi można
zrobić kanapki lub nawet zastąpić masło.
👉Jak zrobić keto pastę❓
Dodatkowo można zrobić pastę z pestkami słonecznika, która jest keto
pastą i idealnie pasuje do keto chleba z twarogiem. Czyli mamy keto
kolacje, lub keto śniadanie, albo po prostu fit posiłek
niskowęglowodanowy, który również jest zgodny z dietą rozdzielną.
Zapraszamy na przepis na pastę z suszonych pomidorów i słonecznika.
Przepis na pastę z suszonych pomidorów i prażonego słonecznika (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasty z suszonych pomidorów i prażonego słonecznika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Prażenie słonecznika [00:59]: Rozgrzej patelnię i upraż na niej słonecznik, ciągle mieszając, aby się nie przypalił, co mogłoby sprawić, że będzie gorzki [01:12]. Po uprażeniu odstaw słonecznik do ostygnięcia [01:47].
Miksowanie składników [01:55]: Przełóż przestudzony słonecznik do blendera lub miksera. Dodaj suszone pomidory (nie trzeba ich bardzo odsączać) [02:13], łyżkę soku z cytryny [02:50], odrobinę oleju z suszonych pomidorów [03:00], pieprz [03:10] i sól (niewiele, ponieważ suszone pomidory są już słone) [03:10]. Na koniec dodaj ząbek lub dwa czosnku, pokrojone na mniejsze kawałki [03:34].
Doprawianie i konsystencja [04:19]: Całość dokładnie zmiksuj. W trakcie miksowania możesz doprawić pastę solą i pieprzem według uznania. Aby uzyskać pożądaną gęstość, dolej odrobinę przegotowanej, zimnej wody [04:31].
Gotową pastę można podawać z chlebem niskowęglowodanowym [05:16] lub białkowym [05:58].
1/2 szkl. passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
1/4 szkl. wody
1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
1 łyżka musztardy
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka słodka lub ostra
Przygotowanie:
Przepis na karkówkę po cygańsku (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania karkówki po cygańsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Wymieszaj passatę pomidorową (lub przecier), wodę, ocet jabłkowy (lub winny, ewentualnie dwie łyżki soku z cytryny) oraz porządną łyżkę musztardy (np. sarepskiej, lub łagodnej, jeśli wolisz delikatniejszy smak).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (opcja góra-dół) przez około 2 godziny (od 110 do 120 minut). Im grubsze plastry, tym dłużej należy piec.
Jeśli chcesz, aby wierzch się przyrumienił, możesz pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę lub włączyć funkcję grillowania.
Gotową karkówkę po cygańsku podawaj z ulubioną surówką [08:33].
Zażyczyłem sobie specjalne danie na urodziny. Nie wiem jakim cudem
utkwiło Agnieszce, że lubię kaczkę. W dzieciństwie mama z babcią robiły
kaczkę faszerowaną - jabłkami, gruszkami itp. nie dopominałem się takiej
wersji, bo jest nie zgodna z dietą rozdzielną, a przy okazji nie jest
keto.
👉Jak zrobić kaczkę w pomarańczach❓
Agnieszka wykombinowała przepis z minimalną ilością węglowodanów, bo w
soku, a soku też nie trzeba pić, więc już nie wiele dostanie się do
mięsa...
A zapach nikomu nie szkodzi.
Zapraszamy na przepis na kaczkę w sosie pomarańczowym.
Przepis na pieczoną kaczkę z pomarańczami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonej kaczki z pomarańczami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie kaczki [00:55]: Umyj ćwiartki kaczki, usuń ewentualne pióra, a następnie osusz.
Przyprawianie kaczki [01:15]: Posyp kaczkę solą z obu stron [01:32], pieprzem [01:39], granulowanym czosnkiem (lub świeżym) [01:49], słodką papryką (może być ostra, jeśli wolisz) [02:07], majerankiem [02:19] i odrobiną cynamonu [02:33]. Powtórz przyprawianie z drugiej strony.
Przygotowanie marynaty [04:04]: Sparz pomarańcze wrzątkiem, a następnie wyciśnij z nich sok [04:04]. Do soku dodaj oliwę z oliwek [05:09] i sos sojowy [05:18], a następnie wymieszaj [05:18].
Marynowanie kaczki [05:33]: Przełóż przyprawione ćwiartki kaczki do przygotowanej marynaty [05:33]. Przykryj naczynie i odstaw do marynowania. Możesz marynować kaczkę przez całą noc w lodówce (wyjmij ją godzinę przed pieczeniem, aby się ociepliła) lub, jeśli się spieszysz, marynuj ją przez co najmniej godzinę [05:44].
Dodanie pomarańczy do pieczenia [06:21]: Po upływie czasu marynowania, dodaj do naczynia z kaczką drugą pomarańczę pokrojoną w całości (również sparzoną wrzątkiem) [06:21].
Pieczenie kaczki [07:09]: Włóż tak przygotowaną kaczkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez półtorej godziny:
Ostatnie pół godziny piecz bez przykrycia, aby skórka stała się rumiana i złocista [07:19].
W trakcie pieczenia polej kaczkę marynatą dwa razy [07:23].
Podanie dania [08:41]: Upieczoną kaczkę podawaj z ulubionymi dodatkami. W filmie kaczka została podana z ziemniakami, a pomarańcze służyły jako dekoracja [08:41].
Gołąbki nie są dla wszystkich. Tradycyjne gołąbki nie są zgodne z Dietą
Rozdzielną i również nie jedzą ich ci, którzy stosują dietę keto i inne
diety niskowęglowodanowe.
👉Jak zrobić zupę gołąbkową❓
Spokojnie można zrobić zupę gołąbkową i będzie to zupa keto i zarazem
zgodna z dietą rozdzielną.
600g mięsa mielonego (u mnie mieszane wołowo wieprzowe)
ok. 600-700g białej kapusty
2 duże marchewki
1 pietruszka
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
pomidory krojone w puszce
2 łyżki przecieru pomidorowego
1,6 litra bulionu mięsnego lub warzywnego, można więcej (ewentualnie wody)
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
zielenina do posypania
Przygotowanie:
Przepis na zupę gołąbkową (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy gołąbkowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Szatkowanie kapusty [00:49]: Kapustę należy drobno poszatkować, usuwając głąb.
Podsmażanie mięsa mielonego [00:53]: Rozgrzej garnek i na wolnym ogniu podsmaż mięso mielone (wołowo-wieprzowe), aż straci różowy kolor. Nie potrzeba dodawać tłuszczu, ponieważ wytopi się on z mięsa.
Dodanie cebuli [01:55]: Pokrój cebulę w kostkę i dodaj ją do mięsa, podsmażając przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła.
Dodanie marchewki, pietruszki i czosnku [02:23]: Pokrój marchewkę i pietruszkę w kostkę, a duży ząbek czosnku również w kosteczkę. Dodaj je do mięsa z cebulą i podsmażaj.
Dodanie kapusty i przypraw [04:35]: Po pięciu minutach dodaj poszatkowaną kapustę, kilka liści laurowych i parę kulek ziela angielskiego.
Zalanie bulionem i gotowanie [05:07]: Zalej całość delikatnym bulionem warzywnym lub mięsnym. Przykryj i gotuj przez 15 minut.
Dodanie majeranku i papryki [05:49]: Dodaj majeranek i słodką paprykę (jeśli wolisz ostrzejszy smak, użyj ostrej papryki).
Mieszanie i gotowanie do miękkości [06:16]: Wymieszaj i gotuj, aż mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania można sprawdzić i ewentualnie dosolić lub dopieprzyć.
Dodanie przecieru pomidorowego [06:33]: Gdy warzywa i mięso są miękkie, dodaj dwie łyżki przecieru pomidorowego (można dodać więcej).
Zagotowanie i wyłączenie [06:47]: Zagotuj zupę, a następnie wyłącz ogień, ponieważ jest już gotowa.
Podanie [07:02]: Zupę można nałożyć na talerze i posypać dowolną zieleniną. Jeśli preferujesz rzadszą zupę, możesz dolać więcej bulionu lub zwykłej wody [08:17].
ewentualnie zioła: bazylia, zioła prowansalskie, kminek itp.
Przygotowanie:
Przepis na chleb z twarogu (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chleba z twarogu, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Miksowanie składników [02:14]: Wszystkie składniki należy zmiksować. Nie jest wymagane super dokładne miksowanie, wystarczy, aby składniki się połączyły.
Przygotowanie blaszki [03:08]: Blaszkę z wyposażenia piekarnika lub foremkę należy wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić.
Formowanie chleba [03:32]: Zmiksowaną masę przełożyć na blaszkę i uformować bochenek. Masa jest na tyle zwarta, że łatwo uformować bochenek. Podczas formowania najlepiej jest zwilżyć ręce oliwą lub olejem, co ułatwi proces [05:47].
Opcjonalne posypanie [04:35]: Tak przygotowany chlebek można posypać sezamem, makiem lub siemieniem.
Pieczenie [04:54]: Chlebek włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i piec przez godzinę.
Studzenie [05:07]: Po upieczeniu chlebek należy zostawić do całkowitego wystudzenia przy uchylonym piekarniku.
Przechowywanie [05:38]: Jeśli chlebek nie zostanie zjedzony w ciągu dwóch dni, należy przechowywać go w lodówce.
Z reguły tylko na imprezach jadam chipsy, oczywiście bo są nie zdrowe
lub średnio zdrowe, dlatego do domu ich nie kupujemy. W tym roku jadłem
chipsy może 3 razy...
👉Jak zrobić chipsy serowe❓
Jednak Agnieszka nas zaskoczyła i wykombinowała chipsy serowe z 3
rodzajów sera... Dodatkowo są to białkowe chipsy, domowe chipsy i
dlatego wiadomo co w nich jest.
ewentualnie przyprawy: papryka słodka lub ostra, czosnek granulowany, kminek, sezam, bazylia itp.
Przygotowanie:
Przepis na domowe chipsy serowe (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych chipsów serowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie sera [01:09]: Zetrzyj wybrane rodzaje sera (np. Gołda, Cheddar, Mozzarella) na tarce o grubych oczkach. Następnie wymieszaj starte sery ze sobą [02:07].
Formowanie chipsów [02:35]: Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj małe kopczyki sera, a następnie je spłaszczaj. Pamiętaj, aby zostawić odstępy między nimi, żeby sery nie posklejały się podczas pieczenia.
Doprawianie [03:28]: Przygotowane kopczyki sera posyp ulubionymi przyprawami. W filmie użyto granulowanego czosnku i słodkiej papryki, ale można również użyć kminku, ostrej papryki czy sezamu.
Pieczenie [04:09]: Włóż blaszkę z chipsami do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, termoobieg) i piecz przez około 10 minut. Ważne jest, aby chipsy wysuszyły się, ale nie spaliły. Czas pieczenia może się różnić w zależności od zawartości tłuszczu w serze – sery z mniejszą ilością tłuszczu pieką się szybciej, a te z większą ilością tłuszczu dłużej [04:40]. Należy obserwować chipsy podczas pieczenia.
Studzenie i odsączanie [04:28]: Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw chipsy do całkowitego wystudzenia. Następnie ściągnij je z blaszki i przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu [05:05].
Serwowanie [06:12]: Po całkowitym wystudzeniu chipsy są gotowe do podania. Świetnie smakują z sosem czosnkowym, innym domowym sosem lub dipem [06:39].
Dodatkowe wskazówki:
Jeśli chcesz upiec większą ilość chipsów, rozłóż je na dwóch blachach [06:53].
Grubsze chipsy wymagają dłuższego czasu pieczenia [07:17].
Nie ma nic fajniejszego jak odkrycie nowego smaku. Kolejny likier
Agnieszki i jeszcze pyszniejszy od poprzedniego.
👉Jak zrobić likier z krówek❓
Warto wypróbować nowy przepis i zrobić kolejny likier. Nie dlatego, że
poprzednie były gorsze, tylko by poznać nowy smak i dodać do kolekcji
nowy trunek na babską imprezę.
Przepis na likier krówkowy (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania likieru krówkowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Cukierki krówki (mleczne i czekoladowe) należy wrzucić do garnka [00:56].
Następnie wlać niesłodzone mleko zagęszczone [01:21].
Całość podgrzewać na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby cukierki się rozpuściły i nic się nie przypaliło [01:32].
Kiedy pojawią się bąbelki, garnek należy zestawić z ognia [02:40].
Po wystygnięciu krówek z mlekiem zagęszczonym, dodać alkohol (wódkę) [03:12].
Wymieszany likier rozlać do butelek lub karafki, które można szczelnie zamknąć [04:17].
Likier będzie gotowy do picia po dwóch dniach, kiedy smaki się przegryzą [05:06].
Przed każdym nalaniem należy go dokładnie wymieszać [05:17].
Likier krówkowy należy przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce [05:24].
Większość potraw z kuchni azjatyckiej w przepisie ma kurczaka, nie
oznacza to że nie można zrobić sobie taką tajską zupę z indykiem.
👉Jak zrobić zupę tajską curry z kurczakiem lub indykiem❓
Wersja tej zupy tajskiej jest z dodatkiem curry, więc mamy zupę tajską
curry i jak to bywa od metra innych przypraw. Także jest to zarówno zupa
tajska curry jak i zupa tajska z mlekiem kokosowym i nie może zabraknąć
oczywiście sosu sojowego... A zresztą sami zobaczycie w filmie.
Zapraszamy na przepis na zupę tajską curry z kurczakiem.
1 łyżeczka przyprawy do kuchni tajskiej lub pasty z limonki i trawy cytrynowej
1-2 łyżki sosu sojowego
kolendra lub natka pietruszki
ewentualnie sok z limonki
Przygotowanie:
Przepis na tajską zupę kokosową curry z indykiem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tajskiej zupy kokosowej curry z indykiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Rozpuszczenie oleju kokosowego: Na początku należy rozpuścić olej kokosowy na patelni. Można użyć również innego oleju [00:58].
Podsmażanie cebuli: Gdy olej się roztopi, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż ją tylko do zeszklenia [01:09].
Dodanie czosnku i imbiru: Następnie zetrzyj na tarce lub drobno pokrój czosnek i imbir, a potem dodaj je do zeszkolonej cebuli [01:57].
Dodanie indyka: Wrzuć pokrojoną w kostkę pierś z indyka [03:25].
Dodanie papryki: Po 10 minutach gotowania na wolnym ogniu, dodaj pokrojoną w paseczki paprykę [04:45].
Dodanie pasty curry: Dodaj łyżkę lub dwie pasty curry, lub zamiennie łyżeczkę pasty z trawy cytrynowej i limonki. Gotuj przez kolejne 10 minut [04:58].
Doprawianie sosem sojowym: Dodaj łyżkę lub dwie sosu sojowego, dopasowując ilość do smaku [05:42].
Zakończenie gotowania: Gotuj jeszcze minutę lub dwie, a następnie wyłącz ogień [06:27].
Podanie zupy: Zupa jest gotowa do nalewania. Jest to wersja keto, bez dodatku ryżu czy makaronu ryżowego [06:37].
Wzbogacenie smaku: Zupę można wzbogacić sokiem z limonki, a jeśli go nie ma, sokiem z cytryny [06:46].
Dekoracja: Na koniec posyp zupę kolendrą lub natką pietruszki [07:28].
Miałem okazję spróbować krążki cebulowe w rożnych Macach, Kingach czy
innych tego typu fast foodach. Próbowałem z reguły po 1 góra 2 razy i
koniec... Nie zapałałem miłością...
👉Jak zrobić krążki cebulowe w cieście❓
Jednak, te co zrobiła Agnieszka, czyli domowe krążki cebulowe w cieście
przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Dopiero teraz polubiłem krążki
cebulowe i Wy też możecie zrobić i cieszyć się pysznymi krążkami
cebulowymi.
130g mąki + dodatkowo jeszcze do obsypania krążków cebulowych
160-180ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
ok. szklanka bułki tartej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Przepis na krążki cebulowe (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania krążków cebulowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Tym razem sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem, którą możecie zrobić
jak zalega tuńczyk i jajka w lodówce.
👉Jak zrobić sałatkę kijowską❓
Możecie zrobić tą sałatkę na urodziny, na kolacje, na sylwestra,
który jest już tuż, tuż i na każdą inną imprezę, a od wiosny do jesieni
też będzie idealna na grilla. krótko mówiąc sałatka idealna, a na
dodatek sałatka warstwowa, czyli bardzo efektowna.
Przepis na sałatkę Kijowską (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki Kijowskiej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie jajek: Ugotuj jajka na twardo. Następnie przekrój je na pół i zetrzyj same białka, a żółtka odłóż na później [01:09]. Białka będą stanowić pierwszą warstwę sałatki [02:17].
Dodanie sera: Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach i posyp nim białka [02:44].
Warstwa tuńczyka: Podziel porcję tuńczyka w sosie własnym na pół. Pierwszą połowę wyłóż na ser [03:28].
Majonez: Podziel porcję majonezu na dwie części. Jedną część wyłóż na tuńczyka [03:52].
Masło: Zetrzyj lekko zmrożone masło, co ułatwi jego ścieranie [04:46].
Cebula: Pokrój cebulę w drobną kostkę (możesz użyć białej cebuli) i posyp nią masło [05:21].
Druga warstwa tuńczyka: Na cebulę wyłóż drugą część tuńczyka [06:09].
Żółtka: Zetrzyj odłożone wcześniej żółtka i posyp nimi sałatkę jako ostatnią warstwę [06:58].
Chłodzenie: Wstaw sałatkę do lodówki na pół godziny do godziny, aby się schłodziła [07:16].
Doprawienie: Jeśli lubisz bardziej słony smak, możesz delikatnie posypać sałatkę solą. Na koniec posyp białka pieprzem [07:26].
Ten przepis przypadnie do gustu tym którzy chcą spróbować czegoś nowego
lub nie mogą smażyć pierogów, a raczej odsmażać.
👉Jak zrobić wigilijne pierogi pieczone w piekarniku❓
Pierogi mają tradycyjny farsz i są o wiele łatwiejsze w transporcie niż
klasyczne pierogi, które po zrobieniu trzeba odsmażać. Pierogi pieczone
można zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Zabrać do teściowej na
wigilię, dać dziecku do szkoły lub mężowi do pracy...
Zapraszamy na przepis na pierogi pieczone w piekarniku.
Przepis na pieczone pierogi wigilijne z kapustą i grzybami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie farszu:
Drobno pokrój cebulę i podsmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu [01:04].
Ugotuj kiszoną kapustę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, a następnie odciśnij z niej nadmiar wody i drobno posiekaj [02:11].
Ugotuj grzyby (świeże lub suszone, wcześniej namoczone) i również drobno je pokrój [02:45].
Połącz usmażoną cebulę z kapustą i grzybami [04:48].
Dopraw farsz pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj [05:09].
Przygotowanie ciasta:
Wymieszaj kwaśną śmietanę (najlepiej w temperaturze pokojowej) z drożdżami i solą, aż drożdże się rozpuszczą [05:30].
Dodaj mąkę (orkiszową lub pszenną) i miękkie masło, a następnie zagnieć ciasto na jednolitą masę [06:03].
Formowanie i pieczenie pierogów:
Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj każdą na placek o grubości około 3 mm [06:28].