czwartek, 8 sierpnia 2024

Przepis na syrop z jeżyn

Syrop z jeżyn

     Syrop z jeżyn można zrobić na 2 sposoby, albo tak jak robi go Agnieszka, albo z toną cukru jak moja babcia.

     👉Jak zrobić syrop z jeżyn❓


     Każda metoda zrobienia syropu ma swoje plusy i minusy, a do Was należy decyzja, którą formę wybierzecie, a może zrobicie na 2 sposoby i taki i taki.
 
     Zapraszamy na przepis na syrop z jeżyn.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 
 




Składniki:

  • 3kg jeżyn 
  • 750ml wody
  • 1,2kg cukru (można więcej od 0,4kg do 0,6kg na kilogram owoców)
Przygotowanie:

Przepis na syrop jeżynowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania syropu jeżynowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie jeżyn Jeżyny należy wypłukać i osuszyć na durszlaku [01:07].

  2. Gotowanie jeżyn Przełóż jeżyny do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż owoce lekko się rozpadną. Pamiętaj o mieszaniu [01:29].

  3. Oddzielanie soku Odcedź sok od owoców, używając gęstego sitka. Jeśli chcesz uzyskać sok bez żadnych cząstek owoców, możesz go dodatkowo przecedzić przez gazę [02:26].

  4. Dodanie cukru Do soku dodaj cukier. Na każdy kilogram owoców użyj od 0,4 do 0,6 kg cukru [03:04].

  5. Gotowanie syropu Gotuj syrop przez 15 minut od momentu zagotowania [03:38].

  6. Pasteryzacja Gorący syrop przelej do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Upewnij się, że brzegi słoików są czyste i suche, a następnie szczelnie zakręć wyparzonymi pokrywkami [03:44].

  7. Przechowywanie Pozostaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przenieś je w ciemne i chłodne miejsce [05:50].

Gotowy syrop jeżynowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, deserów, a nawet piwa [05:59].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 7 sierpnia 2024

Przepis na schab pieczony z cukinią

Schab pieczony z cukinią

    Agnieszka wie, że ja nie jestem fanem wieprzowiny, więc wymyśla nowe potrawy bym zjadł jak nie z głodu to z ciekawości...

     👉Jak zrobić schab pieczony z cukinią❓


     Schab pieczony ma o połowę mniej kcal niż kotlet schabowy, więc to już zachęci do zrobienia takiego obiadu wiele osób, które liczą kalorie lub przynajmniej je ograniczają.
 
     Zapraszamy na przepis na schab pieczony w plastrach.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 




Składniki:

  • 750g schabu
  • ok. 1,5kg cukinii
  • 300g gęstej śmietany 18%
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 140g przecieru pomidorowego 
  • 250g sera żółtego (u mnie gouda)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub garstka świeżych liści bazylii 
  • papryka słodka 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pieczony schab z cukinią (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonego schabu z cukinią, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cukinii [00:54]: Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Następnie delikatnie ją posól i odstaw na 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie mocno odciśnij z niej wodę [03:58].

  • Przygotowanie schabu [01:46]: Pokrój schab w plastry o grubości około centymetra. Delikatnie rozbij tłuczkiem, ale nie tak cienko jak na kotlety schabowe. Każdy plaster posól, popieprz i posyp słodką papryką z obu stron [02:09].

  • Układanie w naczyniu [03:23]: Naczynie, w którym będziesz piec schab, wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż w nim przygotowane plastry schabu [03:23].

  • Przygotowanie dodatków [04:39]: Pokrój cebulę w drobną kostkę. Czosnek również pokrój w kostkę lub przeciśnij przez praskę [05:11]. Bazylię posiekaj drobniutko (jeśli używasz świeżej) [05:36].

  • Mieszanie składników z cukinią [06:02]: Do odciśniętej cukinii dodaj przecier pomidorowy, gęstą kwaśną śmietanę 18%, pokrojoną cebulę, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj całość [06:02].

  • Wykładanie cukinii na schab [06:32]: Tak przygotowaną masę z cukinii wyłóż równomiernie na plastry schabu ułożone w naczyniu [06:32].

  • Pieczenie [07:08]: Przykryj naczynie papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 50 minut.

  • Dodanie sera [07:22]: Po 50 minutach zdejmij papier z góry, rozłóż na wierzchu żółty ser i zapiekaj przez kolejne 15-20 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni [07:22].

Schab pieczony z cukinią jest gotowy do podania [08:35].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 6 sierpnia 2024

Przepis na ogórki z curry

Ogórki w curry

 
     Nie wszyscy robią przetwory na zimę. Jeśli ktoś mieszka w bloku i nie ma piwnicy, lub garażu to małe szanse. Ja też mieszkałem w bloku, w Warszawie, mieliśmy garaż i piwnicę i co? Też nie robiliśmy w domu przetworów...

     👉Jak zrobić ogórki z curry na zimę❓

     To trochę nie do końca, nacisk trzeba położyć na słowie "w domu". Co do robienia przetworów była u nas tradycja. Ta tradycja to weekend lub wakacje u babci. Wszystkie przetwory robiliśmy u babci, często nawet w ogrodzie. Mama, babcia, dziadek, tata a na końcu ja... pamiętam jak próbowałem, a potem ubijałem kapustę w beczce...

     👉Jak zrobić ogórki w curry❓

 
     Ogórków carry nie robiliśmy, były różne inne przepisy, a ten przepis pochodzi od rodziny Agnieszki i jest na prawdę rewelacyjny, tzn. ogórki są rewelacyjne, pyszne i w ogóle...
 
     Zapraszamy na przepis na ogórki w curry.
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 

 

Składniki:
  • 2kg ogórków 
  • 1l wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka soli
  • 3 płaskie łyżki curry
  • 4 słoiki 0,8 lub 0,9 litra
Na każdy słoik
:
  • pół łyżeczki gorczycy 
  • 5 ziaren czarnego pieprzu 
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 grube plastry cebuli 

 

Przygotowanie:

Przepis na ogórki w zalewie curry (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ogórków w zalewie curry na zimę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ogórków [01:23]:

    • Ogórki należy dokładnie umyć.

    • Odciąć końce.

    • Pokroić je na cztery części, w zależności od preferowanej grubości słupków.

  2. Przygotowanie słoików i przypraw [02:06]:

    • Słoiki należy wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć, to samo dotyczy przykrywek.

    • Do każdego słoika wsypać przyprawy: ziele angielskie [02:28], czarny pieprz w kulkach [02:45] oraz gorczycę [02:55] i po jednym liściu laurowym [02:55].

  3. Wkładanie ogórków i cebuli do słoików [03:00]:

    • Do tak przygotowanych słoików wkładać pokrojone ogórki, dokładnie je upychając [03:00].

    • Cebulę pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu ogórków [03:48].

  4. Przygotowanie zalewy [04:11]:

    • Do wody wsypać sól, cukier i przyprawę curry [04:23].

    • Włączyć grzanie i doprowadzić do zagotowania, mieszając, aby cukier się rozpuścił [04:47].

    • Gdy woda się zagotuje, wlać ocet [05:07].

    • Sprawdzić, czy się gotuje i wyłączyć grzanie [05:20].

  5. Zalewanie i zakręcanie słoików [05:24]:

    • Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach [05:24].

    • Wytrzeć brzegi słoików do sucha i szczelnie zakręcić suchą pokrywką [05:57].

  6. Pasteryzacja [06:19]:

    • Na dno garnka włożyć ściereczkę.

    • Włożyć słoiki tak, aby się nie stykały [06:27].

    • Wlać ciepłą wodę do 2/3 wysokości słoika (woda musi być ciepła, ponieważ słoiki są ciepłe po zalaniu gorącą zalewą) [06:39].

    • Włączyć grzanie i od momentu zagotowania wody pasteryzować przez 10 minut [07:07].

  7. Zakończenie [07:12]:

    • Po pasteryzacji wyjąć słoiki, odwrócić do góry dnem.

    • Dopiero po całkowitym wystudzeniu wynieść do piwnicy [07:28].

Ogóreczki są gotowe do spożycia już po trzech dniach [07:41].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 30 lipca 2024

Przepis na żeberka duszone w piwie

Żeberka duszone w piwie


     Żeberka z grilla były zawsze moją ulubioną potrawą, potem doszły żeberka pieczone. 

👉Jak zrobić żeberka duszone❓ 

     Teraz Agnieszka robi dużo rożnych ciekawych wersji, tak jak ta z żeberkami duszonymi w piwie. Pomyślałem, że chciałbym żeberka w piwie... i powiedziałem...
 
     Myśl, Mowa i Mam - Zasada 3xM. 
     A Wy też macie przepis i możecie uszczęśliwić siebie i domowników pysznymi żeberkami duszonymi w piwie😀. 
 
     Zapraszamy na przepis na żeberka duszone. 
 
Mariusz i Agnieszka
 
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:

  • 1kg żeberek
  • ok. 0,5l piwa
  • 2 duże cebule 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej 
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1 łyżka majeranku 
  • sól
  • pieprz 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • tłuszcz do smażenia 
Przygotowanie:

Przepis na duszone żeberka w piwie (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonych żeberek w piwie, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie żeberek [01:06]: Żeberka należy pokroić, tak aby każde miało jedną kość. Następnie każde żeberko przyprawia się pieprzem i solą z każdej strony.

  • Obsmażanie żeberek [01:42]: Na patelni rozgrzewa się kilka łyżek dowolnego tłuszczu i obsmaża żeberka z każdej strony.

  • Podsmażanie cebuli [03:38]: Na tłuszczu pozostałym po obsmażaniu żeberek podsmaża się cebulę, tak aby lekko zmiękła, ale nie zbrązowiała.

  • Układanie żeberek [04:09]: Na podsmażoną cebulę układa się obsmażone żeberka.

  • Dodawanie przypraw [04:40]: Do żeberek dodaje się ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, ostrą paprykę, słodką paprykę i granulowany czosnek.

  • Duszenie w piwie [05:04]: Powoli wlewa się piwo (pół litra) i przykrywa naczynie. Żeberka dusimy, co jakiś czas obracając je z jednej strony na drugą.

  • Zagęszczanie sosu [05:45]: Na około pół godziny przed końcem duszenia zdejmuje się pokrywkę i dusi bez niej, aby nadmiar płynów odparował i sos się zagęścił.

  • Doprawianie [05:56]: Na koniec próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe żeberka duszone w piwie można podawać z ulubioną surówką [06:33].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 29 lipca 2024

Przepis na jajko sadzone w parówce


Jajko sadzone w parówce

     Tradycyjne jajka sadzone są ok. a jeśli je zrobimy w inny fajny sposób np. w parówkach, to będą jeszcze bardziej OK.

     👉Jak zrobić jajka sadzone w parówce❓

     Dodatkowo nie tylko chodzi o to aby zrobić je w fajny sposób, a jeszcze je dodatkowo podać w wykwintnej formie.
 
     Zapraszamy na przepis na jajka sadzone w parówce podawane na rukoli.
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 

 



Składniki:

  • parówki (ilość dowolna)
  • jajka (tyle ile parówek)
  • sól
  • pieprz 
  • masło lub inny tłuszcz do smażenia 
  • szczypiorek 
  • wykałaczki
Przygotowanie:

Przepis na jajka sadzone w parówkach (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek sadzonych w parówkach, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Na filmie przedstawiono dwa sposoby przygotowania jajek sadzonych w parówkach [01:05]:

Sposób 1: Serduszko

  1. Rozetnij parówkę wzdłuż, ale nie do końca, tak aby powstały dwa końce [01:20].

  2. Wywiń parówkę na drugą stronę, tworząc kształt serca [01:39].

  3. Połącz końce parówki wykałaczką, aby utrzymać kształt serca [01:41].

Sposób 2: Łódeczka

  1. Rozetnij parówkę tylko w środku, pozostawiając nienaruszone końce [01:24].

  2. Rozszerz naciętą część parówki, tworząc zagłębienie przypominające łódeczkę [01:44].

  3. Włóż wykałaczkę do środka, aby utrzymać kształt i ułatwić wlewanie jajka [01:58].

Smażenie jajek w parówkach:

  1. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością masła lub innego tłuszczu [02:09].

  2. Gdy tłuszcz się roztopi i rozgrzeje, ułóż przygotowane parówki na patelni [02:24].

  3. Wbij jajko do środka każdej parówki (do serduszka lub łódeczki) [02:48].

  4. Posól i popieprz jajka według uznania [02:48].

  5. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka zetną się do pożądanego stopnia [03:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 28 lipca 2024

Przepis na bakłażana pieczonego z pomidorem i mozzarellą

Bakłażan pieczony z pomidorem i mozzarellą

 
     Jeśli komuś cię znudzi cukinia, to zawsze może sięgnąć po bakłażana.
 

     👉Jak zrobić pieczony bakłażan z mozzarellą i pomidorami❓


     Pomimo, że bakłażan według przepisu Agnieszki jest daniem wegetariańskim, to może pasować na każda okazję i dla każdego.
 
     Zapraszamy na przepis na pieczony bakłażan z mozzarellą i pomidorami.
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 
 
 

 

Składniki:

  • 1 szt. bakłażan 
  • 1 szt. pomidor
  • mozzarella w kulce (125g)
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz 

 

Przygotowanie:

Przepis na pieczonego bakłażana z pomidorem i mozzarellą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonego bakłażana z pomidorem i mozzarellą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie bakłażana: Bakłażana należy umyć, osuszyć, a następnie przekroić na pół [01:06]. Posypać delikatnie solą i odstawić na 5-10 minut [01:16]. Po tym czasie bakłażana należy wytrzeć z wydzielonej wody, czyli osuszyć [02:20]. Następnie pokroić go w krateczkę [02:31].

  2. Przygotowanie pomidora i mozzarelli: Pomidora kroimy w plastry [01:27], podobnie jak mozzarellę [01:43].

  3. Przygotowanie sosu: Przecisnąć czosnek, dodać oliwę, odrobinę soli i pieprzu, a następnie całość wymieszać [02:54].

  4. Smarowanie bakłażana: Przygotowanym sosem z oliwy, czosnku i przypraw obficie posmarować bakłażana [03:23].

  5. Pierwsze pieczenie: Tak przygotowanego bakłażana włożyć do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i piec przez 15 minut [03:47].

  6. Ułożenie dodatków: Po upieczeniu bakłażana ułożyć na nim plastry pomidora i mozzarelli [04:07].

  7. Drugie pieczenie: Bakłażana z powrotem włożyć do piekarnika i zapiekać, aż ser delikatnie się rozpuści i przyrumieni z wierzchu [05:05].

  8. Danie gotowe: Upieczony bakłażan jest gotowy do podania na obiad lub lekką kolację [05:32].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na viralowe ziemniaki

Viralowe  ziemniaki

 
    Ziemniaki, to bardzo popularny dodatek do obiadu. 
    Ziemniaki z wody, ziemniaki z koperkiem, a ja zawsze chciałem puree, a mama nie chciała robić. 
   Dlaczego? Bo nie... 😀😃😁

     👉Jak zrobić gniecione ziemniaki z piekarnika❓

 
     Dziś jest moda na różne formy ziemniaków i są one coraz bardziej ciekawe. Możecie zrobić ziemniaki VIRALOWE według przepisu Agnieszki. 
     Nie wiem skąd się wzięła nazwa ''viralowe", ale wiem że są pyszne, więc polecam.
 
     Zapraszamy na przepis na pieczone, gniecione ziemniaki z piekarnika. 
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 
 

 



Składniki:

  • ziemniaki (ilość dowolna)
  • kilka łyżek oliwy lub oleju 
  • sól
  • pieprz 
  • papryka słodka 
  • szczypiorek do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na chrupiące ziemniaczki z piekarnika (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chrupiących ziemniaczków z piekarnika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Gotowanie ziemniaków [01:00:10]: Ziemniaki należy ugotować, ale nie dopuścić do ich całkowitego rozpadnięcia się. Powinny pozostać w całości. Ziemniaki solimy.

  • Odcedzanie i rozgniatanie [01:54:33]: Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Następnie układamy je na blaszce z wyposażenia piekarnika i delikatnie spłaszczamy każdy ziemniak za pomocą tłuczka lub dna szklanki.

  • Doprawianie i pieczenie [03:00:06]: Spłaszczone ziemniaki obficie polewamy oliwą. Następnie każdy ziemniak posypujemy solą (niewielką ilością), pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika (210 stopni) i pieczemy przez około 20 minut lub dłużej, aż będą chrupiące.

  • Serwowanie [04:46:17]: Gotowe ziemniaczki posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej smakują podane na ciepło.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 18 lipca 2024

Przepis na sos miętowy


Sos miętowy

    Nowy sos do urozmaicenia gamy sosów domowych przydatnych od kanapek, aż po potrawy z grilla. Tak na prawdę do wszystkiego co sobie zażyczycie. 


 
  👉Jak zrobić sos miętowy ❓

    Sos jest dość nietypowy, jednak może pasować do wielu dań i szczególnie w gorące dni dzięki właśnie dodanej mięcie.
    Zapraszamy na przepis na sos miętowy do mięs. 
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 

 


Składniki:

  • 200g jogurtu typu greckiego 
  • 1 szkl. mięty (lekko ubić aby nie było napuszone)
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • sól 
  • pieprz 

 


Przygotowanie:
 

Przepis na sos miętowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu miętowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięty Umyj i osusz miętę [00:54]. Następnie usuń listki z łodyg [01:01], tak aby uzyskać pełną szklankę delikatnie upchanych liści [01:35].

  • Miksuj składniki Do liści mięty dodaj łyżkę soku z limonki [01:58] oraz oliwę [02:15]. Całość dokładnie zmiksuj [02:20].

  • Połącz z jogurtem Zmiksaną miętę przełóż do miseczki z jogurtem greckim [02:37].

  • Dopraw i wymieszaj Dopraw sos pieprzem i solą [02:53], a następnie dokładnie wymieszaj [03:00].

  • Schłodź Schłodź sos, aby smaki się przegryzły [03:33].

 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 15 lipca 2024

Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku


Fasolka szparagowa po bretońsku

 
     Co jakiś czas Agnieszka mnie zadziwi i z tradycyjnej polskiej potrawy robi potrawę bardziej fit. Co ciekawe, często taka metamorfoza wychodzi na plus...
 

     👉Jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku❓


     Taka potrawa zrobiona na FIT nie tylko jest zdrowsza, a często bywa nawet smaczniejsza.
 
     Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową po bretońsku z kiełbasą i boczkiem.
 

 


Składniki:

  • 750g fasolki szparagowej
  • 250g wędzonego boczku 
  • 300g kiełbasy 
  • 2 szt. cebuli
  • 700g passaty pomidorowej 
  • natka pietruszki do posypania do ozdoby

Przyprawy:

  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej lub słodkiej 
  • 2 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 1 łyżka majeranku 
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:

Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fasolki szparagowej po bretońsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie fasolki [00:49]: Fasolkę szparagową należy pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, delikatnie posolić i gotować przez 5 minut od zagotowania, tak aby była al dente. Następnie fasolkę należy odcedzić [03:35].

  • Smażenie mięsa [01:51]: Pokrojony wędzony boczek należy podsmażyć. Gdy boczek się podsmaży, dodać pokrojoną w półplasterki kiełbaskę i również ją podsmażyć [03:14].

  • Dodanie cebuli i czosnku [03:40]: Do podsmażonego boczku i kiełbaski dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażać. Następnie dodać pokrojony w plasterki lub kosteczkę czosnek i podsmażać przez dwie minuty [04:43].

  • Łączenie składników i doprawianie [05:07]: Do podsmażonych składników dodać fasolkę szparagową. Następnie dodać przyprawy: ziele angielskie [05:22], liść laurowy [05:22], majeranek [05:22], paprykę wędzoną (ostrą lub słodką) [05:33] oraz passatę pomidorową [05:41]. Całość doprawić pieprzem [05:48] i dokładnie wymieszać [05:58].

  • Gotowanie [05:58]: Do całości dodać bulion lub wodę i gotować.

  • Serwowanie [06:08]: Gdy fasolka jest gotowa, wyłączyć ogień i posypać posiekaną pietruszką [06:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 11 lipca 2024

Przepis na lemoniadę cytrynową

Lemoniada cytrynowa


     Lemoniada, to przysmak wszystkich od najmłodszych lat. Smaczna bo lekko słodka i kwaskowa. 

👉Jak zrobić lemoniadę z cytryny ❓

      Jest tak prosta w zrobieniu, że każdy da radę zrobić tak jak Amelka... i dodam, że to jej nie pierwsza lemoniada. 
 
      Zapraszamy na przepis na lemoniadę cytrynową z truskawkami.
 
 Mariusz i Amelka
 

Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:

  • 1 litr wody 
  • sok z 1 cytryny 
  • 2 łyżki miodu (można więcej)
  • kilka listków świeżej mięty 
  • kostki lodu
  • kilka truskawek do dekoracji
Przygotowanie:

Przepis na lemoniadę z cytryny i mięty (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania lemoniady z cytryny i mięty, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cytryn Na początku należy przekroić cytrynę na pół [01:00:50]. Następnie wycisnąć sok z cytryny [01:09:00].

  • Mieszanie składników Wlej wyciśnięty sok z cytryny do wody [01:32:00]. Następnie dodaj dwie łyżki miodu i dokładnie wymieszaj, aż miód się rozpuści [02:13:00].

  • Dodatki Dodaj pięć listków mięty [02:58:00]. Następnie wrzuć zamrożone truskawki i kostki lodu [03:28:00].

  • Końcowe mieszanie Całość ponownie wymieszaj [04:21:00].

Tak przygotowana lemoniada jest gotowa do picia [04:58:00].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 8 lipca 2024

Przepis na sos koperkowy na zimno



Sos koperkowy

Do tej pory nie było wiele sosów na naszym kanale, jednak jakiś czas temu zacząłem Agnieszce wiercić dziurę w brzuchu o nowe sosy do kanapek, mięs czy nawet warzyw. 

👉Jak zrobić sos koperkowy na zimno❓ 

 
 
   Powstał kolejny sos i może nawet nie długo powstanie PlayLista z sosami i będzie więcej, bo ja kocham sosy... Wszystkie sosy począwszy od zwykłego majonezu po bardziej wyszukane. 
 
   Zapraszamy na przepis na sos koperkowy na jogurcie. 
 
 
   Mariusz i Agnieszka
 



Składniki:

  • 400g jogurtu typu greckiego 
  • pęczek koperku 
  • sok z cytryny do smaku 
  • starta skórka z 1/3 cytryny 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sos koperkowy na zimno (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu koperkowego na zimno, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cytryny Cytrynę należy dokładnie wyparzyć [01:18]. Następnie należy wycisnąć z niej sok [01:56].

  • Przygotowanie koperku Koperek należy drobno posiekać. Wcześniej trzeba go umyć i osuszyć [02:08].

  • Doprawianie Do sosu dodaje się pieprz [02:58] i sól [03:04].

  • Mieszanie Całość należy dokładnie wymieszać [03:09].

  • Korekta smaku Po spróbowaniu można dodać więcej soku z cytryny, aby dopasować smak do własnych preferencji [03:22].

  • Chłodzenie Gotowy sos należy przełożyć do słoika [03:58] i schłodzić, aby smaki się przegryzły [04:31].

Sos koperkowy pasuje do mięs, ryb, jajek, a także do potraw z grilla [04:37].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na strogonowa

Strogonow

     Nieraz warto spróbować coś z kuchni z innego kraju. Co ciekawe strogonow podawany jest na weselach, wiec chyba każdy już spróbował.

     👉Jak zrobić strogonowa❓

     Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić strogonowa w domu i nie czekać od wesela do wesela...
     Zapraszamy na przepis na strogonowa domowego.
     Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
STROGONOW z szynki wieprzowej - Przepis na strogonowa
 
 

 


Składniki:
  1. 1kg szynki wieprzowej 
  2. 1 duża cebula 
  3. 2 średnie papryki czerwone
  4. 250g pieczarek 
  5. 4 ogórki kiszone 
  6. 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  7. olej do podsmażania 
  8. 1 szkl. wody (niepełna)
  9. 2 łyżki mąki łubinowej 

Przyprawy

  1. 2 łyżki oleju
  2. 4 kulki ziela angielskiego 
  3. 2 liście laurowe 
  4. łyżeczka soli 
  5. czubata łyżeczka papryki wędzonej ostrej
  6. czubata łyżeczka czosnku granulowanego 
  7. łyżeczka majeranku 
  8. czubata łyżka musztardy 
  9. pieprz
Przygotowanie:

Przepis na strogonow z szynki wieprzowej (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania strogonowa z szynki wieprzowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa [01:09]:

    • Umyj i osusz szynkę wieprzową, a następnie pokrój ją na kawałki "na jeden kęs".

    • Przypraw mięso, dodając olej lub oliwę, musztardę (najlepiej ostrą, np. sarepską), ostrą wędzoną paprykę (lub słodką, jeśli wolisz łagodniejszy smak), sól, czosnek granulowany i majeranek.

    • Dokładnie wymieszaj całość i odstaw mięso do zamarynowania na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.

    • Po zamarynowaniu posyp mięso mąką, robiąc to na dwa etapy – najpierw połowę, wymieszaj, a następnie drugą połowę.

  • Obsmażanie i duszenie [04:14]:

    • Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu i wrzuć mięso, dokładnie je obsmażając.

    • W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę [04:26].

    • Dodaj cebulę do mięsa i dalej podsmażaj.

    • Pokrój pieczarki w grubsze plastry lub większe kawałki [05:05].

    • Dodaj pieczarki do mięsa z cebulą i podsmażaj przez jakiś czas [05:26].

    • Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, a następnie wlej niepełną szklankę wody [05:40].

    • Wymieszaj, przykryj i zacznij dusić.

  • Dodawanie warzyw i wykończenie [05:58]:

    • W czasie duszenia mięsa pokrój ogórki kiszone i paprykę.

    • Gdy mięso jest na wpół miękkie (u mnie trwało to około 40 minut), dodaj ogórki i paprykę [06:35].

    • Dodaj przecier pomidorowy i dopraw pieprzem [06:43].

    • Wymieszaj i duś do całkowitej miękkości mięsa.

    • Pod koniec możesz sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i pieprzem [07:09].

Strogonow jest gotowy do podania [07:09].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗