niedziela, 20 kwietnia 2025

Przepis na roladę ze schabu z porem i marchewką

Rolada ze schabu z porem i marchewką

    Znudziły się kotleciki schabowe?
    To super!
    Dziś ze schabu zrobimy roladę...


    👉Jak zrobić roladę ze schabu z porem i marchewką❓

    W tym przepisie jest pewien niuans i dlatego warto obejrzeć, a potem zrobić ten przepis.
    To co jest najważniejsze, to przygotowanie schabu, a szczegóły w filmie.
    Zapraszamy na przepis na roladę ze schabu z porem.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • ok. kilogram schabu środkowego 
  • kawałek białej części pora (ok. 20cm)
  • 1 duża marchewka 
  • 3 duże ząbki czosnku 
  • 130g żółtego sera 
  • pieprz 
  • sól 
  • papryka słodka 
  • majeranek 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na roladę ze schabu z porem i marchewką (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania rolady ze schabu z porem i marchewką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie warzyw:

    • Pokrój pora w półplasterki [01:05].

    • Rozgrzej kilka łyżek tłuszczu na patelni i wrzuć pokrojonego pora [01:48].

    • Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach [01:59].

    • Dodaj startą marchewkę do pora [02:27] i smaż całość przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną [02:36].

    • Drobno pokrój duży ząbek czosnku [02:46].

    • Dodaj czosnek do pora i marchewki [07:19], a następnie dopraw solą i pieprzem [07:25].

    • Smaż całość jeszcze przez dwie minuty, a następnie wyłącz ogień i odstaw warzywa do wystudzenia [07:36].

  • Przygotowanie schabu:

    • Wybierz ładny kawałek schabu, nie za gruby, i rozetnij go w kształt prostokąta [03:10].

    • Rozbierz delikatnie schab tłuczkiem [08:08].

    • Przeciśnij czosnek i rozsmaruj go po całej powierzchni schabu [08:26].

    • Dopraw schab solą [09:00], pieprzem [09:10], słodką papryką [09:18] i majerankiem [09:29].

  • Przygotowanie nadzienia i zwijanie rolady:

    • Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach [09:44].

    • Dodaj ser do wystudzonych warzyw i wymieszaj [10:02].

    • Wyłóż warzywa na schab, zostawiając około 10 cm od brzegu nieposmarowane [10:15].

    • Zwiń schab w roladę [10:56].

    • Zwiąż roladę sznurkiem, aby nic nie wypadło [11:27].

  • Pieczenie:

    • Przełóż roladę do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką [12:30].

    • Włóż roladę do nagrzanego piekarnika (180 stopni, góra-dół) i piecz przez półtorej godziny [12:38].

    • Na około 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby rolada się zarumieniła [12:48].

  • Po upieczeniu:

    • Po upieczeniu pozostaw roladę na około 10 minut, aby "zwięzła" i łatwiej się kroiła, a soki pozostały w środku [13:04].

    • Zdejmij sznurek [13:24].

Roladę można podawać jako mięso do obiadu lub po wystudzeniu i włożeniu do lodówki, jako wędlinę [14:49].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 19 kwietnia 2025

Przepis na trójkątne bułki z ziarnami

Trójkątne bułki z ziarnami


    Są bułeczki okrągłe, podłużne, w kształcie księżyca, czyli rogaliki.
    Widziałem jakieś prostokątne i to dwa rodzaje, a teraz na horyzoncie pojawiły się bułeczki trójkątne.


    👉Jak zrobić bułeczki z ziarnami❓

    Nie tylko smak jest ważny, ale i forma podania i takie trójkątne też się świetnie prezentują.
    Można je ułożyć na talerzu tak by wyglądały jak kwiat. 
    Zapraszamy na przepis na bułeczki na śniadanie
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 400g mąki orkiszowej typ 630 (można zamienić na pszenną)
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 25g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1,5 szkl. letniej wody (szklanka pojemność 250ml)
  • 3 łyżki siemienia lnianego 
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnuszki
Przygotowanie:

Przepis na domowe bułeczki z ziarnami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych bułeczek z ziarnami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Rozpuszczenie drożdży [01:00]: Na początku należy rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości cukru i letniej wody.

  • Wyrabianie ciasta [02:20]: Do rozpuszczonych drożdży dodaje się mąkę orkiszową (lub pszenną), mąkę żytnią, sól, siemię lniane, sezam, czarnuszkę i olej. Następnie, powoli wlewając letnią wodę, należy wyrabiać elastyczne i gładkie ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki [02:35].

  • Wyrastanie ciasta [02:58]: Gotowe ciasto przykrywa się ściereczką i odstawia do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość [03:09].

  • Formowanie bułeczek [03:36]: Wyrośnięte ciasto wykłada się na blat, delikatnie podsypuje mąką i formuje kulkę [03:40]. Następnie kulkę dzieli się na 10 w miarę równych kawałków, zazwyczaj dzieląc na pół, a potem każdą połówkę na pięć części [04:38].

  • Drugie wyrastanie i pieczenie [05:19]: Uformowane bułeczki pozostawia się do podrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie wkłada się je do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza, góra-dół) i piecze przez 25 minut, aż będą rumiane [05:28].

  • Sprawdzenie upieczenia i studzenie [05:57]: Aby sprawdzić, czy bułeczki są upieczone, należy postukać w nie od spodu – głuchy dźwięk oznacza, że są gotowe. Następnie bułeczki pozostawia się do wystudzenia [06:07].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


piątek, 18 kwietnia 2025

Przepis na pierś z kurczaka w warzywach

Pierś kurczaka w warzywach po Polsku

    Mamy dania azjatyckie, meksykańskie, kababy z bliskiego wschodu i kurczaka po tajsku, a dziś jest kurczak po polsku. 


    👉Jak zrobić pierś z kurczaka z warzywami❓

    Można zrobić także danie Polskie czyli kuchnia europejska bo taki kurczak może zrobić każdy w polak lub obcokrajowiec w całej Europie i nikt nie zaprzeczy że to najlepszy obiad.
    Zapraszamy na przepis Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem




Składniki:

  • ok. 700g piersi (jedna podwójna)
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 papryki w różnych kolorach 
  • 1 mała cukinia 
  • 1 mały kalafior 
  • 150ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki oliwy/oleju 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • sól 
  • pieprz 
  • koperek lub natka pietruszki do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na pierś kurczaka z warzywami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania piersi kurczaka z warzywami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Krok 1: Przygotowanie cebuli i czosnku

    • Pokrój cebulę w drobną kostkę [01:10].

    • Zeszklij cebulę na 2-3 łyżkach dowolnego tłuszczu [01:10].

    • Drobno pokrój czosnek [02:18].

    • Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż przez minutę [03:40].

  • Krok 2: Przygotowanie i przyprawienie kurczaka

    • Umyj i osusz pierś z kurczaka [02:48].

    • Pokrój pierś z kurczaka w większą kostkę [02:48].

    • Przypraw kurczaka słodką papryką [03:12], pieprzem [03:12] i solą [03:23].

    • Wymieszaj, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso [03:28].

    • Dodaj przyprawioną pierś z kurczaka do cebuli z czosnkiem [03:53].

    • Podsmażaj przez około 5 minut [04:00].

  • Krok 3: Przygotowanie warzyw

    • Pokrój cukinię i paprykę (dwa kolory) w większą kostkę [04:15].

    • Kalafior podziel na mniejsze różyczki [04:25].

    • Dodaj warzywa do piersi z kurczaka [05:15].

    • Duś całość przez 10 minut [05:44].

  • Krok 4: Dodanie śmietanki i duszenie

    • Po 10 minutach dodaj słodką śmietankę 30% [06:04].

    • Dodaj więcej pieprzu [06:20] i soli [06:26] do smaku.

    • Wymieszaj [06:32] i duś całość do miękkości mięsa i warzyw [06:32].

  • Krok 5: Serwowanie

    • Gdy danie jest gotowe, wyłącz ogień i podawaj na talerze [06:50].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Przepis na pastę z pieczonej papryki i jajek

Pasta z pieczonej papryki i jajek

    Pasta do kanapek to najszybsze śniadanie jakie można zrobić.
    Konkurować w szybkości może już tylko kanapka z masłem...


    👉Jak zrobić pastę z papryki pieczonej❓

    Pastę można zrobić na 2 sposoby; albo zmieloną dokładnie na miazgę blenderem albo taką wersję ziarnistą jak zrobiła Agnieszka, a jak to zrobiła to już w filmie.
    Zapraszamy na przepis na pastę z pieczonej papryki
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 2 czerwone papryki 
  • 4 jajka ugotowane na twardo (L)
  • 2 łyżki słonecznika 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pastę z pieczonej papryki i jajek (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasty z pieczonej papryki i jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie papryki

    • Umyj paprykę i usuń gniazda nasienne [00:49].

    • Pokrój połówki papryki na ćwiartki [01:40].

    • Ułóż paprykę na blaszce skórką do góry [01:49].

    • Dodaj czosnek, chowając go pod paprykę [02:01].

    • Włóż blachę do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i piecz przez 20-25 minut [02:08].

    • Po upieczeniu obierz paprykę ze skórki, najlepiej gdy jest jeszcze ciepła [03:22].

    • Rozgnieć obraną paprykę widelcem [04:20].

  • Przygotowanie pozostałych składników

    • Upraż słonecznik [02:19].

    • Ugotuj jajka na twardo, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach [02:44].

  • Łączenie składników

    • Do rozgniecionej papryki dodaj starte jajka [04:52].

    • Dopraw pieprzem [05:02] i solą [05:10].

    • Dodaj uprażony słonecznik [05:16].

    • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki [05:28].

Gotową pastę można podawać na pieczywie [05:51].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


sobota, 12 kwietnia 2025

Przepis na sałatkę azjatycką z ogórków

Sałatka azjatycka 


    Rzadko pojawia się coś dla wegan.
    Jednak to co może być daniem wegańskim może być również dodatkiem do obiadu każdego innego rodzaju.


    👉Jak zrobić sałatkę z ogórków❓

    Oczywiście nie trzeba być weganinem by zjeść lekką warzywną kolację i taką propozycję ma Agnieszka.
    Zapraszamy na przepis na AZJATYCKĄ sałatkę z ogórków
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem




Składniki:

  • 1 szt. długi ogórek zielony lub 2-3 ogórki gruntowe 
  • 1 ząbek czosnku 
  • kawałeczek imbiru 
  • 1 łyżka sezamu 
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki octu ryżowego 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • pół łyżeczki płatków chili 
Przygotowanie:

Przepis na azjatycką sałatkę z ogórków (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania azjatyckiej sałatki z ogórków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Prażenie sezamu: Na początku należy delikatnie uprażyć sezam na suchej patelni [01:00:55]. Po uprażeniu sezam odstawia się do przestudzenia [01:01:40].

  • Krojenie ogórków: Następnie należy pokroić ogórki w plasterki – nie za cienkie, nie za grube. Nie obiera się ich, a jedynie odcina końce [01:02:03].

  • Przygotowanie czosnku i imbiru: Kolejnym krokiem jest starcie jednego ząbka czosnku oraz małego kawałka imbiru na tarce [01:02:56].

  • Łączenie składników: Starte imbir i czosnek dodaje się do pokrojonego ogórka [01:03:53].

  • Dodawanie przypraw i sosów: Do ogórka z imbirem i czosnkiem dodaje się płaską łyżeczkę cukru trzcinowego (lub zwykłego), płatki chili (ilość według uznania, sugerowana to pół łyżeczki), uprażony sezam, ocet ryżowy, sos sojowy oraz olej sezamowy [01:04:00].

  • Mieszanie: Całość należy dokładnie potrząsnąć (po nakręceniu naczynia), aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i oblepiły ogórki [01:04:43].

  • Chłodzenie: Po dokładnym wymieszaniu sałatkę należy włożyć do lodówki na 15 minut do pół godziny, aby się schłodziła i przeszła smakiem przypraw [05:10].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Przepis na długie kluchy z pikantną omastą

Długie kluchy

    Dziś 2 przepisy w jednym filmie czyli 2in1❗
    Tradycyjne omasty z polskiej kuchni mogą się nieraz znudzić, chociaż ja tego u siebie nie zaobserwowałem.


    👉Jak zrobić długie kluchy❓

    👉Jak zrobić pikantny azjatycki sos❓

    Jeśli macie z tym problem, to Agnieszka proponuje azjatycką ostrą polewkę (lub jak kto woli można nazwać to sosem) do długich klusek ziemniaczanych.
    Zapraszamy na przepis na długie kluchy.
 



Składniki - Kluchy:

  • 500g ugotowanych ziemniaków 
  • 250g skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 150-200ml zimnej wody 
 Składniki - Polewka:
  • ok. 2 cm korzenia imbiru 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 2 łyżki sezamu 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub innego słodzika 
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypiorek
Przygotowanie:

Przepis na długie kluski z pikantną azjatycką polewą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania długich klusek z pikantną azjatycką polewą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

1. Przygotowanie ciasta na kluski:

  • Ugotowane ziemniaki, najlepiej mączyste lub ugotowane w mundurkach, należy utłuc tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę [01:10].

  • Do wystudzonych ziemniaków dodaje się sól i płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej [01:49].

  • Następnie stopniowo dolewa się zimną wodę, wyrabiając ciasto, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji [02:09].

  • Aby sprawdzić, czy masa jest odpowiednia, należy zrobić testową kluskę – jeśli nie pęka i nie rozpada się, ciasto jest gotowe [02:42].

2. Formowanie i gotowanie klusek:

  • Z przygotowanego ciasta formuje się długie kluski o długości około 20 cm [03:52].

  • Wodę w garnku lekko soli się i doprowadza do zagotowania [04:10].

  • Kluski wrzuca się na wrzącą wodę i gotuje przez dwie minuty od momentu wypłynięcia, najlepiej partiami [05:59].

  • Po ugotowaniu kluski wyławia się [06:31].

3. Przygotowanie azjatyckiego sosu (omasty):

  • Do garnka wlewa się 3-4 łyżki dowolnego oleju i bardzo mocno go podgrzewa [04:48].

  • Do gorącego oleju dodaje się starty czosnek i imbir, sezam, łyżeczkę cukru (np. trzcinowego) oraz łyżeczkę płatków chili [05:20].

  • Całość dokładnie się miesza [05:49].

4. Podanie dania:

  • Ciepłe kluski polewa się przygotowanym azjatyckim sosem [07:02].

  • Danie można indywidualnie wymieszać na talerzu, aby każda kluska była pokryta sosem [07:31].

  • Do ozdoby można użyć posiekanego szczypiorku [07:54].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 8 kwietnia 2025

Przepis na wytrawne babeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami

Babeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami

    Jak wiecie nie jestem fanem słodyczy.
    Kiedyś dwa razy do roku napadała mnie ochota na czekoladę i kupowałem taką "z okienkiem" i znikała w mgnieniu oka.
    Na święta i imieniny jadłem ciasta, pod warunkiem że był to sernik.


    👉Jak zrobić wytrawne babeczki ❓

    Nie mam nic przeciwko fantastycznym deserom.
    Pod warunkiem, że nie zawierają cukru.
    Cukier starłem się odstawić kompletnie i przestałem słodzić nawet kawę.
    Chociaż nie wyobrażałem sobie, że można pić kawę bez cukru, a dziś nie wyobrażam sobie, że można pić kawę z cukrem.
    Dziś uważam, że taka kawa z cukrem jest fuj...
    Dla takich osób jak ja ten przepis Agnieszki jest fantastycznym rozwiązaniem.
    Zapraszamy na przepis na wytrawne babeczki
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Wytrawne babeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami
 



Składniki:

  • 300g mąki (użyłam orkiszowej)
  • 100g suszonych pomidorów 
  • 100g oliwek
  • 300ml napoju roślinnego (użyłam owsianego)
  • 100ml oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na wytrawne babeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania wytrawnych babeczek z oliwkami i suszonymi pomidorami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie ciasta:

    • Wszystkie składniki na ciasto należy dokładnie połączyć [02:40].

    • Ciasto powinno być gęste [03:45].

  • Dodanie oliwek i suszonych pomidorów:

    • Oliwki, zarówno czarne, jak i zielone, należy pokroić na mniejsze kawałki [02:49].

    • Suszone pomidory również pokroić na mniejsze kawałki [03:30].

    • Pokrojone oliwki i pomidory dodać do ciasta i dokładnie wymieszać [03:38].

  • Napełnianie foremek:

    • Foremki na babeczki wyłożyć papilotkami [04:07].

    • Ciasto przełożyć do foremek, wypełniając je do 2/3 wysokości [04:19].

  • Pieczenie:

    • Babeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) [05:10].

    • Piec przez około 30-35 minut, do suchego patyczka [05:10].

  • Studzenie:

    • Po upieczeniu wyjąć babeczki z piekarnika i pozostawić do wystudzenia [05:21].

Gotowe babeczki są miękkie [06:34] i doskonale nadają się na śniadanie, również dla dzieci do szkoły [06:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na pieczone bataty z ziołami i sosem

Bataty z ziołami i sosem

    Jak wynaleziono bataty, to wcale nie byłem ich fanem.
    Potem Agnieszka zrobiła frytki z batatów: https://youtu.be/wNLMv5fqh6A a teraz pyszne bataty z piekarnika.

    👉Jak zrobić bataty w piekarniku❓

    Jednak skoro pojawiły się w sklepach, to ktoś musi to kupować i muszą coś w sobie mieć...
    Dlatego warto byście obejrzeli przepis na pyszne bataty według Agnieszki i zrobili pyszne bataty z piekarnika i przekonali się do nich tak jak ja.
    Zapraszamy na przepis na bataty
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 


Składniki:
  • 2 bataty
  • rozmaryn
  • pieprz 
  • sól
  • ewentualnie płatki chili 
  • oliwa
  • 3 łyżki jogurtu greckiego 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka szczypiorku 
  • 1 łyżka koperku 
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pieczone bataty z ziołami i sosem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych batatów z ziołami i sosem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie batatów

    • Obierz bataty, a następnie pokrój je w grube plastry [00:50]. Możesz również wyszorować bataty i pokroić je ze skórką, jeśli wolisz [01:00].

    • Pokrojone bataty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [02:01].

    • Skrop bataty oliwą [02:42] i rozprowadź ją palcami po całej powierzchni [03:02].

    • Posyp bataty solą [03:20], pieprzem [03:32] i rozmarynem [03:48].

    • Dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki, dodaj płatki chili [04:07].

    • Włóż tak przygotowane bataty do nagrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 do 30 minut [04:35]. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów. Bataty są gotowe, gdy widelec łatwo w nie wchodzi [04:46].

  • Przygotowanie sosu

    • Drobno pokrój szczypiorek [05:03].

    • Wymieszaj jogurt grecki z majonezem i dodaj pokrojony szczypiorek [05:37].

    • Dodaj sporą łyżkę koperku [05:53].

    • Wlej łyżkę soku z cytryny, a następnie, w zależności od preferencji smakowych, możesz dodać więcej [06:08].

    • Dopraw sos pieprzem [06:17] i solą [06:21].

    • Całość dokładnie wymieszaj [06:21].

    • W razie potrzeby możesz dolać odrobinę soku z cytryny [06:32].

    • Po wymieszaniu sos jest gotowy [06:39].

  • Podanie dania

    • Upieczone bataty najlepiej smakują ciepłe, polane sosem [06:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


sobota, 5 kwietnia 2025

Przepis na zakwas owsiany na żurek

Zakwas owsiany na żurek

    Z reguły w rodzinach przygotowuje się tradycyjne potrawy.
    Do takich potraw zalicza się żurek.
    Żurek musi być i KONIEC!!!

    👉Jak zrobić zakwas na żurek❓

    Ale kto powiedział, że zawsze musi być taki sam.
    Jeśli ktoś od lat robi żurek na zakwasie żytnim, to w tym roku może zrobić żurek na zakwasie owsianym, a dokładniej żurek na zakwasie z płatków owsianych.
    Lub na odwrót jeśli już robicie żurek owsiany, to możecie zrobić żurek na zakwasie żytnim: https://youtu.be/hMGcGSIjgQU
    Zapraszamy na przepis na zakwas owsiany na żurek.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem




Składniki:

  • 5 łyżek (z lekkim czubkiem) zwykłych płatków owsianych 
  • 500ml letniej przegotowanej wody
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe 
  • 4 ząbki czosnku 
Przygotowanie:

Przepis na domowy zakwas na żurek z płatków owsianych (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego zakwasu na żurek z płatków owsianych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Mielenie płatków: Zmiel płatki owsiane na mąkę [00:58].

  • Przygotowanie bazy: Przełóż zmielone płatki do czystego, wyparzonego słoika [01:43] i zalej letnią wodą [02:05].

  • Mieszanie: Mieszaj zawartość słoika drewnianą lub plastikową łyżką, aż składniki się połączą [02:22].

  • Dodawanie przypraw: Dodaj liść laurowy [03:02], ziele angielskie [03:08] oraz rozgnieciony czosnek, aby szybciej wydobywał się aromat [03:13]. Ponownie wymieszaj [03:54].

  • Fermentacja: Przykryj słoik gazą lub lnianą ściereczką i obwiąż gumką recepturką. Nie zakręcaj słoika, ponieważ zakwas musi oddychać [04:00].

  • Odpoczynek: Odstaw zakwas na 5 dni w ciepłe, zaciemnione miejsce, unikając bezpośredniego światła słonecznego [04:25]. Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką [04:34]. Jeśli wolisz kwaśniejszy żurek, możesz trzymać zakwas nawet 7 dni [04:34].

  • Przechowywanie: Po pięciu dniach zakwas jest gotowy [04:50]. Jeśli nie zamierzasz od razu gotować żurku, przecedź zakwas przez gęste sitko, wlej do butelki lub słoika i przechowuj w lodówce do trzech tygodni [04:55].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 1 kwietnia 2025

Przepis na babkę marmurkową

Babka marmurkowa

    Babka marmurkowa to nowa propozycja Agnieszki, która możecie przygotować na święta wielkanocne.


    👉Jak zrobić babkę marmurkową❓

    Taka babkę możecie zrobić zarówno w prostokątnej foremce lub tradycyjnej okrągłej z pofałdowanymi bokami.
    Wszystko zależy od Waszej decyzji i finezji.
    Zapraszamy na przepis na babkę marmurkową na oleju
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:

  • 340g mąki (użyłam orkiszowej)
  • 60g budyniu waniliowego bez cukru 
  • 170g ksylitolu lub innego słodzika
  • 200ml wody gazowanej 
  • 100ml oleju 
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 15g kakao + 3 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia 
Przygotowanie:
Do miski wlewamy wodę gazowaną, olej i ocet jabłkowy, wsypujemy ksylitol i mieszamy do momentu aż ksylitol się rozpuści. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i budyń. 
Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy do połączenia (nie mieszamy zbyt długo). Połowę ciasta przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Foremka o wymiarach 30/10cm.
Do drugiej części ciasta dodajemy kakao. Kakao rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Całość mieszamy i wylewamy na białe ciasto. 
Patyczkiem od szaszłyków lub widelcem delikatnie mieszamy te dwie warstwy ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra - dół). Pieczemy około 50 minut, lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 15 minut, a po upływie tego czasu wyjmujemy z foremki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Babkę po wystudzeniu możemy polać polewą, lukrem lub posypać pudrem.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Przepis na jajka faszerowane śledziem

Jajka faszerowane śledziem

    Kolekcja jajek , a raczej przepisów na jajka na święta na naszym kanale rośnie i wszystkie są pyszne.


    👉Jak zrobić jajka faszerowane śledziem❓

    Dziś nowy przepis Agnieszki na jajka faszerowane śledziem na moje specjalne zamówienie...           Zapraszamy na przepis na jajka faszerowane śledziem.
   Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 


Składniki:

  • 7 sztuk jajek 
  • 150g płatów śledziowych 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżka majonezu 
  • pół małej czerwonej cebuli 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na jajka faszerowane śledziem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek faszerowanych śledziem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie jajek [01:03]: Ugotowane na twardo jajka należy przekroić na pół, a następnie wyjąć z nich żółtka.

  • Przygotowanie cebuli [02:19]: Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do żółtek.

  • Przygotowanie śledzi [03:03]: Śledzie opłukać w zimnej wodzie. Jeśli są bardzo słone, wodę należy zmieniać kilkakrotnie. Następnie osuszyć je ręcznikiem papierowym i pokroić w jak najdrobniejszą kostkę. Jeden kawałek śledzia odłożyć do dekoracji.

  • Mieszanie farszu [03:53]: Do żółtek z cebulą dodać majonez [03:53] oraz musztardę (ostrą lub łagodną) [04:00]. Doprawić pieprzem [04:09] i dokładnie wymieszać [04:24].

  • Nadziewanie jajek [04:44]: Gotowym farszem nadziewać połówki białek jaj.

  • Podanie [07:00]: Jajka faszerowane śledziem są gotowe do podania.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 28 marca 2025

Przepis na puree z kalafiora

Puree z kalafiora

    W obecnym świecie, obecnej rzeczywistości, w której unika się węglowodanów bo to MODNE i FIT, ta propozycja to strzał w 10, bo zamiast ziemniaków mamy kalafior i jak się okazuje można z niego zrobić puree.


    👉Jak zrobić puree z kalafiora❓

    Ta propozycja to strzał w dziesiątkę zarówno dla tych co stosują dietę rozdzielną, dietę keto lub inne diety niskowęglowodanowe...
    Albo po prostu nie tolerują ziemniaków, bo nie lubią ich obierać tak jak ja😁
    Zapraszamy na przepis na puree z kalafiora
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 1 mały kalafior 
  • 40g masła 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na puree z kalafiora keto (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania puree z kalafiora keto, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie kalafiora [01:24]: Na początku należy umyć kalafiora i podzielić go na różyczki.

  • Gotowanie kalafiora [01:31]: Następnie kalafior gotuje się w garnku z około 2 cm wody. Można go również gotować na parze przez 15 minut [01:53].

  • Przekładanie do miski [02:12]: Ugotowane różyczki kalafiora przekłada się do miski.

  • Dodawanie przypraw i składników [02:36]: Do kalafiora dodaje się masło, śmietanę, gałkę muszkatołową [02:50], odrobinę soli [02:55] i pieprzu [03:06].

  • Miksowanie [03:21]: Całość jest miksowana do uzyskania gładkiego puree.

Gotowe puree kalafiorowe jest następnie podawane z kotlecikami i surówką [04:51].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗