niedziela, 4 września 2016

Leczo - przepis na 3 in 1

Składniki:
  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 1-2 papryki chili
  • 5-6 pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeże zioła (bazylia, oregano)
  • sól 
  • pieprz


Przygotowanie: 
 Pomidory oparzamy i obieramy ze skórki. Marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię lub do garnka, dodajemy tłuszcz, przykrywamy pokrywką i zaczynamy dusić od czasu do czasu mieszając. Dokładamy pokrojoną w kostkę cebule, także wszystkie papryki kroimy w kostkę i dorzucamy do marchewki i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu wkładamy pokrojoną cukinie. Gdy warzywa są już miękkie przyprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warto pamiętać, że czosnek nie może być duszony dłużej niż 20 minut bo traci wszystkie wartości odżywcze i smakowe. Dlatego najlepiej dodać go na 10-15 minut przed wyłożeniem.

Smacznego :)

3 in 1 
Możemy serwować:
  • jako samodzielne danie (posiłek neutralny), 
  • z ryżem  (w wersji posiłku węglowodanowego) 
  • lub dodać np chudą kiełbasę (w wersji posiłku białkowego).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz