Co jakiś czas warto zrobić na grilla szaszłyki. Szaszłyki mają w sobie
coś takiego nietypowego. Może dlatego, że wymagają trochę więcej pracy,
to czuć w ich smaku więcej włożonego serca, osoby która je
przygotowywała...
👉Jak zrobić szaszłyki z piersi kurczaka❓
Aby zrobić dobre szaszłyki trzeba znać jeden sekret! Czyli jak
przygotować marynatę do mięsa i jak przyprawić warzywa i na ile
wcześniej przed grillowaniem.
Zapraszamy na przepis na szaszłyki z piersi kurczaka.
Bagietka bułka jak to bułka, tyle że długa... No dobra! Bagietka ma coś w
sobie. Pomiędzy kajzerką i bagietką nie ma żadnych bułek, które mają
charakter kultowy.
👉Jak zrobić bagietkę w domowym piekarniku❓
Najczęściej w domowych warunkach trudno jest zrobić bagietkę. Mało kto
ma piekarnik, który zmieści 65 cm blachę, a już tym bardziej metrową
bagietkę... Może piece naszych babć mogły mieć takie rozmiary, ale nie
piekarniki cięte z metra na 60 cm – bo taki jest standard...
Kanapki z białkiem wyleciały z menu jak zacząłem stosować dietę
rozdzielną. Potem powróciły po metamorfozie myślenia i zastąpienia
klasycznego pieczywa czymś neutralnym.
👉Jak zrobić pastę z MAKRELI wędzonej, jajek i ogórka kiszonego❓
Najłatwiejsze do zrobienia są kanapeczki na ogórku lub na papryce. Tak
na prawdę sens nie leży w tym na czym ułożymy, ale esencja tkwi w samej
paście z makreli wędzonej.
Zapraszamy na przepis na pastę z makreli wędzonej.
Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy ości i drobno kroimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i odciskami z nadmiaru soku.
Jajka ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu pasta jest gotowa do jedzenia.
Ja pastę wykorzystałam do zrobienia keto kanapeczek. Pastą posmarowałam plastry zielonego ogórka, a po wierzchu posypałam szczypiorkiem.
Jak mowa o sałatce z kurczakiem, to jest to opcja, która góruje nad
innymi sałatkami.
Zawsze wspominam jedną sałatkę z pizzeri, którą
wolałem od pizzy. Stała się moją ulubioną sałatką, zresztą już o tym
pisałem przy podobnym przepisie.
👉Jak zrobić sałatkę keto z selerem naciowym i kurczakiem❓
Aby zrobić tą sałatkę na pewno trzeba się nasiekać trochę warzyw.
Przygotowanie i podsmażenie piersi z kurczaka i to co mnie zaskoczyło,
to sekret dwu etapowego przyprawiania.
Zapraszamy na przepis na sałatkę z selerem naciowym i kurczakiem.
Ciasto drożdżowe to ulubione ciasto mojego dziadka. Zawsze musiał mieć
na święta czy na inne okazje ciasto drożdżowe, które piekła babcia...
Przed erą Agnieszki jadłem ciasta na święta i na imieninach czy też
urodzinach.
👉Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania❓
Odkąd Agnieszka wprowadziła się do mnie, a razem z nią, jej pasaj do
pieczenia, zrobiła więcej ciast drożdżowych - drożdżówek niż zjadłem
przez całe moje życie. Zjadłem! Bo ilość ciast upieczonych przeze mnie
równa się "0".
Zapraszamy na przepis na drożdżówkę cynamonową do rwania.
Agnieszka zgrillowała cukinie i
ją zamarynowała i już nie mogę się doczekać, kiedy z niej coś zrobi, a
jak zrobi te antipasti, to nagram i pokażę co wymyśliła.
👉Jak zrobić grillowaną cukinię marynowaną w oleju❓
Robota prosta jak pręt stalowy prosto z fabryki: poszatkować,
przyprawić, zgrillować i ułożyć w słoiku, a reszta robi się sama.
Przygotowanie: Cukinię wybieramy małe aby nie było pestek. Myjemy i kroimy na cienkie plastry. Następnie każdy plaster delikatnie solimy, pieprzymy i grillujemy z dwóch stron. Jeśli nie mamy grilla, to cukinię możemy również podpiec na suchej patelni.
Czosnek kroimy w cienkie plasterki lub w drobną kostkę.
Na dno czystego i wyparzonego słoika dajemy trochę czosnku, układamy plastry cukinii, posypujemy ziołami, znowu czosnek, plastry cukinii, sypiemy ziołami i tak do skończenia składników. Na końcu zalewamy oliwą, wlewamy jej tyle aby cukinia była całkowicie przykryta (nie wystawała z nad oliwy). Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki.
Po 24 godzinach cukinia nadaje się już do jedzenia.
Taką marynowaną cukinię możemy wykorzystać do kanapek, serów, makaronu, ryżu, innych warzyw i mięs.
Młoda kapustka, to jedno z moich ulubionych dań, czy też raczej dodatków
do obiadu. Zawsze konkurowała z buraczkami na ciepło.
👉Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem i koperkiem❓
Buraczki na ciepło robiłem regularnie, a kapustę zacząłem robić dopiero,
gdy zacząłem stosować dietę rozdzielną... Młoda kapustka zastąpiła
buraczki na ciepło bo były z cukrem, które powróciły potem w formie
przepisu bez cukru.
Zapraszamy na przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem.
Mazurek u mnie w domu nie był elementem tradycji wielkanocnej. Jednak
Agnieszka już raz zrobiła, a teraz będzie drugi mazurek na nasz stół i
drugi przepis dla Was.
👉Jak zrobić mazurek czekoladowy❓
Wykonanie mazurka jest wieloetapowe, dzięki temu prace można podzielić
nawet na kilka dni, co by się nie przepracować... 😃
Jestem bardzo
ciekawy jak smakuje i sprawdzimy, to oczywiście w święta...
Chleb ma na prawdę niesamowity smak i dla mnie jest to podstawowy atut.
👉Jak zrobić chleb bez czekania na wyrastanie❓
Kiedy Agnieszka zaczęła eksperymentować z tym chlebem, nie było tak, że
od razu wyszedł super. Super był eksperyment, a chleb też był super ale
za którymś razem.
Dzięki temu dostajecie sprawdzony przepis po korektach
ilości i proporcji składników... Nie każdy ma dryg do eksperymentowania
i ulepszania i poprawiania tak jak Agnieszka. Dzięki jej uporowi
przepis jest dopracowany i sprawdzony...
Zapraszamy na przepis na chleb bez czekania na wyrastanie.
450g mąki orkiszowej typ 630 (można zamienić na pszenną chlebową typ 650)
400ml ciepłej wody o temperaturze ok.37 stopni
25g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
20ml octu
opcjonalnie ziarna do posypania po chlebie
Przygotowanie: Drożdże wkładamy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy troszkę wody i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wlewamy resztę wody, wsypujemy mąkę, sól i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy.
Foremkę o wymiarach (12/28cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub otrębami. Możemy również wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do foremki. Po wierzchu możemy posypać dowolnymi ziarnami.
Foremkę z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę. Chleb ma być rumiany. Jeśli postukamy od spodu i słychać głuchy dźwięk, to znaczy że jest upieczony.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
Każdy chce się jak najmniej narobić by osiągnąć zaplanowany rezultat.
Może tez ktoś nie ma czasu i musi coś na szybko zrobić. Więc co wtedy?
Warto dowiedzieć się:
👉Jak zrobić drożdżówkę bez wyrabiania❓
Minimum roboty i efekt super...
Zapraszamy na przepis na Ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Za czasów PRL-u flaczki były rarytasem, przysmakiem i zupełnie nie wiem
dlaczego. Danie jak danie i nigdy dla mnie nie było w nim nic
fascynującego. Stan taki był do momentu, gdy Agnieszka zrobiła flaczki z
boczniaków. Te przynajmniej są wegetariańskie!
👉Jak zrobić flaki z boczniaków❓
Aby zrobić flaczki potrzeba od metra składników, a potem już z górki...
Kroimy, ścieramy, smażymy, dusimy, gotujemy i oczywiście walimy
przyprawy.
Cebulę i pora kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą (robimy to szybko aby nie nasiąkły wodą) i osuszamy na ręczniku papierowym. Boczniaki (kapelusze i korzonki) kroimy w paski, odcinamy tylko same końcówki, które są najbardziej twarde.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę i pora. Następnie dodajemy starte warzywa i całość podsmażamy przez 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka.
Na patelnię dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju. Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy boczniaki, delikatnie solimy i podsmażamy przez 5 minut. Podsmażone boczniaki przekładamy do garnka z warzywami.
Do podsmażonych warzyw i boczniaków wlewamy bulion, dodajemy pokrojony czosnek, przyprawy: paprykę, imbir, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy. Stawiamy na kuchnię i doprowadzamy do zagotowania. Jak się zagotuje, to od tego momentu gotujemy przez 20 minut. Pod koniec gotowania flaczki doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe flaczki możemy posypać natką pietruszki.
Gęstość flaczków możemy dopasować do własnych upodobań. Jeśli lubimy rzadsze wystarczy dodać więcej bulionu.
Jeśli chodzi o prażoną cebulkę, to kojarzyła mi się z hot-dogami. Nawet
jak kupowałem jakieś grillowane kanapki, to z reguły na pytania:
- Z prażoną cebulką, czy świeżą? -Wybierałem opcje klasyczną, czyli
świeżą cebulkę
👉Jak zrobić chleb z prażoną cebulką❓
Jak Agnieszka zrobiła chlebek z prażoną cebulką, to przeżyłem szok! W
całym domu roznosił się zapach, podobny do zapachu pizzy i nie mogłem
doczekać się kiedy spróbuję. Po teście mogę powiedzieć, że czuć wyraźny
smak prażonej cebulki.
Babka wielkanocna, to tradycyjny przepis sięgający XVII w. czyli Rzeczpospolitej Obojga Narodów...
👉Jak zrobić babkę cytrynową❓
Babkę cytrynową zrobić na święta trzeba, tak aby tradycjom stało się zadość.
Wystarczy odpowiednia foremka i odrobinę chęci by kolejny wypiek stanął na wielkanocnym stole.
Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki: mąka, kisiel, proszek do pieczenia, soda oczyszczona.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko roślinne, olej, sok z cytryny plus ksylitol i skórka z cytryny.
Suche składniki wsypujemy do mokrych i szybko mieszamy (nie mieszamy zbyt długo, ponieważ ciasto po upieczeniu będzie twarde i zbite).
Formę do babki z kominem (średnica 22cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką (u mnie kokosowa).
Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni (termoobieg). Pieczemy 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak babkę na 15 minut. Po tym czasie dopiero wyciągamy babkę z foremki i zostawiamy do ostygnięcia.
Po wystudzeniu babkę posypujemy pudrem (u mnie puder z ksylitolu) i gotowe.
W dzieciństwie biała kiełbasa kojarzyła mi się ze świętami, robiła ją
moja babcia, a potem mama... Biała kiełbaska, to danie które pojawia się u
nas w domu regularnie. Agnieszka robi ją na różne sposoby.
👉Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną w sosie kremowym❓
W tym filmie kolejny przepis na białą kiełbaskę w sosie kremowym, czyli
kolejny rewelacyjny przepis Agnieszki, która poprowadzi Was najprostszą
drogą do idealnego obiadu lub kolacji, albo potrawy na świąteczny stół.
Zapraszamy na przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie kremowym.
Agnieszka przechodzi samą siebie... Zrobiła fantastyczny sos
musztardowy. Sos wielo-musztardowy z majonezem i śmietaną. Nie
zapomniała o przyprawach... a wyśmienity sosik wyskrobałem z miski z pomocą skórki
od chleba...
👉Jak zrobić śledzia w sosie musztardowym❓
Jak mamy sosik, to już pozostaje niewiele do zrobienia. Trzeba pokroić
śledzie i wypaćkać sosem, znaczy wymieszać z sosem musztardowym.
Na
koniec przekładamy śledzika do mniejszej salaterki i pakujemy do
lodówki. Oczywiście nie zapominamy by wyskrobać sosik z miski, w której
mieszaliśmy.
Zapraszamy na przepis na śledzie w sosie musztardowym.
Przygotowanie: Płaty śledziowe płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy (jeśli są bardzo słone, to należy wodę zmienić kilka razy).
Gotowe śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski takie około 2cm.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Z musztardy, śmietany, majonezu, curry i pieprzu robimy sos. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Do sosu wrzucamy cebulę, śledzie i całość mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na kilka godzin (można nawet na całą noc) aby smaki się przegryzły i gotowe.
Brukselkę uwielbiam od dziecka. Brukselka jest przysmakiem i każdy nowy
pomysł Agnieszki i przepis na brukselkę witam z otwartymi ramionami i
szerokim uśmiechem.
👉Jak zrobić brukselkę z boczkiem❓
Robota jest szybka, mało składników, więc każdy da radę przygotować taką
brukselkę z boczkiem na obiad, śniadanie lub kolację. W formie
przekąski, lub dodatku do obiadu....
Przygotowanie: Brukselkę obieramy ze zwiędłych listków i odcinamy końcówkę/ogonek. Dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie lub na parze. Ja gotowałam na parze przez 5 minut. Taka brukselka na parze zachowuje więcej wartości (witamin i minerałów) niż ugotowana w wodzie.
Boczek kroimy w kostkę i na niewielkiej mocy palnika podsmażamy aż zrobią się skwareczki. Do boczku dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i podsmażamy przez minutkę. Na patelnię dokładamy brukselkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Przykrywamy pokrywką i na minimalnej mocy palnika podsmażamy, aby brukselka przeszła aromatem boczku i cebuli. Trzymamy tak przez 10 minut i gotowe.
Taką brukselkę możemy podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Jak Agnieszka zaczęła robić na obiad kaszę kuskus z warzywami, to nie
moglem się doczekać kiedy będzie gotowy i zjem... Nie wiem dlaczego mam
ostatni ochotę na kasze kuskus. Jednak każdy przepis na kasze kuskus,
czyli w moim przypadku gotowa wyżerkę jest mile widziany.
👉Jak zrobić kaszę kuskus z warzywami❓
Robota jest prosta jak pręt stalowy prosto w fabryki... Najpierw
Agnieszka powiem jak przygotować kaszę kuskus. A potem co i jak pokroić,
kiedy walnąć na patelnię i w jakiej kolejności. Oczywiście ile czasu co
ma się tam prażyć i jak przyprawić i co? I gotowe!
Śniadanie było dla mnie i było fantastyczne... Powiedział bym, że palce
lizać chociaż jadłem widelcem.
👉Jak zrobić sałatkę z kaszą kuskus❓
Trzeba mieć kasze kuskus. Potem ją przygotować tak jak mówi Agnieszka, a
potem elegancko poukładać składniki. Jeśli nie wiecie jak układać, to
ściągnijcie pomysł od Agnieszki. Oczywiście wszytko jest w filmie.
Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Pomidor kroimy na ćwiartki/ósemki. Cebulę kroimy w drobne piórka. Paprykę kroimy w kostkę/paseczki lub jeśli to jest spiczasta to w plasterki.
Na talerzu rozkładamy sałatę, na sałacie sypiemy kaszę kuskus, kukurydzę, cebulę, pomidory, paprykę.
Z oliwy, musztardy, soku z cytryny plus sól i pieprz robimy sos. Wszystko dokładnie mieszamy, ma powstać jednorodna emulsja. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę.
Jeśli lubimy, to sałatkę możemy przyozdobić kiełkami i gotowe.
Taką sałatkę możemy spakować do pudełka i zabrać do pracy. Sos zabieramy w słoiczku i dopiero na miejscu polewamy sałatkę.
Można robić z nadzieniem lub bez nadzienia. Jednak jak nam się już
znudzą rożne rodzaje ciasteczek bez nadzienia, to warto pójść krok do
przodu i zrobić z nadzieniem...
👉Jak zrobić Kruche ciasteczka z marmoladą❓
Po pierwsze trzeba wykombinować nadzienie! Zastanowić się co lubimy lub
co lubią domownicy. Jak już mamy nadzienie to robimy ciasto i ...
Nadziewamy tak jak Agnieszka.
Zapraszamy na przepis na Kruche ciasteczka z marmoladą.
Przygotowanie: Składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulkę, wkładamy do foliowej torebki i umieszczamy na pół godziny w lodówce (można dłużej).
Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4 milimetry. Ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 7-8cm. Następnie te paski kroimy na kwadraty. Na każdym kwadracie kładziemy łyżeczkę marmolady i zlepiamy (łapiąc ciasto za dwa przeciwległe końce).
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni (góra-dół) przez ok. 25 minut. Ciasteczka mają być lekko złociste (nie spiekamy zbyt mocno bo będą twarde). Czas pieczenia dopasować do własnego piekarnika.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak na 10 minut, a następnie zdejmujemy ciasteczka z blaszki. Ciasteczka możemy posypać pudrem (jeśli wolimy bardziej słodkie), ale nie jest to konieczne. Ja tego nie robię, bo dla mnie są w sam raz.