niedziela, 26 maja 2019

Serwatka to fenomen

Czy wiecie że serwatka to fenomen!
Może być zaliczana do 3 grup produktów:

  • serwatka białkowa w proszku (np.: 83g B / 3g W / 2g Tł) 
  • Serwatka w proszku o wyższej zawartości węglowodanów (12g B / 77g W / 2g Tł)...
  • oraz neutralna w płynie  (1g B / 5g W / 0,4g Tł)
Kupując serwatkę trzeba myśleć o jej przeznaczeniu, do czego chcemy jej użyć i sprawdzać co napisał producent na opakowaniu...

A to co zainteresuje wiele osób to fakt, że serwatka wpływa na poprawę przemiany materii i wspomaga spalanie tłuszczu... Czyli mówiąc krótko wspomaga procesy odchudzania. 


Panie trenujące fitness i panowie uprawiający kulturystykę już od dawna wspomagają się ekstraktami - odżywki białkowe w proszku i w tych gronach prym wiodą białka pochodzenia z serwatki jako jedne z najlepiej wchłanialnych i przyswajalnych...


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 24 maja 2019

Sałatka jak u babci

     Wstałem dziś skoro świt, jak tylko ekipa krzycząco-wrzeszcząco-skacząco-rozrabiająca wybyła do przedszkola. Ogarnąłem się i doszedłem do wniosku, że Agnieszka nie wróci prędko do domu, bo o 7:30 Olivki grupa wyjeżdża na wycieczkę, więc mama, jak to mama, będzie stała i patrzyła na odjeżdżający autokar, płakała i machała białą chusteczką... :)

     By uniknąć przedwczesnej śmierci z głodu postanowiłem zrobić sałatkę, którą pierwszy raz jadłem u babci... :) Bo wiecie "nie ma jak u babci..." 



Składniki:
  • 2 pomidory
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebulka
  • śmietana
  • świeża bazylia prosto z krzaczka w doniczce
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

     Jabłko i pomidory myjemy, kroimy jak nam się podoba, w paski, kostkę itp. w zależności od naszego humoru, czy jest dziś podłużny, czy kwadratowy... Z cebulą jest już trochę inaczej bo trzeba ją pokroić cieniutko, naprawdę cieniutko, nie martwiąc się czy powchodzi między zęby. Dzięki temu po wymieszaniu szybko odda swoje walory smakowe innym składnikom. Następnie solimy - szczególnie tą część z pomidorami.
     Bazylie kroimy w paseczki, dodajemy łyżkę lub więcej śmietany. Pieprzymy według uznania i potrzeb seksualnych partnera, bo czym bardziej ostra i pikantna sałatka tym większe libido, a co z tym się wiąże ostry seks i pikantne opowieści dla psiapsiółki... :)
     Na koniec robimy zdjęcia, mieszamy, robimy zdjęcia i odstawiamy na jakiś czas by sałatka nabrała smaku. W tym czasie wybieramy fotki z przygotowania już gotowej sałatki i wstawiamy na grupę :)

     Jeśli kogoś nie ma jeszcze na naszej grupie na facebooku to serdecznie zapraszamy:)



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 20 kwietnia 2019

Zdrowia i szczęścia... 😀


Zdrowych i radosnych świąt wielkanocnych w rytmie Diety ROZDZIELNEJ życza Agnieszka Snoch i Mariusz Woyda 😁





Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 15 marca 2019

Przepis na pasztet z drobiu z mięsa rosołwego

Jak zrobić pasztet domowy?

 
    Znudziło Ci się mięso?
     Szukasz alternatywy dla gotowanej ćwiartki kurczaka?

Jeśli tak, to dobrze trafiliście... ! 😁😁😁

     Zrobienie pasztetu, to doskonały pomysł, aby wykorzystać gotowane mięso z zupy.
     Przeważnie z takiego mięsa robimy potrawkę, ale po jakimś czasie już nam się nudzi i zjedlibyśmy coś innego. A upieczenie pasztetu jest doskonałą alternatywą.
 



 


Składniki:
  • ok. 1kg gotowanego mięsa (wykorzystałam mięso z rosołu, kurczak i indyk)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300g wątróbki drobiowej 
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki tłuszczu do zeszklenia cebuli

 


Przygotowanie:
 
  Jeśli mamy warzywa z gotowania rosołu, to możemy je wykorzystać, jeśli nie to trzeba je ugotować.
  Marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, zalać wodą (tyle aby wszystko było przykryte) i gotować na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać umytą wątróbkę i gotować 10 minut. 
  Mięso, wystudzone warzywa i wątróbkę przepuścić przez maszynkę. Jeśli chcemy uzyskać bardzo gładki pasztet, to najlepiej mięso zmielić dwa razy. Gdy nam nie zależy na gładkości, to wystarczy zmielić raz. 
  Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Gdy będzie już gotowa, dodać pokrojony czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać do zmielonego mięsa, wbić jajka, dodać przyprawy i wszystko wyrobić na jednolitą konsystencję. Gdy masa na pasztet jest zbyt gęsta, to należy dodać parę łyżek wywaru, w którym gotowała się wątróbka lub rosołu, czy wody (ja dodałam 7 łyżek).
  Specjalne foremki do pasztetu wysmarować tłuszczem, lub jeśli nie mamy, to zwykłe brytfanki wykładamy papierem do pieczenia. Mięsną masę przekładamy do foremek, starając się dociskać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wierzch pasztetu dokładnie wyrównać i posmarować wodą lub wywarem z warzyw. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec 60 - 70 minut. Gdy pasztet wystygnie włożyć do lodówki aby się porządnie zsiadł. Po kilku godzinach, a najlepiej zostawić na całą noc, pasztet można kroić i jest gotowy do jedzenia.
 
#PasztetDrobiowy #PasztetDomowy #PasztetzMięsaRosołowego 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 12 marca 2019

Budyń jaglany

Czy budyń może być zdrowy... ?

Kasza jaglana jak zapewne wszyscy wiedzą:
  • odkwasza nasz organizm, 
  • oczyszcza z toksyn 
  • i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Budyń przygotowany na bazie kaszy nie zawiera:

  • sztucznych barwników i aromatów, 
  • konserwantów 
  • i innych substancji chemicznych typu E...



Link do filmu z przepisem: 083 - Przepis na budyń bez mleka i cukru - Zdrowy deser i smaczny budyń!
 


Składniki: porcja dla 2 osób
  • 100g kaszy jaglanej
  • mleko kokosowe z puszki
  • miód lub inne słodzidło
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na wodzie według przepisu na opakowaniu. Po lekkim przestudzeniu, kaszę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać miód lub inne słodzidło (ilość według własnego upodobania) i zblendować. Następnie małymi porcjami dodawać mleko i dalej miksować do uzyskania gładkiej konsystencji (mleka dodajemy taką ilość, w zależności jaką gęstość budyniu chcemy uzyskać: gęstą lub rzadszą). Mleko przed otwarciem należy dobrze wymieszać, poprzez kilkukrotne wstrząśnięcie puszką.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 4 marca 2019

Makaron z brokułami

Jak zrobić makaron z brokułami?

 
    Makaron to kultowe danie dla biegaczy🏃, szczególnie trenujących na dłuższe dystanse, np. przygotowujących, trenujących biegi🏃 do maratonu...🏃 Tak jak ja😁.
     Dieta rozdzielna + trening siłowy + trening biegowy = SUKCES, czyli szybki powrót do formy z przed remontu... który nie koniecznie pozytywnie wpływa na figurę.
     Ha! Myślicie, że mi się zdarzają wpadki... ?😀😀😀 Dopalacze takie jak słodkie batoniki + piwko, to dobra recepta na dodanie kilku kg do 77, czyli wagi z przed remontu...


Link do filmu z przepisem:
065 - Makaron z brokułami -Jakim problemom zapobiega? Przed czym uchronią właściwości odżywcze B...?
 

 
 


Składniki:
  • 300g dowolnego makaronu (użyłam świderki pełnoziarniste)
  • brokuł
  • 220 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
Przygotowanie:
     Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony w kostkę, lub przeciśnięty przez praskę czosnek (smażyć dosłownie 1 min), dodać brokuł, zalać śmietanką i dusić do miękkości brokułu (nie rozgotować, ma być al'dente), na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. 
    Gdy brokuł jest już gotowy dodać makaron, wszystko wymieszać, potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 16 lutego 2019

Ciasteczka jaglano - owsiane 🍪

     Każdy obchodzi Walentynki💕 na swój sposób. Na początek z tej okazji miałem dostać biały barszcz...😀 Jednak Aga zrobiła jeszcze małą niespodziankę! 🍪🍪🍪


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 5 łyżek płatków owsianych (najlepiej drobnych)
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka miodu lub innego słodzidła
  • garść śliwek suszonych
  • garść suszonych daktyli
  • łyżka mąki owsianej, jaglanej lub innej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
     Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy garnek zestawimy już z ognia, do gorącej kaszy wsypujemy siemię lniane. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy do wystygnięcia.
     Do wystudzonej kaszy dodajemy płatki, miód (jak lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej), śliwki i daktyle (kroimy na mniejsze kawałki), proszek do pieczenia, olej, mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli masa byłaby zbyt luźna to dodać jeszcze trochę mąki. Przygotowane ciasto zostawić na około 15 minut, aby płatki trochę "zwilgły".
     Po tym czasie, nabierać łyżką porcję ciasta, a następnie dłońmi zrobić kulkę, lekko ją spłaszczyć i układać na wysmarowanej blaszce lub wyłożonej papierem - zostawiając małe odstępy.
     Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 13-15 minut do rumianego koloru. Długość pieczenia zależy od grubości ciasteczek.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 11 lutego 2019

Wegetariańska sałatka z kiszonych czerwonych buraków

     Jakie było moje zdziwienie, gdy dowiedziałem się, że z buraków kiszonych po odlaniu soku, można jeszcze coś zrobić. W końcu z ogórków kiszonych też się coś robi i jest to fundamentem wielu potraw...
     Buraczki kiszone świetnie komponują się z selerem naciowym - dodają sałatce charakteru i przy okazji wspomagają trawienie białek, które występują w dwóch postaciach jajkach i serze feta.



Składniki:
  • buraki kiszone
  • sałata lodowa lub kapusta pekińska
  • seler naciowy
  • jajka
  • ser feta
  • słonecznik
  • czarnuszka
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • koperek
Przygotowanie:
Sałatę lub kapustę pekińską drobno kroimy i ukladamy na talerzu lub w salaterce. Buraki kiszone kroimy w kosteczkę, układamy na sałacie, skrapiamy sokiem z cytryny. Łodygę selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i układamy na burakach. Fetę kroimy w kostkę i posypujemy po wierzchu. Ugotowane jajka obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na talerzu. Całość skrapiamy oliwą. Solą i pieprzem posypujemy tylko po jajkach. Słonecznik prażymy na suchej patelni, jak wystygnie to posypujemy po sałatce. Na wierzchu sypiemy koperkiem i czarnuszką.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 8 lutego 2019

Zakwas z czerwonych buraków

Probiotyki w kieliszku

     Co zrobić z kieliszkiem do koniaku, gdy nie pijesz koniaku, a zakładam, że jeśli już pijesz koniak to dla zdrowotności, jak mówiły nasze babcie...😀😀😀
    Dziś propozycja porcji probiotyków, czyli zakwas z buraków w kieliszku do koniaku.



Składniki:
  • buraki
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie


Przygotowanie:

     Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry (takie z 0,5 cm) lub kawałki. Wodę zagotować z dodatkiem soli (na litr wody 1 płaska łyżka soli). Do dużego słoja (1,5 litra lub większy) włożyć 3 liście laurowe, 4 ząbki czosnku, 6 ziarenek ziela angielskiego i ciasno powkładać buraki.
      Wszystko zalać przegotowaną i wystudzoną zimną wodą, tak aby woda całkiem przykryła buraki (nie mogą wystawać buraki z wody). Słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą i obwiązać gumką, postawić w ciepłym miejscu. Po 24 godzinach zacznie się pojawiać piana (naturalny proces fermentacji), którą należy zbierać.
      Zakwas po 7 dniach jest gotowy do spożycia. Wystarczy zlać do słoika i przechowywać w lodówce, a buraki możemy zjeść lub wykorzystać do zupy, sałatki itp.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 29 stycznia 2019

Schab w marynacie jogurtowej zapiekany z cebulą i pieczarkami

Schab marynowany w plastrach

 
    Jeśli znudził Wam się tradycyjny schab pieczony lub kotlety, to ta wersja schabu jest idealna aby posmakować nowego smaku. Dzięki połączeniu cebuli i pieczarek mięsko jest soczyste i miękkie.
 
Składniki:
  • 1kg schabu
  • ok. 300g pieczarek 
  • 3 cebule
  • ok. 300g jogurtu naturalnego 
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki imbiru 
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1cm. Do jogurtu naturalnego przecisnąć czosnek, dodać majeranek, imbir (jeśli nie lubimy można pominąć), pieprz, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Pokrojone plastry schabu smarujemy marynatą jogurtową, układamy w pudełko, szczelnie zamykamy i zostawiamy w lodówce na całą noc. 
      Jeśli nie mamy czasu, to schab od razu układamy razem z cebulą i pieczarkami w naczyniu żaroodpornym i zostawiamy przynajmniej na 2-3 godziny do zamarynowania. 
      Cebule i pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na dno naczynia kładziemy kilka plastrów cebuli i pieczarek, na nie układamy plastry schabu i znowu cebulę i pieczarki. Układamy do wyczerpania składników, ostatnia (górna) warstwa to pieczarki i cebula, a na wierzch wylać resztę marynaty. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki aby zamarynować.
Schab wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 40 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Jeśli mamy mniejszą ilość mięsa to czas pieczenia należy skrócić, najlepiej sprawdzając widelcem lub szpikulcem - jeśli łatwo wchodzi w mieso to znaczy, że jest już gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 23 stycznia 2019

Omlet z warzywami - Wegetariańskie śniadanie

   Jakoś dawno, dawno temu skreśliłem z listy omlety. Wszak do omleta dodać trzeba mąkę, a skoro mąka to białko, a jajka to węglowodany... UPS😁! Na odwrót! To taka potrawa nie jest zgoda z Dietą Rozdzielną...
    Jednak Agnieszka potrafi wszystko👍 tylko nie zawsze się do tego przyznaje (Rozumie nawet tajemnice wzoru Einsteina E=mc²😁) i dzięki temu potrafi zrobić omleta bez jakiejkolwiek mąki😁...
   I proszę Wy macie przepis na omleta bez mąki, a ja miałem omlet... Mniam!




Link do filmu z przepisem na YouTube:

129 Przepis na OMLET bez mąki i z dużą porcja warzyw zgodny z Dietą Rozdzielną, Keto i Wegetariański





Składniki:
  • jajka
  • mleko lub śmietanka lub woda
  • warzywa: papryka, pomidor, cebula, oliwki itp.
  • masło lub olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • zielenina: pietruszka, szczypiorek, koperek itp.
  • opcjonalnie ziarna czarnuszki, słonecznika, dyni
Przygotowanie:
     Ilość jajek, każdy musi dopasować do swoich potrzeb (ile jest w stanie zjeść). Na każde jajko potrzebna jest łyżka mleka/śmietanki lub wody. Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, wlewamy mleko lub śmietankę i wszystko razem dokładnie ubijamy do połączenia się składników.
     Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła lub oleju, na rozgrzany tłuszcz wlewamy masę jajeczną. Na początku smażymy na dużym ogniu, a po chwili delikatnie zmniejszamy ogień i trzymamy do momentu, aż omlet się zetnie, delikatnie odwracamy na drugą stronę, chwilę podsmażamy i gotowe.
     Wykładamy omlet na talerz, układamy warzywa, sypiemy ziarnami, zieleninką (delikatnie posolić i popieprzyć), składamy na pół i zajadamy.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 17 stycznia 2019

Makaron z oliwkami i suszonymi pomidorami i Pasta Party

     Pasta party przed biegiem😃. Nie można, nie docenić roli makaronu w diecie biegacza. Ostatnie dni  przed startem to super kompensacja węglowodanów, by zmagazynować największą ilość glikogenu... (który spalimy w pierwszych 2 godz biegu np maratonu... )
     To co istotne dla każdego człowieka to fakt, że węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym obniżają nasze prawdopodobieństwa w drodze do otyłości.
     To jest ważne, bo zarówno jak białka spełniają swoją rolę budulcową i regeneracyjną, tak samo węglowodany są źródłem energii i w odpowiednich proporcjach serwowane, dodają nam poweru i nie prowadzą do otyłości.
 
 

 





Składniki:

  • 250g makaronu dowolny (ja użyłam żytni)
  • 150g suszonych pomidorów
  • 40g oliwki zielone 
  • 40g oliwki czarne
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
     Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie na oleju z suszonych pomidorów delikatnie podsmażamy drobno pokrojony czosnek (uważać aby nie spalić bo będzie gorzki). Do czosnku dodajemy odcedzony makaron, oliwki (kroimy na pół), suszone pomidory (kroimy na mniejsze kawałki), doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Trzymamy jeszcze z 2 minuty na ogniu, aby smaki się połączyły i gotowe. Jeśli mamy zbyt mało oleju z pomidorów to dodajemy zwykłego oleju lub oliwy.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 12 stycznia 2019

Buraczki - sałatka obiadowa

     To co jemy i pijemy zakwasza lub odkwasza nasz organizm. Większość węglowodanów i białka pomimo, że są potrzebne, a nawet niezbędne, to zakwaszają organizm.
Natura tak jest stworzona, że w swoich zasobach równoważy ten stan i oferuje nam możliwości odkwaszania...
     To co odkwasza organizm, to głównie owoce🍎 i warzywa🍅, a w śród nich królują buraki...
     Dodatkowo są świetną alternatywą dla ziemniaków🍟. Bez problemu mogą zastąpić na talerzu zarówno surówkę🍅, lub inne warzywa🍆 jak i węglowodany (ziemniaki🍟, ryż🍚, kasza🌾 itd).
     Komponując buraki z białkami otrzymujemy:

  • po 1. posiłek zgodny z dietą rozdzielną,
  • po 2. odkwaszanie organizmu po białkach🍳🍗 - Podkreślam! - Potrzebnych białkach...
Na przestrzeni miesiąca powinniśmy spożywać kilka kg buraków... 😁


Link do filmu z przepisem:
038 Sałatka obiadowa z pieczonych buraków 
 

 
 


Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majonez
Przygotowanie:
     Buraki ugotować lub upiec. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do buraków dodać przeciśnięty czosnek, majonez, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na około pół godziny do lodówki, aby się dobrze schłodziło i smaki "przegryzły".


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


poniedziałek, 7 stycznia 2019

Sałatka z serem wędzonym

      Nie zawsze musi być biały chudy ser w postaci twarożku aby dostarczyć BIAŁKO dla organizmu. Warto nieraz eksperymentować i kupić coś innego. Dziś Aga zaserwowała mi coś...😀❗ Aż chciało mi się zapytać co zrobiła, o co chodzi, bo był inny, nowy ciekawy posmak... :)
     ... i tak zjadłem w życiu swój pierwszy biały wędzony ser... 😁

Dla wegetarian🌿 i nie tylko... ❗

P.S.
Posiłki białkowe to istotny element by mężczyzna miał ochotę na sex. Prawda jest taka, że w menu na polskich stołach jest za dużo węglowodanów, a za mało białka i warzyw. a dokładnie te 2 elementy wpływają na ochotę u dorosłego mężczyzny na sex (polskie społeczeństwo wg badań jest "niedobiałczone").
KOBIETO! Żono! Partnerko! W Twoich rękach jest apetyt partnera na sex... 😁


Składniki:
  • sałata
  • pomidor
  • ser biały wędzony (dla wegan tofu wędzone)
  • ziarna słonecznika
  • ziarna czarnuszki
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki i rozłożyć na talerzu. Pomidora umyć, pokroić i położyć na sałacie. Na wierzchu rozkruszyć ser, posypać ziarnami, polać oliwą i doprawić solą i pieprzem,

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 3 stycznia 2019

Kotlety wegetariańskie

Jak ściągnąć faceta do domu... ?
    Wiele osób odpowie na sex! Tymczasem są inne sposoby...😀

     W moim przypadku Agnieszka wysyła fotkę, taka jak obok i pisze:
- "Nic nie jedz na mieście. Obiad już czeka na ciebie!"
... i koneser eksperymentów kulinarnych😋 pędzi do domu by spróbować nowego dania według przepisu...
... i jak tu schudnąć?😁

P.S.
     Jestem zdrowszy, schudłem i trzymam się... , bo dieta rozdzielna to cud!


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 600-650g cukini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki kukurydzianej (może być też inna)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta kukurydziana do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
     Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy na ok. 15 minut aby puściła sok. Następnie dobrze odciskamy i dodajemy do ugotowanej i wystudzonej kaszy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu.
     Wszystkie składniki: kaszę, cukinię, natkę pietruszki, cebulę z czosnkiem, mąkę plus przyprawy dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy dłońmi niewielkie kotlety (aby łatwiej nam było formować możemy ręce zwilżyć wodą), obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 16 listopada 2018

Przepis na sałatkę z selerem konserwowym i szynką

Białkowa sałatka 

z selerem i jajkiem

 
Jedliście sałatkę na 6 z + 😀😀😀
🏆To co mnie zaskoczyło to jej smak  Po prostu na 6 z +   
Puchar🏆🏆🏆 za sałatkę...
P.S.
Ja nie wiem jak Aga to robi Przechodzi z lepszego do jeszcze lepszego 😁😁😁
 
Składniki:
  • słoik selera konserwowego (300g)
  • 1/2 puszki groszku
  • 3 jajka
  • 150g szynki konserwowej lub szynki z indyka/kurczaka
  • 2 czubate łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki majonezu

Przygotowanie:
 
     Jajka gotujemy na twardo, a następnie kroimy w kostkę. Groszek i seler odcedzamy z zalewy. Szynkę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy tyle majonezu aby składniki się połączyły. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby się dobrze schłodziła i smaki "przegryzły".


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 24 września 2018

Sałatka obiadowa z cukinią

     Na pewno lepsze są kiszonki, trzeba jednak urozmaicać swoje menu i można zrobić kwaskową sałatkę.
     Do potraw białkowych warto dodać coś co pomoże zbliżyć nasze pH do odczynu kwasowego🍋.
     Dziś taką propozycję, przepis, serwuje, przedstawia Agnieszka... 😀

P.S.
Sprawdziłem, spróbowałem... Jak zawsze smakuje wyśmienicie... 😋
Gdyby nie to, że jadłem widelcem to bym napisał: "Palce lizać... " 😁😁😁

PRZEPIS!


Składniki:
  • 2 kg cukinii już obranej
  • 0,5 kg marchewki (obranej)
  • 0,5 kg cebuli (obranej)
  • 3 duże łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki soli
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 1/3 lub 1/2 szkl. octu jeśli lubimy bardziej kwaśny smak
  • 3 szkl. wody
  • olej
Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę kroimy w cienkie plasterki (jak cukinia jest duża to należy usunąć pestki). Cebulę kroimy w półplasterki.  Warzywa wkładamy do dużej miski, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy na 2-3 godziny. Z cukru, octu, wody robimy zalewę - wszystko razem zagotowujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Po upływie 2-3 godzin z warzyw odlewamy wodę, która się zrobiła i dodajemy zimną zalewę. Mieszamy i układamy ciasno w słoiki, na wierzch dolewamy zalewy (zalewa ma przykrywać warzywa) i 1 łyżkę oleju na każdy słoik. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 20-30 minut od zagotowania. Długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików i od grubości pokrojonych warzyw (im grubiej pokrojone tym dłużej należy pasteryzować).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 31 lipca 2018

Knedle ze śliwkami

Przepis na knedle ziemniaczane
 
 
Nic dla mnie nie zostało ❗
Nie jadłem❗
Nie dostałem❗

     Były tak dobre, że tylko zdjęcie się ostało...😀 I oczywiście dostałem je do obrobienia... 😁


 
 

 



Składniki:
  • 600g ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. mąki orkiszowej typ 700 lub pszennej
  • śliwki

Przygotowanie:
    Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i zacząć wyrabiać ciasto, a następnie małymi porcjami dodawać mąkę orkiszową (w zależności od ziemniaków może się okazać, że nie zużyjemy całej mąki orkiszowej). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, nie może być zbyt twarde lub zbyt luźne. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. 
   Z przygotowanego ciasta robimy wałek i kroimy go na 3-4cm kawałki (grubość pokrojonych kawałków zależy od wielkości śliwek) . Każdy kawałek rozklepujemy palcami, wkładamy połówkę śliwki (jeśli są małe to dajemy całą śliwkę - wydrylowaną) i zlepiamy aby powstała nam kulka (knedel). Tak przygotowane knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie - na wolnym ogniu ok. 4-5 minut od wypłynięcia. 
   Gotowe  knedle wyśmienicie smakują polane śmietaną lub masełkiem.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 6 lipca 2018

Twarożek z rzodkiewkami na YT

      Dziś proponujemy wersję filmową! Jak zrobić twarożek z rzodkiewkami... ? Przepisy na blogu już są, a to filmowa wersja udoskonalona...

PRZEPIS na blogu: Kolacja: twarożek z rzodkiewką

     Przepis dla każdego oraz osób trenujących jako posiłek regeneracyjny.


Link do filmu na YouTube: 

013 Przepis Twarożek z rzodkiewkami

Lub kliknij w obrazek:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 4 lipca 2018

Sałatka z fetą

    Najsłynniejsza sałatka💚 z serem feta to sałatka grecka. Jednak jeśli się komuś już znudziła to proponujemy bardziej polską wersję takiej sałatki...😁
     Jeśli ktoś chce, to można potraktować ją jako wersję posiłku i dokładnie w takiej postaci serwuje mi ją Agnieszka. Mówiąc krótko, posiłek wegetariański z porcją białek... Może nie koniecznie jest tak dużo białka jak w chudym serku białym, ale można to uzupełnić ziarnami słonecznika bogatymi w białko...💪
     Aby wspomóc trawienie białek i zneutralizować alkalizujące działanie tłuszczy proponuje dodatkowo sowicie skropić cytrynką... 😀


Składniki:
  • sałata lodowa
  • rzodkiewka
  • pomidor
  • cebula czerwona
  • słonecznik
  • ser feta
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • czarnuszka
  • opcjonalnie sok z cytryny

Przygotowanie:

Sałatę pokroić lub porwać palcami na małe kawałki. Rzodkiewkę, pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na talerzu  lub w salaterce układamy sałatę, następnie rzodkiewkę, pomidora i cebulę. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny (jeśli ktoś lubi bardziej kwaskowy smak, jeśli nie to sok pominąć), delikatnie solimy (nie dużo bo feta jest słona) i pieprzymy. Na samą górę dajemy pokrojoną fetę, posypujemy słonecznikiem i czarnuszką.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗