czwartek, 12 września 2024

Przepis na omlet z serka wiejskiego


Omlet wysoko białkowy

 
     Jajka to jeden z ważnych produktów, zarówno dla wegetarian jak i wszystkich innych smakoszy. 
    Aby się nie znudziły, Agnieszka przychodzi do Was z nowym pomysłem na omlet wysoko białkowy. 
 

👉Jak zrobić omlet białkowy❓ 

 
   Dla osób z grupy keto ważne jest by zminimalizować ilość węglowodanów i dlatego Agnieszka użyła mąki białkowej, którą stosują te osoby praktykujące dietę keto. Dokładnie mąka łubinowa ma 34 g białka i tylko 12,5 g węglowodanów. 
 
 
Zapraszamy na przepis na omlet z serem. 
 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:

  • 200g serka wiejskiego 
  • 2 jajka 
  • ok. 30g mąki łubinowej 
  • sól
  • pieprz 
  • tłuszcz do smażenia 
  • szczypiorek do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na omlet z serka wiejskiego (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania omletu z serka wiejskiego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Wbij jajka do serka wiejskiego [01:13].

  2. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie zmiksuj całość [01:37].

  3. Dodaj mąkę łubinową i dokładnie wymieszaj [01:55].

  4. Pokrój paprykę w kostkę i dodaj do mieszaniny jajek, serka i mąki, a następnie wymieszaj [02:12]. Zamiast papryki możesz użyć innych warzyw [02:46].

  5. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju lub oliwy [03:09].

  6. Wylej mieszaninę na rozgrzaną patelnię [03:28].

  7. Smaż na wolnym ogniu najpierw z jednej strony, a następnie obróć i dopiecz z drugiej strony [03:31].

  8. Zdejmij omlet z patelni [04:13].

  9. Dodaj ulubione dodatki, takie jak rukola i pomidorki [04:19], a także posyp szczypiorkiem [04:54].

Jeśli serek wiejski zawiera dużo śmietanki, dodaj odrobinę więcej mąki [05:24].

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 9 września 2024

Przepis na chrupiące bułki z cebulą


Bułki z cebulą z patelni

 
     Jeśli znudziły Wam się już bułki cebulowe, a potem cebularze i inne cebulaki, oraz zwykłe kanapki z cebulą, to zawsze możecie zrobić bułki z cebulą z patelni na śniadanie lub kolacje.
 

     👉Jak zrobić bułki z cebulą z patelni❓

 

     Do zrobienia bułek z cebulą na pewno będzie potrzebna patelnia, by obsmażyć pomysł na wszystkie strony, oraz trochę dobrej woli aby zrobić coś nowego i zaskoczyć domowników jak to zrobiła Agnieszka. Będzie pyszne śniadanie na ciepło.
 
     Zapraszamy na przepis na bułki z cebulą na ciepło.
 
     Mariusz i Agnieszka
 

 

Składniki:

  • 2 duże bułki
  • 2 duże cebule 
  • 1,5 łyżki mąki 
  • 1 łyżka śmietany 
  • sól 
  • pieprz 
  • majeranek 
  • olej, oliwa lub masło klarowane
Przygotowanie:

Przepis na chrupiące bułki z cebulą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chrupiących bułek z cebulą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli [01:05:00]: Cebulę należy drobno posiekać.

  • Mieszanie składników na farsz [01:52:00]: Posiekaną cebulę dodaje się do miski, w której znajduje się już łyżka gęstej śmietany. Następnie dodaje się pieprz, sól, odrobinę majeranku oraz mąkę, a całość dokładnie miesza.

  • Przygotowanie bułek [02:52:00]: Bułki należy przekroić na pół. Jeśli są wysokie, można je przekroić na trzy części.

  • Nakładanie farszu [03:28:00]: Na każdą przekrojoną bułeczkę nakłada się porcję przygotowanego farszu cebulowego i delikatnie przyklepuje.

  • Smażenie bułek [04:33:00]: Na patelnię wlewa się olej, oliwę lub masło klarowane, tak aby patelnia była delikatnie zwilżona, a następnie rozgrzewa tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz kładzie się bułeczki cebulą do dołu, delikatnie przyciska i podsmaża na rumiany kolor.

  • Dokończenie smażenia [05:52:00]: Po usmażeniu jednej strony, bułeczki obraca się na drugą stronę, przykrywa i na minimalnej mocy palnika podpieka z drugiej strony, nie dodając już tłuszczu, aby były chrupiące.


 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na placki warzywne

Placki z warzyw 

   Placki warzywne to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych, placków z cukinii i innych placków z naciskiem na konkretne warzywo. 
 

👉Jak zrobić placki warzywne❓ 

 


   Jak znudziły się Wam już placki ziemniaczane, lub ich odmiana bardziej FIT czyli placki z cukinii, to zawsze możecie zrobić placki warzywne. 
 
 
  Zapraszamy na przepis na placki warzywne. 
 
 
 Mariusz i Agnieszka
 
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:

  • 1 średnia cukinią
  • 1 marchewka 
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 1/2 cebuli
  • bazylia 
  • oregano 
  • 2 czubate łyżki mąki 
  • sól 
  • pieprz 
  • tłuszcz do smażenia 
Przygotowanie:

Przepis na placki warzywne (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania placków warzywnych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cukinii [01:01:00]: Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Następnie delikatnie ją posól i wymieszaj, a potem odstaw, aby puściła sok. Po tym czasie delikatnie odciśnij nadmiar soku z cukinii i dodaj ją do pozostałych startych warzyw.

  • Przygotowanie pozostałych warzyw [01:58:00]: Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobniejszych oczkach. Cebulę możesz pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce.

  • Mieszanie ciasta [03:17:00]: Do startych warzyw (marchewki, cebuli i ziemniaków) dodaj zioła, takie jak bazylia i oregano. Następnie dodaj mąkę, dopraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj [04:15:00].

  • Smażenie placków [04:33:00]: Rozgrzej patelnię z tłuszczem. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, kładź łyżką porcje ciasta, spłaszczaj je i smaż z dwóch stron na rumiany kolor.

  • Odsączanie tłuszczu [04:48:00]: Usmażone placki wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

  • Podanie [06:46:00]: Placki warzywne można podać z domowym sosem koperkowym lub innym ulubionym sosem.

Ważna uwaga: Ilość mąki może się różnić w zależności od wodnistości warzyw. Jeśli nie odciśniesz cukinii, będziesz musiał dodać znacznie więcej mąki, co może zmienić konsystencję placków na bardziej mączne [06:57:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 8 września 2024

Przepis na domowe bułki do hot dogów

Bułki do hot dogów

 
     Zapiekanka z bagietki i hot-dog, to coś co każdy pamięta z dzieciństwa. W Polsce rozpowszechniły się w latach 70/80 i podstawą oczywiście była bułka. Nawet jak nie było parówek, to bułkę z dziurką można było napchać pieczarkami, lub innym farszem i właśnie to łączyło wszystkie rodzaje hot-dogów. 

     👉Jak zrobić bułki do hot dogów❓


     Aby zrobić domowe hot dogi lub inaczej hot dogi w domu, to trzeba zacząć od zrobienia bułek.Chodzi o to, by te hot dogi były w 100% domowe, bo jak kupicie bułki w sklepie to będą już tylko w 50% domowe, albo tylko złożone w domu.
 
     Zapraszamy na przepis na bułki do hot dogów.
 
     Mariusz i Agnieszka
 



Składniki:

  • 500g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 150ml wody 
  • 150ml śmietanki 12%
  • 50g masła 
Przygotowanie:

Przepis na domowe bułki do hot dogów (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułek do hot dogów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie zaczynu drożdżowego: Rozpuść drożdże z niewielką ilością cukru, słodkiej śmietanki (12%) i wody, upewniając się, że wszystkie składniki są w letniej temperaturze [01:09].

  2. Wyrabianie ciasta: Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę orkiszową typ 630 i sól. Powoli wlewaj mieszankę śmietanki i wody, jednocześnie wyrabiając ciasto [01:36]. Następnie dodaj miękkie masło w temperaturze pokojowej i kontynuuj wyrabianie, aż masło wchłonie się w ciasto, które stanie się elastyczne, gładkie i będzie odchodzić od ręki. Można to zrobić ręcznie lub robotem kuchennym [01:58].

  3. Pierwsze wyrastanie: Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość [02:30].

  4. Podział ciasta: Wyrośnięte ciasto przełóż na blat [02:49] i podziel na osiem równych kawałków. W filmie kulka ciasta ważyła 896g, co daje około 112g na kawałek [03:21].

  5. Formowanie bułek: Posyp blat mąką. Weź jedną kulkę ciasta i uformuj ją w kształt podłużnej bułki, przypominającej hot doga. Upewnij się, że są w miarę równe i długie [05:02].

  6. Drugie wyrastanie: Uformowane bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [05:32]. Przykryj ściereczką i zostaw do ponownego podrośnięcia [06:03].

  7. Smarowanie i posypywanie: Gdy bułki podrosną, posmaruj je wodą i posyp sezamem, jeśli chcesz. Możesz również pozostawić je bez sezamu [06:33].

  8. Pieczenie: Włóż przygotowane bułki do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza (góra-dół) lub 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut, aż uzyskają rumiany kolor [07:20].

  9. Studzenie: Po upieczeniu zdejmij bułki na kratkę, aby ostygły [07:49].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 7 września 2024

Przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym


Pierś kurczaka w sosie kurkowym

     Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym, to dość popularny przepis. można urozmaicić i do śmietany dodać grzyby i mamy przynajmniej 3 kolejne przepisy; 
  • pierś z kurczaka w sosie grzybowym, 
  • pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym 
  • i najbardziej wyróżniająca się opcja to pierś z kurczaka w sosie kurkowym, lub jak kto woli pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-kurkowym. 

 

      👉Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie kurkowym❓

 
     Aby zrobić taki wykwintny obiad wystarczy obejrzeć przepis Agnieszki na kurkową potrawę i postępować zgodnie ze wskazówkami.
 
     Zapraszamy na przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym.
 
     Mariusz i Agnieszka
 



Składniki:

  1. 3 pojedyncze piersi z kurczaka (750g)
  2. 350g kurek (już po obraniu i oczyszczeniu)
  3. 1 cebula 
  4. 2 ząbki czosnku 
  5. 200ml śmietanki 30%
  6. ok. 40g masła 
  7. sól 
  8. pieprz 
  9. natka pietruszki 
Przygotowanie:

Przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania piersi z kurczaka w sosie kurkowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie kurczaka [01:05]: Umyj i osusz piersi kurczaka, a następnie odetnij polędwiczki. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Obsmażanie kurczaka [01:43]: Rozgrzej masło na patelni i obsmaż piersi kurczaka z każdej strony. Po obsmażeniu zdejmij kurczaka z patelni.

  3. Przygotowanie sosu - Etap 1 [02:28]: Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na tej samej patelni, na pozostałym maśle, aż się zeszkli. Czosnek pokrój w plasterki lub kostkę i dodaj do cebuli, smażąc przez minutę [03:09].

  4. Przygotowanie sosu - Etap 2 [03:40]: Oczyść kurki z piasku i ziemi, a większe egzemplarze przekrój na pół. Dodaj kurki na patelnię i smaż przez minutę [04:20].

  5. Duszenie dania [04:37]: Wlej na patelnię słodką śmietankę 30%. Doprowadź do zagotowania, a następnie włóż z powrotem piersi kurczaka. Przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie.

  6. Zagęszczanie sosu i doprawianie [05:18]: Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę, aby sos się zagęścił. Sprawdź, czy potrawa jest wystarczająco słona i pieprzna, w razie potrzeby dopraw. Wyłącz palnik.

  7. Wykończenie [05:43]: Na koniec posyp danie posiekaną natką pietruszki.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na domowy ajvar

Ajvar

 
     Podróżując po świecie, lubię próbować potrawy lokalnej,, oryginalnej kuchni. Przy okazji różnych dań, pojawiają się też różne dodatki. Przy okazji Chorwackich cevapcici, które stały się moim przysmakiem, pojawił się też ajvar. 
 

     👉Jak zrobić domowy ajvar❓


     Oczywiście po prawie każdym sezonie w Chorwacji jechał do domu ajvar w słoiczku, ale na jak krótko starczał... Można przecież taki ajvar zrobić.
 
     Zapraszamy na przepis na ajvar z papryki.
 
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:

  • 1kg papryki
  • 1 bakłażan (300g)
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 5 łyżek oliwy/oleju
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego 
  • sól
  • pieprz 
  • ewentualnie papryczka chili 
Przygotowanie:

Przepis na ajvar (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ajvaru, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie warzyw do pieczenia [01:00:50]: Paprykę należy dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Oczyszczoną paprykę ułóż na papierze do pieczenia skórką do góry. Cebulę pokrój na ćwiartki i również ułóż na tacy. Dodaj także bakłażana.

  • Pieczenie warzyw [02:50:47]: Przygotowane warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Jeśli piekarnik ma funkcję grilla, użyj jej, w przeciwnym razie włącz termoobieg. Piecz przez około 25 minut, aż skórka papryki będzie lekko przypalona, czyli prawie czarna.

  • Parowanie warzyw [03:18:16]: Upieczone warzywa (oprócz cebuli) przełóż do garnka, który można szczelnie zamknąć. Przykryj i pozostaw na pół godziny. Dzięki temu warzywa zaparują, co ułatwi zdjęcie skórki z papryki i bakłażana.

  • Obieranie i blendowanie [04:23:43]: Po pół godzinie zdejmij skórkę z papryki i bakłażana. Do obranych warzyw dodaj ząbki czosnku i zblenduj. Ważne jest, aby nie blendować na całkowicie gładką masę – powinny pozostać małe kawałeczki.

  • Smażenie ajvaru [06:33:04]: Rozgrzej kilka łyżek oliwy lub oleju na patelni, a następnie przełóż zmiksowane warzywa. Smaż przez około 20 minut lub dłużej, jeśli chcesz uzyskać gęstszy ajvar. Jeśli preferujesz pikantny ajvar, możesz dodać papryczki chili. Co jakiś czas mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.

  • Doprawianie i duszenie [07:28:44]: Dopraw ajvar pieprzem i solą. Dodaj ocet jabłkowy, dopasowując jego ilość do własnego smaku. Duś jeszcze przez 5 minut.

  • Przechowywanie [08:01:21]: Gotowy ajvar możesz przełożyć do słoiczków. Jeśli planujesz przechowywać go na zimę, należy go zapasteryzować przez 10 minut. Pamiętaj, że im dłużej będziesz dusić ajvar, tym będzie gęstszy.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 28 sierpnia 2024

Przepis na syrop z mięty

Syrop z mięty

     Syrop z mięty, to kolejny wynalazek Agnieszki. Na pewno w zimę się przyda. Wam też polecam zrobić syrop z mięty.😀

     👉Jak zrobić syrop z mięty ❓


 
     Syrop z mięty można potraktować jako przetwory na zimę i zapakować do słoiczków lub butelek.
 
     Zapraszamy na przepis na syrop z mięty.
 
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 
 




Składniki:

  • 120g mięty, można więcej (listki z łodygami)
  • 250g cukru lub więcej 
  • 1 litr wody 
  • sok z dużej cytryny
Przygotowanie:
 

Przepis na syrop miętowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania syropu miętowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięty: Miętę należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku [01:12].

  2. Gotowanie naparu: Do mięty w garnku wlewa się wodę [02:03]. Całość przykrywa się i doprowadza do zagotowania [02:08]. Po zagotowaniu gotuje się na wolnym ogniu przez 5 minut [02:16], a następnie wyłącza i pozostawia do całkowitego wystudzenia [02:28].

  3. Cedzenie naparu: Wystudzony napar z mięty przecedza się przez gęste sitko lub gazę, zwłaszcza jeśli używano kwitnącej mięty [02:43]. Należy również dokładnie wycisnąć płyn z listków i gałązek [03:08].

  4. Przygotowanie syropu: Do przecedzonego naparu dodaje się cukier [03:27] i doprowadza do zagotowania, gotując chwilę, aby cukier się rozpuścił [03:27].

  5. Dodanie soku z cytryny: Z cytryny wyciska się sok [03:55] i dodaje do gotującego się syropu [04:18]. Jeśli chcemy pozbyć się drobinek z cytryny, można przecedzić syrop przez sitko [04:22]. Całość ponownie doprowadza się do zagotowania [04:22].

  6. Przelewanie do słoików: Gorący syrop przelewa się do wyparzonych i umytych słoików lub butelek [04:35]. Brzegi słoików należy wytrzeć, jeśli zostały zalane [05:13]. Słoiki zakręca się suchą pokrywką [05:25] i odwraca do góry dnem [05:25].

Syrop miętowy można wykorzystać między innymi do herbaty, drinków, nasączania biszkoptów oraz do przygotowania lemoniady [05:43].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 25 sierpnia 2024

Przepis na schab duszony z pomidorami i mozzarellą

Schab duszony z pomidorami i mozzarellą

     Jeśli znudziły się Wam kotlety schabowe, albo potrzebujecie tylko urozmaicenia, to ten przepis jest idealny.

     👉Jak zrobić schab duszony z pomidorami i mozzarellą❓


     Cebulka i pomidory to fantastyczne i proste warzywa, które idealnie pasują do schabu, a na koniec jeszcze dodatek mozzarelli, by obiad był bardziej keto.
 
     Zapraszamy na przepis na schab duszony z cebulą, pomidorami i mozzarellą.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 




Składniki:

  • 7 plastrów schabu (grubość ok. 1cm)
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 duża cebula 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 2-3 łyżki mąki łubinowej 
  • sól 
  • pieprz 
  • 3-4 łyżki tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na schab w sosie pomidorowym z mozzarellą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania schabu w sosie pomidorowym z mozzarellą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Na początku, plastry schabu są krojone [00:54] i pieprzone z każdej strony [00:56].

  2. Następnie, każdy plaster schabu obtacza się w mące łubinowej [01:41] i obsmaża na rozgrzanym tłuszczu [01:52] aż do uzyskania złotego koloru [01:48].

  3. Po podsmażeniu schabu [03:21], cebulę kroi się w kostkę [03:58] i podsmaża na pozostałym po smażeniu schabu tłuszczu [04:13] aż do zeszklenia [04:24].

  4. Czosnek kroi się w kostkę lub plasterki [04:32], dorzuca do cebuli [04:51] i smaży przez minutę [04:58].

  5. Następnie dodaje się pomidory z puszki [05:03], miesza [05:08], przykrywa i dusi przez 10 minut [05:15].

  6. Po tym czasie potrawę doprawia się delikatnie pieprzem [05:28], miesza [05:32] i układa na niej podsmażony schab [05:54].

  7. Całość ponownie przykrywa się i dusi przez 15 minut [05:57].

  8. W międzyczasie mozzarellę kroi się w plasterki [06:28] i układa na każdym plastrze schabu [06:32].

  9. Przykrywa się i dusi do momentu, aż mozzarella delikatnie się rozpuści [07:05].

  10. Na koniec, gotowe danie posypuje się szczypiorkiem [07:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 22 sierpnia 2024

Przepis na masło morelowe

Masło morelowe

     Musze przyznać, że masło morelowe mnie zaskoczyło. Być może dlatego, że Agnieszka dodała cytrynę, którą da się wychwycić, podkręca smak i nie powoduje że masło jest zbyt słodkie.

     👉Jak zrobić masło morelowe❓


 
     Garnek, blender, nóż, łyżka i masło można zrobić wkładając niewiele pracy.
 
     Zapraszamy na przepis na masło morelowe z cytrynką.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 
 




Składniki:

  • 600g wypestkowanych moreli
  • 70-80g erytrytolu lub cukru (można więcej)
  • sok z połowy małej cytryny 
  • 180g masła 
Przygotowanie:
 

Przepis na masło morelowe (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania masła morelowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie moreli [01:28]: Należy umyć morele, a następnie usunąć z nich pestki.

  • Rozpuszczenie masła [01:34]: Do rondelka wrzucić masło i je roztopić.

  • Dodanie moreli do masła [01:44]: Pokroić morele na mniejsze kawałki i dodać je do garnka z rozpuszczonym masłem.

  • Gotowanie moreli z erytrytolem/cukrem [02:29]: Dodać erytrytol lub cukier do smaku. Ilość jest dowolna i zależy od kwasowości moreli. Gotować, aż morele się rozpadną, od czasu do czasu mieszając.

  • Miksowanie moreli [03:03]: Większość moreli powinna się rozpaść, a te, które tego nie zrobiły, należy potraktować blenderem, aby masa była bardzo gładka.

  • Dodanie soku z cytryny [03:12]: Wyciśnij sok z połowy małej cytryny i dodaj do moreli.

  • Ponowne miksowanie [03:40]: Wyłącz kuchenkę i ponownie zmiksuj całość.

  • Przelewanie do słoiczka [03:53]: Gorące masło przelać do słoiczka.

  • Chłodzenie i przechowywanie [04:13]: Zamknięty słoiczek pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki. Wtedy masło zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany. W lodówce zamknięte masło może stać do 2 tygodni, a jeśli jest w miseczce, należy je zużyć w ciągu kilku dni.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 20 sierpnia 2024

Przepis na surówkę z ogórka i kapusty pekińskiej

Surówka z ogórka i kapusty pekińskiej

 
     Surówka na grilla lub surówka obiadowa pasuje do każdej okazji dla domowników, lub jak przyjdą goście.

     👉Jak zrobić surówkę z ogórków i kapusty pekińskiej❓


     Surówką również można zacząć grill i jak to robią Francuzi zacząć imprezę - biesiadę od warzyw, czyli np. od surówek i dziś taka propozycja.
 
     Zapraszamy na przepis na surówkę z ogórków i kapusty pekińskiej.
 
     Mariusz i Agnieszka
 




Składniki:

  • 1/3 lub 1/2 główki kapusty pekińskiej 
  • 3 ogórki zielone
  • mały pęczek koperku 
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
Przygotowanie:

Przepis na surówkę z ogórków i kapusty pekińskiej (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania surówki z ogórków i kapusty pekińskiej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Na początku należy umyć i pokroić ogórki w półplasterki, a kapustę pekińską drobno poszatkować [01:03:13].

  2. Następnie drobno posiekać koperek [01:49:10].

  3. Po przygotowaniu warzyw i koperku, należy dodać pieprz, sól, majonez oraz śmietanę lub gęsty jogurt [02:43:40].

  4. Na koniec całość dokładnie wymieszać [02:53:23].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na sypane ciasto ze śliwkami

Ciasto sypane ze śliwkami

    Od podstawówki interesowała mnie kuchnia i ściągałem przepisy do domu od znajomych, np. wracając od kolegów z imienin lub urodzin. Potrafiłem spędzić część imprezy w kuchni rozmawiając i dopytując się mamy kolegi jak coś zrobiła.


     👉Jak zrobić ciasto sypane ze śliwkami❓

     Nigdy jednak nie zrobiłem ciasta, ani nie upiekłem nawet najmniejszego ciasteczka. Męską rzeczą u mnie w domu było robienie tortu. Torty zawsze robił tata. Jeśli Wy nie jesteście takimi ignorantami ciast jak ja, lub chcecie zacząć przygodę z pieczeniem ciast to ten przepis jest dla Was idealny. Podejrzewam, że sam bym dał radę zrobić ciasto sypane ze śliwkami.
 
     Zapraszamy na przepis na ciasto sypane ze śliwkami.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 




Składniki na tortownicę 20cm:

  • 700g śliwek
  • 150g mąki 
  • 150g erytrytolu lub innego słodzika 
  • 180g kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1-2 łyżeczki cynamonu 
  • 150g masła 
Przygotowanie:

Przepis na ciasto ze śliwkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ciasta ze śliwkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Na początku umyj i wydryluj śliwki [01:03].

  2. Następnie wymieszaj ze sobą suche składniki [01:07].

  3. Po dokładnym wymieszaniu, podziel je na trzy części [01:33].

  4. Natłuść tortownicę o średnicy 20 cm masłem i wysyp na dno jedną część suchych składników [02:39].

  5. Na suchą warstwę ułóż śliwki skórką do spodu, układając je ciasno [03:09].

  6. Posyp śliwki cynamonem [03:43].

  7. Przykryj śliwki drugą częścią suchych składników [03:51].

  8. Powtórz warstwę ze śliwkami i cynamonem [03:58].

  9. Na wierzch zetrzyj zimne masło, najlepiej lekko zmrożone [04:22].

  10. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni, góra-dół) i piecz przez godzinę [05:03]. Pamiętaj, aby pod tortownicę włożyć coś do piekarnika, aby zapobiec zabrudzeniu w razie wycieku [05:15].

  11. Po upieczeniu poczekaj, aż ciasto przestygnie [05:36].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 16 sierpnia 2024

Prażone pestki słonecznika

 Prażone pestki słonecznika

 
    W tym filmie będzie po 1 przepis na prażone pestki słonecznika, a po 2 wydłubaliśmy niczym pestki ze słonecznika przepisy z naszego kanału w których Agnieszka używał.
 

 👉Jak zrobić prażone pestki słonecznika❓ 

 
To pokaże Amelka i w przebitkach Agnieszka.
 
 Zapraszamy na przepis na prażone pestki słonecznika 
 
Zapraszamy na pomysł u z prażonymi pestkami słonecznika 
 
Mariusz i Amelka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 📌  Pestki słonecznika
  •  Inne gadżety 
  •  📌 Łyżka 
  • 📌  Miska 
  • 📌  Patelnia

Przygotowanie:
 
 1. Wrzuć pestki słonecznika na patelnię
 2. Rozgrzej patelnię i mieszaj pestki
 3. Jak się pestki zarumienią zdejmij je z patelni
 4. Zjedz pestki słonecznika same albo dodaj je do dania


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 14 sierpnia 2024

Przepis na sałatkę z mieloną wołowiną

Sałatka z mieloną wołowiną

     Wołowina nie jest najpopularniejszym mięsem w Polsce. Większość osób z wołowiną ma do czynienia, zamawiając tatar lub burgera wołowego.

     👉Jak zrobić sałatkę z mieloną wołowiną❓

     Jak zrobić sałatkę, to tłumaczy Agnieszka w filmie. Natomiast sztuką jest przyrządzenie mięsa tak by ta sałatka smakiem przypominała burgera i osobiście muszę stwierdzić, że Agnieszce idealnie udało się odwzorować smak Whoppera, czyli mojego ulubionego burgera, którego na szczęście nie ma w naszym mieście, bo pewnie bym tam częściej wpadał. Natomiast teraz mamy sałatkę zgodną z dietą rozdzielną i ma smak burgera. IDEALNY pomysł na sałatkę o smaku burgera.
 
     Zapraszamy na przepis na sałatkę z mieloną wołowiną.
 
     Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 400g mielonej wołowiny 
  • 250g pomidorów koktajlowych 
  • 170g sera cheddar 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 mała główka sałaty lodowej 
  • 4 ogórki kiszone 
  • 4 łyżki jogurtu greckiego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z mieloną wołowiną (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z mieloną wołowiną, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie wołowiny [00:54]: Na suchej patelni podsmaż mieloną wołowinę, często mieszając, aż będzie gotowa. Następnie odstaw ją do przestudzenia.

  2. Przygotowanie warzyw [01:38]: Zetrzyj ser cheddar na tarce o grubych oczkach. Pozostałe składniki, takie jak ogórki, cebulę i pomidory, pokrój w kostkę. Sałatę porwij palcami.

  3. Przygotowanie sosu [03:15]: Wymieszaj majonez, musztardę francuską i jogurt grecki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

  4. Łączenie składników [03:52]: Przestudzoną wołowinę dodaj do przygotowanych warzyw. Wlej sos i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  5. Podanie [04:41]: Sałatkę przełóż do miseczki. Sałatka jest gotowa do jedzenia od razu.

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗