czwartek, 31 lipca 2025

Przepis na ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

    Witajcie w erze robienia zapasów – czyli w królestwie słoików Agnieszki!
    😄 Dziś wjeżdżają OGÓRKI W MUSZTARDZIE – takie, że zimą będziecie do piwnicy biegać szybciej niż po czekoladę! 🏃‍♀️🏃‍♂️💨

   Zobaczcie krok po kroku, jak przygotować idealną zalewę, jak nie zwariować przy brylującej soli i jak ciasno, ale z klasą, ustawić ogórki w słoiku! 🫙


   👉Jak zrobić ogórki w musztardzie❓

   Zapraszamy na przepis na ogórki w musztardzie, które przetrwają apokalipsę zimową i zachwycą każdego smakosza!


   Mariusz i Agnieszka


Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych 
  • 5 łyżek dowolnej musztardy 
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 litr wody
  • niepełna szklanka cukru 
  • 3 płaskie łyżki soli kamiennej 
  • 2 liście laurowe na słoik 
  • 3 kulki ziela angielskiego na słoik 
  • gorczyca na czubek łyżeczki na słoik 
Przygotowanie:

Przepis na ogórki w musztardzie (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ogórków w musztardzie, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie zalewy:

  • Wodę należy zagotować [01:11].

  • Do gotującej się wody wsypać cukier i sól [01:35].

  • Mieszać, aż cukier i sól się rozpuszczą [01:49].

  • Dolać ocet [02:01].

  • Odstawić zalewę do przestudzenia; gdy będzie letnia, dodać musztardę i dokładnie wymieszać [02:11, 05:47].

Przygotowanie słoików:

  • Słoiki należy umyć i wyparzyć [02:19].

  • Do każdego słoika wsypać po trzy kulki ziela angielskiego [02:29].

  • Dodać po dwa listki laurowe [02:38].

  • Na czubek łyżeczki dodać gorczycę [02:57].

Przygotowanie ogórków:

  • Ogórki należy dokładnie umyć [03:12].

  • Odciąć końcówki ogórków [03:31].

  • Ogórki można obrać lub pozostawić ze skórką, a następnie pokroić na ćwiartki [03:31].

  • Pokrojone ogórki ciasno ułożyć w słoikach, jeden obok drugiego [04:43].

Zalewanie i pasteryzacja:

  • Wlać przestudzoną zalewę do słoików, tak aby ogórki były całkowicie przykryte [06:35].

  • Wytrzeć brzegi słoika do sucha i szczelnie zakręcić wyparzoną i suchą nakrętką [07:21].

  • Słoiki włożyć do garnka wyłożonego ściereczką, układając je luźno, aby między nimi był odstęp [07:49].

  • Wlać wodę do 3/4 wysokości słoików [08:02].

  • Gotować przez 10 minut od momentu zagotowania się wody [08:02].

  • Po wyjęciu słoiki odstawić do góry dnem, a gdy całkowicie wystygną, przenieść je do chłodnego i ciemnego miejsca, np. do piwnicy [08:13].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 29 lipca 2025

Przepis na sałatkę z ogórków małosolnych

Sałatka z ogórków małosolnych 


    🥒 Czasem w kuchni mniej znaczy więcej — a zwłaszcza, gdy mamy ogórki małosolne, pomidory i... mozzarellę z dziurami!
    🧀 Tak, dobrze widzicie — ta sałatka nie tylko smakuje, ale i zaskakuje.
    Kto by pomyślał, że ser włoski może mieć szwajcarski akcent?
    😄 … ser, który chyba się zgubił w Alpach 😄
    Tak, mozzarella z dziurami!
    Może i wygląda jak ser szwajcarski, ale w tej sałatce smakuje wyśmienicie.
    Ta sałatka to przykład, że nie trzeba kombinować – wystarczy kilka prostych składników, dobry sos i odrobina koperku. 


    👉Jak zrobić sałatkę z ogórkiem małosolnym i mozzarellą z dziurami❓

    Agnieszka czaruje prostotą, a ogórki robią robotę.
    Dodajcie do tego koperkowy twist, musztardowy sos i voilà – sałatka gotowa!
    Idealna do grilla, na lekki obiad, czy jako przekąska na upalne dni.
    🔔 Jeśli lubicie szybkie, domowe sałatki z twistem – zostawcie suba, kliknijcie dzwoneczek i napiszcie w komentarzu: czy Wasza mozzarella też kiedyś była... międzynarodowa?
    😉 Zapraszamy na przepis na sałatkę z ogórkiem małosolnym i nietypową mozzarellą!
    🥗 Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 4 średnie ogórki małosolne 
  • 2 małe pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • mozzarella w kulce (120g)
  • 1 czubata łyżka koperku
  • 2-3 łyżki oliwy 
  • sok z połowy cytryny 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z ogórkiem małosolnym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z ogórkiem małosolnym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Pokrój warzywa [00:59]:

    • Pomidory pokrój w większą kostkę.

    • Cebulę pokrój w piórka.

    • Ogórki małosolne pokrój w grubsze talarki.

  2. Dodaj mozzarellę [02:13]: Mozzarellę pokrój na nieduże kawałki i dodaj do pozostałych składników.

  3. Dodaj koperek [02:48]: Drobno posiekany koperek dodaj do warzyw i mozzarelli.

  4. Przygotuj sos [02:55]:

    • Wyciśnij sok z połowy cytryny.

    • Dodaj oliwę z oliwek.

    • Dodaj musztardę.

    • Dodaj odrobinę soli (pamiętaj, że ogórki są już słone) i pieprz.

    • Zakręć naczynie i dokładnie wymieszaj (wstrząśnij) sos.

  5. Połącz składniki [03:57]: Polej sos na pokrojone warzywa z mozzarellą i koperkiem, a następnie dokładnie wymieszaj całość.

Sałatka jest gotowa do podania [04:25]. Możesz ją lekko schłodzić, ale jest pyszna również bez chłodzenia i idealnie pasuje do potraw z grilla.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 24 lipca 2025

Przepis na szarpaną wieprzowinę

Szarpana wieprzowina  

     Tym razem Agnieszka zaserwowała coś, co rozwala wszystkie kotlety na łopatki!
    😄 Szarpana wieprzowina – obłędnie krucha, aromatyczna i... totalnie wciągająca.
     Mięso tak delikatne, że widelec sam się w nie wbija, a po pierwszym kęsie już nikt nie pyta o panierkę 🍴
     Jeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pulled porka, to czas to nadrobić!


     👉Jak zrobić szarpaną wieprzowinę❓

     Zobaczcie przepis krok po kroku – tak robi ją Agnieszka!
     Obejrzyjcie film i przekonajcie się, że czasem warto uzbroić się w cierpliwość – bo efekt wynagradza wszystko!
     Zapraszamy na przepis na OBŁĘDNIE kruchą szarpaną wieprzowinę 🐷
     Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem


Składniki:
  • 1,2kg łopatki lub karkówki 
  • 1 duża cebula 
  • 6 małych lub 4-5 dużych ząbków czosnku 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 3 łyżki oleju lub oliwy 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • płaska łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • ewentualnie pół łyżeczki papryki ostrej 
Przygotowanie:

Przepis na szarpaną wieprzowinę (Pulled Pork) (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szarpanej wieprzowiny, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

1. Przygotowanie mięsa i marynowanie:

  • Wybierz mięso z dodatkiem tłuszczu, np. łopatkę lub karkówkę, ponieważ tłuszcz wpływa na smak i utrzymuje wilgoć [01:04].

  • Umyj i osusz mięso [01:19].

  • Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą przyprawy, olej/oliwę, sos sojowy, musztardę i keczup [01:39].

  • Dokładnie natrzyj mięso przygotowaną marynatą z każdej strony [02:58].

  • Przykryj zamarynowane mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3-6 godzin, a najlepiej na całą noc [03:57]. Im dłużej mięso marynuje się w przyprawach, tym będzie smaczniejsze [04:13].

  • Przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki na około godzinę, aby osiągnęło temperaturę pokojową [04:18].

2. Przygotowanie do pieczenia:

  • Pokrój cebulę w półplasterki, a czosnek obierz [04:51].

  • Na dno naczynia żaroodpornego z pokrywką wyłóż pokrojoną cebulę i czosnek [05:38].

  • Przełóż zamarynowane mięso na cebulę i czosnek, a resztę marynaty wyłóż na wierzch mięsa [06:02].

3. Pieczenie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) [06:29].

  • Wstaw mięso do piekarnika i piecz przez 20 minut bez przykrycia. Pozwoli to na ścięcie białka i zatrzymanie smaków w środku [06:38].

  • Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza [06:50].

  • Przykryj naczynie i piecz mięso przez kolejne 4 do 5 godzin [07:10].

  • Po 4 godzinach sprawdź mięso widelcem – jeśli łatwo się rozpada, jest gotowe. Jeśli nie, piecz pełne 5 godzin [06:58].

4. Końcowe etapy:

  • Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw mięso w środku pod przykryciem na dodatkowe 15-20 minut [07:36].

  • Wyjmij mięso i poszarp je widelcami [07:45]. Mięso powinno być bardzo miękkie i łatwo się rozpadać [07:52].

Gotową szarpaną wieprzowinę można podawać np. z surówką z kapusty i marchewki [09:39].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 22 lipca 2025

Przepis na sałatkę z ogórków w zalewie gyros

Sałatka z ogórków w zalewie gyros 

    Sezon na przetwory rozpoczęty!
    🫙 Agnieszka znowu chwyciła za nóż, a ja – Mariusz – za kamerę 🎥 (i zatyczki do nosa, bo jak wjechał ocet 10%, to myślałem, że kamera zwinie się w supełek…).


    👉Jak zrobić sałatkę z ogórków i warzyw w zalewie gyros do słoików na zimę❓

    W tym odcinku Agnieszka pokazuje Wam krok po kroku, jak zrobić sałatkę z ogórków i warzyw w zalewie gyros – do słoików na zimę, oczywiście!
    Będzie mnóstwo kolorów, pachnących przypraw i… słoików, które same proszą się o półkę w spiżarni.
    Dowiesz się: – dlaczego ogórki nie lubią być obierane, – czy piórka cebuli mogą wywołać łzy szczęścia, – oraz po co sałatce „tuptanie” w słoiku 😄
    A jak jesteś tu pierwszy raz – kliknij suba, łapkę i dzwoneczek, bo my tu kręcimy nie tylko przetwory, ale i pozytywną atmosferę!
    Zapraszamy na przepis na FIT sałatkę gyros w słoikach i garść uśmiechu przy okazji 😄
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 2,5kg ogórków gruntowych 
  • 3 duże cebule 
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta 
  • 3 marchewki 
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • 30g przyprawy gyros 
  • 2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 70ml oleju 
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 szkl. wody
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z ogórków w zalewie gyros do słoików na zimę (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z ogórków w zalewie gyros do słoików na zimę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie warzyw:

    • Umyj ogórki, odetnij końcówki i pokrój je na około centymetrowe plasterki [01:04].

    • Marchewkę pokrój w cienkie plasterki [02:04].

    • Cebulę pokrój w piórka [02:24].

    • Paprykę pokrój w paseczki [02:39].

    • Czosnek pokrój w plasterki [03:02].

  • Mieszanie składników:

    • Do pokrojonych warzyw dodaj sól, cukier, przyprawę Gyros, olej, wodę i ocet 10% [03:25].

    • Całość dokładnie wymieszaj [04:07].

  • Oczekiwanie:

    • Tak przygotowane warzywa pozostaw na około 4 godziny (lub dłużej), aby puściły wodę i przeszły przyprawami [04:19]. W tym czasie możesz je przemieszać dwa razy [05:23].

  • Przygotowanie słoików:

    • W międzyczasie przygotuj słoiki i wieczka – dokładnie je umyj i wyparz [04:30].

  • Napełnianie słoików:

    • Po upływie 4 godzin ciasno nałóż warzywa do wyparzonych słoików [04:40].

    • Następnie uzupełnij słoiki zalewą, zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni do wieczka [05:03].

    • Ubij warzywa w słoikach, aby było jak najmniej wolnych przestrzeni [05:45].

  • Zamykanie słoików:

    • Każdy słoik dokładnie wytrzyj do czysta, szczególnie miejsce, gdzie przykręca się nakrętkę [06:52].

    • Zakręć słoiki czystymi, suchymi nakrętkami [07:03].

  • Pasteryzacja:

    • Na dno garnka połóż ściereczkę i ułóż słoiki tak, aby się ze sobą nie stykały [07:47].

    • Wlej zimną wodę do wysokości około 3/4 słoika [08:22].

    • Postaw garnek na kuchence i powoli doprowadź wodę do zagotowania [08:35].

    • Od momentu zagotowania wody pasteryzuj słoiki przez 15 minut [08:42].

  • Po pasteryzacji:

    • Po pasteryzacji wyjmij słoiki z garnka, odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystudzenia [08:48].

    • Po wystudzeniu przenieś słoiki w chłodne i ciemne miejsce [08:59].

Jeśli wolisz bardziej kwaskową sałatkę, możesz dodać więcej octu i automatycznie zwiększyć ilość cukru o około dwie łyżki [09:09].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



piątek, 18 lipca 2025

Przepis na dip owocowy do warzyw

Dip owocowy do warzyw 

    Warzywa w roli głównej?
    Tak!
    Ale z dipem tak pysznym, że marchewka sama wskakuje do miski 🍯🥕
    Oliwka wkracza do kuchni i pokazuje, jak zrobić zdrową przekąskę, którą pokochają i dzieci, i dorośli.
    Będzie blender, będzie miód, będzie banan i... „czy ja mam to zepchnąć palcem?” 😄
    A potem krojenie – papryka, ogórek, marchewka, i wszystko gotowe do chrupania!


    👉Jak zrobić paluszki warzywne z dipem owocowym❓

    Ten film to nie tylko przepis, to kulinarna przygoda z humorem i sercem.
    Zobaczcie sami – będzie pysznie, zdrowo i… trochę śmiesznie 😄
    Zapraszamy na przepis na zdrową przekąskę z dipem owocowym!
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem



Składniki:

  • 2 banany
  • mały pęczek natki pietruszki 
  • 200g gęstej śmietany (użyłam 12%)
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • szczypta pieprzu
  • szczypta curry 
Przygotowanie:

Przepis na dip owocowy z warzywami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania dipu owocowego z warzywami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

1. Przygotowanie dipu owocowego:

  • Do blendera, w którym znajduje się już gęsta śmietana, dodawany jest miód [01:09].

  • Następnie wlewany jest sok z cytryny, który ma zapobiec ściemnieniu banana [02:25].

  • Dodawana jest również odrobina pieprzu i curry [02:32].

  • Całość jest blendowana [02:39].

  • Gotowy dip przelewany jest do naczynia, w którym zostanie podany [03:14].

2. Krojenie warzyw na paluszki:

  • Rozpoczyna się od krojenia papryki [03:24].

  • Następnie krojona jest marchewka [04:33].

Po przygotowaniu dipu i pokrojeniu warzyw, przekąska jest gotowa do maczania i jedzenia [05:21].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 17 lipca 2025

Przepis na placki z serka wiejskiego i cukini

Placki z serka wiejskiego i cukinii


    Placki, które robią robotę – bez smażenia, bez stresu, za to z chrupnięciem!
    Znudziły Ci się klasyczne placki?
    Cukinia już zagląda do Ciebie z ogródka, a serek wiejski robi maślane oczy z lodówki?
    To znak, że czas połączyć siły i upiec coś pysznego – i do tego fit! 💪


    👉Jak zrobić placki z cukinii i serka wiejskiego❓

    W tym odcinku Agnieszka pokazuje, jak w kilka minut zrobić lekkie, chrupiące placki, które mają więcej białka niż niejeden batonik z siłowni.
    Bez smażenia, bez wyrzutów sumienia – za to z porządną porcją warzyw i dobrego humoru 😄
    Dowiesz się:
    ✔️ jak ogarnąć wodnistą cukinię (i nie zalać kuchni),
    ✔️ jak serek wiejski może zostać królem placków,
    ✔️ kiedy dodać jajko, a kiedy mąkę (i jak nie zrobić omleta przez pomyłkę),
    ✔️ dlaczego warto mieć piekarnik, który nie tylko robi za półkę na garnki 🍽️
    To przepis dla tych, co lubią jeść dobrze, ale też lekko – i nie chcą się potem toczyć jak cukinia z górki.
    Zapraszamy na przepis na fit placki z cukinii
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 1 średnia cukinia (500g)
  • 1 serek wiejski (200g)
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 55g mąki łubinowej lub migdałowej, kokosowej 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • sól 
  • pieprz 
  • oliwa/olej do posmarowania papieru
Przygotowanie:

Przepis na placki z serka wiejskiego i cukinii (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania placków z serka wiejskiego i cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cukinii [00:49]: Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach, nie obierając jej ze skórki. Następnie posól startą cukinię [01:30] i wymieszaj, pozostawiając na 10-15 minut, aby puściła sok [01:37]. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię z nadmiaru płynu [03:34].

  • Przygotowanie czosnku [01:47]: Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.

  • Przygotowanie masy serowej [02:28]: Jeśli serek wiejski ma dużo śmietanki, odcedź ją. Do serka dodaj jajka [02:39], bazylię (może być świeża) [02:53], pieprz [03:09] i odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj [03:12].

  • Połączenie składników [04:18]: Do masy serowej dodaj odciśniętą cukinię oraz mąkę łubinową (można zamienić na migdałową, kokosową lub bambusową). Wszystko dokładnie wymieszaj [04:27]. Jeśli cukinia została za słabo odciśnięta, może być konieczne dodanie większej ilości mąki [05:12].

  • Formowanie i pieczenie [04:38]: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj oliwą. Na przygotowaną blaszkę wykładaj porcje ciasta, formując małe placuszki [05:02]. Placki wstaw do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół) i piecz przez około 25 minut [05:40]. Jeśli placki są grubsze, czas pieczenia należy wydłużyć [05:49].

  • Podanie [06:14]: Gotowe placki najlepiej smakują ciepłe, podane z ulubionym sosem, np. sosem koperkowym na zimno [06:14].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 13 lipca 2025

Przepis na chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków 

     Upał leje się z nieba, a Ty myślisz tylko o jednym: jak tu się ochłodzić, ale bez stania przy garach?
    😅 Przychodzimy z pomocą – chłodnik z ogórków zielonych, który nie wymaga gotowania, a za to daje natychmiastowe uczucie ulgi (i smaku)!


    👉Jak zrobić chłodnik z ogórków❓

    W tym filmie Agnieszka w kilka minut robi letnią zupę, która orzeźwia lepiej niż klimatyzacja i smakuje tak, że łyżka sama chodzi.
    Ogórki gruntowe, koperek, szczypiorek, czosnek, maślanka i śmietana – klasyka gatunku w wersji turbołatwej.
    Chłodnik wjeżdża do lodówki, Ty w tym czasie chillujesz, a potem już tylko siedzisz z miską w ręku i pytasz: czemu nie robiłem tego wcześniej?
    Jeśli szukasz szybkiego chłodnika na upały, zupy bez gotowania, lekkiego obiadu na lato lub po prostu jakiejś ogórkowej magii – trafiłeś idealnie!
    A na koniec kilka słów nostalgii, podziękowań i klasyczne: „Paaa…”
    😄 Zapraszamy na przepis na chłodnik ogórkowy
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Jak zrobić CHŁODNIK z OGÓRKÓW w 10 minut❓ - Prosty CHŁODNIK ogórkowy




Składniki:

  • 500g ogórków gruntowych 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 300g maślanki 
  • 200g gęstej kwaśnej śmietany 
  • kilka gałązek koperku
  • czubata łyżka szczypiorku 
  • pieprz 
  • sól 
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy (ilość według własnych upodobań)
Przygotowanie:

Chłodnik z ogórków – idealny na upalne dni ☀️🥒


🥄 Krok po kroku:

1. Umyj ogórki
Wybierz ogórki gruntowe – są najlepsze. Dokładnie je umyj i odetnij końcówki.

2. Zetrzyj ogórki na tarce
Nie obieraj ich – ścieraj razem ze skórką. Dzięki temu chłodnik będzie bardziej aromatyczny i pełen witamin.

3. Przygotuj czosnek
Zetrzyj na tarce jeden ząbek czosnku lub bardzo drobno go posiekaj.

4. Pokrój szczypiorek i koperek
Oba zioła drobno posiekaj i dorzuć do ogórków. To one nadadzą chłodnikowi świeżości i wyrazistości.

5. Dopraw solą i pieprzem
Nie żałuj przypraw – dopasuj ilość do własnego smaku.

6. Dodaj maślankę i gęstą śmietanę
Wlej maślankę, dodaj łyżkę lub dwie gęstej śmietany i wszystko dokładnie wymieszaj.

🥛 Wskazówka: Zamiast maślanki i śmietany możesz użyć gęstego jogurtu, kefiru albo zsiadłego mleka.

7. Dodaj sok z cytryny
Wyciskamy kilka kropel (lub więcej, jeśli lubisz kwaśniejsze zupy). Sok z cytryny możesz też zamienić na odrobinę octu jabłkowego.

8. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki
Chłodnik powinien mieć kremową konsystencję, ale z widocznymi kawałkami ogórków i ziół.

9. Schłodź w lodówce
Wstaw zupę do lodówki na minimum 20 minut. Dzięki temu smaki się przegryzą, a chłodnik przyjemnie Cię ochłodzi.


🧊 Gotowe!

Nie musisz niczego gotować, nie potrzebujesz bulionów ani specjalnych składników. Wystarczy kilka minut i pyszny chłodnik z ogórków gotowy!

Podawaj solo, z grzankami albo z jajkiem na twardo – jak lubisz najbardziej.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 11 lipca 2025

Przepis na koktajl z jagód i szpinaku

Koktajl jagodowo-szpinakowy 

🎉 Uwaga, uwaga – kuchnię przejęła Amelka! I to nie byle jak – z okazji swoich urodzin przygotowała koktajl jagodowo-szpinakowy, który... no cóż, powiedzmy, że kuchnia trochę to odczuła 😅


 👉Jak zrobić koktajl ze szpinaku i jagód❓

W planach był zdrowy napój – wyszło pysznie, trochę zielono i bardzo wesoło. Śmietanka lała się strumieniami, szpinak fruwał po blacie, a operator (czyli tata) próbował nadążyć z kamerą i komentarzami 🎥💬

🎂 A tak między nami – Amelka zdradza, że to jej urodziny, więc nie zapomnijcie o łapce w górę i serdecznych życzeniach w komentarzach! I dajcie znać, czy pani Aluta w końcu zrobiła tę lemoniadę… 😉

📌 W filmie:
– Sekretne składniki
– Bałagan kontrolowany
– Smak, który zaskakuje
– I nieustające „Paaa…” na koniec 🎶

👉 Subskrybujcie i zostańcie z nami – tu gotuje się z sercem i uśmiechem 💚



Link do filmu z przepisem
Koktajl jagodowo-szpinakowy Amelki 🍓🥬 | Urodzinowy mix zdrowia i bałaganu! 😄



Składniki:

  • garść szpinaku (50g)
  • garść truskawek
  • kubek z czubkiem jagód (pojemność kubka 250ml)
  • 500g śmietany lub mleka roślinnego 
  • ewentualnie jakieś słodzidło
Przygotowanie:

   Amelka rozpoczęła dzień z wyjątkową misją: stworzyć coś pysznego i zdrowego do picia. Po krótkim namyśle padło na koktajl jagodowo-szpinakowy – idealny na domowe przyjęcie urodzinowe (bo tak się składa, że akurat dziś były jej urodziny!).

   Na początku do blendera trafiły ukryte truskawki – niespodzianka! Następnie dorzuciła garść świeżego szpinaku, który trochę rozproszył się po blacie – bywa. Potem przyszedł czas na śmietankę, a chwilę później dołączyły jagody – zebrane przez Amelkę własnoręcznie, cały słoik!

   Wszystko zostało dokładnie zblendowane – a właściwie, najpierw trochę się rozlało, potem dopiero zblendowane 😉 Powstał keto-koktajl, ale z opcją dla każdego: jeśli nie jesteście na diecie keto, można dodać ulubiony słodzik i zamienić śmietankę na mleko roślinne.

  Na koniec – dekoracja, test smaku (czyli drobne podjadanie „przypadkiem”) i… gotowe! Urodzinowy koktajl Amelki zachwyca nie tylko smakiem, ale i pozytywną energią, jaką wniosła do kuchni 💜



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na sałatkę na grilla z orzeźwiającym sosem

Sałatka na grilla z orzeźwiającym sosem 

    🌶️ Pikantna sałatka warzywna, która zrobi ogień… nawet bez grilla!
    🔥🥗 Masz grill?
    Świetnie.
    Nie masz?
    Też dobrze!
    Bo ta surówka z warzyw jest tak pikantna i pełna charakteru, że poradzi sobie nawet z kiełbasą z patelni 😎


    👉Jak zrobić pikantną sałatkę na grilla❓

    Agnieszka przygotowała przepis, który wywołuje łzy – ale tylko ze wzruszenia (i od chili 😉).
    💥 Chrupiące warzywa
    💥 Ostry sos
    💥 Zero nudy na talerzu!
    To nie jest sałatka, która cicho siedzi na boku – ona wchodzi na stół i mówi „GRILLU, JESTEM GOTOWA!” 🔥 
   📺 Obejrzyj film, zrób swoją wersję i daj znać w komentarzu, ile łez uroniłeś(aś). 💬
    Masz swój sposób na ognistą surówkę?
    Agnieszka lubi wyzwania!
    Zapraszamy na przepis na pikantną surówkę na grilla
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem


Składniki:

  • 2 ogórki gruntowe 
  • duży pęczek rzodkiewek (jak mały pęczek to półtora pęczka)
  • 1 czerwona cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • czubata łyżka natki pietruszki 
  • czubata łyżka koperku
  • 5-6 łyżek oliwy 
  • sok z połowy cytryny 
  • 1/3 łyżeczki płatków chili lub kawałek świeżej papryczki
  • 1 mała łyżeczka miodu 
  • sól
Przygotowanie:

🥗 Pikantna sałatka na grilla – krok po kroku

🔪 Krok 1: Przygotowanie warzyw

  1. Ogórki gruntowe – dokładnie umyj, nie obieraj. Pokrój w półplasterki (średniej grubości).

  2. Rzodkiewki – umyj. Jeśli są małe, pokrój w plasterki, jeśli większe – w półplasterki.

  3. Czerwona cebula lub dymka – obierz i pokrój w cienkie piórka.


🍋 Krok 2: Przygotowanie sosu

  1. Wyciskamy sok z połowy cytryny do małej miseczki lub słoiczka.

  2. Dodajemy 1 małą łyżeczkę miodu – mieszamy z sokiem z cytryny.

  3. Wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek.

  4. Dodajemy szczyptę soli do smaku.

  5. Przeciśnij 1 ząbek czosnku i dorzuć do sosu.

  6. Dodaj posiekane świeże zioła – natkę pietruszki i koperek.

  7. Wsyp 1/3 łyżeczki płatków chili (lub więcej, jeśli lubisz ostrzejszy smak). Można też dodać drobno pokrojoną świeżą papryczkę chili.

  8. Zakręć słoiczek i dobrze wstrząśnij lub wymieszaj dokładnie w miseczce.


🥣 Krok 3: Połączenie składników

  1. Przełóż wszystkie warzywa do dużej miski.

  2. Zalej przygotowanym sosem.

  3. Dokładnie wymieszaj, aby warzywa były równomiernie pokryte.


🔥 Krok 4: Podanie

  • Sałatka jest gotowa od razu po przygotowaniu – nie musi się "przegryzać".

  • Idealna jako dodatek do grilla, ogniska lub letniego przyjęcia.

  • Świetna także na lekki lunch lub kolację.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 8 lipca 2025

Przepis na nalewkę z zielonych orzechów

Nalewka z zielonych orzechów 


     Uwaga, miłośnicy domowych nalewek! 🍹
     Zielone orzechy włoskie w akcji! 🥳
 
     Agnieszka postanowiła stworzyć nalewkę, która nie tylko smakuje wybornie, ale także ma swoje zdrowotne właściwości.
    To nalewka z zielonych orzechów włoskich, która zachwyci Was swoim unikalnym smakiem i aromatem.

    👉Jak zrobić orzechówkę❓

    To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych orzechów i stworzenie trunku, który będzie idealny na różne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
    W filmie znajdziecie wszystkie sekrety, które sprawią, że Wasza orzechówka będzie wyjątkowa!
    Przygotujcie się na smakowe szaleństwo!
    Zapraszamy na przepis na nalewkę z zielonych orzechów
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 
 

Składniki:
  • ok. 500g zielonych orzechów (jeszcze miękkich w środku)
  • 0,5 litra spirytusu 95%
  • 250ml wódki 40%
  • 250ml wody
  • 1 szkl. cukru
Przygotowanie:

🍷 Przepis na domową orzechówkę – nalewkę z orzechów włoskich

🌿 Wersja: Etap 1 – przygotowanie nastawu


🕰️ Czas przygotowania: 30–45 min

🧪 Czas maceracji: 30 dni


🥣 Krok po kroku:

  1. Zbierz odpowiednie orzechy
    Niedojrzałe orzechy powinny być zielone, miękkie, z białym środkiem po przekrojeniu. Bez uszkodzeń i plam.

  2. Umyj i osusz owoce
    Dokładnie umyj orzechy w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem.

  3. Pokrój orzechy

    • Większe: na ćwiartki lub ósemki.

    • Mniejsze: wystarczy przeciąć na pół.
      Załóż rękawiczki i używaj starej deski – sok z orzechów silnie barwi!

  4. Przygotuj słoik
    Włóż pokrojone orzechy do dużego, wyparzonego słoja.

  5. Zalej alkoholem
    Wlej do słoika wódkę oraz spirytus. Proporcje możesz podwoić, jeśli chcesz większą porcję.

  6. Kołysz słoikiem
    Delikatnie potrząśnij, aby wypuścić pęcherzyki powietrza.

  7. Zakręć i odstaw
    Słój szczelnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce (np. szafka kuchenna).
    Nie trzeba mieszać ani potrząsać – zostawiamy na 30 dni.


🔜 Etap 2 (po 30 dniach) – odcedzanie, dosładzanie i dojrzewanie nalewki – pojawi się w kolejnym odcinku!


💬 Wskazówki:

  • Najlepiej zbierać orzechy na przełomie czerwca i lipca, kiedy jeszcze łatwo je przeciąć nożem.

  • Nalewka ma właściwości prozdrowotne, szczególnie wspiera układ pokarmowy i trawienie.

  • Pamiętaj: spirytus jest mocny – zachowaj ostrożność!


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 7 lipca 2025

Przepis na cukinię caprese z piekarnika

Cukinia caprese 

     "Uwaga, cukiniowy szał!
    Aga przygotowała dla Was mega prosty przepis na cukinię caprese, który pokochają nawet najwięksi przeciwnicy cukinii!
    To danie jest tak pyszne, że zniknie w oka mgnieniu. 

    👉 Jak zrobić cukinię caprese❓

    👉 Jak przygotować przepyszną cukinię caprese❓

    To idealne danie na lato – lekkie, zdrowe i pełne smaku.
    Dowiesz się, jak wybrać najlepsze składniki i jak uzyskać idealny smak.
    Zobacz film i przekonaj się sam!
    Zapraszamy na przepis na cukinię caprese
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 
 
Składniki:
  • 2 cukinie 
  • 2 pomidory
  • 160g mozzarelli 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól
  • pieprz 
  • zioła prowansalskie 
Przygotowanie:

🥒🍅 Cukinia Caprese z Piekarnika

🌿 Lekki przepis zgodny z dietą rozdzielną – idealny na obiad lub kolację!


🕰️ Czas przygotowania: ok. 15 min

🔥 Czas pieczenia: 20–25 min

🍽️ Porcje: 2–3


🔪 Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj cukinię
    Umyj cukinię i odetnij końce.

  2. Nacinanie
    Nacinaj cukinię co 0,5 cm, ale nie przecinaj do końca.
    Użyj dwóch drewnianych patyczków po bokach, by zapobiec przecięciu.

  3. Solimy
    Posól naciętą cukinię i odstaw na 10 minut, by zmiękła i puściła sok.

  4. Płukanie
    Po 10 minutach opłucz cukinię pod zimną wodą i osusz.

  5. Krojenie dodatków
    Pokrój mozzarellę i pomidory w cienkie plasterki.

  6. Faszerowanie
    W nacięcia cukinii wkładaj na przemian plasterki mozzarelli i pomidora.

  7. Doprawianie
    Polej cukinię oliwą, oprósz pieprzem i ziołami prowansalskimi.

  8. Pieczenie
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20–25 minut, aż ser się rozpuści, a cukinia lekko się przypiecze.

  9. Podanie
    Cukinia caprese najlepiej smakuje na ciepło, prosto z piekarnika.
    Ser będzie się cudownie ciągnął! 🧀😋


💡 Wskazówki:

  • Świetnie pasuje do niej świeża bazylia po upieczeniu.

  • Możesz dodać czosnek lub kapkę octu balsamicznego dla intensywniejszego smaku.

  • To danie pasuje do diety rozdzielnej – warzywa + ser, bez dodatku skrobi ani mięsa.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗