poniedziałek, 11 lutego 2019

Wegetariańska sałatka z kiszonych czerwonych buraków

     Jakie było moje zdziwienie, gdy dowiedziałem się, że z buraków kiszonych po odlaniu soku, można jeszcze coś zrobić. W końcu z ogórków kiszonych też się coś robi i jest to fundamentem wielu potraw...
     Buraczki kiszone świetnie komponują się z selerem naciowym - dodają sałatce charakteru i przy okazji wspomagają trawienie białek, które występują w dwóch postaciach jajkach i serze feta.



Składniki:
  • buraki kiszone
  • sałata lodowa lub kapusta pekińska
  • seler naciowy
  • jajka
  • ser feta
  • słonecznik
  • czarnuszka
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • koperek
Przygotowanie:
Sałatę lub kapustę pekińską drobno kroimy i ukladamy na talerzu lub w salaterce. Buraki kiszone kroimy w kosteczkę, układamy na sałacie, skrapiamy sokiem z cytryny. Łodygę selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i układamy na burakach. Fetę kroimy w kostkę i posypujemy po wierzchu. Ugotowane jajka obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na talerzu. Całość skrapiamy oliwą. Solą i pieprzem posypujemy tylko po jajkach. Słonecznik prażymy na suchej patelni, jak wystygnie to posypujemy po sałatce. Na wierzchu sypiemy koperkiem i czarnuszką.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 8 lutego 2019

Zakwas z czerwonych buraków

Probiotyki w kieliszku

     Co zrobić z kieliszkiem do koniaku, gdy nie pijesz koniaku, a zakładam, że jeśli już pijesz koniak to dla zdrowotności, jak mówiły nasze babcie...😀😀😀
    Dziś propozycja porcji probiotyków, czyli zakwas z buraków w kieliszku do koniaku.



Składniki:
  • buraki
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie


Przygotowanie:

     Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry (takie z 0,5 cm) lub kawałki. Wodę zagotować z dodatkiem soli (na litr wody 1 płaska łyżka soli). Do dużego słoja (1,5 litra lub większy) włożyć 3 liście laurowe, 4 ząbki czosnku, 6 ziarenek ziela angielskiego i ciasno powkładać buraki.
      Wszystko zalać przegotowaną i wystudzoną zimną wodą, tak aby woda całkiem przykryła buraki (nie mogą wystawać buraki z wody). Słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą i obwiązać gumką, postawić w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach zacznie się pojawiać piana (naturalny proces fermentacji), którą należy zbierać.
      Zakwas po 7 dniach jest gotowy do spożycia. Wystarczy zlać do słoika i przechowywać w lodówce, a buraki możemy zjeść lub wykorzystać do zupy, sałatki itp.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 29 stycznia 2019

Schab w marynacie jogurtowej zapiekany z cebulą i pieczarkami

Schab marynowany w plastrach

 
    Jeśli znudził Wam się tradycyjny schab pieczony lub kotlety, to ta wersja schabu jest idealna aby posmakować nowego smaku. Dzięki połączeniu cebuli i pieczarek mięsko jest soczyste i miękkie.
 
Składniki:
  • 1kg schabu
  • ok. 300g pieczarek 
  • 3 cebule
  • ok. 300g jogurtu naturalnego 
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki imbiru 
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1cm. Do jogurtu naturalnego przecisnąć czosnek, dodać majeranek, imbir (jeśli nie lubimy można pominąć), pieprz, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Pokrojone plastry schabu smarujemy marynatą jogurtową, układamy w pudełko, szczelnie zamykamy i zostawiamy w lodówce na całą noc. 
      Jeśli nie mamy czasu, to schab od razu układamy razem z cebulą i pieczarkami w naczyniu żaroodpornym i zostawiamy przynajmniej na 2-3 godziny do zamarynowania. 
      Cebule i pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na dno naczynia kładziemy kilka plastrów cebuli i pieczarek, na nie układamy plastry schabu i znowu cebulę i pieczarki. Układamy do wyczerpania składników, ostatnia (górna) warstwa to pieczarki i cebula, a na wierzch wylać resztę marynaty. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki aby zamarynować.
Schab wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 40 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Jeśli mamy mniejszą ilość mięsa to czas pieczenia należy skrócić, najlepiej sprawdzając widelcem lub szpikulcem - jeśli łatwo wchodzi w mieso to znaczy, że jest już gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 23 stycznia 2019

Omlet z warzywami - Wegetariańskie śniadanie

   Jakoś dawno, dawno temu skreśliłem z listy omlety. Wszak do omleta dodać trzeba mąkę, a skoro mąka to białko, a jajka to węglowodany... UPS😁! Na odwrót! To taka potrawa nie jest zgoda z Dietą Rozdzielną...
    Jednak Agnieszka potrafi wszystko👍 tylko nie zawsze się do tego przyznaje (Rozumie nawet tajemnice wzoru Einsteina E=mc²😁) i dzięki temu potrafi zrobić omleta bez jakiejkolwiek mąki😁...
   I proszę Wy macie przepis na omleta bez mąki, a ja miałem omlet... Mniam!




Link do filmu z przepisem na YouTube:

129 Przepis na OMLET bez mąki i z dużą porcja warzyw zgodny z Dietą Rozdzielną, Keto i Wegetariański





Składniki:
  • jajka
  • mleko lub śmietanka lub woda
  • warzywa: papryka, pomidor, cebula, oliwki itp.
  • masło lub olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • zielenina: pietruszka, szczypiorek, koperek itp.
  • opcjonalnie ziarna czarnuszki, słonecznika, dyni
Przygotowanie:
     Ilość jajek, każdy musi dopasować do swoich potrzeb (ile jest w stanie zjeść). Na każde jajko potrzebna jest łyżka mleka/śmietanki lub wody. Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, wlewamy mleko lub śmietankę i wszystko razem dokładnie ubijamy do połączenia się składników.
     Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła lub oleju, na rozgrzany tłuszcz wlewamy masę jajeczną. Na początku smażymy na dużym ogniu, a po chwili delikatnie zmniejszamy ogień i trzymamy do momentu, aż omlet się zetnie, delikatnie odwracamy na drugą stronę, chwilę podsmażamy i gotowe.
     Wykładamy omlet na talerz, układamy warzywa, sypiemy ziarnami, zieleninką (delikatnie posolić i popieprzyć), składamy na pół i zajadamy.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 17 stycznia 2019

Makaron z oliwkami i suszonymi pomidorami i Pasta Party

     Pasta party przed biegiem😃. Nie można, nie docenić roli makaronu w diecie biegacza. Ostatnie dni  przed startem to super kompensacja węglowodanów, by zmagazynować największą ilość glikogenu... (który spalimy w pierwszych 2 godz biegu np maratonu... )
     To co istotne dla każdego człowieka to fakt, że węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym obniżają nasze prawdopodobieństwa w drodze do otyłości.
     To jest ważne, bo zarówno jak białka spełniają swoją rolę budulcową i regeneracyjną, tak samo węglowodany są źródłem energii i w odpowiednich proporcjach serwowane, dodają nam poweru i nie prowadzą do otyłości.
 
 

 





Składniki:

  • 250g makaronu dowolny (ja użyłam żytni)
  • 150g suszonych pomidorów
  • 40g oliwki zielone 
  • 40g oliwki czarne
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
     Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie na oleju z suszonych pomidorów delikatnie podsmażamy drobno pokrojony czosnek (uważać aby nie spalić bo będzie gorzki). Do czosnku dodajemy odcedzony makaron, oliwki (kroimy na pół), suszone pomidory (kroimy na mniejsze kawałki), doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Trzymamy jeszcze z 2 minuty na ogniu, aby smaki się połączyły i gotowe. Jeśli mamy zbyt mało oleju z pomidorów to dodajemy zwykłego oleju lub oliwy.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 12 stycznia 2019

Buraczki - sałatka obiadowa

     To co jemy i pijemy zakwasza lub odkwasza nasz organizm. Większość węglowodanów i białka pomimo, że są potrzebne, a nawet niezbędne, to zakwaszają organizm.
Natura tak jest stworzona, że w swoich zasobach równoważy ten stan i oferuje nam możliwości odkwaszania...
     To co odkwasza organizm, to głównie owoce🍎 i warzywa🍅, a w śród nich królują buraki...
     Dodatkowo są świetną alternatywą dla ziemniaków🍟. Bez problemu mogą zastąpić na talerzu zarówno surówkę🍅, lub inne warzywa🍆 jak i węglowodany (ziemniaki🍟, ryż🍚, kasza🌾 itd).
     Komponując buraki z białkami otrzymujemy:

  • po 1. posiłek zgodny z dietą rozdzielną,
  • po 2. odkwaszanie organizmu po białkach🍳🍗 - Podkreślam! - Potrzebnych białkach...
Na przestrzeni miesiąca powinniśmy spożywać kilka kg buraków... 😁


Link do filmu z przepisem:
038 Sałatka obiadowa z pieczonych buraków 
 

 
 


Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majonez
Przygotowanie:
     Buraki ugotować lub upiec. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do buraków dodać przeciśnięty czosnek, majonez, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na około pół godziny do lodówki, aby się dobrze schłodziło i smaki "przegryzły".


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


poniedziałek, 7 stycznia 2019

Sałatka z serem wędzonym

      Nie zawsze musi być biały chudy ser w postaci twarożku aby dostarczyć BIAŁKO dla organizmu. Warto nieraz eksperymentować i kupić coś innego. Dziś Aga zaserwowała mi coś...😀❗ Aż chciało mi się zapytać co zrobiła, o co chodzi, bo był inny, nowy ciekawy posmak... :)
     ... i tak zjadłem w życiu swój pierwszy biały wędzony ser... 😁

Dla wegetarian🌿 i nie tylko... ❗

P.S.
Posiłki białkowe to istotny element by mężczyzna miał ochotę na sex. Prawda jest taka, że w menu na polskich stołach jest za dużo węglowodanów, a za mało białka i warzyw. a dokładnie te 2 elementy wpływają na ochotę u dorosłego mężczyzny na sex (polskie społeczeństwo wg badań jest "niedobiałczone").
KOBIETO! Żono! Partnerko! W Twoich rękach jest apetyt partnera na sex... 😁


Składniki:
  • sałata
  • pomidor
  • ser biały wędzony (dla wegan tofu wędzone)
  • ziarna słonecznika
  • ziarna czarnuszki
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki i rozłożyć na talerzu. Pomidora umyć, pokroić i położyć na sałacie. Na wierzchu rozkruszyć ser, posypać ziarnami, polać oliwą i doprawić solą i pieprzem,

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 3 stycznia 2019

Kotlety wegetariańskie

Jak ściągnąć faceta do domu... ?
    Wiele osób odpowie na sex! Tymczasem są inne sposoby...😀

     W moim przypadku Agnieszka wysyła fotkę, taka jak obok i pisze:
- "Nic nie jedz na mieście. Obiad już czeka na ciebie!"
... i koneser eksperymentów kulinarnych😋 pędzi do domu by spróbować nowego dania według przepisu...
... i jak tu schudnąć?😁

P.S.
     Jestem zdrowszy, schudłem i trzymam się... , bo dieta rozdzielna to cud!


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 600-650g cukini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki kukurydzianej (może być też inna)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta kukurydziana do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
     Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy na ok. 15 minut aby puściła sok. Następnie dobrze odciskamy i dodajemy do ugotowanej i wystudzonej kaszy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu.
     Wszystkie składniki: kaszę, cukinię, natkę pietruszki, cebulę z czosnkiem, mąkę plus przyprawy dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy dłońmi niewielkie kotlety (aby łatwiej nam było formować możemy ręce zwilżyć wodą), obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 16 listopada 2018

Przepis na sałatkę z selerem konserwowym i szynką

Białkowa sałatka 

z selerem i jajkiem

 
Jedliście sałatkę na 6 z + 😀😀😀
🏆To co mnie zaskoczyło to jej smak  Po prostu na 6 z +   
Puchar🏆🏆🏆 za sałatkę...
P.S.
Ja nie wiem jak Aga to robi Przechodzi z lepszego do jeszcze lepszego 😁😁😁
 
Składniki:
  • słoik selera konserwowego (300g)
  • 1/2 puszki groszku
  • 3 jajka
  • 150g szynki konserwowej lub szynki z indyka/kurczaka
  • 2 czubate łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki majonezu

Przygotowanie:
 
     Jajka gotujemy na twardo, a następnie kroimy w kostkę. Groszek i seler odcedzamy z zalewy. Szynkę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy tyle majonezu aby składniki się połączyły. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby się dobrze schłodziła i smaki "przegryzły".


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 24 września 2018

Sałatka obiadowa z cukinią

     Na pewno lepsze są kiszonki, trzeba jednak urozmaicać swoje menu i można zrobić kwaskową sałatkę.
     Do potraw białkowych warto dodać coś co pomoże zbliżyć nasze pH do odczynu kwasowego🍋.
     Dziś taką propozycję, przepis, serwuje, przedstawia Agnieszka... 😀

P.S.
Sprawdziłem, spróbowałem... Jak zawsze smakuje wyśmienicie... 😋
Gdyby nie to, że jadłem widelcem to bym napisał: "Palce lizać... " 😁😁😁

PRZEPIS!


Składniki:
  • 2 kg cukinii już obranej
  • 0,5 kg marchewki (obranej)
  • 0,5 kg cebuli (obranej)
  • 3 duże łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki soli
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 1/3 lub 1/2 szkl. octu jeśli lubimy bardziej kwaśny smak
  • 3 szkl. wody
  • olej
Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę kroimy w cienkie plasterki (jak cukinia jest duża to należy usunąć pestki). Cebulę kroimy w półplasterki.  Warzywa wkładamy do dużej miski, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy na 2-3 godziny. Z cukru, octu, wody robimy zalewę - wszystko razem zagotowujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Po upływie 2-3 godzin z warzyw odlewamy wodę, która się zrobiła i dodajemy zimną zalewę. Mieszamy i układamy ciasno w słoiki, na wierzch dolewamy zalewy (zalewa ma przykrywać warzywa) i 1 łyżkę oleju na każdy słoik. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 20-30 minut od zagotowania. Długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików i od grubości pokrojonych warzyw (im grubiej pokrojone tym dłużej należy pasteryzować).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 31 lipca 2018

Knedle ze śliwkami

Przepis na knedle ziemniaczane
 
 
Nic dla mnie nie zostało ❗
Nie jadłem❗
Nie dostałem❗

     Były tak dobre, że tylko zdjęcie się ostało...😀 I oczywiście dostałem je do obrobienia... 😁


 
 

 



Składniki:
  • 600g ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. mąki orkiszowej typ 700 lub pszennej
  • śliwki

Przygotowanie:
    Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i zacząć wyrabiać ciasto, a następnie małymi porcjami dodawać mąkę orkiszową (w zależności od ziemniaków może się okazać, że nie zużyjemy całej mąki orkiszowej). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, nie może być zbyt twarde lub zbyt luźne. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. 
   Z przygotowanego ciasta robimy wałek i kroimy go na 3-4cm kawałki (grubość pokrojonych kawałków zależy od wielkości śliwek) . Każdy kawałek rozklepujemy palcami, wkładamy połówkę śliwki (jeśli są małe to dajemy całą śliwkę - wydrylowaną) i zlepiamy aby powstała nam kulka (knedel). Tak przygotowane knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie - na wolnym ogniu ok. 4-5 minut od wypłynięcia. 
   Gotowe  knedle wyśmienicie smakują polane śmietaną lub masełkiem.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 6 lipca 2018

Twarożek z rzodkiewkami na YT

      Dziś proponujemy wersję filmową! Jak zrobić twarożek z rzodkiewkami... ? Przepisy na blogu już są, a to filmowa wersja udoskonalona...

PRZEPIS na blogu: Kolacja: twarożek z rzodkiewką

     Przepis dla każdego oraz osób trenujących jako posiłek regeneracyjny.


Link do filmu na YouTube: 

013 Przepis Twarożek z rzodkiewkami

Lub kliknij w obrazek:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 4 lipca 2018

Sałatka z fetą

    Najsłynniejsza sałatka💚 z serem feta to sałatka grecka. Jednak jeśli się komuś już znudziła to proponujemy bardziej polską wersję takiej sałatki...😁
     Jeśli ktoś chce, to można potraktować ją jako wersję posiłku i dokładnie w takiej postaci serwuje mi ją Agnieszka. Mówiąc krótko, posiłek wegetariański z porcją białek... Może nie koniecznie jest tak dużo białka jak w chudym serku białym, ale można to uzupełnić ziarnami słonecznika bogatymi w białko...💪
     Aby wspomóc trawienie białek i zneutralizować alkalizujące działanie tłuszczy proponuje dodatkowo sowicie skropić cytrynką... 😀


Składniki:
  • sałata lodowa
  • rzodkiewka
  • pomidor
  • cebula czerwona
  • słonecznik
  • ser feta
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • czarnuszka
  • opcjonalnie sok z cytryny

Przygotowanie:

Sałatę pokroić lub porwać palcami na małe kawałki. Rzodkiewkę, pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na talerzu  lub w salaterce układamy sałatę, następnie rzodkiewkę, pomidora i cebulę. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny (jeśli ktoś lubi bardziej kwaskowy smak, jeśli nie to sok pominąć), delikatnie solimy (nie dużo bo feta jest słona) i pieprzymy. Na samą górę dajemy pokrojoną fetę, posypujemy słonecznikiem i czarnuszką.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 2 lipca 2018

Naleśniki z kapustą i pieczarkami

     Jestem wielkim fanem wszelkich naleśników, które nie są z dodatkową porcją węglowodanów. Wprawdzie nigdy nie liczę i nie liczyłem kalorii, jednak zdrowy rozsądek podpowiada umiar. Więc dżem, czekolada odpada... Może sporadycznie jak na prawdę nie ma nic innego pod ręką.
     Omijamy oczywiście temat zakazanych kompozycji, czyli nie jadamy naleśników z serem, ani też nie pakujemy do nich kurczaka...
     Dziś propozycja czegoś neutralnego, czyli naleśniki z kapustą i pieczarkami. Podobnie możemy serwować pierogi, czy krokiety z podobnym farszem. Tym razem naleśniki z pieczarkami... :)


Link do filmu z przepisem:
113 PRZEPIS NA FARSZ z kapusty i pieczarek Najlepszy do pierogów, krokietów, pasztecików, naleśników

 

Składniki na farsz:

  • 0,5-0,6 kg pieczarek
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 3 duże cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy pieczarki będą już prawie gotowe dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę i dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do pieczarek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Link do filmu z przepisem:
141 - Przepis na domowe NALEŚNIKI -Co zrobić by naleśniki wyszły idealne?

 
Składniki na naleśniki:
  • 3 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 szkl. mleka roślinnego
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię dodawać już tłuszczu.

P.S. Do naleśników możemy podać czerwony barszczyk, polać ketchupem lub innym sosem.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 1 lipca 2018

Szparagi z jajkiem

     Jeśli brak Ci oryginalnego pomysłu na śniadanie to proponuje szparagi z jajkiem sadzonym.
     Być może nie dla wszystkich jest to atrakcja. Jednak podejrzewam, że są tacy jak ja, którym nikt nigdy nie zaserwował szparagów. Musiałem sam kupić i postawić Agnieszkę pod ścianą i przed faktem dokonanym, że szparagi są w domu... :)
     A oto jeden z pomysłów, kolejna inspiracja... Szparagowa inspiracja...


Link do filmy: 034 - Szparagi z jajkiem sadzonym - Przepis na obiad białkowy



Składniki:
  • szparagi
  • jajka
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
Przygotowanie:
Szparagi białe myjemy i obieramy (jeśli mamy zielone to nie trzeba obierać). Gotujemy na parze (10-15 minut, zależy od grubości, najlepiej sprawdzać nakłuwając widelcem, jak łatwo wchodzi tzn. że gotowe. Zielone szparagi gotujemy 8-10 minut.) lub w wodzie. Gotowe szparagi układamy na talerzu, przyprawiamy solą, pieprzem, a na wierzchu kładziemy usmażone jajko i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 28 czerwca 2018

Naleśniki z wiśniami🍒

Wisienki na TOPie

      Sezon na wiśnie🍒 trwa, więc aż się prosi by pokazać, co można zrobić z wiśni, po za zjadaniem ich prosto z drzewa, z myciem lub bez mycia...
      Tym razem Aga przygotowała atrakcje dla dzieci, czyli naleśniki z wiśniami🍒.
      Potem będą dla mnie naleśniki z kapustą i czymś tam jeszcze, ale o tym w innym wpisie. Zresztą były już krokiety o podobnym składzie, a przepis jest już na blogu...

Składniki nadzienia:
  • wiśnie prosto z drzewa
  • cukier, ksylitol lub inne słodzidło
Przygotowanie:

Wiśnie myjemy i drylujemy. Gotowe przekładamy do rondla, podlewamy ze 2 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogień. Jak się wiśnie zagotują zdejmujemy pokrywkę i gotujemy (co jakiś czas mieszając) na wolnym ogniu aż nadmiar soku odparuje. Wtedy dodajemy cukier lub inne słodzidło (ilość według własnego upodobania) i dalej gotujemy, często mieszając, aż całość lekko zgęstnieje.

Składniki na naleśniki:

  • 3 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 szkl. mleka roślinnego
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Do smażenia następnych naleśników nie trzeba na patelnię dodawać już tłuszczu.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 27 czerwca 2018

Przerwy między posiłkami

Krótkie przypomnienie dotyczące odstępów między posiłkami.
     Odstępy miedzy posiłkami robimy co 2-4 godziny. Nie można jednak uśrednić i jeść co 3 godziny... Wynika to z czasu trawienia węglowodanów lub białek.

Czas trawienia:
  • Białka 3-4 godz. 
  • Węglowodany 1-1,5 godz.
  • Warzywa - nie skrobiowe ok. 30min
  • Owoce nie skrobiowe ok. 30 min.

Odstępy między posiłkami:
  • Po posiłku: BIAŁKOWYM - następny po 4 godz.
  • Po posiłku: WĘGLOWODANOWYM - następny po 2 godz.
  • Po posiłku: WARZYWACH nieskrobiowych - następny po min 30 minutach (może być dłuższa przerwa).
  • Po posiłku: OWOCACH nieskrobiowych - następny po min 30 minutach (jw) .
  • Po WARZYWACH I OWOCACH skrobiowych - następny po 2 godz.




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 20 czerwca 2018

Przemiana dzięki Diecie Rozdzielnej

     Witam wszystkich :)

     Chcę się podzielić moją przemianą. 

     Zacznę od tego, że w 2015 zaszłam w ciążę. Po 14 latach następne dziecko. Byłam bardzo szczęśliwa. Zaraz na L4. I zaczęło się.... jadłam za 3. Dużo słodyczy, chleba i białej mąki. W ciągu 9 miesięcy ciąży przytyłam 35 kg. Po CC taki brzuch mi został rok po porodzie.....

     Wróciłam do domu, myślałam że jak będę karmić piersią zleci... Nic nie zleciało, po porodzie ważyłam 87 kg. I znowu słodycze, jasne makarony i dużo mięsa tłustego. Do tego żółty ser i biały chleb... Urodziłam 4 kwietnia 2016 r. Do stycznia 2017 waga wzrosła do 95 kg. W 9 miesięcy tak się załatwiłam. Przybyło mi 8 kg. Jak weszłam na wagę to zaczęłam płakać... wstydziłam się wyjść z domu. Każdy myślał, że jestem w ciąży.
      Wertowałam net szukając DIETY CUD. Byłam na diecie kapuścianej, diecie Kwaśniewskiego, bezglutenowej. Nic mi to nie dało! W czasie diet zleciało co prawda 5 kg, a powróciło 8 kg. Byłam załamana, wstydziłam się SIEBIE, miałam wielkie kompleksy. Nawet sprawy damsko-męskie nie cieszyły mnie. Bałam się rozebrać... Do tego moja skóra, włosy, paznokcie i zęby w opłakanym stanie. 6 marca 2017r. znalazłam w końcu coś😊😊 DIETĘ ROZDZIELNĄ💚. Byłam tak zdesperowana, że musiałam zaryzykować. Muszę żyć dla moich dzieci i męża. Byłam w kiepskim stanie psychicznym. Ciągle bym spała, żeby nie pamiętać SIEBIE, żeby zapomnieć, nie myśleć😢😢😢😢. Wszystko mi siadało, kolana, kręgosłup, zęby😭😭😭. Pomyślałam, przecież MOŻESZ, kiedyś tzn. 2 lata temu byłaś laską, dasz radę, musisz IM WSZYSTKIM pokazać, że będziesz piękna!

     I się zaczęło... dokładnie 6 marca 2017 zaczęłam walczyć o lepszą siebie i lepsze ZDROWIE😊😊😊. Nie jadłam i do dziś nie jadam mąki pszennej, żadnego chleba, żadnej przetworzonej żywności: kiełbasy, szynki, żółtego sera, parówek, białego cukru i wegety. Sól jodowana z umiarem. Pije codziennie 1 l zielonej herbaty i 1,5 l wody. To bardzo ważne, woda i zielona herbata pomagają schudnąć. Chcesz walczyć o lepsze jutro? To trzeba lać na siłę w swoje ciało, inaczej darmo ta walka😣😣!

     Żadnych wędlin, margaryn. Wędliny owszem od chłopa ze wsi. Nie ćwiczyłam nic, tylko spacery z dzieckiem. Zimą było 7 km codziennie. Obecnie w letni czas jest ponad 12 km codziennie. Ja jestem już uzależniona od spacerów i od tego jedzenia. W trakcie przemiany skóra, włosy, paznokcie i zęby zaczęły nabierać zdrowia i blasku. Dodam, że miałam problem z krwawiącymi dziąsłami w trakcie mycia zębów. Stosowałam wszystko i nic mi nie pomagało.

     Wdrożenie DIETY ROZDZIELNEJ

     Opuchlizna z kostek zeszła po 2 miesiącu odżywiania. Miałam ją od kiedy 25 lat skończyłam. Obecnie mam 37 lat, myślałam że tak ma być i nic tego nie zmieni.
     Po 6 miesiącach mojej walki było minus 10 kg. To była jak WALKA Dawida z Goliatem.... szukanie przepisów diety wegańskiej, wegetariańskiej. Wyszukane produkty niedostępne w sklepie.
     I Dorota, której również pomagałam dodała mnie do grupy Dieta Rozdzielna i Zdrowie. Następne pół roku to mnie mniej o 15kg😀😀😀. Bez szukania przepisów, bez wyszukanych produktów. Łatwe tanie i smacznie przepisy, na każdą kieszeń. Bez ruiny domowego budżetu😊😊😊
Byłam prze-szczęśliwa😁😁😁. Dziąsła przestały krwawić. Kondycja zębów zrobiła się lepsza. Stosuję tą samą pastę już 3 lata. Zęby zrobiły się bielsze. Samoocena i samopoczucie było super! Miałam tyle energii, że góry mogłam przenosić. Ciągle szukałam sobie nowego zajęcia. Dodam, że moje dziecko dziś 2 lata to TORNADO.... każdego dnia wstawałam z łóżka z uśmiechem, chciało mi się żyć, działać, energia mnie roznosiła. W ciągu następnego 1,5 miesiąca zleciało następne 8 kg. Nie mogłam uwierzyć, że już 18 kg. Jak szybko w 8 miesięcy minus 18 kg.
      Byłam dumna z Siebie. Chciałam więcej i więcej, i lepiej i lepiej wyglądać. Obecnie 26 kg mniej, żadnych ćwiczeń tylko spacery i dieta rozdzielna. Cieszę się każdą chwilą, każdym dniem. Życie nabrało blasku i barw😉😉😉. Walka nie jest łatwa na początku, to zmiana sposobu odżywiania o 180 stopni. Mi się udało...
     Walcz ze mną. Chętnie obejrzę TWOJĄ przemianę. Pozdrawiam serdecznie😃😃😃. Działajcie bo szkoda każdego dnia. Życie jest PIĘKNE😘😘😘

Mirosława


     Rezultaty Diety Rozdzielnej

  • Opuchlizna z kostek zeszła po 2 miesiącu odżywiania. 
  • W trakcie przemiany skóra, włosy, paznokcie i zęby zaczęły nabierać zdrowia i blasku.
  • Po 6 miesiącach mojej walki było minus 10 kg.
  • Dziąsła przestały krwawić. 
  • Kondycja zębów zrobiła się lepsza.
  • W 8 miesięcy minus 18 kg.
  • Metr w obwodach: 25cm w pasie, 25cm w biodrach i po 25cm w udach 
  • Tyle energii, że góry mogłam przenosić, energia mnie roznosiła.
  • Każdego dnia wstawałam z łóżka z uśmiechem
  • Obecnie 26 kg mniej



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 18 czerwca 2018

Naleśniki orkiszowe🌾 ze szparagami... 💚

     Wpadłem do sklepu i zobaczyłem szparagi💚 w promocji... Wrzuciłem do koszyka 3 pęczki i pomyślałem: "Niech teraz Agnieszka kombinuje!" 😁
     Tak powstały dwie nowe potrawy i dwa nowe pomysły na przepisy. Oto jeden z nich...
Naleśniki orkiszowe🌾 ze szparagami są nieziemskie, trzeba tylko pamiętać by jeść cieplutkie😁.... Bo magia uleci z parą...💨



Przepis na naleśniki: Naleśniki orkiszowe z kabaczkiem i pomidorami

Przepis na sos: Uzależniająca zapiekanka ze szpinakiem

Składniki:
  • szparagi białe
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Szparagi myjemy, obieramy ze skórki i odcinamy zdrewniałe części (zielonych nie trzeba obierać). Na rozłożony naleśnik układamy 2 lub 3 szparagi (w zależności od grubości), posypujemy solą, pieprzem i zwijamy w rulon. Tak przygotowane naleśniki układamy w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Po wierzchu polewamy obficie sosem beszamelowym. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika (termoobieg) na 190 stopni i pieczemy 25-30 minut (w zależności od grubości szparagów). Ostatnie 10 minut zwiększamy temp. do 210 stopni aby naleśniki się zarumieniły.




Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 13 czerwca 2018

Koktajl arbuzowo-bananowy

     Jak zobaczyłem co Agnieszka mi niesie, to pewnie gdybym miał sztuczną szczękę, to pewnie z wrażenia by mi wypadła i radośnie klekocząc zębami skakała po podłodze... 😁
     Kalkulując ze w środku jest banan🍌, to od razy 2 + 2 = 4 skojarzyłem, że można podkręcić go jako koktajl węglowodanowy po treningu💪.
     Oczywiście to nie jedyne zastosowanie, bo przede wszystkim to fantastyczny napój orzeźwiający💧💦 na upalne dni. A ze względu na dużą treściwość może również chwilowo zastąpić posiłek... 🍛🍲Konkurencja dla chłodnika tylko w wersji owocowej... 😀



Składniki:
  • 600g arbuza🍉🍉🍉 (po obraniu)
  • 2 banany🍌🍌
  • 100 ml mleka kokosowego🍼 lub gęstej śmietany
Przygotowanie:
Arbuz i banany przed przyrządzeniem koktajlu należy dobrze schłodzić. Następnie banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, to samo robimy z arbuzem, wszystko umieszczamy w blenderze - miksujemy. Po zmiksowaniu dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy. Jeśli ktoś uzna, że jest mało słodkie to może sobie dosłodzić miodem lub innym słodzidłem (banan i arbuz są tak słodziutkie, że osobiście nie dodawałam żadnego słodzidła).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗