środa, 7 grudnia 2016

Mikroorganizmy w układzie pokarmowym

   Podstawowym aspektem jest uświadomienie sobie, że nasz układ jelitowy zamieszkują mikroorganizmy. Jest ich tam nie kilka przez przypadek, a wręcz kilka kilogramów. Możemy je podzielić na 2 grupy:

  1. Bakterie przyjazne i potrzebne w procesach trawienia
  2. Bakterie nie przyjazne - patogenne, kancerogenne
Bakterie przyjazne

   Relacje tych bakterii polegają na korzystnej symbiozie bakterii i człowieka. 
Do korzystnych dla człowieka funkcji możemy zaliczyć:
  • zwiększenie stopnia wykorzystania składników żywności, 
  • hamowanie rozwoju patogenów i szkodliwych bakterii, 
  • stymulacja systemu odpornościowego w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • regulacja rozwoju jelit, 
  • synteza witamin (np. biotyna i witamina K), 
  • i produkcja hormonów.
Bakterie nieprzyjazne

   To zmory, których nie widzimy, a zmagamy się z nimi przez 24 godziny na dobę. Wpływają negatywnie, wytwarzając:
  • toksyny,
  • enzymy fekalne,
  • H2S,
  • gazy,
oraz chorobotwórczo:
  • powodując zakażenie oportunistyczne 
  • lub przyczyniają się do kancerogenezy - powstawania raka.
Zakażenie oportunistyczne – endogenne to rodzaj zakażenia pojawiającego się w różnych sytuacjach:
  1. w przypadku obniżonej odporności (u człowieka głównie spowodowane przez AIDS), 
  2. ale także wskutek immunosupresji (przy transplantacjach) 
  3. oraz przy stosowaniu antybiotyków (niszczenie flory fizjologicznej) z tym mamy do czynienia najczęściej. 
   Powodem tych zakażeń są głównie patogeny występujące we florze rezydentnej. Mogą mieć one u podstaw:
  • pierwotniaki (kryptosporydioza - wodnista biegunka),
  • grzyby (kandydoza jamy ustnej, przełyku i dalszych odcinków przewodu pokarmowego),
  • wirusy (cytomegalia - zajęcie układu pokarmowego i nie tylko),
  • bakterie (Clostridium difficile - poantybiotykowe zapalenie jelit). 



   Może teraz bardziej zrozumiale :)
Istnieje wiele czynników, które napędzają destruktywne procesy dla naszego organizmu. Przykładem mogą być "niewinne" zaparcia.

   Przyczyną ich jest zachwiana równowaga pomiędzy bakteriami przyjaznymi i negatywnymi. Dodatkowo kiedy kał zalega w jelicie grubym następuje zwiększenie procesów gnilnych i dalszą produkcje bakterii, drożdży itp. One z kolei pożywiając się tworzą toksyny nieprzyjazne dla przyjaznych mikroorganizmów. Po nagromadzeniu się toksyn dostają się do krwiobiegu i zalewają organizm powodując:

  • od złego samopoczucia
  • przez przewlekłe chroniczne przemęczenie (sam doświadczyłem tego w latach 2000-2002)
  • po nieprawidłowe funkcjonowanie mózgu. 
   Oczywiście nie zapominając o całym wachlarzu innych chorób, a w tym o nowotworach, o czym już pisaliśmy w poście: Dieta rozdzielna rozwiązaniem na raka .

   Rosnąca dysharmonia w organizmie może dać znać dopiero po latach, która może być pogłębiana cały czas przez antybiotyki, które zabijają na ślepo wszystkie bakterie również te pożyteczne. Odtwarzenie się przyjaznej flory bakteryjnej jest o wiele trudniejsze w coraz bardziej zakwaszonym układzie trawiennym, a takie środowisko sprzyja namnażaniu się różnych patogenów.

Rozwiązania

Dieta Rozdzielna
   W tym momencie z pomocą przychodzi dieta rozdzielna, która wspomaga naturalne procesy trawienne, minimalizując ilość procesów gnilnych... Warto pamiętać, że najszybciej gnijącymi białkami w jelitach to mięsa; wieprzowina i wołowina, nawet sama w sobie. By takiej sytuacji uniknąć trzeba pamiętać o 3 czynnikach wspomagających:

  1. stosować dietę rozdzielną,
  2. dobrze i długo gryźć,
  3. minimalizować ilości spożywanego mięsa. 
   Kiedy już zaczniemy dbać o bardziej przyjazne środowisko dla naszych małym pomocników w układzie pokarmowym, przychodzi czas na kolejny krok.
Priobiotyki
   Drugim czynnikiem wspomagającym odbudowę flory mikroorganizmów to spożywanie probiotyków takich jak Lactobacillus acidophilus, który produkuje przeciwciała klasy IgA (chroniące przeciw grzybom i bakteriom) i jest w jogurtach, kefirze, maślance, kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach.
   Warto pamiętać, że w samym mleku zsiadłym jest 300 szczepów różnych przyjaznych bakterii. Pijąc mleko zsiadłe i inne wcześniej wymienione źródła probiotyków będziemy mogli w naturalny sposób wspierać naszą florę mikroorganizmów.
   Ponadto, jeśli przez lata nie dbaliśmy o zdrowie, a raczej doprowadzaliśmy je do stanu często krytycznego to nie można spodziewać się w tempie ekspresowym poprawy. Odbudowa zniszczonych jelit i flory bakteryjnej może potrwać nawet miesiącami, a nawet rok. Tyle czasu należy podawać pokarmy zawierające probiotyki.
   Przywracanie organizmu do zdrowia to nie leczenie - łykam tabletkę i czuje się lepiej, to proces długotrwały. Proces, który odbudowuje nasze organy od poziomu molekularnego. Często związany z wymianą komórek, z nie prawidłowo działających na właściwie funkcjonujące. Trzeba więc uzbroić się w cierpliwość!    

2 komentarze:

  1. Mleko zsiadłe i yogurt naturalny nie są przypadkiem jak kwaśna śmietana neutralne ? Czy ciągle białkowe? To Moje pobożne życzenie aby były....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są neutralne. Mleko zsiadłe i jogurt naturalny są zrobione z mleka, a śmietana jest to tłuszcz zebrany z mleka. Więcej o śmietanie tutaj:
      http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2017/01/short-smietana.html

      Usuń