Ogórki w curry
Nie wszyscy robią przetwory na zimę. Jeśli ktoś mieszka w bloku i nie ma
piwnicy, lub garażu to małe szanse. Ja też mieszkałem w bloku, w
Warszawie, mieliśmy garaż i piwnicę i co? Też nie robiliśmy w domu
przetworów...
👉Jak zrobić ogórki z curry na zimę❓
To trochę nie do końca, nacisk trzeba położyć na słowie "w domu". Co do
robienia przetworów była u nas tradycja. Ta tradycja to weekend lub
wakacje u babci. Wszystkie przetwory robiliśmy u babci, często nawet w
ogrodzie. Mama, babcia, dziadek, tata a na końcu ja... pamiętam jak
próbowałem, a potem ubijałem kapustę w beczce...
👉Jak zrobić ogórki w curry❓
Ogórków carry nie robiliśmy, były różne inne przepisy, a ten przepis
pochodzi od rodziny Agnieszki i jest na prawdę rewelacyjny, tzn. ogórki
są rewelacyjne, pyszne i w ogóle...
Zapraszamy na przepis na ogórki w curry.
Mariusz i Agnieszka
Składniki:
- 2kg ogórków
- 1l wody
- 3/4 szklanki octu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 3 płaskie łyżki curry
- 4 słoiki 0,8 lub 0,9 litra
- pół łyżeczki gorczycy
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 grube plastry cebuli
Przygotowanie:
Przepis na ogórki w zalewie curry (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ogórków w zalewie curry na zimę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ogórków [01:23]:
Ogórki należy dokładnie umyć.
Odciąć końce.
Pokroić je na cztery części, w zależności od preferowanej grubości słupków.
Przygotowanie słoików i przypraw [02:06]:
Słoiki należy wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć, to samo dotyczy przykrywek.
Do każdego słoika wsypać przyprawy: ziele angielskie [02:28], czarny pieprz w kulkach [02:45] oraz gorczycę [02:55] i po jednym liściu laurowym [02:55].
Wkładanie ogórków i cebuli do słoików [03:00]:
Do tak przygotowanych słoików wkładać pokrojone ogórki, dokładnie je upychając [03:00].
Cebulę pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu ogórków [03:48].
Przygotowanie zalewy [04:11]:
Do wody wsypać sól, cukier i przyprawę curry [04:23].
Włączyć grzanie i doprowadzić do zagotowania, mieszając, aby cukier się rozpuścił [04:47].
Gdy woda się zagotuje, wlać ocet [05:07].
Sprawdzić, czy się gotuje i wyłączyć grzanie [05:20].
Zalewanie i zakręcanie słoików [05:24]:
Pasteryzacja [06:19]:
Na dno garnka włożyć ściereczkę.
Włożyć słoiki tak, aby się nie stykały [06:27].
Wlać ciepłą wodę do 2/3 wysokości słoika (woda musi być ciepła, ponieważ słoiki są ciepłe po zalaniu gorącą zalewą) [06:39].
Włączyć grzanie i od momentu zagotowania wody pasteryzować przez 10 minut [07:07].
Zakończenie [07:12]:
Po pasteryzacji wyjąć słoiki, odwrócić do góry dnem.
Dopiero po całkowitym wystudzeniu wynieść do piwnicy [07:28].
Ogóreczki są gotowe do spożycia już po trzech dniach [07:41].
Smacznego :)
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗