wtorek, 31 lipca 2018

Knedle ze 艣liwkami

Przepis na knedle ziemniaczane
 
 
Nic dla mnie nie zosta艂o ❗
Nie jad艂em❗
Nie dosta艂em❗

     By艂y tak dobre, 偶e tylko zdj臋cie si臋 osta艂o...馃榾 I oczywi艣cie dosta艂em je do obrobienia... 馃榿


 
 

 



Sk艂adniki:
  • 600g ugotowanych ziemniak贸w
  • 4 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
  • 1 szkl. m膮ki orkiszowej typ 700 lub pszennej
  • 艣liwki

Przygotowanie:
    Ziemniaki przepu艣ci膰 przez prask臋, doda膰 m膮k臋 ziemniaczan膮 i zacz膮膰 wyrabia膰 ciasto, a nast臋pnie ma艂ymi porcjami dodawa膰 m膮k臋 orkiszow膮 (w zale偶no艣ci od ziemniak贸w mo偶e si臋 okaza膰, 偶e nie zu偶yjemy ca艂ej m膮ki orkiszowej). Wyrobione ciasto powinno by膰 elastyczne, nie mo偶e by膰 zbyt twarde lub zbyt lu藕ne. 艢liwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na p贸艂. 
   Z przygotowanego ciasta robimy wa艂ek i kroimy go na 3-4cm kawa艂ki (grubo艣膰 pokrojonych kawa艂k贸w zale偶y od wielko艣ci 艣liwek) . Ka偶dy kawa艂ek rozklepujemy palcami, wk艂adamy po艂贸wk臋 艣liwki (je艣li s膮 ma艂e to dajemy ca艂膮 艣liwk臋 - wydrylowan膮) i zlepiamy aby powsta艂a nam kulka (knedel). Tak przygotowane knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie - na wolnym ogniu ok. 4-5 minut od wyp艂yni臋cia. 
   Gotowe  knedle wy艣mienicie smakuj膮 polane 艣mietan膮 lub mase艂kiem.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kana艂 na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj馃榾❗ i daj 艂apk臋 w g贸r臋馃憤 馃榿❗

5 komentarzy:

  1. Dzi艣 robi艂am pierwszy raz w 偶yciu - wysz艂y REWELACYJNE!!!!M膮ki sypa艂am na oko bo mia艂am ciut mniej ziemniak贸w.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Super :) bardzo si臋 ciesz臋, 偶e przepis przypad艂 do gustu. Pozdrawiam :)

      Usu艅
    2. Witam , mam pytanie do jakiej grupy zaliczy膰 makaron ry偶owy , papier ry偶owy do sajgonek

      Usu艅
    3. Zar贸wno makaron ry偶owy i papier ry偶owy nale偶膮 do grupy w臋glowodanowej.

      Usu艅
  2. Uwielbiam knedle ze 艣liwkami! smak dzieci艅stwa! niestety sama ich nie robi臋 z braku czasu;/

    OdpowiedzUsu艅