Zielone pesto zrobione w domu w wersji keto idealnie komponuje się z
pieczywem keto, które jest już na naszym kanele w rożnych wersjach.
👉Jak zrobić pesto z rukoli i pestek słonecznika❓
Jak upieczecie chleb keto to do niego od razu idealnie pasuje pesto z
rukoli i pestek słonecznika, a jeśli nie stosujecie diety keto, to
możecie zjeść z każdym pieczywem.
Przepis na pesto z rukoli i słonecznika (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pesto z rukoli i słonecznika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie rukoli: Umyj i osusz rukolę, najlepiej używając wirówki do sałaty [01:02].
Prażenie pestek słonecznika: Upraż pestki słonecznika [01:15]. Po uprażeniu, odstaw słonecznik do ostygnięcia [01:54].
Miksowanie składników: Do rukoli dodaj sól, sok z cytryny, czosnek i oliwę z oliwek [01:54]. Następnie dodaj przestudzone pestki słonecznika [02:21]. Zmiksuj wszystkie składniki [02:43].
Przechowywanie: Gotowe pesto przełóż do słoiczka, co ułatwia przechowywanie [03:36]. Pesto można przechowywać w lodówce przez 4 do 5 dni [04:13].
Kolejna FIT alternatywa dla klasycznych pancaków, które jak wiadomo są
węglowodanowe i jeszcze polewane syropem, więc robimy bombę
węglowodanową.
👉Jak zrobić placki z awokado i serka wiejskiego❓
Możemy zrobić inną wersję, które nie tylko będą zgodne z dietą keto, a
też będzie to uniwersalne danie, Można podać na śniadanie, kolacje,
obiad, jako przekąskę, dodatkowo zgodne z dietą wegetariańską i
oczywiście rozdzielną.
Zapraszamy na przepis na placuszki z serka wiejskiego.
200g serka wiejskiego (gęstego, jak dużo śmietanki to należy odlać)
awokado
1 jako L
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
czarnuszka lub inne ziarna do posypania
oliwa/olej
Przygotowanie:
Przepis na keto placuszki z twarogu (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto placuszków z twarogu, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie masy [02:38]: Wszystkie składniki należy zmiksować, aby uzyskać jednolitą masę na placki.
Wykładanie na blachę [02:53]: Gotową masę wyłóż na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Papier powinien być delikatnie natłuszczony [03:04].
Formowanie placków [03:45]: Kładź porcje ciasta na papierze i rozpłaszczaj je. Kształt placków jest dowolny [03:52].
Posypywanie ziarnami [04:07]: Wierzch placków posyp czarnuszką lub innymi ziarnami, takimi jak sezam czy siemię.
Pieczenie [04:32]: Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Po nagrzaniu wstaw placki i piecz przez około 20-25 minut, aż delikatnie się zarumienią [04:43].
Serwowanie [04:52]: Po upieczeniu poczekaj chwilę, aż placuszki delikatnie ostygną, a następnie możesz je zdejmować. Można je jeść same, z sosem lub potraktować jako pieczywo do kanapki [05:02].
Czego to Agnieszka nie wymyśli... No dobra; Czego to ludzie nie
wymyślą...
👉Jak zrobić keto gołąbki bez zawijania❓
Jak masz 2 lewe ręce i w kuchni robisz spustoszenie niczym słoń w
składzie porcelany, to zawsze dasz radę ogarnąć gołąbki bez zawijania. A
jak sobie świetnie radzisz z gotowaniem, a w kuchni czujesz się jak
ryba w wodzie, to dla odmiany możesz zrobić gołąbki bez zawijania w
sosie pomidorowym.
Zapraszamy na przepis na gołąbki bez zawijania z piekarnika.
1 kg mięsa mielonego (użyłam mieszane wieprzowo- wołowe)
700g kapusty białej lub włoskiej
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
1 duże lub 2 małe jajka
300g passaty pomidorowej
1 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
4 łyżki dowolnego tłuszczu
sól
pieprz
zielenina do posypania
Przygotowanie:
Przepis na gołąbki bez zawijania (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania gołąbków bez zawijania, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie kapusty [01:02]: Z białej kapusty należy wyciąć głąb, a następnie bardzo drobno ją poszatkować lub zetrzeć na tarce. Poszatkowaną kapustę posolić i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na 20-30 minut, aby zmiękła i puściła sok. Po tym czasie odcisnąć kapustę z nadmiaru wody i dodać ją do mięsa mielonego [04:17].
Przygotowanie cebuli [02:38]: Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na dwóch łyżkach dowolnego tłuszczu, tylko do zeszklenia. Zeszkloną cebulę dodać do mięsa mielonego [03:18].
Doprawianie mięsa [03:51]: Do mięsa dodać łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, pieprz [03:58] oraz jajko [04:11].
Wyrabianie masy [04:45]: Całość dokładnie wyrobić.
Formowanie i obsmażanie gołąbków [05:10]: Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu. W tym czasie formować gołąbki dowolnej wielkości. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, obsmażać gołąbki z dwóch stron po minucie na każdą stronę [05:27].
Układanie w naczyniu [06:17]: Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Przygotowanie sosu [06:44]: Do rondelka wlać passatę pomidorową i bulion (mięsny lub warzywny). Dodać łyżeczkę bazylii [06:54], jeden duży ząbek czosnku [06:59] oraz doprawić pieprzem i solą [07:08]. Poczekać, aż sos się zagotuje [07:15].
Zalewanie i pieczenie [07:31]: Zagotowany sos wlać na przygotowane gołąbki. Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 35 minut [07:53].
Podanie [08:11]: Gotowe gołąbki najlepiej smakują ciepłe. Po wierzchu można posypać je zieleniną, np. koperkiem [08:21].
1 łyżeczka miodu (można zamienić na syrop klonowy)
3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Przepis na sałatkę z marchewki (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z marchewki, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie marchewki [01:09]: Marchewkę należy obrać i umyć. Następnie, zamiast ścierać, kroić w kostkę czy plasterki, użyj obieraczki, aby uzyskać długie paski.
Przełożenie marchewki [02:22]: Pokrojoną marchewkę przełóż do słoika lub pudełka, które można szczelnie zamknąć i potrząsać.
Dodanie składników [03:06]: Do marchewki dodaj miód (lub syrop klonowy), pastę tahini, oliwę z oliwek, ocet ryżowy i sos sojowy.
Wymieszanie [04:12]: Zakręć słoik i energicznie potrząsaj, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.
Chłodzenie [04:55]: Po dokładnym wymieszaniu, wstaw sałatkę do lodówki, aby marchewka przeszła smakiem przypraw i schłodziła się.
Od dawna Amelka męczyła mamę by nagrać chipsy jabłkowe. Zasmakowały jej
chipsy jabłkowe z torebki i chciała spróbować jakie będą domowe chipsy z
piekarnika zrobione w domu.
👉Jak zrobić chipsy jabłkowe❓
Oczywiście nie chciała by to zrobiła mama, tylko chciała nauczyć się i
sama nagrać przepis... Sama? miała pomoc w postaci Oliwki, a jakby coś
nie poszło, to jeszcze zawsze z pomocą przyjdzie mama lub tata...
Przepis na chipsy jabłkowe (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chipsów jabłkowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie jabłek [01:06]: Jabłka należy przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Krojenie jabłek [01:10]: Następnie jabłka kroi się na cienkie plasterki.
Układanie na blasze [03:42]: Plasterki jabłek układa się jeden obok drugiego na papierze do pieczenia.
Pieczenie [04:35]: Jabłka wkłada się do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i piecze od półtorej do dwóch i pół godziny, w zależności od grubości plasterków. W trakcie pieczenia można co jakiś czas otwierać piekarnik, aby wypuścić parę.
Studzenie [05:16]: Po upieczeniu chipsy zostawia się w otwartym piekarniku do wystudzenia.
Gotowe do spożycia [05:19]: Po wystudzeniu chipsy są gotowe do przełożenia i jedzenia.
Przepis na bułeczki niskowęglowodanowe (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bułeczek niskowęglowodanowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta [01:58]: Wymieszaj ser biały z jajkami, a następnie zmiksuj je razem.
Dodanie suchych składników [02:30]: Do zmiksowanej masy dodaj sól (według uznania), łuskę babki jajowatej, mąkę łubinową i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszaj [02:52].
Odpoczynek ciasta [03:14]: Odstaw ciasto na około 5 minut, aby napęczniało.
Formowanie bułeczek [03:36]: Zwilż dłonie wodą, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Nabieraj porcje ciasta i formuj małe, spłaszczone bułeczki [03:48]. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [04:14].
Pieczenie [05:10]: Włóż przygotowane bułeczki do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez 35 minut. Jeśli bułeczki są większe lub grubsze, wydłuż czas pieczenia [05:20].
Studzenie [06:46]: Po upieczeniu, pozostaw bułeczki do całkowitego wystudzenia przed rozkrojeniem.
Przepis na kotlety jajeczne ze szczypiorkiem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów jajecznych ze szczypiorkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie jajek: Ugotowane na twardo jajka należy drobno pokroić lub rozgnieść widelcem [00:55].
Dodanie szczypiorku: Do jajek dodaje się porządną łyżkę szczypiorku [02:00].
Dodanie mąki i ziół: Następnie dodaje się mąkę łubinową [02:11] oraz kopiastą łyżkę koperku lub natki pietruszki [02:32].
Doprawianie: Całość doprawia się pieprzem [02:44] i solą [02:55].
Wymieszanie składników: Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać [03:17].
Formowanie kotletów: Po rozgrzaniu patelni z olejem [03:49], dłonie zwilża się oliwą lub olejem, aby masa się nie kleiła [04:02]. Następnie nabiera się porcje masy, formuje kotleciki, delikatnie je spłaszcza i kładzie na rozgrzany olej [04:14].
Smażenie: Kotlety smaży się na patelni, aż będą gotowe [06:44].
Każda grupa stosuje potrawy pod siebie. Weganie zrobią placki
ziemniaczane, ale już nie zrobią placków z awokado z tego przepisu bo są
jajka i żółty ser. Co innego wegetarianie i stosujący dietę keto, oraz
dietę rozdzielną.
👉Jak zrobić placki z awokado❓
Placuszki są idealne z wieloma dodatkami jakie lubicie i macie w domu. A
z czym poda Agnieszka?
Zapraszamy na przepis na placuszki wegetariańskie zgodne z dietą keto.
Przepis na placuszki z awokado (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania placuszków z awokado, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie awokado [01:26]: Rozgnieć awokado widelcem, a następnie szybko polej je sokiem z cytryny (około dwóch łyżek), aby zapobiec ściemnieniu.
Dodanie jajek i sera [02:06]: Wbij jajka do rozgniecionego awokado. Zetrzyj żółty ser (np. Gołda) na tarce i dodaj do mieszanki awokado z jajkami.
Doprawianie i mieszanie [03:45]: Dopraw całość pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że ser jest już słony. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki [04:22].
Przygotowanie do pieczenia [04:22]: Przygotuj blaszkę z piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Formowanie placuszków [04:58]: Nakładaj porcje masy awokadowej na blaszkę, formując placuszki. Zachowaj niewielkie odstępy między nimi [05:06].
Pieczenie [05:46]: Włóż przygotowane placuszki do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 do 30 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości placuszków [05:56].
Serwowanie [07:08]: Gotowe placuszki z awokado najlepiej smakują na ciepło. Można je jeść same lub z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym [07:17].
Przepis na ciasteczka owsiane z jabłkami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ciasteczek owsianych z jabłkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie jabłek i połączenie składników:
Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach [00:56].
Przepis na halloumi zapiekane po grecku z warzywami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania halloumi zapiekanego po grecku z warzywami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie warzyw:
Pokrój pomidory w grubsze plastry i ułóż je w naczyniu do zapiekania [01:09].
Zupa to pierwsze danie. Taką funkcję pamiętam od dzieciństwa i miała
pewnie charakter pobudzający organizm do trawienia i zaspokojenie
pierwszego głodu. Rybak, rolnik lub myśliwy dostawał taką porcję na
rozgrzanie po powrocie do domu, a potem przygotowywano świeże i ciepłe
drugie danie...
👉Jak zrobić zupę czosnkową z szynką❓
W dzisiejszym świecie nie wracamy z polowania, a żona z reguły wie o
której godzinie wróci mąż z pracy, więc zupa może oznaczać początek
obiadu i pyszne danie. Na dodatek danie fit, dla tych co stosują dietę
rozdzielną lub keto. Jeśli ktoś z diety keto chce podkręcić zupę na zupę
keto do kwadratu, to zamiast szynki może dodać boczek.
Przepis na zupę czosnkową z szynką (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy czosnkowej z szynką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cebuli i czosnku [00:57]: Posiekaj cebulę w piórka.
Podsmażanie cebuli [01:46]: W rondelku rozpuść masło i podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
Dodanie czosnku [02:23]: Przeciśnij czosnek do cebuli, zostawiając jeden ząbek na później. Podsmaż przez minutę.
Gotowanie zupy [02:48]: Zalej całość bulionem warzywnym, dodaj tymianek i gotuj przez 20 minut od momentu zagotowania.
Przygotowanie szynki [03:37]: Pokrój szynkę i podsmaż ją na łyżce oleju (np. z suszonych pomidorów) do zarumienienia.
Dodanie suszonych pomidorów [05:02]: Do podsmażonej szynki dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i podsmaż jeszcze przez minutę.
Dokończenie zupy [05:19]: Pod koniec gotowania zupy przeciśnij do niej pozostały ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem [05:42].
Dodanie śmietanki [05:54]: Wlej słodką śmietankę (30%) i wyłącz ogień, gdy zupa się zagotuje.
Serwowanie [06:14]: Na talerz nałóż porcję podsmażonej szynki z suszonymi pomidorami, a następnie wlej zupę. Posyp startym żółtym serem [06:44] i delikatnie posiekanym szczypiorkiem [07:16].
Nie ma jak pyszna domowa herbatka zimowa na wieczór do lektury dobrej
książki.
👉Jak zrobić herbatę zimową❓
Z reguły pijam kawę, ale to w ciągu dnia. Wieczorem lubię piwko, ale ono
głównie smakuje mi w lato. Natomiast w zimę idealna jest herbatka z
pomarańczą, imbirem i goździkami i nawet kolor taki podobny.
Przepis na rozgrzewającą herbatkę zimową (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania rozgrzewającej herbatki zimowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Zaparzenie herbaty z imbirem i cynamonem: Amelka zaczyna od pokrojenia imbiru [00:48]. Następnie używa liściastej herbaty Yunnan [02:24]. Herbatę zalewa wrzątkiem i parzy przez 3 minuty [02:36].
Krojenie owoców: Podczas gdy herbata się parzy, Amelka kroi owoce [03:34]. Pokrojona cytryna jest gotowa [04:34], a następnie Amelka kroi pomarańczę [05:21].
Łączenie składników: Cytryna i pomarańcza są dodawane do herbaty [06:28].
Dodanie wody i miodu: Można dodać odrobinę wody [06:54]. Jeśli ktoś lubi słodkie, herbatę można dosłodzić miodem [07:11].
Herbatkę pije się gorącą, aby się rozgrzać [07:11].
Przepis na pastę jajeczną z twarogiem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasty jajecznej z twarogiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Na początku, jajka są gotowane na twardo, a następnie obierane [00:53].
Pora na sałatkę z pora. Zawsze zazdrościłem tacie, że robi sobie pora w
śmietanie, a mama mówiła, że to dla mnie za ostre...
👉Jak zrobić sałatkę z pora❓
Nigdy nie zrobiłem sałatki z pora made by tata, ale dziś mogę zjeść
sałatkę z pora mady by Agnieszka w tej wersji lub jakąś wcześniejszą,
lub śledzia w porach: https://youtu.be/QvmcS7o0Wck
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki porowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie pora [00:49]: Użyj białej części pora. Jeśli por jest cienki, potrzebujesz dłuższego kawałka (około 30 cm), a jeśli gruby, krótszego. Kawałek pora należy przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki. Pokrojonego pora sparz wrzątkiem, aby pozbyć się ostrości, chyba że preferujesz jego naturalny smak. Odstaw pora do przestudzenia i odcieknięcia z wody.
Krojenie pozostałych składników [02:24]: Jajka ugotowane na twardo pokrój w większą kostkę, a ogórki kiszone w drobną kosteczkę.
Łączenie składników [03:10]: Do pokrojonych jajek i ogórków dodaj odcedzony groszek oraz przestudzony i odcieknięty por.
Doprawianie [03:39]: Dodaj majonez, a następnie dopraw sałatkę pieprzem [03:47] i solą [03:53]. Całość dokładnie wymieszaj [03:58].
Chłodzenie i podanie [05:05]: Sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem i wstaw do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Po schłodzeniu sałatka jest gotowa do spożycia [05:27].