czwartek, 18 maja 2023

Przepis na pieczoną karkówkę na kiszonej kapuście

Karkówka w kiszonej kapuście

    Pamiętam czasy gdy wchodziły do sklepów zestawy przypraw do mięsa. Potem robiło się marynaty... Teraz Aga robi podwójną opcję przyprawy. Po pierwsze jest to marynata i dodatkowo karkówka przechodzi smakiem kiszonej kapusty i nie tylko. 

👉Jak zrobić karkówkę na kiszonej kapuście❓ 

   Same przyrządzenie nie jest trudne. Mając taki film spokojnie zrobił bym taka karkówkę z piekarnika. Kilka, może kilkanaście minut i potem pieczenie, a piecze się samo. 
   Tak na prawdę mamy 2 przepisy! 
  1. Przepis na karkówkę 
  2. i drugi ukryty na marynatę do karkówki. 
   Taką marynatę można wykorzystać do innych dań mięsnych pieczonych i grillowanych.
    Zapraszamy na przepis na karkówkę w kiszonej kapuście z piekarnika. 
 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1kg karkówki
  • ok. 600g kiszonej kapusty
  • 6-7 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • ok. 100ml wody
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
Przygotowanie:

Przepis na pyszną karkówkę na kiszonej kapuście - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonej karkówki na kiszonej kapuście, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie kapusty:

    • Odciskaj kiszoną kapustę z nadmiaru soku [01:21].

    • Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozłóż po całym dnie [01:25, 01:40].

    • Na kapustę wrzuć kilka kulek ziela angielskiego [01:40, 01:49].

    • Dodaj parę liści laurowych [01:49, 01:54].

  2. Przygotowanie marynaty:

    • Do musztardy i przecieru pomidorowego dodaj łyżeczkę soli i świeżo mielony pieprz [01:54, 02:09].

    • Dodaj przyprawy (paprykę wędzoną słodką, kolendrę i czosnek granulowany) [02:09].

    • Dokładnie wymieszaj całość [02:09, 02:24].

  3. Krojenie i marynowanie karkówki:

    • Karkówkę pokrój na plastry o grubości około 1 do 1,5 cm [02:24].

    • Smaruj plastry przygotowaną marynatą z obu stron [02:35, 02:48].

    • Układaj karkówkę na kapuście kiszonej, tak aby kapusta była całkowicie przykryta [02:48, 03:35].

  4. Pieczenie:

    • Wlej wodę do naczynia [03:35, 03:42].

    • Przykryj [03:42].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (200°C) i piecz pod przykryciem przez dwie godziny [03:42, 03:53].

  5. Podanie:

    • Gotową karkówkę na kapuście nakładaj i podawaj [03:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 17 maja 2023

Przepis na tartę rustykalną z rabarbarem

Tarta rustykalna z rabarbarem

   Deser to posiłek, który najwięcej frajdy sprawia dzieciom, szczególnie wtedy gdy jest słodki. 
    Jednak nie trzeba przesadzać z cukrem i można pominąć ten element, tak jak zrobiła to Agnieszka. 

👉Jak zrobić tartę rustykalną z rabarbarem❓

 👉Jak zrobić ciasto bez cukru❓ 

   To proste można cukier zastąpić! I wszystko jest w filmie. 
   Zapraszamy na przepis na tartę rustykalną z rabarbarem.
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 150g masła
  • 280g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 łodyg rabarbaru (wszystko zależy od długości i grubości)
  • 2 czubate łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki erytrytolu
Przygotowanie:
   Z mąki, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Ciasto możemy sobie zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.
   Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła (na grubość ok. 0,5cm). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z papierem na blaszkę.
   Kaszę mannę sypiemy na ciasto (zostawiamy 5cm brzeg bez posypywania kaszy).
   Rabarbar obieramy, kroimy na takie 1-1,5cm kawałki. Tak przygotowany rabarbar układamy na cieście i sypiemy erytrytolem (jedną czubatą łyżeczkę erytrytolu zostawiamy). Wolne brzegi ciasta zakładamy do środka i dociskamy. 
   Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Brzegi tarty smarujemy rozpuszczonym masłem i sypiemy erytrytolem. Masło, które nam zostało polewamy po rabarbarze.
   Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni (góra-dół). Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, ma być rumiana.
   Gotową tartę możemy jeść na ciepło i na zimno (gdy wystygnie).
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 14 maja 2023

Przepis na kotlety mielone z mozzarellą pieczone w piekarniku

Kotlety mielone

    Jestem fanem kotletów de volaille. Pewnie prędzej bym się nauczył jak robić kotlet de volaille niż zwykłego, klasycznego, tradycyjnego schabowego. Którego i tak nigdy nie zrobiłem. 
   Dlaczego? Bo popularny! Zawsze lubiłem eksperymenty i nowości na talerzu. 

👉Jak zrobić kotlety mielone z mozzarellą❓ 

   Taką nowość zrobiła Agnieszka, a jak zrobić, to już wszytko jest w filmie.... 
   Zapraszamy na przepis na kotlety mielone z mozzarellą.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 2 jajka M
  • opakowanie sera mozzarella w kulkach
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 kopiasta łyżka natki pietruszki
  • 100ml wody lub bulionu mięsnego/warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny 
Przygotowanie:

Przepis na kotlety mielone z mozzarellą (pieczone w piekarniku) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów mielonych z mozzarellą, pieczonych w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie masy mięsnej:

    • Mięso mielone przełóż do miski [01:22, 01:29].

    • Dodaj jajka [01:29].

    • Pokrój cebulę w drobną kosteczkę [01:31, 01:54].

    • Dodaj posiekaną natkę pietruszki (jedną porządną łyżkę) [01:54].

    • Dodaj pieprz ziołowy [02:05].

    • Dopraw solą i czarnym pieprzem (każdy doprawia według własnego uznania) [02:09, 02:26].

    • W trakcie mieszania masy dodawaj po troszku wody (można ją zastąpić bulionem mięsnym lub warzywnym) [02:46, 02:53].

    • Mieszaj, aż masa będzie jednolita [02:53].

  2. Formowanie kotletów:

    • Przygotuj miseczkę z wodą, do której będziesz zanurzać dłonie, aby mięso się do nich nie kleiło [03:00, 03:04].

    • Nabierz porcję mięsa (wielkość kotleta jest dowolna) [03:04, 03:15].

    • W środek każdego kotleta włóż 2 lub 3 kulki mozzarelli (one zmniejszą się podczas pieczenia) [03:15, 03:25].

    • Uformuj kotleta, delikatnie go spłaszcz [03:30, 03:52].

    • Układaj kotlety na foremce wyłożonej papierem do pieczenia [03:30, 03:52].

  3. Pieczenie:

    • Włóż kotlety do nagrzanego piekarnika (200°C) [03:52, 04:03].

    • Piecz około 35 minut (jeśli zrobisz mniejsze kotlety, skróć czas pieczenia do około 20 minut) [04:03, 04:14].

    • W okolicach 20. minuty obróć kotlety na drugą stronę i dopiekaj, aby były rumiane [04:14, 04:19].

  4. Podanie:

    • Gotowe kotlety podawaj z surówką [04:30].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 11 maja 2023

Przepis na pieczarki w cieście piwnym

Pieczarki w cieście

    Pieczarki wyszły wyśmienicie, zjadłem i poszedłem biegać. Okazały się fit, a ja poprawiłem swój ostatni wynik na 10 km o 5 min i 20 sek. No dobra, nie od pieczarek poprawiłem wynik, jednak na pewno nie były zbytnim obciążeniem na żołądku...

    👉Jak zrobić pieczarki w cieście piwnym❓

    Tak jak kalafiora w cieście... No prawie tak samo bo ciasto inne... 
    Zapraszamy na przepis na pieczarki w cieście piwnym.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem Jak zrobić pieczarki w cieście piwnym na przystawkę - Przepis na przekąskę
 





Składniki:
  • 1 szklanka mąki, użyłam orkiszowej (szklanka o pojemności 250ml)
  • szklanka piwa
  • ok. pół kilograma małych pieczarek 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
Do mąki wsypujemy przyprawy: czosnek, paprykę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, wlewamy piwo i dokładnie mieszamy. Ma powstać ciasto, o gęstości gęstej śmietany. Gdyby było zbyt rzadkie, to dodać trochę mąki. 
Ciasto zostawiamy na 10-15 do odpoczynku. 
Pieczarki dokładnie czyścimy i obieramy. Jeśli są duże to kroimy na pół, lub na 4 części.
W rondelku rozgrzewamy olej, ma go być tyle aby pieczarki podczas smażenia mogły pływać.
Partiami wrzucamy pieczarki do ciasta, mieszamy aby pieczarki ze wszystkich stron oblepiły się ciastem, a następnie wkładamy na rozgrzany olej. Pieczarki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu wyjmujemy pieczarki na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Takie pieczarki wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno np. z dodatkiem sosu czosnkowego.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na kiełbaskę piwną z grilla

Kiełbaski w piwie z grilla

      Namówiłem Agnieszkę na zrobienie czegoś na piwie i mamy teraz już całą kolekcję. Kolejny przepis na marynatę z piwem. Tym razem to królowej grilla, czyli kiełbasy. 

👉Jak zrobić kiełbaski na grilla w marynacie piwnej ❓ 

Zrobienie jest proste, bo tylko 3 składniki marynaty tylko trzeba zaplanować i pamiętać by przygotować najlepiej dzień wcześniej. 
     Zapraszamy na przepis na kiełbaski w piwnej marynacie z grilla. 
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • szklanka piwa (250ml)
  • 1 duża cebula
  • 4 kawałki dobrej kiełbasy ok. 550g (użyłam podwawelskiej)
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do pojemnika. Wlewamy piwo, dodajemy sos sojowy i całość mieszamy.

   Kiełbaskę nacinamy z ukosa lub w krateczkę. Tak przygotowaną kiełbasę wkładamy do marynaty piwnej (zamykamy pojemnik) i zostawiamy na 3-4 godziny. Co jakiś czas obrócić kiełbaskę i od góry polać marynatą. Taką kiełbaskę możemy włożyć do lodówki i zostawić w marynacie nawet na całą noc.
   Po upływie 4 godzin kiełbasę wyjmujemy z marynaty i grillujemy. Co jakiś czas obracamy i kontrolujemy stopień wypieczenia.
   Ja i moi domownicy lubimy kiełbaskę mocno wypieczoną, więc dłużej trzymam na grillu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 7 maja 2023

Przepis na rybę zapiekaną ze szpinakiem i mozzarellą


Ryba zapiekana w piekarniku

  W życiu usmażyłem jedną rybkę, potem zdarzało mi się upiec. Wiadomo smażone nie zdrowe, a pieczone zdrowe. Tak mi w głowie zakodowano, więc do smażenia nie garnąłem się. Co najwyżej usmażyłem jajecznicę lub naleśniki.... 

👉Jak zrobić obiad zgodny z dietą rozdzielną❓ 

   Robiłem różne potrawy pieczone zanim Agnieszka się wprowadziła, a dzisiaj to Agnieszka włada w kuchni i ma dla Was nowy przepis na pieczoną rybę. Zapraszamy na przepis na rybę zapiekaną w szpinaku i mozzarelli.
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 450g filetów bez skóry (u mnie miruna)
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ok. 250g mozzarelli (twardej)
  • 50ml śmietanki 30%
  • pieprz cytrynowy 
  • sól
  • pieprz czarny
Przygotowanie:

Przepis na rybę zapiekaną ze szpinakiem i mozzarellą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ryby zapiekanej ze szpinakiem (miruna), z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie szpinaku:

    • Wlej oliwę na patelnię i podgrzej [01:22, 01:27].

    • Pokrój cebulę w drobną kostkę [01:27, 01:42].

    • Wrzuć cebulkę na rozgrzaną oliwę i podsmażaj do zeszklenia [01:42, 01:57].

    • Do zeszklonej cebuli przeciśnij czosnek [02:08].

    • Podsmażaj przez chwilę (około minuty) i wrzuć umyty szpinak [02:18, 02:27].

    • Podsmażaj szpinak, aż całkowicie zwiędnie (można lekko posolić, by przyspieszyć proces) [02:27, 02:45].

    • Gdy szpinak zwiędnie i nadmiar wody wyparuje, dopraw odrobiną soli i czarnego pieprzu [02:45, 02:57].

    • Wlej słodką śmietankę 30% [02:57, 03:02].

    • Podsmażaj jeszcze 2-3 minuty [03:02].

    • Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem [03:07, 03:14].

    • Szpinak jest gotowy – wyłącz [03:34].

  2. Przygotowanie ryby:

    • Umyj filety z ryby (miruna) pod bieżącą wodą i osusz [03:44, 03:47].

    • Przypraw filety solą i pieprzem cytrynowym (opcjonalnie odrobiną pieprzu czarnego) z obu stron [03:47, 03:58].

  3. Zapikanie:

    • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem [04:36, 04:40].

    • Ułóż filety z ryby na dnie naczynia [04:40, 04:48].

    • Na filety wyłóż przygotowany szpinak [05:07, 05:20].

    • Pokrój mozzarellę i ułóż plastry na szpinaku (jeden obok drugiego) [05:20, 05:50].

    • Włóż rybę do nagrzanego piekarnika (180°C z termoobiegiem) [05:50, 05:57].

    • Zapiekaj około 20-25 minut (jeśli filety są grubsze, piecz parę minut dłużej) [05:57, 06:00].

  4. Podanie:

    • Upieczoną rybę podawaj np. z surówką z kiszonej kapusty [06:11, 06:24].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


piątek, 5 maja 2023

Przepis na drożdżówki z rabarbarem

 Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną

    Drożdżówka to taka uniwersalna bułeczka, zazwyczaj na słodko, którą można zrobić na tysiąc sposobów. Jedną z filozofii urozmaicania drożdżówek, to drożdżówka sezonowa. 

 👉Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem❓

     Można zrobić drożdżówki z jagodami, czyli jagodzianki: https://youtu.be/dzVED2BwvH4 lub ze śliwkami: https://youtu.be/pfZ9-DDbkLk Mogą też być z: - truskawkami: https://youtu.be/hwu4iyckwwM - borówkami: https://youtu.be/p6APEuRatek - makiem: https://youtu.be/-_5dXsMiJ2k i to wszytko już jest na naszym kanale, a dziś do kolekcji dochodzą drożdżówki z rabarbarem.
     Zapraszamy na przepis na drożdżówki z rabarbarem. 
     Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 400g mąki (u mnie orkiszowa typ 630)
  • 20g drożdży
  • 230ml letniej słodkiej śmietanki (wystarczy 12%)
  • 40g masła
  • 3 łyżki cukru (można dodać więcej)
  • 9 płaskich łyżeczek erytrytolu 
  • kilka łodyg rabarbaru 
Przygotowanie:
    Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania  wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
   Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą spłaszczamy na placek o grubości ok. 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. 
   Łodygi rabarbaru tniemy na 1cm kawałki.
   Gdy placki wyrosną, w każdym placku dnem szklanki wyciskamy dołeczek. W każdy dołeczek wkładamy rabarbar i posypujemy erytrytolem. Boki ciasta smarujemy śmietanką, a na rabarbar sypiemy kruszonkę.
   Gotowe bułeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) piekarniku przez 25 minut lub dłużej, aż będą rumiane. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. 



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 3 maja 2023

Przepis na focaccie z oliwkami i rozmarynem

Włoska focaccia

Nagraliśmy przepis i zacząłem montować film, a focaccia stygła... Zanim skończyłem już zaczęła znikać. Po zrobieniu renderingu filmu, focaccii już nie było.

 👉Jak zrobić focaccie z oliwkami i rozmarynem ❓

 Focaccie robi się łatwo, prosto i szybko. Gdybym miał zrobić z pamięci chleb żytni na zakwasie lub focaccie wybrałbym focaccie... i chyba wszytko jasne. Zapraszamy na przepis na focaccie z oliwkami i rozmarynem Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 20g drożdży
  • 350g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 3 łyżki oliwy plus jeszcze dodatkowo do posmarowania po wierzchu focaccii
  • 240ml letniej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • garść oliwek
  • rozmaryn
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy mąkę, sól, oliwę i wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, lejemy trochę oliwy i rozprowadzamy na papierze.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Brzegi ciasta składamy do środka, następnie skrapiamy oliwą i palcami rozklepujemy ciasto po blaszce na grubość ok. 1-1,5cm. Na wierzchu rozkładamy oliwki (lekko je dociskamy) i posypujemy rozmarynem.
Tak przygotowaną focaccie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 15-20 minut, ma być lekko rumiana.
Po upieczeniu focaccię wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Już po lekkim przestudzeniu możemy konsumować.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 30 kwietnia 2023

Przepis na żeberka w piwnej marynacie, pieczone na grillu


Żeberka piwne z grilla 


     Często myślałem o żeberkach w piwie, jednak nie miałem okazji spróbować. Postanowiłem udać się do domowego włodarza kuchni i zamówić żeberka.... 

👉Jak zrobić żeberka w piwie❓

 ... i Agnieszka zrobiła żeberka w piwie, tzn. w marynacie z piwem. A jak to zrobiła to jest cały przepis w filmie. 
   Zapraszamy na przepis na żeberka grillowane w marynacie piwnej.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 300ml piwa
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki oliwy/oleju
Przygotowanie:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Do piwa dodajemy: sos sojowy, musztardę, paprykę, curry, majeranek, przeciśnięty czosnek, oliwę i całość dokładnie mieszamy. 
Potrzebne nam będzie pudełko z przykrywką. Na dnie układamy warstwę żeberek, polewamy przygotowaną marynatą, kładziemy kolejną warstwę żeberek i polewamy resztą marynaty. Pudełko szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny (można nawet na całą noc).  Pół godziny przed grillowaniem wyciągamy pudełko z żeberkami z lodówki aby się ociepliło i po tym czasie możemy zacząć grillowanie.
Żeberka grillujemy na średnim ogniu, co jakiś czas obracając z jednej strony na drugą. Jeśli grillujemy na grillu opalanym węglem, to dodatkowo żeberka polewamy marynatą, w której macerowało się mięso. 
Ja grillowałam na grillu elektrycznym, pierwsze 10 minut w temp. 180 stopni, a później zwiększyłam do 190 stopni. Co jakiś czas zamieniałam miejscami kawałki mięsa (robiłam roszady), aby żeberka równo się upiekły. Mniejsze kawałki zdjęłam wcześniej, aby się nie spaliły.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 28 kwietnia 2023

Przepis na kruche ciasteczka trzy składnikowe

 Ciasteczka na piwie


      Lubicie robić dzieciom niespodzianki? Kolejna niespodzianka dla dzieci jak wrócą ze szkoły.

 👉Jak zrobić kruche ciasteczka 3 składnikowe❓ 

     Trzy składniki do zrobienia ciasta na ciasteczka i niewiele roboty. Dodatkowo można jeszcze coś dodać. Można chociaż nie trzeba, bo same też są wyśmienite. Agnieszka jednak dodała jabłka, a jak ciasteczka się nie skleiły to były 2 w 1. Odrywaliśmy z Oliwka górę bez jabłka, a potem jedliśmy dół z jabłkiem - PYCHA! 
    Zapraszamy na przepis na ciasteczka 3 składnikowe z jabłkami i piwem. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 100ml piwa
  • 2-3 jabłka 
 
Przygotowanie:
    Z mąki, masła (w temperaturze pokojowej), piwa zagniatamy szybko ciasto (aby jak najmniej się ociepliło). Robimy kulkę, wkładamy do folii i schładzamy przez godzinę w lodówce (można dłużej).
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plastry (ćwiartki).
   Po schłodzeniu, ciasto wałkujemy na placek o grubości ok. 3mm. Dość szeroką szklanką wykrawamy kółka. Na każdym kółku kładziemy plaster jabłka, składamy na pół (lekko dociskamy) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
   Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Ciasteczka mają być lekko rumiane, nie spiekamy mocno, bo będą twarde.
Po upieczeniu ciasteczka zdejmujemy z blaszki i posypujemy pudrem (u mnie puder z erytrytolu).
   Te ciasteczka możemy upiec zupełnie puste, wystarczy ciasto powykrawać foremkami, a po upieczeniu posypać pudrem, polać lukrem lub czekoladą.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 25 kwietnia 2023

Przepis na szaszłyki z piersią kurczaka z cebulą i papryką


Szaszłyki z grilla

   Co jakiś czas warto zrobić na grilla szaszłyki. Szaszłyki mają w sobie coś takiego nietypowego. Może dlatego, że wymagają trochę więcej pracy, to czuć w ich smaku więcej włożonego serca, osoby która je przygotowywała... 

👉Jak zrobić szaszłyki z piersi kurczaka❓ 

   Aby zrobić dobre szaszłyki trzeba znać jeden sekret! Czyli jak przygotować marynatę do mięsa i jak przyprawić warzywa i na ile wcześniej przed grillowaniem. 
  Zapraszamy na przepis na szaszłyki z piersi kurczaka.
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • pierś z kurczaka (waga ok. 800g)
  • 1 duża papryka
  • 2-3 spore cebule
  • 6 łyżek oliwy/oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
Przygotowanie:

Przepis na szaszłyki z piersi kurczaka z papryką i cebulą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szaszłyków z kurczaka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie marynaty do mięsa:

    • Wymieszaj składniki marynaty: oliwę (ok. 3-4 łyżki), sos sojowy (łyżkę), paprykę wędzoną słodką, czosnek granulowany, majeranek i pieprz ziołowy [01:08, 01:51].

    • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki [01:51, 01:58].

  2. Przygotowanie i marynowanie mięsa:

    • Umyj i osusz pierś z kurczaka, a następnie obetnij ewentualne chrząstki [02:08, 02:17].

    • Pokrój pierś z kurczaka na kawałki o podobnej wielkości i grubości, aby równo się upiekły [01:58, 02:28].

    • Wrzuć pokrojone mięso do marynaty [02:28, 02:49].

    • Dokładnie wymieszaj mięso w marynacie [02:49].

    • Mięso odstaw do lodówki na minimum godzinę (można również przygotować je dzień wcześniej i zostawić na całą noc) [02:54, 03:09].

  3. Przygotowanie warzyw:

    • Na pół godziny przed robieniem szaszłyków (czyli nadziewaniem) pokrój warzywa (cebulę i paprykę) na podobnej wielkości kawałki co mięso [03:15, 03:21].

    • Przypraw warzywa solą i skrop oliwą [04:06, 04:21].

    • Odstaw warzywa na pół godziny [04:21].

  4. Nadziewanie i grillowanie:

    • Nadziewaj mięso i warzywa na patyczki do szaszłyków [04:30, 04:38].

    • Rozgrzej grilla [05:11].

    • Grilluj szaszłyki, obracając z każdej strony po 3-4 minuty (jeśli kawałki mięsa są grubsze, wydłuż czas do 4-5 minut na stronę) [05:11, 05:23].

    • Kontroluj kolor mięsa, aby upewnić się, że jest upieczone [05:32].

  5. Podanie:

    • Gotowe szaszłyki zdejmij z grilla [06:02] i podawaj np. z surówką [06:13].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 24 kwietnia 2023

Przepis na bagietki pszenne

Bagietki francuskie

    Bagietka bułka jak to bułka, tyle że długa... No dobra! Bagietka ma coś w sobie. Pomiędzy kajzerką i bagietką nie ma żadnych bułek, które mają charakter kultowy. 

👉Jak zrobić bagietkę w domowym piekarniku❓

    Najczęściej w domowych warunkach trudno jest zrobić bagietkę. Mało kto ma piekarnik, który zmieści 65 cm blachę, a już tym bardziej metrową bagietkę... Może piece naszych babć mogły mieć takie rozmiary, ale nie piekarniki cięte z metra na 60 cm – bo taki jest standard... 
    Zapraszamy na przepis na francuskie bagietki.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 15g drożdży
  • 375g mąki typ 550
  • 240ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
Przygotowanie:

Przepis na domowe bagietki - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bagietek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie rozczynu i ciasta:

    • Do drożdży dodaj cukier i trochę letniej wody, a następnie rozrabiaj do całkowitego rozpuszczenia drożdży [00:51, 01:03].

    • Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę [01:38].

    • Dodaj sól i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając wodę partiami [01:43, 01:54].

    • Kiedy składniki połączą się w jednolite ciasto, przełóż je na blat [02:11, 02:15].

    • Ugniataj ciasto (zgniatając raz w jedną, raz w drugą stronę) kilkanaście razy [02:15, 02:38].

  2. Wyrastanie ciasta:

    • Uformuj kuleczkę z ciasta [02:50].

    • Włóż ciasto do miski wysmarowanej oliwą lub olejem [02:50].

    • Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości) [02:59, 03:03].

  3. Formowanie bagietek:

    • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat [03:11, 03:22].

    • Kilka razy je złóż [03:32, 03:40].

    • Podziel ciasto na dwie w miarę równe części [03:40].

    • Rozgniataj każdą część na prostokąt (ciasto jest sprężyste i będzie wracać) [03:40, 04:02].

    • Rozgnieciony placek złóż do środka, ponownie do środka i znów rozciągnij na prostokąt (powtarzaj ten proces trzy razy) [04:02, 04:17].

    • Po trzykrotnym złożeniu, ostatni raz rozciągnij na prostokąt [04:17].

    • Wzdłuż dłuższego boku ściśle zwiń w rulon [04:17, 04:32].

    • Sklep końce rulonu [04:32, 04:38].

    • Układaj bagietki zlepieniem do dołu na foremce wyłożonej papierem do pieczenia [04:38, 04:50].

  4. Nacinanie i pieczenie:

    • Bagietki zostaw do napuszenia, przykryte ściereczką [05:13, 05:16].

    • Gdy się napuszą, posyp je mąką [05:16, 06:20].

    • Natnij bagietki kilka razy z ukosa (bardzo ostrym nożem lub żyletką) [05:29, 06:30].

    • Włóż bagietki do nagrzanego piekarnika (230°C) [05:29, 06:30].

    • Jeśli masz funkcję pary, użyj jej. Jeśli nie, włóż na dno piekarnika naczynie z gorącą wodą, aby uzyskać chrupiącą skórkę [05:35, 05:49].

    • Piecz przez 10 minut w 230°C, następnie obniż temperaturę do 200°C i dopiekaj (całkowity czas pieczenia to około 20-25 minut), aż bagietki będą rumiane [06:49].

    • Aby sprawdzić, czy są upieczone, odwróć bagietkę i postukaj od spodu (musi wydawać głuchy dźwięk) [06:59, 07:08].

  5. Chłodzenie:

    • Upieczone bagietki wyjmij i przełóż na kratkę do ostygnięcia [07:34, 07:45].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na pastę z makreli wędzonej, jajek i ogórka kiszonego

Jak zrobić pastę z makreli?

   Kanapki z białkiem wyleciały z menu jak zacząłem stosować dietę rozdzielną. Potem powróciły po metamorfozie myślenia i zastąpienia klasycznego pieczywa czymś neutralnym. 

👉Jak zrobić pastę z MAKRELI wędzonej, jajek i ogórka kiszonego❓

    Najłatwiejsze do zrobienia są kanapeczki na ogórku lub na papryce. Tak na prawdę sens nie leży w tym na czym ułożymy, ale esencja tkwi w samej paście z makreli wędzonej. 
Zapraszamy na przepis na pastę z makreli wędzonej.
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • makrela wędzona (waga ok. 250-300g)
  • 3 jajka
  • 3 nieduże ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Jajka gotujemy na twardo.
   Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy ości i drobno kroimy.
   Cebulę kroimy w drobną kostkę.
   Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i odciskami z nadmiaru soku.
   Jajka ścieramy na tarce na grubych oczkach.
   Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu pasta jest gotowa do jedzenia.
   Ja pastę wykorzystałam do zrobienia keto kanapeczek. Pastą posmarowałam plastry zielonego ogórka, a po wierzchu posypałam szczypiorkiem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗