sobota, 11 lutego 2023

Przepis na pączki - Domowe mini pączki

Pączki bez jajek i mleka

 
    Tłusty czwartek zazwyczaj kojarzy się z pączkami. To nie jedyna opcja, jednak najbardziej popularna. A jak robimy pączki, to mogą być one w rozmiarze małym... 
   Wersji mini, czyli robimy mini pączki bo są wygodne... 

👉Jak zrobić mini pączki❓ 

   Mini pączki robimy podobnie jak duże, tylko w mniejszym rozmiarze. Każdy może dopasować rozmiar pączków do siebie i może zrobić maciupkie, malutkie, małe lub średnie. 
   Zapraszamy na przepis na mini pączki.
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 3 szkl. mąki (450g), użyłam orkiszowej jasnej typ 630
  • 25g drożdży
  • 60g masła 
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki (30ml)
  • 1-2 łyżki cukru 
  • cukier z prawdziwą wanilią lub esencja waniliowa 
  • 250ml letniego mleka roślinnego (użyłam owsianego) 
  • tłuszcz do smażenia 
  • puder do posypania pączków (użyłam zmielonego ksylitolu)
  • ewentualnie kurkuma (dosłownie na czubek noża)
Przygotowanie:
    Do miseczki wlewamy kilka łyżek letniego mleka, dodajemy cukier, drożdże i mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy kilka kropli esencji waniliowej, kurkumę, alkohol i zaczynamy ręką wyrabiać ciasto wlewając małymi porcjami letnie mleko, na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło (nie może być  gorące). 
   Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i zacznie nam odchodzić od ręki, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5 - 2cm i kieliszkiem wykrawamy kółka. 
    Zostawiamy je na jakiś czas aby podrosły, a w tym czasie w rondelku grzejemy tłuszcz (musi go być tyle aby pączki swobodnie pływały). Na rozgrzany tłuszcz wkładamy pączki  i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Najlepsza temperatura do smażenia pączków, to 175 stopni. Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany, to wrzucamy kawałek ciasta, jeśli od razu wypływa, to znaczy, że możemy smażyć paczki.  
   Gotowe posypujemy pudrem.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 10 lutego 2023

Przepis na roladę szpinakową z łososiem


Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem

 
   Keto rolada, to fantastyczne danie białkowe, które nie tylko można rozpatrywać pod kątem odchudzania. Również jest to porcja białek dla sportowców - rozwoju mięśni, jak także dla tych, którzy jeszcze rosną i uczą się, aby łatwiej przyswajać wiedzę... 
👉Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem❓ 
   Rolada szpinakowa, to nie skomplikowane danie. Trzeba jednak zapoznać się z procesem i sposobem, metodami rolowania. Jak rolowanie ogarnięte, to każda rolada nie tylko będzie smaczna, ale również wyjdzie wspaniale. 
   Zapraszamy na przepis na roladę szpinakową z łososiem.
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 5 jajek wielkość M
  • opakowanie szpinaku mrożonego (450g) lub 250g świeżego 
  • 150g sera białego tłustego
  • 100g łososia wędzonego na zimno
  • 200g serka śmietankowego (typu labneh/almette)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
Szpinak jeśli używamy mrożony, to dajemy na gęste sitko i zostawiamy do rozmrożenia i aby obciekł z jak największej ilości wody.
Szpinak świeży dajemy na patelnię z łyżką masła i chwilę trzymamy na ogniu aż zwiędnie (skurczy się). Następnie taki szpinak blendujemy i jest gotowy do rolady.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka dodajemy do sera, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i dokładnie mieszamy. Do roztartych żółtek z serem dajemy szpinak i całość mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę i po dokładnym wymieszaniu wykładamy na blaszkę z wysposażenia piekarnika, którą wykładamy papierem i smarujemy dokładnie olejem.
Ciasto na roladę szpinakową wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni (termoobieg) i pieczemy około 15 minut. Jeśli brzegi rolady są rumiane, to znaczy że jest gotowa.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak na 10 minut. Następnie roladę zwijamy w rulon razem z papierem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy rolada wystygnie rozwijamy ją, smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy łososia i zwijamy w rulon pomagając sobie papierem. Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki do schłodzenia. Gdy się schłodzi kroimy na plastry takie około 1,5cm i jest gotowa do jedzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 7 lutego 2023

Przepis na zrazy wieprzowe zawijane ze schabu

Zrazy wieprzowe z boczkiem i cebulką


   Zrazy, to takie małe roladki. Bo to co rolujemy dzielimy na duże ROLADY i małe ROLADKI. 
   Ja kiedyś uwielbiałem Devolay. Już sama nazwa jest fajna, a smak jeszcze lepszy. 
   W ramach czegoś zawijanego Agnieszka zrobiła zrazy wieprzowe zawijane. 

👉Jak zrobić zrazy wieprzowe ze schabu❓ 

    Trzeba zrobić dużo hałasu... Nie nie chodzi mi żeby nakrzyczeć na Agnieszkę, a Agnieszka na mnie.
    Tylko trzeba rozbić kotlety... Po 40 minutach takiego łomotu, możemy przejść do cichej roboty... Aż do wkładania zrazów na patelnie, gdzie jest tyle szumu, że musiałem wyciąć ścieżkę dźwiękową, bo by Wam bębenki popękały... (a sam, po angielsku, usunąłem się z kuchni). 

Jak zawijać zrazy ze schabu?

   Zanim te zrazy wylądowały na patelni, to nagraliśmy jak należy zawijać zrazy? Bo w tym tkwi sekret. Jak poznacie, to zrobicie zrazy zawijane. 
   Zapraszamy na przepis na zrazy wieprzowe w sosie własnym.


Link do filmu z przepisem
 


 

 
Składniki:
  • 1 kg schabu
  • ok. 200g boczku wędzonego lub wędzonego-parzonego
  • 2 duże cebule
  • 1 niepełna szklanka wody
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe 
  • majeranek
  • papryka słodka lub ostra
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 5 lutego 2023

Przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą


Placki z kapusty i ziemniaków

    Placki ziemniaczane w nowej odsłonie, czyli zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych Agnieszka serwuje przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą. 

👉Jak zrobić placki ziemniaczane z kiszoną kapustą❓ 

Zaczynamy robotę jak przy zwykłych plackach ziemniaczanych... A co potem? Co dalej? 
 
Zapraszamy na przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą.
 


Link do filmu z przepisem





Składniki:
  • 500g ziemniaków (już obranych)
  • 300g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 duże łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
   Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
   Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i drobno kroimy.
   Do ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli mamy ziemniaki bardzo wodniste (czyli mało skrobi, a dużo wody), to należy dodać jeszcze z łyżkę mąki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie.
   Tak przygotowane ciasto nabieramy łyżką i kładziemy na rozgrzany olej. Placki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu placki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obciekł nadmiar tłuszczu i gotowe.
   Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą świetnie smakują polane kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub sosem pieczarkowym.
 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 3 lutego 2023

Przepis na zupę z kalarepy

Zupa z kalarepy

    Zupa z kalarepy to zupa, którą możemy zaliczyć do zup warzywnych. Aby była bardziej treściwa dorzucamy tonę innych warzyw na 1 kalarepkę... 

👉Jak zrobić zupę z kalarepy❓ 

   Trzeba mieć przynajmniej dwa garnki. Deskę do krojenia, tarkę, nóż i jeszcze kilka gadżetów kuchennych. Jak to ogarniecie, to reszta prosta! Kroimy, trzemy. mieszamy i nalewamy na talerz.
 
   Zapraszamy na przepis na zupę z kalarepy.
 

 

Składniki:
  • 2 kalarepki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • czubata łyżka masła lub oliwy
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • koperek lub natka do posypania
  • ewentualnie 3-4 łyżki słodkiej śmietanki do zabielenia zupy
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 31 stycznia 2023

Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe


Rogaliki krucho-drożdżowe z masą makową


    Rogaliki to rozumiem, ale rogaliki krucho-drożdżowe? Co te kobiety nie wymyślą! Niedługo będą keto rogaliki z koników polnych nadziewane pieczarkami i papryką.

👉Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe❓ 

   Robimy ciasto, a jak wyrośnie dzielimy i robimy trójkąciki. Najbardziej istotny fakt, to jak zwinąć rogaliki by się nie rozwinęły. Resztę zrobi za nas piekarnik.
   Zapraszamy na przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z masą makową.
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 500g mąki (u mnie orkiszowa jasna typ 630)
  • 30g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 180g gęstej kwaśnej śmietany
  • 200g masła
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 29 stycznia 2023

Przepis na pulpety pieczone w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym pieczone w piekarniku

    Tym razem rarytas dla Wszystkich, którzy unikają smażenia. Zamiast tradycyjnych smażonych lub duszonych na patelni pulpetów jest alternatywa.

👉Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym❓

   Pulpety w sosie pomidorowym można upiec w piekarniku. Będą tak samo smaczne i co ważniejsze zdrowsze. 
   Zapraszamy na przepis na pulpety w sosie pomidorowym pieczone w piekarniku.
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 700g mięsa mielonego z udźca indyka lub wieprzowego/wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • pół cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka natki pietruszki
  • 4 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • ok. 700g domowego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 27 stycznia 2023

Przepis na oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe bez sera, jajek i mleka


   Jak co roku zbliża się tłusty czwartek, więc warto pomyśleć o przepisie i zrobić coś nowego. A jak jest już przepis, to takie domowe oponki drożdżowe można zrobić przez cały rok, kiedy tylko najdzie ochota. 

👉Jak zrobić oponki drożdżowe na tłusty czwartek❓ 

    Nie wszyscy mogą jeść ser i pić mleko, więc przepis Agnieszki jest na oponki drożdżowe bez sera i mleka. 
    Zapraszamy na przepis na domowe donaty.
 

Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:
  • 500g mąki (u mnie orkiszowa jasna typ 630)
  • 25g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropli esencji waniliowej lub cukier waniliowy
  • 250ml letniej słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
  • 70g masła
  • 1 kieliszek wódki/spirytusu (ok. 40ml)
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie śmietanki z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy esencję waniliową, wódkę i wlewając partiami śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości).
Jak ciasto wyrośnie, przekładamy na blat podsypany mąką. Zgniatamy w kulkę i wałkujemy na placek o grubości ok. 1-1,5cm.
Szklanką wykrawamy z ciasta krążki, a następnie kieliszkiem w każdym krążku robimy dziurkę. I w taki sposób powstają nam oponki. 
Zostawiamy oponki do podrośnięcia. Gdy podrosną smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. W tej temperaturze oponki się pięknie smażą, nie są spalone i nie są surowe w środku. Jeśli nie mamy termometru, to kawałkiem ciasta sprawdzamy, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany. Gdy wrzucony kawałek ciasta od razu wypływa, to znaczy że tłuszcz jest dobrze rozgrzany.
Oponki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu oponki możemy polać lukrem lub posypać pudrem (u mnie puder z ksylitolu) i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 24 stycznia 2023

Przepis na świderki z kminkiem

Drożdzowe paluchy z kminkiem

      Kobiety lubią się prześcigać w pomysłach i zaskakiwać domowników lub gości nowościami - no dobra niektóre.. a może nawet i większość. Dlatego Agnieszka podsuwa nowy pomysł, nowy przepis na świderki z kminkiem, które można podać na śniadanie na kolacje lub jako przekąska. 

👉Jak zrobić świderki drożdżowe kminkiem❓ 

    Jak do końca skręcić te świderki to bym nie rozkminiła wykombinowałem tylko połowę technik, więc jak chcecie zobaczyć jak to zrobić i jak wyszły, to obejrzyjcie przepis. 
   Zapraszamy na przepis na świderki z kminkiem...
 


Link do filmu z przepisem:
 
 



Składniki:
  • 350g mąki (u mnie orkiszowa jasna typ 630)
  • 20g drożdży
  • 100ml letniej wody
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany (dodałam śmietanę 12%)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku plus jeszcze dodatkowo do posypania po wierzchu 
Przygotowanie:
      Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól, kminek, śmietanę i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.

     Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na blat podsypany mąką i zagniatamy w kulkę. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek w kształcie prostokąta. Prostokąt kroimy na paski o szerokości ok. 3cm. Każdy pasek skręcamy, składamy na pół i jeszcze raz skręcamy aby powstał świderek, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
     Świderki smarujemy wodą, posypujemy po wierzchu kminkiem i zostawiamy do podrośnięcia. Gdy podrosną wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy około 20 minut (do zrumienienia).
    Świderki po upieczeniu i lekkim przestudzeniu nadają się od razu do jedzenia. Są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Możemy je zjeść solo lub posmarować masłem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 19 stycznia 2023

Przepis na domowy kisiel cytrynowy

Kisiel cytrynowy

    Nieraz trzeba zrobić maluchom frajdę! Jak nie macie pomysłu to Agnieszka am dla Was przepis na domowy kisiel cytrynowy. 
👉Jak zrobić domowy kisiel cytrynowy❓
   Przygotowanie takiego kisielku jest tak proste jak stalowy pręt prosto z huty... 
    Każdy może go zrobić ja ma nawet dwie lewe ręce do pichcenia i kuchnię omija dużym łukiem. Może dziarsko wejśc do kuchni przygotować pyszne deser w postaci kisielku cytrynowego swoim milusińskim, albo dla siebie... 😃 
   Zapraszamy na przepis na kisiel cytrynowy.



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 500ml wody
  • sok z 2 dużych cytryn
  • 3 łyżki erytrytolu lub innego słodzika (można dodać więcej jeśli lubimy bardziej słodki smak)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 
Przygotowanie:
 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 17 stycznia 2023

Przepis na szare kluski kładzione


Kluski kładzione łyżką na wodę,

   to nie nowość jednak mogą być w różnej formie i z różnych np. ziemniaków. Agnieszka proponuje szare kluski z tartych ziemniaków. 
👉Jak zrobić szare kluski ziemniaczane z surowych ziemniaków❓ 
   Takie szare kluski z ziemniaków surowych, zaczyna się robić podobnie jak placki ziemniaczane, a potem drogi się trochę rozjeżdżają... 
   Zapraszamy na przepis na szare kluski ziemniaczane z surowych ziemniaków kładzione łyżką. 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 500g ziemniaków (już obranych)
  • 1/2 szkl. mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Ziemniaki ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach. Przekładamy na durszlak (umieszczony nad miską) aby obciekły z nadmiaru wody. Wodę delikatnie zlewamy, a skrobię, która osiądzie na dnie miski zbieramy i dodajemy do odsączonych ziemniaków. 
   Do ziemniaków dodajemy obie mąki, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki, które są bardziej mączyste (zawierają więcej skrobi) mogą nie potrzebować tyle mąki, najlepiej mąkę sypać partiami. Masa ziemniaczana powinna być gęsta i zwarta, jak nabierzemy łyżką, to powinna spadać takimi całymi warstwami (nie może być lejąca).
   W garnku zagotowujemy wodę (należy ją lekko posolić). Łyżką nabieramy porcję ciasta i zrzucamy na gotującą się wodę. Kluski najlepiej gotować partiami, wtedy nam się nie pozlepiają. Od momentu wypłynięcia gotujemy 5 minut, chyba że kluski są bardzo małe, to krócej. Ugotowane kluski wyławiamy łyżką cedzakową.
   Szare kluski kładzione najlepiej smakują z okrasą (u mnie ze słoninki i cebuli), lub polane np. sosem pieczarkowym.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 15 stycznia 2023

Przepis na roladę z cukinii pieczoną


Keto rolada na imprezę

     Kto by nie chciał się opychać i chudnąć?
     Nie ma tak dobrze! Jednak są pewne kierunki jak np posiłki białkowe, które mają dodatkowa rolę, funkcje, oprócz najedzenia się. 
     Do takich opcji należą posiłki białkowe, które umożliwiają dostarczenie białka do budowy mięśni, lepszego działania systemu immunologicznego i poprawy myślenia i zapamiętywania. 

    Jak zrobić roladę z cukinii pieczoną?

Co upiec? Oczywiście ciasto! Ciasto bez mąki na roladę KETO...
 
A jak? - to już wszystko jest na filmie... 
Zapraszamy na przepis.



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 4 jajka L
  • 1 cukinia o wadze ok. 300g
  • 150g twardego żółtego sera 
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • sól
  • pieprz
  • serek labneh lub inny serek śmietankowy do posmarowania rolady
  • ulubione dodatki: u mnie szynka, sałata i papryka
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


piątek, 13 stycznia 2023

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem

Keto sałatka z tuńczykiem

     Nowa sałatka, a dokładnie KETO sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Spora porcja białek, czyli idealny posiłek dla osób trenujących lub regenerujących organizm. 
     PODSTAWOWĄ ZALETĄ SAŁATKI Z TUŃCZYKIEM jest fakt, że jest PYSZNA! 
👉Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i jajkami❓ 
   Jedna duża puszka + 4 jajka, to prawie 100g białka, podzielona na 3 porcje dostarczy dzienną ilość białka dla 100kg mężczyzny, lub 50kg kobiety, która trenuje na siłowni, lub 70kg człowieka, który uprawia biegi. 
👉Jak zrobić sałatkę z tuńczyka i jajek❓ 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkami 
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 4 jajka
  • tuńczyk w sosie własnym duża puszka (400g)
  • opakowanie roszponki lub innej sałaty (80g)
  • 4 małe ogórki kiszone
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kopiasta łyżka koperku
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Jajka gotujemy na twardo.
   Tuńczyka odsączamy z zalewy. 
   Cebulę i ogórki kroimy w kostkę.
   Z oliwy, soku z cytryny, koperku,soli i pieprzu robimy sos. Wszystkie składniki umieszczamy w szklance i dokładnie ze sobą mieszamy.
   Na dno salaterki kładziemy sałatę, kolejna warstwa to ogórki, cebula, tuńczyk (rozdrabniamy go widelcem). Następnie jajka przekrojone na pół, a po wierzchu polewamy przygotowanym sosem. 
   Sałatka po zrobieniu od razu nadaje się do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 10 stycznia 2023

Przepis na drożdżowe bułeczki z makiem

Bułeczki drożdżowe z makiem

     Drożdżówki to jedne z najpopularniejszych bułeczek. Dodatkowo można je zrobić w różnych wariantach, z rożnymi dodatkami. 
    Agnieszka robiła już bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z borówkami, bułeczki drożdżowe ze śliwkami, bułeczki drożdżowe z jabłkami, i jagodzianki. 
    Dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe z makiem.

👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM❓ 

     W tym przypadku Agnieszka zrobiła bułeczki z masą makową ze świat, na którą oczywiście też jest przepis na naszym kanale: Dodatkowo te bułeczki wyróżnią się od dotychczas robionych drożdżówek formą, czyli modelowaniem... 
     Zapraszamy na przepis na drożdżówki z makiem. 
     Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 
 



Składniki:
  • masa makowa (w linku przepis jak zrobić:...
  • 450g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 20g drożdży
  • 3 łyżki cukru (można więcej)
  • ok. 290ml słodkiej śmietanki 12%
  • 40g masła 
Przygotowanie:
      Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej śmietanki. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewamy letnią śmietankę cały czas wyrabiając ciasto, na koniec  dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przystępujemy do robienia bułeczek. 

     Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat, zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na prostokąt (30/20cm), całość smarujemy masą makową i zwijamy wzdłuż dłuższego boku (jak roladę). Następnie nożem tniemy na mniej więcej takie same kawałki (u mnie z jednej części wyszło 5 kawałków). W środek każdego kawałka wcisnąć trzonek drewnianej łyżki.
      Gdy już wszystkie bułeczki są gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je po wierzchu śmietanką. Gotowe bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, przez 30-35 minut aż będą rumiane. Długość pieczenia zależy od piekarnika.
     Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu możemy polać lukrem lub posypać pudrem (u mnie puder ze zmielonego ksylitolu).
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 8 stycznia 2023

Przepis na keto placek jak tortilla

Keto placek i keto roladki

   Na naszym kanale mamy całą play listę z przepisami keto i dziś do niej dołączą placki na keto tortillę lub inny keto zawijaniec, w zależności jak chcecie to nazwać - może KETO WRAP 

👉Jak zrobić keto roladki bez mąki❓ 

    Przygotowanie jest dwuetapowe. Najpierw trzeba przygotować keto ciasto, a potem napakować składników i zawinąć. Sztuka zawijania oczywiście przedstawiona w filmie. Ostanie dwa etapy to podać do stołu i zjeść. 
    Zapraszamy na przepis na keto roladki z warzywami.
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 4 jajka (L)
  • 150g tłustego białego sera
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • płaska łyżeczka papryki w proszku
  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz 
  • serek śmietankowy do posmarowania placka (150g)
  • dowolne dodatki do środka: u mnie sałata, salami, papryka świeża
Przygotowanie:
    Białka oddzielamy od żółtek. 
    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka dodajemy do sera, wsypujemy przyprawy, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 
Wymieszane żółtka z serem dodajemy do ubitej piany. Całość mieszamy i wykładamy na blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Masę jajeczno-serową rozprowadzamy po całej powierzchni. Placek wkładamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. 
    Po upieczeniu placek zostawiamy do ostygnięcia i zdejmujemy papier.
    Placek smarujemy serkiem, kładziemy ulubione dodatki i zwijamy w rulon jak roladę. Następnie roladę tniemy na dowolnej wielkości kawałki. 
    Takie roladki po zrobieniu od razu są gotowe do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 5 stycznia 2023

Przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska


Ziemniaki jak z ogniska z piekarnika


     Ziemniaki z ogniska to potrawa sezonowa. A co jeśli mamy ochotę na takie ziemniaki w środku zimy? Na to Agnieszka tez ma patent 

👉Jak zrobić pieczone ziemniaki jak z ogniska❓ 

    Przygotowanie jest proste i łatwe zrobi takie ziemniaki jak z ogniska nawet ten kto ma dwie lewe ręce do gotowania.
    Zapraszamy na przepis na pieczone ziemniaki w mące i soli.
 

Link do filmu z przepisem
 

 


Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki (pszenna, orkiszowa, bezglutenowa itp.)
  • 1 łyżka soli (miałkiej)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej wędzonej w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
Przygotowanie:
    Ziemniaki najlepiej wybrać podobnej wielkości i mniejsze, wtedy będzie krótszy czas pieczenia.    Ziemniaków nie obieramy, tylko porządnie je myjemy/szorujemy.
   Mąkę plus sól, paprykę, czosnek mieszamy razem.
   Mokre ziemniaki obtaczamy z każdej strony w przygotowanej mieszance i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
   Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (góra-dół) i pieczemy ok. 45 minut. Jeśli ziemniaki są duże, to należy czas wydłużyć nawet do godziny. Najlepiej sprawdzić widelcem, jeśli widelec łatwo wchodzi, to znaczy że ziemniaki upieczone.
   Takie ziemniaki smakują rewelacyjne z dodatkiem masła lub w towarzystwie innych grillowanych lub pieczonych warzyw.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 3 stycznia 2023

Przepis na paprykarz warzywny z ryżem


Warzywny paprykarz wegetariański

   Z okresu przed dietą rozdzielną pamiętam ze robiłem paprykarz szczeciński na ciepło do kanapek.
    Konkretnie podsmażałem cebulkę waliłem paprykarz, mieszałem i gotowe! Miałem gotowe smarowidło na ciepło... 

👉Jak zrobić paprykarz warzywny z ryżem ❓ 

   Potem zapomniałem bo paprykarz nie był zgodny z dietą rozdzielną niczym gołąbki... Aż tu Agnieszka wyskoczyła z pomysłem jak zrobić paprykarz z warzyw, czyli też w wersji wegetariańskiej... 
   Zapraszamy na przepis na paprykarz warzywny.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • kawałek papryki czerwonej (ok. 80g)
  • 2 marchewki (ok. 200g)
  • 1 pietruszka (ok. 90g)
  • kawałek selera (ok. 120g)
  • 1 cebula (ok. 110g)
  • 3-4 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej lub ostrej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.
   Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w kostkę. 
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę. Szklimy ją, a następnie dodajemy warzywa (marchew, seler, pietruszkę i paprykę) i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Wlewamy 3 łyżki wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu dusimy do miękkości warzyw. W trakcie duszenia co jakiś czas mieszamy i jeśli jest taka potrzeba, to podlewamy trochę wody.
    Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy czosnek, paprykę w proszku, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy jeszcze z 15 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik, wsypujemy ugotowany ryż i całość dokładnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba to doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
   Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i gotowe. 
Taki paprykarz możemy przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 27 grudnia 2022

Przepis na surówkę z kalarepy i marchewki

Surówka z kalarepy i marchewki


   Podstawą obiadu, grilla są surówki i sałatki. Przede wszystkim jednak surówki. To one dostarczają odpowiednie składniki, witaminy, mikroelementy i enzymy potrzebne do trawienia i regeneracji 

👉Jak zrobić surówkę z kalarepy i marchewki❓ 

   Surówka z kalarepy i marchewki to jedna z najszybszych surówek. Nie trzeba kroić. Wystarczy zetrzeć kalarepę i marchewkę, dodać kilka składników wymieszać i gotowe... 
   Zapraszamy na przepis na surówkę z kalarepy.
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 2 kalarepki
  • 2 marchewki
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 3 duże łyżki gęstej śmietany
  • 2 duże łyżki majonezu 
  • 1 łyżka koperku
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Kalarepę i marchewkę obieramy z wierzchniej skórki, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.

   Dodajemy śmietanę, majonez, sok z cytryny, koperek, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Surówka jest gotowa do jedzenia od razu po zrobieniu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na fasolkę po bretońsku


Fasolka po bretońsku

 
     Jedno z dań, które pamiętam z dzieciństwa, to fasolka po bretońsku. Nie wiem dlaczego niektórzy twierdzą, że za PRL-u fasolka po bretońsku była kiepska? Co do szpinaku to się zgodzę, jednak moja mama i babcia robiły fantastyczną fasolkę po bretońsku, więc tą potrawę wspominam miło. 
    Na naszym kanale nie ma wiele przepisów na fasole, na dania z fasolą, bo nie jest to najlepsze rozwiązanie pod kątem diety rozdzielnej, o czym pisał już dr Hay, a z matematycznego punktu widzenia mogę się z tym zgodzić. 

👉Jak zrobić fasolkę po bretońsku❓ 

    Jednak od czasu do czasu coś można z fasoli zrobić. Szczególnie jak ktoś lubi i nie stosuje diety rozdzielnej.
Zapraszamy na przepis na fasolkę po bretońsku...
 

Link do filmu z przepisem

 

Spis
0:00 - 
1:01 - Składniki potrzebne do przepisu na fasolkę po bretońsku
1:28 - Jak przygotować fasolę
1:54 - Zalewamy bulionem
2:12 - Wrzucamy przyprawy
2:41 - Kroimy kiełbasę
3:11 - Pamiętajcie o naostrzeniu noży przed robotą
3:24 - Kroimy cebulkę
3:38 - Kroimy czosnek
3:48 - Dorzucamy cebulę
4:16 - Dorzucamy czosnek
4:29 - Czas pokroić wędzonkę
4:55 - Cebulkę z kiełbasą walimy do gara
5:06 - Dokładamy też wędzonkę
5:21 - Przyprawy
5:42 - Sól i pieprz
5:52 - Przecier pomidorowy
6:17 - Fasolka ugotowana
6:28 - Smacznego



Składniki:
  • 500g fasoli jaś
  • ok. 550g wędzonki (boczek, żeberka)
  • 300g dobrej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 500g przecieru pomidorowego/passaty pomidorowej
  • ok. 1 litr bulionu (mięsnego, warzywnego)
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
    Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy wodą (z 10cm ponad fasolę, ponieważ będzie pęcznieć) i zostawiamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę, fasolę dajemy na sitko i przepłukujemy zimną wodą.
   Wędzonkę zalewamy zimną wodą, dajemy włoszczyznę (por, seler, pietruszkę, marchew, cebulę) i gotujemy do miękkości mięsa. Powstały bulion/wywar użyjemy do gotowania fasoli.
Przygotowaną fasolę wkładamy do garnka, zalewamy bulionem (fasola ma być całkowicie przykryta). Stawiamy na kuchnię i gotujemy do miękkości fasoli.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 22 grudnia 2022

Przepis na masę makową i wigilijne kluski z makiem

Masa makowa i kluski z makiem na wigilię.

   Masa makowa to podstawa do wielu potraw i wypieków. Nie jestem i nigdy nie byłem fanem makowca. Na wigilii możemy fantastycznie koegzystować, ja przy stole, on na stole i na pewno z mojego powodu nic mu się nie stanie. 
   Co innego kluski z makiem, które uwielbiam i nie mogą liczyć na moje "zmiłowanie", wręcz mogą być pewne, że nastąpi moment ich ewaporacji... 

👉Jak zrobić masę makową❓ 

    Najpierw trzeba zrobić masę makową, a potem, to już mamy wachlarz możliwości... 

👉Jak zrobić kluski z makiem i bakaliami❓ 

   Na szczęście Aga wie o moich preferencjach i nie tylko moich, więc dla wyznawców klusek z makiem prezentuje jak zrobić kluski z makiem od podstaw, czyli zaczynając od zrobienia masy makowej z nie mielonego maku. 
   Zapraszamy na przepis na masę makową i na przepis na kluski z makiem na wigilię.
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 250g grubego makaronu (świderki, kokardki, muszelki itd.)
  • 200g maku
  • 200ml śmietanki (użyłam 12%)
  • 160g bakalii (rodzynki, morele, daktyle, śliwki itp.)
  • czubata łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej
  • miód (ilość według własnego uznania)
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • czubata łyżka masła
Przygotowanie:
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Do garnka wlewamy śmietankę, doprowadzamy do zagotowania i wsypujemy mak. Mieszamy, zmniejszamy moc palnika i na wolnym ogniu gotujemy przez 10-15 minut (do momentu aż mak wchłonie całą śmietankę). Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie mielimy w maszynce (sitko z drobnymi oczkami) dwa razy.
    Bakalie oprócz rodzynek, kroimy na mniejsze kawałki.
    Do zmielonego maku dodajemy bakalie, kandyzowaną skórkę, miód, aromat migdałowy i całość dokładnie mieszamy.
    Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy ugotowany makaron i chwilę podgrzewamy. Dokładamy przygotowaną masę makową i całość mieszamy, trzymamy jeszcze chwilę aby wszystko było ciepłe i makaron przeszedł aromatem i smakiem maku. Gotowe!
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗