Jak mowa o sałatce z kurczakiem, to jest to opcja, która góruje nad
innymi sałatkami.
Zawsze wspominam jedną sałatkę z pizzeri, którą
wolałem od pizzy. Stała się moją ulubioną sałatką, zresztą już o tym
pisałem przy podobnym przepisie.
👉Jak zrobić sałatkę keto z selerem naciowym i kurczakiem❓
Aby zrobić tą sałatkę na pewno trzeba się nasiekać trochę warzyw.
Przygotowanie i podsmażenie piersi z kurczaka i to co mnie zaskoczyło,
to sekret dwu etapowego przyprawiania.
Zapraszamy na przepis na sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem.
Ciasto drożdżowe to ulubione ciasto mojego dziadka. Zawsze musiał mieć
na święta czy na inne okazje ciasto drożdżowe, które piekła babcia...
Przed erą Agnieszki jadłem ciasta na święta i na imieninach czy też
urodzinach.
👉Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania❓
Odkąd Agnieszka wprowadziła się do mnie, a razem z nią, jej pasaj do
pieczenia, zrobiła więcej ciast drożdżowych - drożdżówek niż zjadłem
przez całe moje życie. Zjadłem! Bo ilość ciast upieczonych przeze mnie
równa się "0".
Zapraszamy na przepis na drożdżówkę cynamonową do rwania.
Przepis na drożdżówkę cynamonową do odrywania - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania drożdżówki cynamonowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta:
Rozpuść drożdże w śmietance z cukrem [00:58, 01:03].
Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę i dodaj kilka kropli esencji waniliowej [01:15].
Zacznij wyrabiać ciasto, a pod koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło [01:21, 01:27].
Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne, gładkie i zacznie odchodzić od ręki i od miski [01:36, 01:47].
Przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości) [01:47, 01:58].
Formowanie i faszerowanie:
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na prostokąt [02:19, 02:45].
Rozpuszczonym masłem posmaruj dokładnie całe ciasto [03:14, 03:29].
Erytrytol wymieszaj z cynamonem i posyp po posmarowanym cieście [03:29, 03:51].
Potnij ciasto na paski wzdłuż węższego boku [03:51].
Agnieszka zgrillowała cukinie i
ją zamarynowała i już nie mogę się doczekać, kiedy z niej coś zrobi, a
jak zrobi te antipasti, to nagram i pokażę co wymyśliła.
👉Jak zrobić grillowaną cukinię marynowaną w oleju❓
Robota prosta jak pręt stalowy prosto z fabryki: poszatkować,
przyprawić, zgrillować i ułożyć w słoiku, a reszta robi się sama.
Przygotowanie: Cukinię wybieramy małe aby nie było pestek. Myjemy i kroimy na cienkie plastry. Następnie każdy plaster delikatnie solimy, pieprzymy i grillujemy z dwóch stron. Jeśli nie mamy grilla, to cukinię możemy również podpiec na suchej patelni.
Czosnek kroimy w cienkie plasterki lub w drobną kostkę.
Na dno czystego i wyparzonego słoika dajemy trochę czosnku, układamy plastry cukinii, posypujemy ziołami, znowu czosnek, plastry cukinii, sypiemy ziołami i tak do skończenia składników. Na końcu zalewamy oliwą, wlewamy jej tyle aby cukinia była całkowicie przykryta (nie wystawała z nad oliwy). Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki.
Po 24 godzinach cukinia nadaje się już do jedzenia.
Taką marynowaną cukinię możemy wykorzystać do kanapek, serów, makaronu, ryżu, innych warzyw i mięs.
Młoda kapustka, to jedno z moich ulubionych dań, czy też raczej dodatków
do obiadu. Zawsze konkurowała z buraczkami na ciepło.
👉Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem i koperkiem❓
Buraczki na ciepło robiłem regularnie, a kapustę zacząłem robić dopiero,
gdy zacząłem stosować dietę rozdzielną... Młoda kapustka zastąpiła
buraczki na ciepło bo były z cukrem, które powróciły potem w formie
przepisu bez cukru.
Zapraszamy na przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem.
Przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania młodej kapusty z boczkiem i koperkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie i gotowanie kapusty:
Odetnij pierwsze zwiędnięte liście z główki kapusty [00:55].
Pokrój kapustę na ćwiartki (na pół, a następnie każdą połówkę na pół) [00:59, 01:28].
Poszatkuj kapustę i wytnij twarde głąby [01:28, 01:40].
Do kapusty dodaj dwa listki laurowe i pięć kulek ziela angielskiego [01:40, 01:48].
Mazurek u mnie w domu nie był elementem tradycji wielkanocnej. Jednak
Agnieszka już raz zrobiła, a teraz będzie drugi mazurek na nasz stół i
drugi przepis dla Was.
👉Jak zrobić mazurek czekoladowy❓
Wykonanie mazurka jest wieloetapowe, dzięki temu prace można podzielić
nawet na kilka dni, co by się nie przepracować... 😃
Jestem bardzo
ciekawy jak smakuje i sprawdzimy, to oczywiście w święta...
Przepis na mazurek czekoladowy - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania mazurka czekoladowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie i chłodzenie ciasta:
Zagnieć ciasto z mąki, masła, kwaśnej śmietany i szczypty soli (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) [00:57, 01:24].
Włóż ciasto do lodówki na godzinę, aby się schłodziło [01:40, 01:52].
Formowanie i pieczenie spodu:
Rozwałkuj schłodzone ciasto na wielkość nieco większą niż forma (tortownica o średnicy 21–23 cm, wyłożona tylko na dnie papierem do pieczenia) [01:52, 02:33].
Przełóż ciasto do formy i odetnij nadmiar [02:49, 03:01].
Z reszty ciasta uformuj wałeczek i ułóż go dookoła, tworząc rant o wysokości około 1 cm [03:01, 03:14].
Delikatnie dociśnij rant, aby się przykleił do spodu [03:36].
Brzegiem widelca odciśnij wzorki na rancie [03:36, 04:02].
Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach (aby nie powstały górki podczas pieczenia) [06:16, 06:26].
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i piecz około 25 minut (ciasto ma być rumiane, ale nie spalone, by nie stało się twarde) [04:02, 04:20].
Przygotowanie masy czekoladowej:
Mocno podgrzej słodką śmietankę (30% lub 36%) w kubku, ale jej nie zagotuj [04:32, 04:44].
Połam gorzką i mleczną czekoladę na mniejsze kawałki [05:06, 05:20].
Do mocno podgrzanej śmietanki wrzuć kawałki czekolady [05:20, 05:31].
Mieszaj, aż czekolada ładnie się rozpuści [05:31].
Chleb ma na prawdę niesamowity smak i dla mnie jest to podstawowy atut.
👉Jak zrobić chleb bez czekania na wyrastanie❓
Kiedy Agnieszka zaczęła eksperymentować z tym chlebem, nie było tak, że
od razu wyszedł super. Super był eksperyment, a chleb też był super ale
za którymś razem.
Dzięki temu dostajecie sprawdzony przepis po korektach
ilości i proporcji składników... Nie każdy ma dryg do eksperymentowania
i ulepszania i poprawiania tak jak Agnieszka. Dzięki jej uporowi
przepis jest dopracowany i sprawdzony...
Zapraszamy na przepis na chleb bez czekania na wyrastanie.
450g mąki orkiszowej typ 630 (można zamienić na pszenną chlebową typ 650)
400ml ciepłej wody o temperaturze ok.37 stopni
25g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
20ml octu
opcjonalnie ziarna do posypania po chlebie
Przygotowanie: Drożdże wkładamy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy troszkę wody i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wlewamy resztę wody, wsypujemy mąkę, sól i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy.
Foremkę o wymiarach (12/28cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub otrębami. Możemy również wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do foremki. Po wierzchu możemy posypać dowolnymi ziarnami.
Foremkę z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę. Chleb ma być rumiany. Jeśli postukamy od spodu i słychać głuchy dźwięk, to znaczy że jest upieczony.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
Każdy chce się jak najmniej narobić by osiągnąć zaplanowany rezultat.
Może tez ktoś nie ma czasu i musi coś na szybko zrobić. Więc co wtedy?
Warto dowiedzieć się:
👉Jak zrobić drożdżówkę bez wyrabiania❓
Minimum roboty i efekt super...
Zapraszamy na przepis na Ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Za czasów PRL-u flaczki były rarytasem, przysmakiem i zupełnie nie wiem
dlaczego. Danie jak danie i nigdy dla mnie nie było w nim nic
fascynującego. Stan taki był do momentu, gdy Agnieszka zrobiła flaczki z
boczniaków. Te przynajmniej są wegetariańskie!
👉Jak zrobić flaki z boczniaków❓
Aby zrobić flaczki potrzeba od metra składników, a potem już z górki...
Kroimy, ścieramy, smażymy, dusimy, gotujemy i oczywiście walimy
przyprawy.
Cebulę i pora kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą (robimy to szybko aby nie nasiąkły wodą) i osuszamy na ręczniku papierowym. Boczniaki (kapelusze i korzonki) kroimy w paski, odcinamy tylko same końcówki, które są najbardziej twarde.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę i pora. Następnie dodajemy starte warzywa i całość podsmażamy przez 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka.
Na patelnię dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju. Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy boczniaki, delikatnie solimy i podsmażamy przez 5 minut. Podsmażone boczniaki przekładamy do garnka z warzywami.
Do podsmażonych warzyw i boczniaków wlewamy bulion, dodajemy pokrojony czosnek, przyprawy: paprykę, imbir, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy. Stawiamy na kuchnię i doprowadzamy do zagotowania. Jak się zagotuje, to od tego momentu gotujemy przez 20 minut. Pod koniec gotowania flaczki doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe flaczki możemy posypać natką pietruszki.
Gęstość flaczków możemy dopasować do własnych upodobań. Jeśli lubimy rzadsze wystarczy dodać więcej bulionu.
Jeśli chodzi o prażoną cebulkę, to kojarzyła mi się z hot-dogami. Nawet
jak kupowałem jakieś grillowane kanapki, to z reguły na pytania:
- Z prażoną cebulką, czy świeżą? -Wybierałem opcje klasyczną, czyli
świeżą cebulkę
👉Jak zrobić chleb z prażoną cebulką❓
Jak Agnieszka zrobiła chlebek z prażoną cebulką, to przeżyłem szok! W
całym domu roznosił się zapach, podobny do zapachu pizzy i nie mogłem
doczekać się kiedy spróbuję. Po teście mogę powiedzieć, że czuć wyraźny
smak prażonej cebulki.
Babka wielkanocna, to tradycyjny przepis sięgający XVII w. czyli Rzeczpospolitej Obojga Narodów...
👉Jak zrobić babkę cytrynową❓
Babkę cytrynową zrobić na święta trzeba, tak aby tradycjom stało się zadość.
Wystarczy odpowiednia foremka i odrobinę chęci by kolejny wypiek stanął na wielkanocnym stole.
Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki: mąka, kisiel, proszek do pieczenia, soda oczyszczona.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko roślinne, olej, sok z cytryny plus ksylitol i skórka z cytryny.
Suche składniki wsypujemy do mokrych i szybko mieszamy (nie mieszamy zbyt długo, ponieważ ciasto po upieczeniu będzie twarde i zbite).
Formę do babki z kominem (średnica 22cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką (u mnie kokosowa).
Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni (termoobieg). Pieczemy 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak babkę na 15 minut. Po tym czasie dopiero wyciągamy babkę z foremki i zostawiamy do ostygnięcia.
Po wystudzeniu babkę posypujemy pudrem (u mnie puder z ksylitolu) i gotowe.
W dzieciństwie biała kiełbasa kojarzyła mi się ze świętami, robiła ją
moja babcia, a potem mama... Biała kiełbaska, to danie które pojawia się u
nas w domu regularnie. Agnieszka robi ją na różne sposoby.
👉Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną w sosie kremowym❓
W tym filmie kolejny przepis na białą kiełbaskę w sosie kremowym, czyli
kolejny rewelacyjny przepis Agnieszki, która poprowadzi Was najprostszą
drogą do idealnego obiadu lub kolacji, albo potrawy na świąteczny stół.
Zapraszamy na przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie kremowym.
Agnieszka przechodzi samą siebie... Zrobiła fantastyczny sos
musztardowy. Sos wielo-musztardowy z majonezem i śmietaną. Nie
zapomniała o przyprawach... a wyśmienity sosik wyskrobałem z miski z pomocą skórki
od chleba...
👉Jak zrobić śledzia w sosie musztardowym❓
Jak mamy sosik, to już pozostaje niewiele do zrobienia. Trzeba pokroić
śledzie i wypaćkać sosem, znaczy wymieszać z sosem musztardowym.
Na
koniec przekładamy śledzika do mniejszej salaterki i pakujemy do
lodówki. Oczywiście nie zapominamy by wyskrobać sosik z miski, w której
mieszaliśmy.
Zapraszamy na przepis na śledzie w sosie musztardowym.
Przygotowanie: Płaty śledziowe płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy (jeśli są bardzo słone, to należy wodę zmienić kilka razy).
Gotowe śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski takie około 2cm.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Z musztardy, śmietany, majonezu, curry i pieprzu robimy sos. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Do sosu wrzucamy cebulę, śledzie i całość mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na kilka godzin (można nawet na całą noc) aby smaki się przegryzły i gotowe.
Brukselkę uwielbiam od dziecka. Brukselka jest przysmakiem i każdy nowy
pomysł Agnieszki i przepis na brukselkę witam z otwartymi ramionami i
szerokim uśmiechem.
👉Jak zrobić brukselkę z boczkiem❓
Robota jest szybka, mało składników, więc każdy da radę przygotować taką
brukselkę z boczkiem na obiad, śniadanie lub kolację. W formie
przekąski, lub dodatku do obiadu....
Przygotowanie: Brukselkę obieramy ze zwiędłych listków i odcinamy końcówkę/ogonek. Dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie lub na parze. Ja gotowałam na parze przez 5 minut. Taka brukselka na parze zachowuje więcej wartości (witamin i minerałów) niż ugotowana w wodzie.
Boczek kroimy w kostkę i na niewielkiej mocy palnika podsmażamy aż zrobią się skwareczki. Do boczku dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i podsmażamy przez minutkę. Na patelnię dokładamy brukselkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Przykrywamy pokrywką i na minimalnej mocy palnika podsmażamy, aby brukselka przeszła aromatem boczku i cebuli. Trzymamy tak przez 10 minut i gotowe.
Taką brukselkę możemy podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Jak Agnieszka zaczęła robić na obiad kaszę kuskus z warzywami, to nie
moglem się doczekać kiedy będzie gotowy i zjem... Nie wiem dlaczego mam
ostatni ochotę na kasze kuskus. Jednak każdy przepis na kasze kuskus,
czyli w moim przypadku gotowa wyżerkę jest mile widziany.
👉Jak zrobić kaszę kuskus z warzywami❓
Robota jest prosta jak pręt stalowy prosto w fabryki... Najpierw
Agnieszka powiem jak przygotować kaszę kuskus. A potem co i jak pokroić,
kiedy walnąć na patelnię i w jakiej kolejności. Oczywiście ile czasu co
ma się tam prażyć i jak przyprawić i co? I gotowe!
Śniadanie było dla mnie i było fantastyczne... Powiedział bym, że palce
lizać chociaż jadłem widelcem.
👉Jak zrobić sałatkę z kaszą kuskus❓
Trzeba mieć kasze kuskus. Potem ją przygotować tak jak mówi Agnieszka, a
potem elegancko poukładać składniki. Jeśli nie wiecie jak układać, to
ściągnijcie pomysł od Agnieszki. Oczywiście wszytko jest w filmie.
Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Pomidor kroimy na ćwiartki/ósemki. Cebulę kroimy w drobne piórka. Paprykę kroimy w kostkę/paseczki lub jeśli to jest spiczasta to w plasterki.
Na talerzu rozkładamy sałatę, na sałacie sypiemy kaszę kuskus, kukurydzę, cebulę, pomidory, paprykę.
Z oliwy, musztardy, soku z cytryny plus sól i pieprz robimy sos. Wszystko dokładnie mieszamy, ma powstać jednorodna emulsja. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę.
Jeśli lubimy, to sałatkę możemy przyozdobić kiełkami i gotowe.
Taką sałatkę możemy spakować do pudełka i zabrać do pracy. Sos zabieramy w słoiczku i dopiero na miejscu polewamy sałatkę.
Można robić z nadzieniem lub bez nadzienia. Jednak jak nam się już
znudzą rożne rodzaje ciasteczek bez nadzienia, to warto pójść krok do
przodu i zrobić z nadzieniem...
👉Jak zrobić Kruche ciasteczka z marmoladą❓
Po pierwsze trzeba wykombinować nadzienie! Zastanowić się co lubimy lub
co lubią domownicy. Jak już mamy nadzienie to robimy ciasto i ...
Nadziewamy tak jak Agnieszka.
Zapraszamy na przepis na Kruche ciasteczka z marmoladą.
Przygotowanie: Składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulkę, wkładamy do foliowej torebki i umieszczamy na pół godziny w lodówce (można dłużej).
Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4 milimetry. Ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 7-8cm. Następnie te paski kroimy na kwadraty. Na każdym kwadracie kładziemy łyżeczkę marmolady i zlepiamy (łapiąc ciasto za dwa przeciwległe końce).
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni (góra-dół) przez ok. 25 minut. Ciasteczka mają być lekko złociste (nie spiekamy zbyt mocno bo będą twarde). Czas pieczenia dopasować do własnego piekarnika.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak na 10 minut, a następnie zdejmujemy ciasteczka z blaszki. Ciasteczka możemy posypać pudrem (jeśli wolimy bardziej słodkie), ale nie jest to konieczne. Ja tego nie robię, bo dla mnie są w sam raz.