piątek, 22 maja 2020

036 Ciasto z rabarbarem z własnego ogródka - i kruszonka - jak zrobić?

Zapraszamy :)







PREMIERA DZIŚ O 20:00 czyli w piątek 22 maja 2020

         A potem zapraszamy do powracania do filmu i pieczenia z Agnieszką.
    Przy okazji warto pamiętać, że praktykowanie wspólnego rodzinnego pieczenia ciasta razem z dziećmi to ważny dla nich element rozwoju i wychowania.
         Tak! Tak! Wiem, zaraz (prawie) każda mama powie, że sama zrobi szybciej! Jako facet podpowiem, który na wychowanie i organizacje czasu pracy patrzy inaczej... 
    Jak spojrzymy na robienie ciasta + zabawę z dziećmi
    kontra
    zabawa z dziećmi w robienie ciasta
         To w tej drugie wersji raczej zaoszczędzimy czas, a dzieci będą uczyły się praktycznych umiejętności jak właśnie pieczenie, gotowanie, czy przyrządzanie innych posiłków



    POZDRAWIAMY i zapraszamy do oglądania:




    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:


    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna


    ZaSubskrybuj��❗ i daj łapkę w górę�� ��❗

    środa, 13 maja 2020

    Sałatka a'la Cezar

    Przepis na sałatkę a'la Cezar

     
        Sałatka Cezar powstała z powodu braku składników. Włoski kucharz mieszkający w Tijuanie w Meksyku,  zrobił z tego co miał, gdy zapasy się skończyły i jak się okazało przypadła do gustu. Dziś można było by powiedzieć, że się przyjęła. A było to w 1924 roku i od tego momentu powstało wiele opcji tej sałatki. 
        Oryginalna była z grzankami, a jedna z bardziej znanych wersji jest z kurczakiem. Taką właśnie ostatnio jedliśmy. Z grillowanej piersi kurczaka i tego co było w lodówce... 😁



    Link do filmu: 032 - Sałatka ala cezar z grillowanej piersi kurczaka
     
     



    Składniki:
    • mix sałat
    • pomidory koktajlowe
    • grillowana lub pieczona pierś z kurczaka
    • ser żółty
    • sezam
    • sos czosnkowy
    Przygotowanie:
        Sałatę układamy na półmisku, na nią kładziemy przekrojone na pół pomidory. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i rozkładamy na półmisku. Następnie sypiemy ser żółty starty na tarce - duże oczka. Całość posypujemy sezamem i polewamy sosem czosnkowym.


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


    wtorek, 12 maja 2020

    Szarlotka

    Szarlotka to pomysł francuskiego kucharza i cukiernika, zatrudnionego przez cara Aleksandra I. Pomysł się przyjął i przetrwał do dziś i gości prawie w każdym domu. Ulubione ciasto wielu dzieci "bo mokre". I to co najważniejsze - zgodne z dietą rozdzielną... :)


    Szarlotka została przygotowana na kruchym cieście, a jeśli potrzebujecie przepis na kruche ciasto do szarlotki, to znajdziecie je w tym filmie: 027 - Kruche ciasto baza do ciast ciasteczek i różnych deserów




    Składniki:
    • Ciasto kruche
    • 1,5kg jabłek (najlepsze do szarlotki są renety, antonówki lub takie, które są lekko kwaskowe) lub duży słoik gotowych jabłek smażonych
    • Cukier puder do posypania ciasta
    Przygotowanie:
    Dno brytfanki wylepić ciastem (większą częścią 2/3 wielkości). Następnie wyłożyć jabłka i zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Jeśli używamy jabłek świeżych, to najpierw należy je obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i postawić na kuchni. Na niewielkim ogniu smażyć jabłka, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. Jeśli jabłka zrobią się miękkie to wtedy należy je troszkę posłodzić (wedle własnego uznania) i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu często mieszając, uważać aby nie przypalić. Garnek zestawić z ognia. Jabłka gdy wystygną są gotowe do szarlotki. Szarlotkę wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy około 55 minut, aż będzie rumiana. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    wtorek, 5 maja 2020

    Ciasto kruche

         Ciasta ciasteczka a to co trzeba przygotować i jak zrobić to większość mężczyzn tego nie wie. Łącznie ze mną!
         To jednak może się zmienić gdy obejrzą filmy Agnieszki i przeczytają opis na blogu... :)


    Link do filmu: 027 Kruche ciasto baza do ciast ciasteczek i różnych deserów


    Składniki:
    • 350g dowolnej mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej)
    • 200g masła
    • 1 duża łyżka oleju kokosowego lub smalcu (ok. 50g) 
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
    Przygotowanie:
         Wszystkie składniki przekładamy do miski lub na stolnicę i w miarę szybko zagniatamy ciasto (masło wyjąć z lodówki aby miało temperaturę pokojową). Gdyby ciasto było zbyt sypkie to należy dodać jeszcze trochę śmietany (wszystko zależy od wilgotności mąki). Gotowe ciasto w zależności co będziemy robić (jeśli szarlotkę to podzielić na dwie części i włożyć do foliowego woreczka, 1/3 zamrozić, a 2/3 do lodówki aby się dobrze schłodziło), przełożyć do woreczka i do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu możemy już robić wypieki: rogaliki, ciasteczka, czy inne desery. Takie ciasto możemy przygotować sobie dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a nawet zamrozić i wykorzystać dopiero jak będzie nam potrzebne.

    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    piątek, 17 kwietnia 2020

    Sałatka z tortellini


    Przepis na sałatkę z tortellini

       Sałatek nigdy za wiele. Sałatka taka jak np. sałatka z tortellini, to świetny pomysł na sałatkę na śniadanie. Szczególnie jeśli ma to być szybkie śniadanie... 

    👉Jak zrobić sałatkę z tortellini ze szpinakiem❓

        Robimy taką sałatkę wieczorem, a rano wystarczy nałożyć na talerzyk i zjeść. Sałatka z tortellini, to również fantastyczny przepis na imprezę. Będzie ona świetnym zamiennikiem sałatki makaronowej. 
        Zapraszamy na przepis na sałatkę z tortellini 
     
    Mariusz i Agnieszka 

         Dieta rozdzielna ma to do siebie, że spożywamy więcej warzyw. Mogą być one jako sałatka, surówka lub 2 in 1, czyli węglowodanowa sałatka.
         Szykując takie danie dziecko, które stroni od warzyw jakby nie było, będzie musiało ich trochę zjeść... 


    Link do filmu na YouTube:

     



    Składniki:

    • opakowanie tortellini (u mnie ze szpinakiem) 
    • 1 zielony ogórek
    • 1 czerwona papryka
    • 1/2 żółtej papryki lub w innym kolorze 
    • pół główki kapusty pekińskiej (jeśli duża to 1/4)
    • sól
    • pieprz
    • majonez
    Przygotowanie:
         Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Ogórek i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy majonez (tyle aby składniki się połączyły), doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
         Wkładamy sałatkę do lodówki na godzinę, aby się dobrze schłodziła i po tym czasie jest gotowa do spożycia.


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    piątek, 10 kwietnia 2020

    Babka drożdżowa

         Nie jestem  fanem ciast i nigdy nie byłem. Jednak nie wyobrażam sobie świąt bez ciasta na stole. Oczywiście podanego w odpowiednim momencie, tak by nie zakłócić planu diety rozdzielnej...



    Składniki:
    • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700 (może być też zwykła pszenna) 
    • 20g drożdży 
    • 2 łyżki cukru (jak ktoś lubi bardziej słodkie to może dodać więcej) 
    • 1 duża łyżka masła (ok. 60g) 
    • ok. 320ml słodkiej śmietanki 12% 
    • 2 łyżki skórki pomarańczowej lub rodzynek, czy żurawiny 
    • 4-5 łyżek letniej wody


     Przygotowanie: 

         Drożdże rozpuszczamy w 4-5 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając małymi porcjami letnią śmietankę (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki, ciasto nie może być zbyt luźne, bo po upieczeniu może nam opaść). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki.
         Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przekładamy do wysmarowanej foremki (32/10cm), na wierzchu posypujemy kruszonką. Czekamy aż się trochę ciasto podniesie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
         Pieczemy w 180 stopniach, przez 40-45 minut (góra-dół). Długość pieczenia zależy od piekarnika.

    Kruszonka:
    Dwie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. 2 łyżek). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    piątek, 7 lutego 2020

    Przepis na sałatkę z tuńczykiem z puszki

    Sałatka z tuńczykiem z puszki

     
        Na początku byłem trochę zdziwiony, gdy Agnieszka wyjęła półmisek... Na koniec byłem zdziwiony, że już tylko świec brakuje...😁
        Pomysł na sałatkę z tuńczykiem i z jajkiem zainteresuje każdego, kto wie jak cenne dla organizmu jest białko. Również forma podania jest bardzo istotna a tu można też się wykazać... 

    👉Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem❓ 

        Przygotowanie sałatki z tuńczykiem jajkiem i pomidorami jest bardzo proste, a przy tym mnóstw zabawy i zainteresowania dzieci...
     


    Link do filmu z przepisem
     
     

     


    Składniki:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajka
    • Pomidory
    • Rzodkiewki
    • Cebula czerwona
    • Papryka
    • Mix sałat lub kapusta pekińska
    • Koperek
    • Pieprz
    • Sól
    • Sos czosnkowy

    Przygotowanie:
        Sałatę rozkładamy na półmisku, na nią układamy pokrojoną cebulę, rzodkiewki pokrojone w plasterki, paprykę tniemy w cienkie paseczki, pomidory kroimy w ćwiartki, jajka jeśli małe to na pół, a jeśli większe to pokroić na ćwiartki. 
        Całość delikatnie posolić i popieprzyć. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozłożyć na półmisku. 
       Wszystko polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koperkiem.


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    niedziela, 8 grudnia 2019

    Przepis na pierniczki świąteczne

    Świąteczne pierniczki

     
       Dziś Aga piecze pierniczki. A właściwie to prezentują pierniczki Olivka z Amelką, które też brały aktywny udział w ich przygotowaniu.

    😁Jak zrobić świąteczne pierniczki?

    Zapraszamy tez na przepis na naszym kanale nagrany znacznie później. 
        Jednak jest on zrobiony według tego przepisu.



    Link do filmu z przepisem
     




    Składniki:
    • 3 szkl. mąki (ja użyłam orkiszowej jasnej)
    • przyprawa do piernika
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany
    • pół szkl. miodu
    • 1 łyżeczka sody
    • 120g masła

    Przygotowanie:
     
        Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, przyprawę do piernika, cynamon i sodę dobrze wymieszać. Następnie dodać śmietanę, miód, masło i wszystko zagnieść na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde to dodać jeszcze śmietany. 
       Ciasto rozwałkować na cienki placek (o grubości 3-4 mm) i wykrawać pierniczki. Układać na wysmarowanej blaszce, zachowując odstępy (pierniki będą rosły) i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). 
       Jeśli pierniki będą grubsze to trzeba wydłużyć troszkę czas pieczenia. Ciasteczka możemy pozostawić bez niczego lub ozdobić według własnych upodobań.


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


    niedziela, 24 listopada 2019

    Placuszki bananowe

       Placuszki, racuszki, to wspomnienie dzieciństwa. Dziś jednak można cieszyć się dużym urozmaiceniem.
         Z mojego dzieciństwa, prawie pół wieku temu i wcześniej, można było liczyć tylko na jeden dodatek - jabłko🍎🍏. Było to za czasów gdy w sklepie był sznurek i ocet... Teraz możemy dodać, to co nam przyjdzie do głowy😁.
         Dziś Agnieszka proponuje placuszki 🍌🍌🍌 bananowe. 😀



    Składniki:
    • 2 duże dojrzałe banany (najlepiej takie z czarnymi kropkami)
    • 1,5 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub innej
    • płaska łyżeczka sody
    • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka miodu lub ksylitol, erytrytol
    • łyżeczka octu jabłkowego/winnego lub sok z cytryny 
    • dowolne mleko roślinne
    • 3 łyżki oleju/oliwy 
    Przygotowanie:
    Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, sodę, śmietanę, miód (jak ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu), olej i ocet. Wszystko mieszamy łyżką i dodajemy tyle mleka roślinnego, aby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany (jak nabierzemy ciasto na łyżkę, to ma spadać warstwami, a nie lać się). Nabieramy łyżką porcję ciasta i smażymy na suchej patelni, na wolnym ogniu. Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor.

    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    sobota, 12 października 2019

    Sałatka z papryki

    Papryka to bomba witaminy C. To właśnie z niej w latach 20-30. węgierski biochemik wyekstrahował jeden ze składników witaminy C, czyli kwas askorbinowy.
         Kiedy przychodzi sezon na paprykę może być ona nie tylko dodatkiem do sałatki, a jego głównym składnikiem...


    Składniki:
    • 2-3 papryki
    • 1 cebula
    • pieprz
    • sól
    • musztarda
    • oliwa z oliwek
    • cytryna

    Przygotowanie:
         Wszystko kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy dodajemy łyżeczkę musztardy (lub mniej jak ostra). Mieszamy... mieszamy... polewamy oliwką z oliwek skrapiamy cytryną i znowu mieszamy. Odstawiamy na jakiś czas by sałatka "doszła". Ponownie mieszamy przed jedzeniem. Na sam koniec zjadamy z apetytem... :)
         Może być podawana sama lub jako dodatek...

    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    sobota, 21 września 2019

    Placki z cukinii

    Placki z cukinii

    przy odchudzaniu

     
         Wspaniała😀 alternatywa dla osób, które chcą się nie nasycać węglowodanami, kaloriami i produktami o wysokim IG. Czyli placki z cukinii zamiast placków ziemniaczanych.

         Przy okazji przepis, który zadowoli też osoby na diecie wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.💚
    Składniki:
    • 2 cukinie (ok. 800g)
    • 4 duże łyżki mąki (orkiszowa, pszenna itp.)
    • 2-3 ząbki czosnku 
    • bazylia
    • oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • tłuszcz do smażenia

    Przygotowanie:
     
        Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na 15 min aby puściła sok. Po 15 min odciskamy sok z cukinii (ja to robię gołymi dłońmi) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek lub drobno pokroić, mąkę, bazylię i oregano (najlepiej świeże, jeśli nie mamy to mogą być suszone). Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (soli nie za dużo, ponieważ cukinia już wcześniej była solona). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypujemy jeszcze mąki.
         Smażymy placki na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Gotowe polewamy śmietaną lub sosem czosnkowym.

    Linki do przepisów na sosy:
    1. Sos czosnkowy
    2. W filmie na YouTube: Jak zrobić sos czosnkowy? 
    3. Sos tzatziki


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    czwartek, 19 września 2019

    Chleb żytni na zakwasie - Przepis na domowy chleb żytni!

    Chleb żytni

    na zakwasie żytnim

     
         Nie ma to jak dobry, domowy chleb. Bez dodatkowej chemii, spulchniaczy i konserwantów...😀 
    Czyli samo zdrowie😁
     



    Link do filmu z przepisem:
     
     





    Składniki:
    • 200g zakwasu żytniego 
    • 4 szkl. mąki żytniej typ 720 
    • 2 płaskie łyżeczki soli 
    • około 1,5-2 szkl. wody letniej (ciasto musi być dosyć zwarte, ale nie rzadkie, ilość zależy też od wilgotności mąki) 
    • 2 łyżki oleju opcjonalnie można dodać ziarna (siemienia, czarnuszki, sezamu czy inne)
    Przygotowanie:

          Do miski przełożyć zakwas, dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (konsystencja ciasta, nie może być zbyt luźna bo podczas pieczenia chleb nam opadnie). Ja ciasto wyrabiam łyżką. Gdy już mamy prawie wyrobione ciasto dodajemy olej i dobrze wyrabiamy na jednolitą konsystencję.
          Foremkę (dużą keksówkę 28/12cm natłuszczamy oliwą i przekładamy ciasto, rozprowadzamy je po całej powierzchni foremki, a po wierzchu pędzelkiem lub ręką smarujemy ciasto wodą. Formę z ciastem nakrywamy szczelnie folią spożywczą (ja wstawiam do piekarnika bo mam funkcję wyrastania ciasta, jeśli wstawiamy do wyrastania w piekarniku to nie nakrywamy folią) i zostawiamy do wyrośnięcia (trwa to od 2 do 5 godz. im cieplej w pomieszczeniu tym szybciej ciasto będzie rosło, w piekarniku trwa to zazwyczaj 2,5 godz). Piec w 180 stopniach przez 45-50 mninut, aż skórka będzie rumiana. Smacznego🙂

    Przepis na Youtube: 014 Domowy chleb żytni na zakwasie



    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    środa, 26 czerwca 2019

    Kanapki z jajkiem

         Posiłek białkowy, to fundament dla naszej regeneracji. Białko to budulec nie tylko naszych mięśni, ale i wszystkich organów. Są 3 wskazania co do ilości spożywanego białka dziennie:

    1. 1 g białka na 1 kg masy ciała, ale tej zaplanowanej - nie liczymy tkanki tłuszczowej. Przykład: dla wagi 60 kg = 60 g, 80 kg = 80 g białka.
    2. Z jednego posiłku organizm wchłonie max 40 g białka... To daje nam przynajmniej 2 posiłki białkowe dziennie: 2 x 30g lub 2 x 40 g - dla naszego przykładu.
    3. jeśli uprawiasz sport to więcej i każda dyscyplina ma swój współczynnik.



    Składniki:
    • jajka
    • pomidory
    • bazylia
    • rzodkiewka
    • szczypiorek
    • pieprz
    • sól
    • majonez lub grecki tzatziki - gęsty własnego wyrobu
    Link do tzatziki: Sos tzatziki


    Przygotowanie:
         Proces przygotowania kanapek zaczyna się na zakupach w sklepie lub na bazarku. Kupujemy małe dość twarde pomidorki, trochę większe od jajka. Pomidorki muszą być na tyle twarde by się nie wylewały. Trzeba pamiętać, że takiej kanapki nie będziemy gryźć tylko musi być mały kęs na jeden raz. Kroimy pomidory prostopadle do osi pomidora, na dość grube plasterki i posypujemy solą i pieprzem.
         Jajka muszą być na twardo tak by przeszły przez krajalnice. Gotowe plasterki układamy na pomidorku, obok pokrojoną w cieniutkie plasterki rzodkiewkę (polecam "zatemperować"😁 nóż przed krojeniem - ja tak zrobiłem).  Podkładamy bazylię pod plasterki jajka nakładamy sos lub majonez, pieprzymy i posypujemy szczypiorkiem.
        Na koniec robimy zdjęcie i wstawiamy na grupie by się pochwalić jakie zajebiste śniadanie nam wyszło...


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    niedziela, 26 maja 2019

    Serwatka to fenomen

    Czy wiecie że serwatka to fenomen!
    Może być zaliczana do 3 grup produktów:

    • serwatka białkowa w proszku (np.: 83g B / 3g W / 2g Tł) 
    • Serwatka w proszku o wyższej zawartości węglowodanów (12g B / 77g W / 2g Tł)...
    • oraz neutralna w płynie  (1g B / 5g W / 0,4g Tł)
    Kupując serwatkę trzeba myśleć o jej przeznaczeniu, do czego chcemy jej użyć i sprawdzać co napisał producent na opakowaniu...

    A to co zainteresuje wiele osób to fakt, że serwatka wpływa na poprawę przemiany materii i wspomaga spalanie tłuszczu... Czyli mówiąc krótko wspomaga procesy odchudzania. 


    Panie trenujące fitness i panowie uprawiający kulturystykę już od dawna wspomagają się ekstraktami - odżywki białkowe w proszku i w tych gronach prym wiodą białka pochodzenia z serwatki jako jedne z najlepiej wchłanialnych i przyswajalnych...


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    piątek, 24 maja 2019

    Sałatka jak u babci

         Wstałem dziś skoro świt, jak tylko ekipa krzycząco-wrzeszcząco-skacząco-rozrabiająca wybyła do przedszkola. Ogarnąłem się i doszedłem do wniosku, że Agnieszka nie wróci prędko do domu, bo o 7:30 Olivki grupa wyjeżdża na wycieczkę, więc mama, jak to mama, będzie stała i patrzyła na odjeżdżający autokar, płakała i machała białą chusteczką... :)

         By uniknąć przedwczesnej śmierci z głodu postanowiłem zrobić sałatkę, którą pierwszy raz jadłem u babci... :) Bo wiecie "nie ma jak u babci..." 



    Składniki:
    • 2 pomidory
    • 1 jabłko
    • 1 mała cebulka
    • śmietana
    • świeża bazylia prosto z krzaczka w doniczce
    • sól
    • pieprz

    Przygotowanie:

         Jabłko i pomidory myjemy, kroimy jak nam się podoba, w paski, kostkę itp. w zależności od naszego humoru, czy jest dziś podłużny, czy kwadratowy... Z cebulą jest już trochę inaczej bo trzeba ją pokroić cieniutko, naprawdę cieniutko, nie martwiąc się czy powchodzi między zęby. Dzięki temu po wymieszaniu szybko odda swoje walory smakowe innym składnikom. Następnie solimy - szczególnie tą część z pomidorami.
         Bazylie kroimy w paseczki, dodajemy łyżkę lub więcej śmietany. Pieprzymy według uznania i potrzeb seksualnych partnera, bo czym bardziej ostra i pikantna sałatka tym większe libido, a co z tym się wiąże ostry seks i pikantne opowieści dla psiapsiółki... :)
         Na koniec robimy zdjęcia, mieszamy, robimy zdjęcia i odstawiamy na jakiś czas by sałatka nabrała smaku. W tym czasie wybieramy fotki z przygotowania już gotowej sałatki i wstawiamy na grupę :)

         Jeśli kogoś nie ma jeszcze na naszej grupie na facebooku to serdecznie zapraszamy:)



    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    sobota, 20 kwietnia 2019

    Zdrowia i szczęścia... 😀


    Zdrowych i radosnych świąt wielkanocnych w rytmie Diety ROZDZIELNEJ życza Agnieszka Snoch i Mariusz Woyda 😁





    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    piątek, 15 marca 2019

    Przepis na pasztet z drobiu z mięsa rosołwego

    Jak zrobić pasztet domowy?

     
        Znudziło Ci się mięso?
         Szukasz alternatywy dla gotowanej ćwiartki kurczaka?

    Jeśli tak, to dobrze trafiliście... ! 😁😁😁

         Zrobienie pasztetu, to doskonały pomysł, aby wykorzystać gotowane mięso z zupy.
         Przeważnie z takiego mięsa robimy potrawkę, ale po jakimś czasie już nam się nudzi i zjedlibyśmy coś innego. A upieczenie pasztetu jest doskonałą alternatywą.
     



     


    Składniki:
    • ok. 1kg gotowanego mięsa (wykorzystałam mięso z rosołu, kurczak i indyk)
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • 1 duża cebula
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 300g wątróbki drobiowej 
    • 4 jajka
    • sól
    • pieprz
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 2-3 łyżki tłuszczu do zeszklenia cebuli

     


    Przygotowanie:
     
      Jeśli mamy warzywa z gotowania rosołu, to możemy je wykorzystać, jeśli nie to trzeba je ugotować.
      Marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, zalać wodą (tyle aby wszystko było przykryte) i gotować na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać umytą wątróbkę i gotować 10 minut. 
      Mięso, wystudzone warzywa i wątróbkę przepuścić przez maszynkę. Jeśli chcemy uzyskać bardzo gładki pasztet, to najlepiej mięso zmielić dwa razy. Gdy nam nie zależy na gładkości, to wystarczy zmielić raz. 
      Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Gdy będzie już gotowa, dodać pokrojony czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać do zmielonego mięsa, wbić jajka, dodać przyprawy i wszystko wyrobić na jednolitą konsystencję. Gdy masa na pasztet jest zbyt gęsta, to należy dodać parę łyżek wywaru, w którym gotowała się wątróbka lub rosołu, czy wody (ja dodałam 7 łyżek).
      Specjalne foremki do pasztetu wysmarować tłuszczem, lub jeśli nie mamy, to zwykłe brytfanki wykładamy papierem do pieczenia. Mięsną masę przekładamy do foremek, starając się dociskać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wierzch pasztetu dokładnie wyrównać i posmarować wodą lub wywarem z warzyw. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec 60 - 70 minut. Gdy pasztet wystygnie włożyć do lodówki aby się porządnie zsiadł. Po kilku godzinach, a najlepiej zostawić na całą noc, pasztet można kroić i jest gotowy do jedzenia.
     
    #PasztetDrobiowy #PasztetDomowy #PasztetzMięsaRosołowego 


    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    wtorek, 12 marca 2019

    Budyń jaglany

    Czy budyń może być zdrowy... ?

    Kasza jaglana jak zapewne wszyscy wiedzą:
    • odkwasza nasz organizm, 
    • oczyszcza z toksyn 
    • i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

    Budyń przygotowany na bazie kaszy nie zawiera:

    • sztucznych barwników i aromatów, 
    • konserwantów 
    • i innych substancji chemicznych typu E...



    Link do filmu z przepisem: 083 - Przepis na budyń bez mleka i cukru - Zdrowy deser i smaczny budyń!
     


    Składniki: porcja dla 2 osób
    • 100g kaszy jaglanej
    • mleko kokosowe z puszki
    • miód lub inne słodzidło
    Przygotowanie:
    Kaszę ugotować na wodzie według przepisu na opakowaniu. Po lekkim przestudzeniu, kaszę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać miód lub inne słodzidło (ilość według własnego upodobania) i zblendować. Następnie małymi porcjami dodawać mleko i dalej miksować do uzyskania gładkiej konsystencji (mleka dodajemy taką ilość, w zależności jaką gęstość budyniu chcemy uzyskać: gęstą lub rzadszą). Mleko przed otwarciem należy dobrze wymieszać, poprzez kilkukrotne wstrząśnięcie puszką.

    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    poniedziałek, 4 marca 2019

    Makaron z brokułami

    Jak zrobić makaron z brokułami?

     
        Makaron to kultowe danie dla biegaczy🏃, szczególnie trenujących na dłuższe dystanse, np. przygotowujących, trenujących biegi🏃 do maratonu...🏃 Tak jak ja😁.
         Dieta rozdzielna + trening siłowy + trening biegowy = SUKCES, czyli szybki powrót do formy z przed remontu... który nie koniecznie pozytywnie wpływa na figurę.
         Ha! Myślicie, że mi się zdarzają wpadki... ?😀😀😀 Dopalacze takie jak słodkie batoniki + piwko, to dobra recepta na dodanie kilku kg do 77, czyli wagi z przed remontu...


    Link do filmu z przepisem:
    065 - Makaron z brokułami -Jakim problemom zapobiega? Przed czym uchronią właściwości odżywcze B...?
     

     
     


    Składniki:
    • 300g dowolnego makaronu (użyłam świderki pełnoziarniste)
    • brokuł
    • 220 ml słodkiej śmietanki 30%
    • 2-3 ząbki czosnku
    • czubata łyżka masła
    • sól
    • pieprz
    • gałka muszkatałowa
    Przygotowanie:
         Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony w kostkę, lub przeciśnięty przez praskę czosnek (smażyć dosłownie 1 min), dodać brokuł, zalać śmietanką i dusić do miękkości brokułu (nie rozgotować, ma być al'dente), na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. 
        Gdy brokuł jest już gotowy dodać makaron, wszystko wymieszać, potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu i gotowe.

    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

    sobota, 16 lutego 2019

    Ciasteczka jaglano - owsiane 🍪

         Każdy obchodzi Walentynki💕 na swój sposób. Na początek z tej okazji miałem dostać biały barszcz...😀 Jednak Aga zrobiła jeszcze małą niespodziankę! 🍪🍪🍪


    Składniki:
    • 100g kaszy jaglanej
    • 5 łyżek płatków owsianych (najlepiej drobnych)
    • 3 łyżki siemienia lnianego
    • 1 łyżka miodu lub innego słodzidła
    • garść śliwek suszonych
    • garść suszonych daktyli
    • łyżka mąki owsianej, jaglanej lub innej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki oleju
    Przygotowanie:
         Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy garnek zestawimy już z ognia, do gorącej kaszy wsypujemy siemię lniane. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy do wystygnięcia.
         Do wystudzonej kaszy dodajemy płatki, miód (jak lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej), śliwki i daktyle (kroimy na mniejsze kawałki), proszek do pieczenia, olej, mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli masa byłaby zbyt luźna to dodać jeszcze trochę mąki. Przygotowane ciasto zostawić na około 15 minut, aby płatki trochę "zwilgły".
         Po tym czasie, nabierać łyżką porcję ciasta, a następnie dłońmi zrobić kulkę, lekko ją spłaszczyć i układać na wysmarowanej blaszce lub wyłożonej papierem - zostawiając małe odstępy.
         Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 13-15 minut do rumianego koloru. Długość pieczenia zależy od grubości ciasteczek.

    Smacznego :) 

    Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
    www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

    ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗