czwartek, 6 marca 2025

Przepis na keto kulki z tuńczykiem

Kulki z tuńczykiem

    Najczęściej podjadanie kojarzy się ze słodyczami, niektórzy zastępują taką przekąskę owocami i warzywami lub orzechami.


    👉Jak zrobić kulki z tuńczykiem❓

    Można pójść krok dalej i zrobić kulki z tuńczyka.
    Fantastyczna przekąska i na dodatek białkowa z odpowiednią porcją tłuszczy.
    Zapraszamy na przepis na keto kulki z tuńczykiem.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka (240g)
  • 2 małe jajka 
  • 3 łyżki mąki łubinowej 
  • 130g sera żółtego (użyłam cheddar)
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na keto kulki z tuńczyka (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto kulek z tuńczyka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie masy

    • Do dobrze odsączonego tuńczyka z puszki dodaj surowe jajka [01:17:59].

    • Następnie zetrzyj żółty ser (np. cheddar) na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy [01:38:00].

    • Dopraw pieprzem; jeśli wolisz ostrzejszy smak, możesz dodać papryczkę chili [02:21:00].

    • Stopniowo dodawaj mąkę łubinową, mieszając masę, aż będzie na tyle zwarta, by można było formować kulki. Ilość mąki zależy od stopnia odsączenia tuńczyka [02:38:00].

  • Formowanie i pieczenie kulek

    • Delikatnie zwilż dłonie oliwą lub olejem [03:55:00].

    • Formuj kulki z przygotowanej masy i układaj je na papierze do pieczenia, który nie wymaga dodatkowego smarowania [04:00:00].

    • Nie musisz zachowywać dużych odstępów między kulkami, ponieważ nie rosną podczas pieczenia [04:30:00].

    • Włóż kulki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut, aż będą rumiane. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości kulek [05:33:00].

  • Serwowanie

    • Gotowe keto kulki z tuńczyka smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno [06:03:00].

    • Możesz je podawać z ulubionym sosem, np. sosem tysiąca wysp, sosem czosnkowym lub koperkowym [06:14:00].

    • Na imprezie możesz wbić w każdą kulkę wykałaczkę, aby ułatwić gościom nabieranie sosu [07:16:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 5 marca 2025

Pasteryzacja słoików na zimę


Pasteryzacja przetworów w garnku.

   Pasteryzacja to proces który ma na celu wybicie mikrobów i chorobotwórczych mikrobów przez które nasze zapasy mógłby szlak trafić.  
   Pasteryzacja to proces naturalnej konserwacji potraw bez różnych chemicznych dodatków i zarazem zachowania walorów smakowych przygotowywanych w ten sposób potraw.

👉Jak pasteryzować przetwory słoiki ❓ 

   Proces pasteryzacji słoików z różnymi potrawami jest identyczny. Może się jedynie różnić czasem w zależności od wielkości słoików i rodzaju włożonych produktów. Pasteryzacja: Grzybów od 20-30 min (słoik od małego do średniego - 30 min większe słoiki 0,9L) 
 
   Zapraszamy na proces pasteryzacji słoików.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • słoiki
  • woda
  • garnek
  • ściereczka
  • i przetwory

Przygotowanie:
   Pasteryzowanie przetworów to niezbędny etap w przygotowywaniu domowych wyrobów, który chroni je przed szybkim psuciem. Proces ten polega na podgrzewaniu domowych przetworów w słoikach w temperaturze od 60°C do 100°C (nie większej!). 
    Niszczymy w ten sposób znajdujące się w produktach drobnoustroje lub enzymy, które przyczyniają się do ich psucia. Jednocześnie zachowujemy właściwy smak i wartości odżywcze naszych przetworów. Czas pasteryzacji jest różny w zależności od produktów, które poddajemy temu procesowi.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 4 marca 2025

Przepis na sezamki bananowe

Sezamki bananowe

   NIE MA TO JAK DOMOWY DESER. 
   Zrobiony ze świeżych składników bez dodatków konserwantów i bez nadmiaru cukru. 


   👉Jak zrobić sezamki❓ 

   Przykładem takiego domowego deseru mogą być sezamki. 
   Nie tylko pyszne ale tez i proste w przygotowaniu i to tylko z 2 składników. 
   Zapraszamy na przepis na sezamki domowe.  
   Mariusz i Agnieszka


Link do filmu z przepisem
 

 

Składniki:
  • 2 małe banany
  • ok. 155g sezamu
Przygotowanie:

Przepis na sezamki bananowe (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sezamków bananowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bananów [01:52]: Rozgnieć banany widelcem.

  • Mieszanie z sezamem [02:32]: Do rozgniecionych bananów stopniowo dodawaj ziarna sezamu, mieszając, aż składniki się połączą.

  • Rozkładanie na blasze [03:34]: Przełóż wymieszaną masę bananowo-sezamową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż ją równomiernie, formując prostokąt. Staraj się, aby warstwa była jak najcieńsza, ponieważ im cieńsza, tym krótszy będzie czas pieczenia.

  • Pieczenie [04:35]: Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Piecz sezamki przez około 30 minut, aż będą rumiane. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości warstwy.

  • Krojenie [04:55]: Po wyjęciu z piekarnika, gdy sezamki są jeszcze lekko ciepłe, pokrój je na mniejsze prostokąty. Po ostygnięciu staną się twardsze.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 3 marca 2025

Przepis na roladki schabowe z pieczarkami i serem z piekarnika

Roladki schabowe

   Zamiast kotletów schabowych można zrobić roladki schabowe... 


   👉Jak zrobić roladki schabowe❓ 

   Początek jest taki sam jak przy robieniu kotletów schabowych, tylko w pewnym momencie trzeba zmienić kierunek i podążyć zamiast w kierunku patelni, to w kierunku piekarnika. 
   No dobra po drodze też jest kilka niuansów, ale o tym opowie Wam Agnieszka w filmie. 
   Zapraszamy na przepis na roladki schabowe z pieczarkami z piekarnika. 
   Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 


Składniki:

  • 10 plastrów schabu (1kg)
  • 400g pieczarek
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • sól 
  • pieprz 
  • 10 kawałków żółtego sera (o boku 1cm)
  • 10 plastrów surowego boczku 
Przygotowanie:

Przepis na roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania roladek schabowych z pieczarkami i żółtym serem, pieczonych w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie farszu pieczarkowego

    • Zetrzyj pieczarki i duś je na niewielkiej ilości tłuszczu, aż nadmiar wody wyparuje [01:02].

    • Pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj ją do podsmażonych pieczarek [01:50]. Całość smaż jeszcze przez 5 minut [02:32].

    • Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do pieczarek [02:42].

    • Dopraw farsz pieprzem [03:09] i solą [03:16], a następnie dokładnie wymieszaj [03:20].

  • Przygotowanie roladek

    • Pokrój schab na plastry o grubości około centymetra [03:35].

    • Rozbij plastry schabu, aby były cienkie [03:41].

    • Każdy plaster schabu posól i popieprz [03:45].

    • Na każdy plaster schabu nałóż farsz pieczarkowy z żółtym serem [03:53].

    • Zawiń roladki, a następnie owiń każdą roladkę dodatkowo plastrem boczku [04:25].

  • Pieczenie roladek

    • Ułóż przygotowane roladki w naczyniu wysmarowanym oliwą lub olejem [05:22].

    • Wstaw roladki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza [05:42].

    • Piec przez 45 minut, początkowo przykrywając papierem do pieczenia, a na ostatnie 15 minut zdejmij papier, aby roladki się zarumieniły [05:54]. Jeśli masz pokrywkę, możesz jej użyć, a następnie ją zdjąć [06:06].

Gotowe roladki schabowe z pieczarkami i serem pieczone w piekarniku [06:18] można podawać z ulubionymi dodatkami [06:57].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 28 lutego 2025

Przepis na sałatkę owocową

Sałatka owocowa

    Czy sałatka lub surówka musi zawsze być z warzyw?


    👉Jak zrobić sałatkę owocową❓

    Od czasu do czasu można zrobić inną sałatkę niż klasyczna sałatka warzywna.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę owocową. 
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Lekka SAŁATKA owocowa na imprezę - Pyszna sałatka z owoców na deser
 

 


Składniki:

  • jabłko
  • gruszka
  • banan
  • kiwi
  • winogrona 
  • truskawki
  • mandarynki
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę owocową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki owocowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Obieranie owoców [01:09]: W pierwszej kolejności obiera się owoce, zaczynając od mandarynek, a następnie przechodząc do truskawek, jabłek, gruszek, kiwi i na końcu bananów, aby zapobiec ich ściemnieniu.

  • Krojenie owoców [03:33]: Po obraniu owoce są krojone. Film pokazuje krojenie jabłka jako przykład.

  • Mieszanie składników [05:39]: Pokrojone owoce są mieszane razem w dużej misce.

  • Przekładanie do salaterki [06:01]: Gotowa sałatka jest przekładana do salaterki, co stanowi przedostatni krok.

  • Spożycie [06:26]: Ostatnim krokiem jest zjedzenie sałatki.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 25 lutego 2025

Przepis na chipsy z serka wiejskiego

Chipsy z serka wiejskiego 

    Do niedawna chipsy kojarzyły mi się z cienkimi plastrami z ziemniaka w torebkach na półce sklepowej.     
    Potem z wytworem domowym z szatkownicy do warzyw...

 

  👉Jak zrobić chipsy z serka wiejskiego❓

    A teraz wachlarz chipsów się poszerza.
    Poza chipsami z produktów węglowodanowych można zrobić chipsy białkowe.
    Takie bardziej FIT i zgodne z dietą KETO.
    Zapraszamy na przepis na chipsy z serka wiejskiego
    Mariusz i Agnieszka


Link do filmu z przepisem
Chipsy z serka wiejskiego - Przepis na przekąskę FIT i KETO
 




Składniki:

  • 200g serka wiejskiego (gęstego)
  • 100g sera żółtego 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej 
Przygotowanie:

Przepis na keto chipsy z serka wiejskiego (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto chipsów z serka wiejskiego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Mieszanie składników: Połącz serek wiejski z mozzarellą (startą na drobnych oczkach lub rozdrobnioną w malakserze) oraz przyprawami, takimi jak granulowany czosnek, czerwona czubryca i słodka papryka. Całość dokładnie wymieszaj [02:08].

  • Formowanie chipsów: Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj po jednej łyżce wymieszanej masy, zachowując odstępy. Następnie spłaszcz każdą porcję [02:44].

  • Dodawanie oliwy: Na każdą uformowaną porcję dodaj jedną lub dwie krople oliwy, co zapewni chrupkość chipsów po upieczeniu [03:46].

  • Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 do 20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości chipsów, dlatego należy je obserwować, aby były rumiane, ale nie przypalone [04:24].

  • Studzenie: Po upieczeniu poczekaj, aż chipsy wystygną, a następnie ostrożnie ściągnij je z papieru do pieczenia [04:49].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 24 lutego 2025

Przepis na keto ptysie

Ptysie z bitą śmietaną

Jakby ktoś mi powiedział jakieś 30 lat temu, że będą desery bez węglowodanów, a przede wszystkim bez   cukru, to bym pękł ze śmiechu...


    👉Jak zrobić keto ptysie z bitą śmietaną❓

    Świat idzie do przodu i jak widać dziś można zrobić ptysie z bitą śmietaną w wersji KETO, czyli bez węglowodanów lub przynajmniej z ich mikroskopijną zawartością.
    Zapraszamy na przepis na ptysie z bitą śmietaną
    Mariusz i Agnieszka 
 

 


Składniki:

  • 160g mąki migdałowej 
  • 110g masła 
  • 250ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 3 jajka M
  • 250g mascarpone 
  • 250ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka pudru z ksylitolu/erytrytolu (można dodać więcej)
Przygotowanie:

Przepis na ptysie z bitą śmietaną (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ptysi z bitą śmietaną, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie ciasta na ptysie:

  • Rozpocznij od zagotowania masła w garnku [00:58].

  • Dodaj szczyptę soli i ponownie doprowadź do zagotowania [01:31].

  • Gdy całość się zagotuje, zdejmij z ognia, wsyp mąkę migdałową i dokładnie wymieszaj [01:55].

  • Pozostaw masę do wystudzenia [02:19].

  • Po wystudzeniu, wbijaj jajka pojedynczo, dokładnie miksując po każdym dodaniu [03:00].

Formowanie i pieczenie ptysi:

  • Przygotuj blaszkę z piekarnika, wykładając ją papierem do pieczenia [03:49].

  • Rozkładaj masę na blaszce, tworząc okręgi – możesz użyć łyżki lub rękawa cukierniczego [04:01].

  • Włóż przygotowane ptysie do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez około 20-22 minuty, aż uzyskają złoty kolor [04:42].

  • Po upieczeniu, pozostaw ptysie do całkowitego wystudzenia [05:05].

Przygotowanie kremu:

  • Przygotuj śmietankę 30% i serek mascarpone. Ważne jest, aby oba składniki były dobrze schłodzone – śmietankę można nawet włożyć na 15 minut do zamrażalnika, a miskę, w której będziesz miksować, również schłodzić [05:18].

  • Jeśli używasz śmietanki 36%, zmniejsz ilość serka mascarpone o połowę (np. do 125 g na 250 g śmietanki) [05:49].

  • Zacznij miksować krem [05:49].

  • Dodaj jedną łyżeczkę zmielonego ksylitolu (lub erytrytolu, jeśli wolisz) [06:18]. Możesz dodać więcej, jeśli preferujesz słodszy smak [06:33].

  • Miksuj, aż krem będzie gęsty i ubity [07:00].

Napełnianie i wykańczanie ptysi:

  • Napełnij ptysie przygotowanym kremem, używając rękawa cukierniczego lub woreczka [07:15].

  • Przykryj napełnione ptysie drugim krążkiem ciasta i delikatnie dociśnij [08:05].

  • Na koniec posyp ptysie pudrem z ksylitolu lub erytrytolu [08:19].

  • Najlepiej podawać ptysie od razu, ponieważ im dłużej leżą z bitą śmietaną, tym bardziej nasiąkają wilgocią i tracą chrupkość [08:54].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 23 lutego 2025

Przepis na sałatkę z szynki i pora

Sałatka z szynki i pora

   Kolejna sałatka, jak to sałatka potrawa uniwersalna, może być to posiłek, dodatek do posiłku, pomysł na imprezę, grilla lub na święta... 


    👉Jak zrobić sałatkę z szynką i serem❓

    To proste, zrobić jest prosto bo wystarczy pokroić składniki, doprawić i wymieszać.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę białkową.
 
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Jak zrobić FIT sałatkę z szynki i pora - Keto przepis na sałatkę
 

 


Składniki:

  • 200g szynki
  • 200g sera żółtego 
  • kawałek białej części pora
  • 5 jajek 
  • 3 ogórki kiszone 
  • puszka groszku konserwowego 
  • 4 łyżki majonezu 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z szynki i pora (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z szynki i pora, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie pora [00:50]: Białą część pora należy pokroić w półplasterki, a następnie sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się ostrości. Po sparzeniu pora należy odcedzić i ostudzić.

  • Starcie sera [02:11]: Żółty ser należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Krojenie składników [02:30]: Szynkę (najlepiej gotowaną lub konserwową), ugotowane na twardo jajka oraz ogórki kiszone należy pokroić.

  • Dodanie groszku [03:25]: Do pozostałych składników dodać odsączony groszek konserwowy.

  • Połączenie składników [03:41]: Dodać odsączony i wystudzony por.

  • Doprawianie [03:52]: Sałatkę doprawić solą i pieprzem.

  • Dodanie majonezu [04:10]: Dodać majonez, aby wszystkie składniki się połączyły.

  • Mieszanie [04:23]: Całość dokładnie wymieszać.

  • Chłodzenie [04:50]: Gotową sałatkę włożyć do lodówki i schłodzić przez około pół godziny do godziny.

Po schłodzeniu sałatka jest gotowa do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 22 lutego 2025

Przepis na zimową herbatkę owocową


Zimowa herbatka owocowa

    Jest zima i w tym tygodniu zapowiadają u nas nawet do -11'C. Po powrocie do domu jak się zmarznie wiele osób chwyta z coś gorącego by się rozgrzać, a także wzmocnić odporność.


    👉Jak zrobić herbatę owocową❓

    Taką herbatkę można przygotować na różne okazje i święta. Smakuje rewelacyjnie, świetnie pachnie i można sobie popijać przy miłej lekturze.
    Zapraszamy na przepis na świąteczną herbatę.
 




Składniki:

  • 2 łyżki suszu owocowego 
  • 1 laska cynamonu 
  • 1 łyżeczka suszonej aronii/żurawiny
  • kilka goździków
  • 1/2 limonki
  • 2 plastry pomarańczy 
  • kilka plastrów jabłka
  • 1 litr wody 
  • ewentualnie miód do posłodzenia
Przygotowanie:

Przepis na zimową herbatkę owocową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zimowej herbatki owocowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie wstępne: Na początku należy wrzucić laski cynamonu do kubeczka, w którym znajduje się już susz owocowy [00:58]. Następnie zaparzyć susz przez 5 minut [01:21].

  • Dodawanie przypraw i owoców: W międzyczasie do dzbanka wrzucić anyż i goździki [01:53]. Pokroić limonkę i wrzucić ją do dzbanka [02:00]. Następnie pokroić pomarańczę i dodać ją do dzbanka [02:46]. Na koniec pokroić jabłko i również dodać do dzbanka [03:35].

  • Łączenie składników: Gdy susz się zaparzy, przełożyć laski cynamonu do dzbanka [04:23].

  • Zakończenie: Dodać zagotowaną wodę do dzbanka [05:19].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 21 lutego 2025

Przepis na oponki piwne


Oponki piwne

    Co rok przychodzi taki jeden dzień. Ten dzień to święto każdego obżartucha, ale jeśli nie jesteście w tej grupie, to też możecie zrobić sobie pyszne domowe oponki piwne.


    👉Jak zrobić oponki piwne bez sera❓

    W tym filmie zachęcamy do zrobienia oponek piwnych i to domowych oponek, a nie kupowanych w sklepie.
    Zapraszamy na przepis na oponki piwne.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Jak zrobić oponki piwne❓ - Przepis na tłusty czwartek lub na deser
 




Składniki:

  • 500g mąki 
  • 100g gęstej śmietany (użyłam 12%)
  • 25g drożdży 
  • 50g cukru 
  • 70g masła 
  • 180-190ml jasnego piwa
  • kilka kropli esencji z wanilii 
Przygotowanie:

Przepis na oponki piwne (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania oponek piwnych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie zaczynu drożdżowego [01:01]: Do gęstej śmietany w temperaturze pokojowej dodaj drożdże i cukier, a następnie dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw zaczyn na bok.

  • Roztopienie masła [01:45]: Roztop masło i ostudź je do temperatury 36-37 stopni Celsjusza.

  • Wyrabianie ciasta [02:11]: Do miski z rozpuszczonymi drożdżami dodaj mąkę, roztopione i przestudzone masło, kilka kropli ekstraktu z wanilii oraz porcjami piwo w temperaturze pokojowej. Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Możesz użyć robota kuchennego.

  • Wyrastanie ciasta [03:38]: Przykryj ciasto i odstaw je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

  • Formowanie oponek [04:04]: Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat. Rozpłaszcz je na grubość 1,5 do 2 centymetrów. Za pomocą szklanki wykrawaj kółeczka, a w środku, używając kieliszka, zrób otwór, tworząc kształt oponki. Powtórz z pozostałym ciastem.

  • Drugie wyrastanie [06:09]: Uformowane oponki przykryj ściereczką i zostaw do podrośnięcia na około 20 minut.

  • Smażenie [06:17]: Rozgrzej olej na patelni lub w szerokim garnku do temperatury 175 stopni Celsjusza. Smaż oponki, aż będą złociste i rumiane.

  • Wykończenie [07:33]: Usmażone oponki posyp cukrem pudrem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na pesto z rukoli


Pesto z rukoli

   Zielone pesto zrobione w domu w wersji keto idealnie komponuje się z pieczywem keto, które jest już na naszym kanele w rożnych wersjach.


    👉Jak zrobić pesto z rukoli i pestek słonecznika❓

    Jak upieczecie chleb keto to do niego od razu idealnie pasuje pesto z rukoli i pestek słonecznika, a jeśli nie stosujecie diety keto, to możecie zjeść z każdym pieczywem.
    Zapraszamy na przepis na pesto z rukoli. 
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Jak zrobić zielone domowe PESTO z rukoli - Przepis FIT & KETO 
 




Składniki:

  • 100g rukoli 
  • 50g słonecznika 
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy 
  • sól 
Przygotowanie:

Przepis na pesto z rukoli i słonecznika (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pesto z rukoli i słonecznika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie rukoli: Umyj i osusz rukolę, najlepiej używając wirówki do sałaty [01:02].

  • Prażenie pestek słonecznika: Upraż pestki słonecznika [01:15]. Po uprażeniu, odstaw słonecznik do ostygnięcia [01:54].

  • Miksowanie składników: Do rukoli dodaj sól, sok z cytryny, czosnek i oliwę z oliwek [01:54]. Następnie dodaj przestudzone pestki słonecznika [02:21]. Zmiksuj wszystkie składniki [02:43].

  • Przechowywanie: Gotowe pesto przełóż do słoiczka, co ułatwia przechowywanie [03:36]. Pesto można przechowywać w lodówce przez 4 do 5 dni [04:13].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 19 lutego 2025

Przepis na placki z serka wiejskiego i awokado

Placki z serka wiejskiego

 
    Kolejna FIT alternatywa dla klasycznych pancaków, które jak wiadomo są węglowodanowe i jeszcze polewane syropem, więc robimy bombę węglowodanową. 

 👉Jak zrobić placki z awokado i serka wiejskiego❓ 

    Możemy zrobić inną wersję, które nie tylko będą zgodne z dietą keto, a też będzie to uniwersalne danie, Można podać na śniadanie, kolacje, obiad, jako przekąskę, dodatkowo zgodne z dietą wegetariańską i oczywiście rozdzielną. 
 
    Zapraszamy na przepis na placuszki z serka wiejskiego. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:

  • 200g serka wiejskiego (gęstego, jak dużo śmietanki to należy odlać)
  • awokado 
  • 1 jako L
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
  • czarnuszka lub inne ziarna do posypania 
  • oliwa/olej
Przygotowanie:

Przepis na keto placuszki z twarogu (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto placuszków z twarogu, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie masy [02:38]: Wszystkie składniki należy zmiksować, aby uzyskać jednolitą masę na placki.

  • Wykładanie na blachę [02:53]: Gotową masę wyłóż na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Papier powinien być delikatnie natłuszczony [03:04].

  • Formowanie placków [03:45]: Kładź porcje ciasta na papierze i rozpłaszczaj je. Kształt placków jest dowolny [03:52].

  • Posypywanie ziarnami [04:07]: Wierzch placków posyp czarnuszką lub innymi ziarnami, takimi jak sezam czy siemię.

  • Pieczenie [04:32]: Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Po nagrzaniu wstaw placki i piecz przez około 20-25 minut, aż delikatnie się zarumienią [04:43].

  • Serwowanie [04:52]: Po upieczeniu poczekaj chwilę, aż placuszki delikatnie ostygną, a następnie możesz je zdejmować. Można je jeść same, z sosem lub potraktować jako pieczywo do kanapki [05:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 14 lutego 2025

Przepis na gołąbki bez zawijania


Gołąbki bez zawijania

    Czego to Agnieszka nie wymyśli... No dobra; Czego to ludzie nie wymyślą...

    👉Jak zrobić keto gołąbki bez zawijania❓


    Jak masz 2 lewe ręce i w kuchni robisz spustoszenie niczym słoń w składzie porcelany, to zawsze dasz radę ogarnąć gołąbki bez zawijania. A jak sobie świetnie radzisz z gotowaniem, a w kuchni czujesz się jak ryba w wodzie, to dla odmiany możesz zrobić gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym.
    Zapraszamy na przepis na gołąbki bez zawijania z piekarnika.





Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (użyłam mieszane wieprzowo- wołowe)
  • 700g kapusty białej lub włoskiej 
  • 2 cebule 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 300g passaty pomidorowej 
  • 1 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej 
  • 4 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • sól 
  • pieprz 
  • zielenina do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na gołąbki bez zawijania (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania gołąbków bez zawijania, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie kapusty [01:02]: Z białej kapusty należy wyciąć głąb, a następnie bardzo drobno ją poszatkować lub zetrzeć na tarce. Poszatkowaną kapustę posolić i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na 20-30 minut, aby zmiękła i puściła sok. Po tym czasie odcisnąć kapustę z nadmiaru wody i dodać ją do mięsa mielonego [04:17].

  2. Przygotowanie cebuli [02:38]: Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na dwóch łyżkach dowolnego tłuszczu, tylko do zeszklenia. Zeszkloną cebulę dodać do mięsa mielonego [03:18].

  3. Doprawianie mięsa [03:51]: Do mięsa dodać łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, pieprz [03:58] oraz jajko [04:11].

  4. Wyrabianie masy [04:45]: Całość dokładnie wyrobić.

  5. Formowanie i obsmażanie gołąbków [05:10]: Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu. W tym czasie formować gołąbki dowolnej wielkości. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, obsmażać gołąbki z dwóch stron po minucie na każdą stronę [05:27].

  6. Układanie w naczyniu [06:17]: Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu do zapiekania.

  7. Przygotowanie sosu [06:44]: Do rondelka wlać passatę pomidorową i bulion (mięsny lub warzywny). Dodać łyżeczkę bazylii [06:54], jeden duży ząbek czosnku [06:59] oraz doprawić pieprzem i solą [07:08]. Poczekać, aż sos się zagotuje [07:15].

  8. Zalewanie i pieczenie [07:31]: Zagotowany sos wlać na przygotowane gołąbki. Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 35 minut [07:53].

  9. Podanie [08:11]: Gotowe gołąbki najlepiej smakują ciepłe. Po wierzchu można posypać je zieleniną, np. koperkiem [08:21].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗