poniedzia艂ek, 24 wrze艣nia 2018

Sa艂atka obiadowa z cukini膮

     Na pewno lepsze s膮 kiszonki, trzeba jednak urozmaica膰 swoje menu i mo偶na zrobi膰 kwaskow膮 sa艂atk臋.
     Do potraw bia艂kowych warto doda膰 co艣 co pomo偶e zbli偶y膰 nasze pH do odczynu kwasowego馃崑.
     Dzi艣 tak膮 propozycj臋, przepis, serwuje, przedstawia Agnieszka... 馃榾

P.S.
Sprawdzi艂em, spr贸bowa艂em... Jak zawsze smakuje wy艣mienicie... 馃構
Gdyby nie to, 偶e jad艂em widelcem to bym napisa艂: "Palce liza膰... " 馃榿馃榿馃榿

PRZEPIS!


Sk艂adniki:
  • 2 kg cukinii ju偶 obranej
  • 0,5 kg marchewki (obranej)
  • 0,5 kg cebuli (obranej)
  • 3 du偶e 艂y偶ki natki pietruszki
  • 3 艂y偶ki soli
  • 3 kopiaste 艂y偶ki cukru
  • 1/3 lub 1/2 szkl. octu je艣li lubimy bardziej kwa艣ny smak
  • 3 szkl. wody
  • olej
Przygotowanie:
Cukini臋 i marchewk臋 kroimy w cienkie plasterki (jak cukinia jest du偶a to nale偶y usun膮膰 pestki). Cebul臋 kroimy w p贸艂plasterki.  Warzywa wk艂adamy do du偶ej miski, dodajemy pokrojon膮 natk臋 pietruszki, posypujemy sol膮, mieszamy i zostawiamy na 2-3 godziny. Z cukru, octu, wody robimy zalew臋 - wszystko razem zagotowujemy i zostawiamy do wystygni臋cia. Po up艂ywie 2-3 godzin z warzyw odlewamy wod臋, kt贸ra si臋 zrobi艂a i dodajemy zimn膮 zalew臋. Mieszamy i uk艂adamy ciasno w s艂oiki, na wierzch dolewamy zalewy (zalewa ma przykrywa膰 warzywa) i 1 艂y偶k臋 oleju na ka偶dy s艂oik. Zakr臋camy s艂oiki i pasteryzujemy 20-30 minut od zagotowania. D艂ugo艣膰 pasteryzacji zale偶y od wielko艣ci s艂oik贸w i od grubo艣ci pokrojonych warzyw (im grubiej pokrojone tym d艂u偶ej nale偶y pasteryzowa膰).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kana艂 na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj馃榾❗ i daj 艂apk臋 w g贸r臋馃憤 馃榿❗

2 komentarze: