Na leczo czekam cała zimę. Od kilku lat mamy własny ogródek - warzywniak
i oczywiście cukinie. Leczo to potrawa węgierska- lesco, więc
charakteryzuje się tym, że będzie ostra, a nawet piekielnie ostra.
Jednak leczo można dopasować dla dzieci i zrobić łagodne tak, by dzieci
zjadły trochę więcej warzyw.
Samo leczo jest wegetariańską, a nawet
wegańską potrawą. Leczo może być serwowane na 3 sposoby:
1. Jako danie
samo w sobie - neutralne.
2. Razem z kaszą, ryżem jako danie
węglowodanowe
3. lub jako dodatek do mięsa, wtedy będzie to danie
białkowe.
Oczywiście w kontekście diety rozdzielnej nie mieszamy
węglowodanów i białek, czyli 4 opcja odpada...
W moim przypadku
Agnieszka serwuje mi leczo jako forma obiadu podczas 2 dniowej
wegańskiej i restrykcyjnej diety oczyszczającej, którą stosuje, co
tydzień...
3 in 1
Możemy serwować:
Link do filmu z przepisem:
Możemy serwować:
- jako samodzielne danie (posiłek neutralny),
- z ryżem (w wersji posiłku węglowodanowego)
- lub dodać np chudą kiełbasę (w wersji posiłku białkowego).
Link do filmu z przepisem:
Jak zrobić LECZO z cukinią i papryką❓ - Przepis na obiad warzywny🍅🥕
Składniki:
- 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 4-5 pomidorów
- 2 marchewki
- 2 średnie cebule
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze (600g)
- 2-3 ząbki czosnku
- świeże zioła (bazylia, oregano)
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
- ewentualnie papryczka chili
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię lub do garnka, dodajemy tłuszcz, przykrywamy pokrywką i zaczynamy dusić od czasu do czasu mieszając.
Dokładamy pokrojoną w kostkę cebule, także wszystkie papryki kroimy w kostkę i dorzucamy do marchewki i dalej dusimy.
Dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu wkładamy pokrojoną cukinie. Gdy warzywa są już miękkie przyprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Warto pamiętać, że czosnek nie może być duszony dłużej niż 15 minut bo traci wszystkie wartości odżywcze i smakowe. Dlatego najlepiej dodać go na 10-15 minut przed końcem duszenia.
Smacznego :)
Smacznego :)
ZaSubskrybuj��❗ i daj łapkę w górę�� ��❗
Witam, czy gotowane pomidory nie "stają się białkowe? Czy w związku z tym takie leczo mozna jeść z pieczywem?
OdpowiedzUsuńGotowane pomidory są neutralne. Leczo jeśli nie zawiera dodatków białkowych (kiełbasa, mięso itp.) to też jest neutralne, więc z pieczywem, kaszą, ryżem itp. możemy jeść.
UsuńDziękuję za odpowiedź. Nie chciałabym polemizowac gdyż nie jestem ekspertem, ale jestem bardzo zaskoczona... We wszystkich dostepnych publikacjach pomidory gotowane i puszkowe traktowane są jako produkt białkowy. Czy to samo dotyczy pomidorów z puszki?
UsuńWe wszystkich publikacjach jest powielany ten sam błąd. Podczas gotowania nie zwiększy nam się białko, będzie go tyle samo, wyparuje natomiast woda i zostaną zniszczone niektóre witaminy, które rozpadają się w wysokiej temperaturze. Pomidory w każdej postaci pozostają neutralne.
UsuńWitam, czy gotowane pomidory nie "stają się białkowe? Czy w związku z tym takie leczo mozna jeść z pieczywem?
OdpowiedzUsuńGotowe pomidory nie stają się białkowe. Maja proporcjonalnie więcej i białek i węglowodanów, bo odparowuje się woda... :) Są nadal neutralne, nawet przy dłuższym gotowaniu bardziej węglowodanowe. Ale na pewno ne białkowe :)
Usuń