środa, 11 czerwca 2025

Przepis na granitę z arbuza

Granita z arbuza 

   Najpierw podziękowałem, ale za chwile się zreflektowałem: - Ej!
    Mariusz!
    Gdzie się podział duch przygody?
    Zawsze byłeś pierwszy do próbowania, a teraz co?


    👉Jak zrobić granitę z arbuza w domu❓

    - Jak wszyscy to wszyscy, babcia też - a raczej dziadek.
    Oliwka wypiła prawie całą, reszta pojechała do domu dla Amelki, a potem to już tylko zmasowany atak córek na mamę i jest przepis na granitę, na początek z arbuza.

    Zapraszamy na przepis na granitę z arbuza.

    Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 1 kg miąższu z arbuza (bez skóry)
  • sok z połowy cytryny 
  • 1-2 łyżki miodu, erytrytolu lub cukru 
  • 100ml przegotowanej wody 
Przygotowanie:

Oto proces przygotowania granity arbuzowej, zgodnie z filmem:
 * Przygotowanie arbuza:
   * Pokrój arbuza na kawałki.
   * Usuń pestki z arbuza.
 * Blendowanie:
   * Umieść kawałki arbuza w blenderze.
   * Zblenduj arbuza na gładki mus.
 * Mrożenie:
   * Przelej mus arbuzowy do płaskiego naczynia (np. blachy do pieczenia).
   * Wstaw naczynie z musem do zamrażarki.
 * Granitowanie:
   * Co około 30-60 minut wyjmuj naczynie z zamrażarki.
   * Za pomocą widelca zeskrobuj zamarzniętą warstwę, tworząc kryształki granity.
   * Powtarzaj ten proces, aż cały mus zamieni się w puszystą granitę.
 * Serwowanie:
   * Gotową granitę podawaj w pucharkach lub szklankach.
   * Możesz udekorować listkami mięty lub kawałkami arbuza.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 10 czerwca 2025

Przepis na szaszłyki z karkówki i boczku pieczone w piekarniku

Szaszłyki z karkówki i boczku  

    Szaszłyki to zazwyczaj była sezonowa potrawa.
    Przynajmniej do momentu wynalezienia grilla elektrycznego i funkcji grilla w piekarniku.
    Teraz można grillować cały rok.


    👉Jak zrobić szaszłyki z karkówki❓

    W tym filmie są 2 przepisy: 1.
    Na szaszłyki, czyli z czego zrobić? 2.
    Do tego mały "pod przepis" na marynatę do karkówki.
    W końcu można zrobić marynatę zamiast posypać szaszłyki gotowa przyprawą do grilla.
    Zapraszamy na przepis na szaszłyki z karkówki

    Mariusz i Agnieszka


Link do filmu z przepisem



Składniki:


  • 700g karkówki 
  • 150g wędzonego boczku 
  • 2 duże cebule (czerwona i biała)
  • 2 duże papryki (najlepiej w dwóch kolorach)
  • kilka pieczarek
Marynata 
  • 5 łyżek oleju 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej 
  • 1 łyżka dowolnej musztardy 
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz 
Przygotowanie:

Jak przygotować szaszłyki z karkówki i boczku pieczone w piekarniku.


Proces Przygotowania Szaszłyków z Karkówki i Boczku:
 1. Marynowanie Mięsa:
   * Przygotuj marynatę z oleju lub oliwy z oliwek, słodkiej lub ostrej papryki, pieprzu, musztardy, soli i czosnku [01:06].
   * Karkówkę pokrój na kawałki wielkości kęsa i dodaj do marynaty.
   * Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc [02:51].
 2. Przygotowanie Warzyw i Boczku:
   * Na około 30 minut przed składaniem szaszłyków wyjmij zamarynowane mięso z lodówki, aby się ogrzało [03:05].
   * Przygotuj surowy wędzony boczek, pieczarki (pokrój na połówki lub ćwiartki, jeśli są duże) oraz cebulę (pokrój na ćwiartki) [03:15].
   * Paprykę również pokrój na większe kawałki [03:54].
 3. Składanie i Pieczenie:
   * Nadziewaj składniki na szaszłyki, zaczynając od karkówki, następnie dodając różnorodne warzywa, takie jak papryka i cebula, a karkówka powinna być ostatnim elementem na szaszłyku [04:33].
   * Gotowe szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [05:14].
   * Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut, obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia [06:29].
 4 Propozycja Podania:
   * Gotowe szaszłyki podawaj, najlepiej z domowym sosem czosnkowym [06:55].

Mam nadzieję, że to szczegółowe podsumowanie procesu przygotowania pomoże Ci w przygotowaniu pysznych szaszłyków!



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 9 czerwca 2025

Marynata do warzyw na grilla i do pieczenia

Marynata do warzyw na grilla

    Kiedy zrobi się proste szaszłyki wegańskie, takie obsypane przyprawami przychodzi czas na kolejny krok.
    Czas by nauczyć się marynować składniki do naszych szaszłyków.


    👉Jak zrobić marynatę do warzyw❓

    Mam znajomych którzy kupują gotowe przyprawione lub zamarynowane mięsa lub warzywa, nie zdając sobie z tego sprawy jakie, to proste.
    Zapraszamy na przepis na marynatę do szaszłyków warzywnych
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 10 łyżek oliwy/oleju 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka bazylii (można dodać świeżą)
  • 1 łyżeczka tymianku (można dodać świeży)
  • pieprz 
  • ewentualnie chili!
Przygotowanie:

Tym razem jest to przygotowanie przepisu:

 "Prosta i szybka marynata do warzyw na grilla"

Proces Przygotowania Prostej i Szybkiej Marynaty do Warzyw na Grilla:
 1. Przygotowanie Bazy:
   * Do miski wlej oliwę z oliwek [00:47].
   * Czosnek przeciśnij przez praskę bezpośrednio do oliwy [00:53].
 2. Dodanie Składników Płynnych:
   * Dodaj dwie łyżki soku z cytryny do mieszanki oliwy i czosnku [01:32].
  Dodanie Ziół i Przypraw:
   * Wsyp tymianek i bazylię [01:59]. Jeśli masz świeże zioła, drobno je posiekaj i dodaj [02:06].
   * Dopraw pieprzem [02:14].
  Opcjonalnie - Wersja Pikantna:
   * Jeśli preferujesz pikantną marynatę, możesz dodać papryczkę chili (zamiast lub oprócz pieprzu) [02:35].
 3. Mieszanie i Użycie:
   * Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj [02:48].
   * Gotową marynatę możesz użyć do warzyw przeznaczonych na grilla lub do pieczenia [02:54].

Mam nadzieję, że to podsumowanie również będzie bardzo pomocne przy tworzeniu Twojego dania!



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 8 czerwca 2025

Przepis na szaszłyki z sera halloumi i warzyw

Szaszłyki z sera halloumi i warzyw 

   Jak do tej pory to była mega rozbieżność pomiędzy szaszłykami.
    Były albo szaszłyki z mięsa, albo szaszłyki z mięsa drobiowego głownie choć nie tylko, albo w wersji wegańskiej.


    👉Jak zrobić szaszłyki z serem halloumi❓

    Wraz z pojawieniem się sera halloumi, nadszedł czas na nowe szaszłyki, szaszłyki wegetariańskie...
    Tak!
    Agnieszka ma dziś propozycje dla Was, czyli szaszłyki z serem halloumi.
    Zapraszamy na przepis na szaszłyki z serem halloumi.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 1 opakowanie sera halloumi (200g)
  • 3 garście pomidorów koktajlowych
  • 2 garście oliwek bez pestek 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 2-3 łyżki oliwy
  • pieprz 
  • patyczki do szaszłyków 
Sos:
- 4 łyżki oliwy 
- 1 łyżka soku z cytryny 
- 1 płaska łyżka musztardy (użyłam francuskiej)
- sól
- pieprz 
- szczypta bazylii 

Przygotowanie:

Przepis na szaszłyki z sera halloumi i warzyw:

  • Krojenie sera [00:50]: Pokrój ser halloumi w kostkę o boku około 1,5 cm.

  • Dodawanie warzyw [01:37]: Do pokrojonego sera dodaj pomidorki koktajlowe i oliwki (czarne lub zielone).

  • Doprawianie [01:42]: Skrop całość oliwą, posyp bazylią i pieprzem.

  • Mieszanie [02:06]: Potrząśnij składnikami, aby równomiernie się oblepiły przyprawami i oliwą.

  • Nadziewanie na patyczki [02:19]: Nadziej przygotowane warzywa i ser na patyczki do szaszłyków.

  • Grillowanie/Pieczenie [04:36]: Włóż szaszłyki do nagrzanego grilla (lub piekarnika z funkcją grilla, bądź grilla węglowego/gazowego). Obracaj je na każdą stronę przez 3-4 minuty, pilnując, aby ser delikatnie się przypiekł, ale nie roztopił całkowicie [04:57].

  • Podanie [06:38]: Szaszłyki można podać bezpośrednio na talerzu lub bardziej wykwintnie, układając je na dowolnej sałacie i polewając sosem przygotowanym na bazie musztardy, oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i bazylii [06:47]. Najlepiej smakują ciepłe [07:54].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 4 czerwca 2025

Przepis na pastę z pieczonej papryki i fety

Pasta z pieczonej papryki i fety

    Pasta to szybkie śniadanie lub kolacja, raz się robi a potem można kilka razy wykorzystać, aż do samego dna słoiczka, tzn jak zobaczymy totalna pustkę w słoiku...

    👉Jak zrobić pastę z pieczonej papryki i fety❓

    Zapraszamy na przepis na pastę z pieczonej papryki i fety
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 

Składniki:
  • 2 sztuki czerwonej papryki 
  • 270g sera fety
  • 1 ząbek czosnku 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pastę z pieczonej papryki i fety:

  • Przygotowanie papryki [00:52]: Paprykę należy umyć, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić ją na ćwiartki.

  • Pieczenie papryki [01:46]: Przygotowaną paprykę włóż do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza, termoobieg) i piecz przez około 20-25 minut.

  • Obieranie papryki [02:04]: Po upieczeniu ściągnij skórkę z papryki. Najłatwiej schodzi, gdy papryka jest jeszcze ciepła.

  • Dodanie czosnku [03:06]: Do obranej papryki dodaj ząbek czosnku, który można pokroić na mniejsze kawałki.

  • Miksowanie papryki z czosnkiem [03:15]: Paprykę z czosnkiem zmiksuj.

  • Dodanie fety [03:33]: Do zmiksowanej papryki dodaj kostkę sera feta.

  • Doprawianie [03:48]: Dodaj odrobinę pieprzu. Sól nie jest potrzebna, ponieważ feta jest słona. Dla osób lubiących pikantniejsze smaki można dodać płatki chili.

  • Końcowe miksowanie [04:01]: Całość ponownie zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej pasty.

Gotowa pasta ma piękny łososiowy kolor [04:27] i może być podawana z pieczywem, jako dip do warzyw lub serów [05:23].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 3 czerwca 2025

Przepis na pastę twarogową z boczkiem

Pasta twarogowa z boczkiem 

    Jak biegałem to pasta z białego sera mi się znudziła.
    Jednak można podkręcić jej smak za pomocą boczku.


    👉Jak zrobić pastę z twarogu i boczku❓  

    Będzie urozmaiceniem dla tradycyjnego twarożku z rzodkiewką: https://youtu.be/cKE4Gnmsb5A lub twarożku z makrelą: https://youtu.be/cfTSOERf8_0 
    Zapraszamy na przepis na pastę z sera białego i boczku wędzonego.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:
  • 250g białego sera 
  • 150g boczku wędzonego surowego lub parzonego 
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej lub ostrej 
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • pół małego pęczka szczypiorku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pastę twarogową z boczkiem

  1. Pokrój boczek w drobną kostkę.

  2. Podsmaż boczek na patelni, aż zrobią się chrupiące skwarki.

  3. Odłóż usmażony boczek do wystudzenia.

  4. Pokrój szczypiorek.

  5. Do twarogu dodaj pokrojony szczypiorek.

  6. Dodaj kwaśną śmietanę, regulując jej ilość w zależności od tego, jaką gęstość pasty chcesz uzyskać.

  7. Dopraw solą himalajską różową i pieprzem.

  8. Dodaj pół łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej).

  9. Dodaj podsmażony boczek do pozostałych składników.

  10. Całość dokładnie wymieszaj.

Twoja pasta jest gotowa do podania! Doskonale smakuje z pieczywem keto lub bułeczkami keto.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


poniedziałek, 2 czerwca 2025

Przepis na cukinię na ciepło do obiadu

Cukinia na ciepło 

   Niedawno Agnieszka zrobiła jajka sadzone na cukinii: od razu mi się one skojarzyły z nową wersją szakszuki: https://youtu.be/P8_FRQXRKbM


    👉Jak zrobić cukinię na ciepło❓

    Dodatkowo stwierdziłem, że ta cukinia jest tak pyszna, że można zrobić z niej dodatek do obiadu na wzór młodej kapusty: lub innych dodatków na ciepło jak marchewka: https://youtu.be/jPOjABE2-Jg czy buraczki: https://youtu.be/N5tYcLfd4xA
    Zapraszamy na przepis na cukinię duszoną na patelni
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
Przygotowanie:

Przepis na ciepłą cukinię (krok po kroku z filmu)

Przepis na ciepłą cukinię, która może być alternatywą dla młodej kapusty, jest prosty i szybki w przygotowaniu.

  • Przygotowanie cukinii: Za pomocą obieraczki należy zrobić wstążki z cukinii.

  • Roztopienie masła: Na patelni należy roztopić masło.

  • Dodanie czosnku: Po roztopieniu masła należy przecisnąć czosnek na patelnię.

  • Dodanie cukinii: Po minucie od dodania czosnku należy dodać wstążki cukinii na patelnię.

  • Doprawienie: Następnie należy dodać sól i pieprz do smaku.

  • Smażenie: Całość należy mieszać i podsmażać przez 5 minut.

  • Wyłączenie i podanie: Po 5 minutach wyłączyć ogień i nałożyć cukinię na talerze.

Gotowe danie można podawać jako dodatek do obiadu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 27 maja 2025

Przepis na sos do warzyw, kanapek i przekąsek


Uniwersalny sos na zimno

 
     Urozmaicenie posiłków, to jedno, a przygotowanie pysznych sosów to drugie. 
   Jak mamy 10 ulubionych potraw, do których dorobimy 10 sosów to zrobi nam się 100 kombinacji z których na pewno połowa trafi się na naszą ulubioną listę... 

👉Jak zrobić sos do kanapek❓ 


     Jak zrobicie ten uniwersalny sos to możecie kombinować z kolejnymi daniami, zarówno do kanapek na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąska warzywna z tym sosem. 
 
     Zapraszamy na przepis na sos, a raczej 2 przepisy, bo jeden to wersja tradycyjna, a drugi to wersja wegańska.  
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:

  • 150g majonezu 
  • 5 łyżek słodkiego sosu chili 
  • 1 łyżeczka miodu (można zastąpić syropem klonowym lub z agawy)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej lub ostrej 
  • 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1/3-1/2 łyżeczki chili w płatkach 
  • pieprz 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe. Gdy chcemy uzyskać sos bardziej pikantny wystarczy dodać więcej chili w płatkach. Sos po przygotowaniu jest od razu gotowy do użycia. Jeśli nie zużyjemy sosu od razu, to możemy przez tydzień przechowywać go w lodówce.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 26 maja 2025

Przepis na gulasz wieprzowy z łopatki

Gulasz wieprzowy z łopatki

    Gulasz praktycznie można zrobić z każdego mięsa.
    Jeśli ktoś chce coś bardziej FIT to na pewno będzie to gulasz drobiowy i taki był na naszym kanale: https://youtu.be/FElpdJ9oQWw.


    👉Jak zrobić gulasz wieprzowy❓

    Warto jednak zrobić też gulasz wieprzowy, bo jest to najbardziej popularny gulasz...
    Zapraszamy na przepis na gulasz wieprzowy z łopatki.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 1,2kg łopatki wieprzowej lub szynki
  • 3 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu 
  • 1/2 szklanki gorącej wody 
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1 czubata łyżeczka majeranku 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • sól
  • pieprz 
  • zielenina do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na gulasz wieprzowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania gulaszu wieprzowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa [00:50]: Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój je na kawałki odpowiednie na jeden raz.

  • Przyprawianie mięsa [02:14]: Przypraw mięso słodką papryką wędzoną (lub ostrą, jeśli wolisz), majerankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj [02:45].

  • Obsmażanie mięsa [02:59]: Na patelni rozgrzej dowolny tłuszcz (np. smalec). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć mięso i obsmażaj z każdej strony, aż straci różowy kolor [03:37].

  • Dodanie cebuli i przypraw [04:24]: Do obsmażonego mięsa dodaj pokrojoną w większą kostkę cebulę [04:43], ziele angielskie i liść laurowy [04:43].

  • Duszenie gulaszu [04:54]: Wlej około pół szklanki gorącej wody [04:54] i wymieszaj [05:04]. Przykryj patelnię pokrywką i duś, co jakiś czas zaglądając i mieszając [05:18].

  • Dodanie czosnku [05:37]: Na około 15-20 minut przed końcem duszenia dodaj czosnek, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę.

  • Zagęszczanie i doprawianie [06:01]: Wymieszaj i pozostaw bez przykrycia, aby część płynu wyparowała, a gulasz się zagęścił. Sprawdź, czy jest odpowiednio słony i pieprzny, i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem lub ostrą papryką [06:12].

  • Zakończenie [06:30]: Gdy mięso jest miękkie, wyłącz ogień. Możesz posypać gulasz dowolną zieleniną [06:30]. Gulasz zagęszcza się naturalnie dzięki cebuli i odparowaniu płynu [07:05].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 25 maja 2025

Przepis na jajka sadzone na cukinii

Jajka sadzone na cukinii

    Jajko, dobry pomysł i może się tez znudzić jak będzie w kółko takie samo.
    Można zmienić jednak taki los jajek w menu...


    👉Jak zrobić jajko sadzone inaczej❓

    Robiliśmy już jajka sadzone w pomidorach: https://youtu.be/HZHe839m50I i mam nadzieję, że wy też zrobiliście takie jajka.
    Dziś pomysł na nowe jajka sadzone czyli w cukinii...
    Zapraszamy na przepis na Jajka sadzone z cukinią
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 1 cukinia (300g)
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na jajka sadzone na cukinii (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek sadzonych na cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Na początku należy drobno pokroić czosnek. Zobacz, jak to zrobić w filmie, począwszy od 00:01:06.

  2. Następnie, za pomocą obieraczki, pokrój cukinię w cienkie wstążki, pamiętając o dokładnym umyciu i nieobieraniu jej. Moment ten możesz zaobserwować około 00:01:44.

  3. Rozgrzej patelnię z łyżką masła klarowanego. Odpowiedni moment to około 00:02:33.

  4. Gdy masło się rozgrzeje, wrzuć drobno pokrojony czosnek i podsmażaj przez minutę. Ta czynność zaczyna się od 00:02:53.

  5. Po minucie dodaj pokrojoną cukinię. Dzieje się to od 00:03:15.

  6. Dopraw cukinię solą i pieprzem. Spójrz na 00:03:23.

  7. Delikatnie mieszając, podsmażaj cukinię przez 4-5 minut, aż zmięknie i straci surowy smak. Mieszanie i smażenie zaczyna się od 00:03:33.

  8. Gdy cukinia zmięknie, zrób w niej dwie dziurki i wbij w nie jajka. Zobacz to na 00:03:55.

  9. Każde jajko delikatnie posól i popieprz. Ta część rozpoczyna się od 00:04:34.

  10. Przykryj patelnię i trzymaj na ogniu, aż białko jajek się zetnie. Dzieje się to od 00:04:39.

  11. Gotowe jajka sadzone zdejmij z patelni. Moment zdejmowania to około 00:04:54.

  12. Na koniec możesz posypać danie posiekanym szczypiorkiem. Ta czynność jest wykonywana około 00:04:58.

    Smacznego!


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


poniedziałek, 19 maja 2025

Przepis na wrap z cukinii

Wrap z cukinii

    Świat jest coraz bogatszy w przepisy na dania bez węglowodanów.


    👉Jak zrobić wrap z cukinii❓

    Takie przepisy są idealne dla diety keto, innych diet niskowęglowodanowych, oraz przede wszystkim do posiłków białkowych, w których nie można użyć węglowodanów, jeśli ktoś stosuje dietę rozdzielną.
    Zapraszamy na przepis na keto wrap z cukinii.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 1 mała cukinia(200g)
  • 12 plastrów żółtego sera 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
 

Przepis na wrapy z cukinii (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania wrapów z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cukinii [01:08]: Umyj młodą cukinię, która nie ma jeszcze dużych pestek w środku, a jej miąższ jest jednorodny. Następnie drobno ją pokrój, najlepiej używając mandoliny [01:12].

  • Układanie na blaszce [01:35]: Pokrojoną cukinię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Plasterki powinny delikatnie zachodzić jeden na drugi [01:44].

  • Dodanie sera [02:35]: Na plastry cukinii ułóż plastry żółtego sera, np. typu gouda.

  • Przyprawianie [03:25]: Całość posyp ziołami prowansalskimi.

  • Pieczenie [03:52]: Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (termoobieg). Włóż wrap cukiniowy i piecz przez 20 minut.

  • Studzenie i podawanie [04:09]: Po upieczeniu wrapa pozostaw do lekkiego przestudzenia. Możesz go zwinąć i zjeść samodzielnie lub posmarować serkiem kanapkowym i wypełnić ulubionymi warzywami (np. sałatą, papryką) oraz wędliną [07:03].

Tak przygotowany wrap świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a także jako drugie śniadanie na wynos [07:03].

 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 18 maja 2025

Przepis na marynatę do drobiu na grilla

Marynata do drobiu na grilla

    Sekret pysznego mięsa na grilla to marynata, w której się marynuje mięso.

    👉Jak zrobić marynatę❓

    W pierwszym etapie skoncentrujemy się na zrobieniu marynaty, czyli składnikach, a dopiero potem, czyli za tydzień przejdziemy do marynowania.
    Zapraszamy na przepis na marynatę do mięsa drobiowego na grilla.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Uniwersalna marynata do drobiu - Prosty PRZEPIS
 


Składniki:

  • 4 łyżki oleju/oliwy 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub musztardy
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:

Przepis na marynatę do drobiu (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania marynaty do drobiu, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie marynaty:

    • Wlej trzy łyżki sosu sojowego do miski. Zobacz, jak to zrobić w filmie, począwszy od 00:01:12.

    • Dodaj jedną łyżkę octu jabłkowego (można zastąpić musztardą). Moment ten możesz zaobserwować około 00:01:37.

    • Wlej cztery łyżki oleju lub oliwy. Odpowiedni moment to około 00:01:50.

    • Dodaj trochę pieprzu. Ta czynność zaczyna się od 00:02:04.

    • Wsyp granulowany czosnek i zioła prowansalskie. Dzieje się to od 00:02:14.

    • Dodaj łyżeczkę papryki i łyżeczkę majeranku. Spójrz na 00:02:23.

    • Jeśli lubisz ostry smak, możesz dodać ostrą paprykę. Ta część rozpoczyna się od 00:02:42.

    • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Mieszanie zaczyna się od 00:03:00.

  • Marynowanie mięsa:

    • Po przygotowaniu marynaty, należy nią dokładnie pokryć mięso. Zobacz to na 00:03:43.

    • Marynatę można wykorzystać od razu lub przechowywać w lodówce na kolejny dzień. Dzieje się to od 00:03:54. Jeśli planujesz użyć jej później, możesz przygotować ją w słoiczku, jak pokazano około 00:04:03.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 16 maja 2025

Papryka faszerowana ryżem, cukinią i pomidorami

   Papryka faszerowana ryżem, cukinią i
pomidorami

    Na naszym kanale jest już papryka faszerowana mięsem mielonym, a tym razem Agnieszka zrobiła paprykę faszerowaną bez mięsa, paprykę faszerowaną wegetariańską.
    Jeśli zmienimy masło klarowane na inny tłuszcz to może, to być nawet papryka faszerowana wegańska.


    👉Jak zrobić paprykę faszerowaną wegetariańską❓

    Zrobienie papryki faszerowanej to zazwyczaj 2 etapy.
    Przygotowanie farszu, a potem nafaszerowanie papryk i upieczenie.
    Zapraszamy na przepis na paprykę faszerowaną bez mięsa
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

Składniki:
  • 6 sztuk średniej papryki 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała cukinia 
  • puszka pomidorów krojonych (400g) lub 4 świeże pomidory 
  • 230g suchego ryżu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej 
  • sól 
  • pieprz 
  • oliwa
Przygotowanie:

Przepis na faszerowane papryki (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania faszerowanych papryk, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cebuli: Pokrój cebulę i podsmaż ją na sklarowanym maśle, aż się zeszkli [01:04].

  2. Dodanie cukinii: Pokrój cukinię w drobną kostkę i dodaj ją do zeszklonej cebuli [01:55].

  3. Dodanie czosnku i pomidorów: Gdy cukinia będzie w połowie miękka, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj pomidory z puszki (lub świeże w sezonie) i podsmaż przez 5 minut [03:13].

  4. Włączenie ryżu i przypraw: Dodaj ugotowany ryż (najlepiej al dente) i dopraw słodką papryką, pieprzem i solą. Pamiętaj, że ryż jest już lekko słony, więc nie przesadzaj z solą. Podgrzewaj przez około 5 minut, aby ryż wchłonął sok z pomidorów [03:40].

  5. Przygotowanie papryk: Odetnij czubki papryk i usuń gniazda nasienne [04:30].

  6. Faszerowanie papryk: Napełnij papryki przygotowanym farszem [05:32].

  7. Pieczenie: Polej papryki oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na około 30-35 minut, aż papryka delikatnie się pomarszczy [06:22].

Gotowe danie najlepiej smakuje podane na ciepło [06:57].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



wtorek, 13 maja 2025

Przepis na kotlety siekane z pieczarkami

Kotlety siekane z pieczarkami

 
Kolejne kotlety, a dokładniej kotlety siekane z piersi kurczaka z pieczarkami 

👉Jak zrobić kotlety siekane❓ 


     Kotlety siekane dają więcej możliwości niż tradycyjne kotlety mielone lub klasyczne kotlety schabowe itp. Dlatego że można je zrobić z rożnymi warzywami i na dodatek bez panierki... 
 
    Zapraszamy na przepis na kotlety siekane z kurczaka z warzywami. 
 
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:

  • 650g piersi z kurczaka 
  • 220g pieczarek 
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 czubate łyżki mąki łubinowej/migdałowej 
  • 2 jajka XL lub 3 M
  • 1 duża łyżka szczypiorku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na siekane kotlety z kurczaka i pieczarek (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania siekanych kotletów z kurczaka i pieczarek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie kurczaka: Pierś kurczaka należy umyć i osuszyć, a następnie pokroić na bardzo drobne kawałki. Zobacz, jak to zrobić w filmie, począwszy od 00:00:57.

  • Krojenie cebuli i czosnku: Następnie drobno kroi się cebulę [02:09] i przeciska czosnek [02:39].

  • Przygotowanie pieczarek: Pieczarki ściera się na tarce o grubych oczkach lub drobno kroi [02:53].

  • Doprawianie i mieszanie składników: Do pokrojonego kurczaka dodaje się sól [03:33], pieprz [03:37], sporą łyżkę szczypiorku [03:51], jajka [04:06], majonez [04:14], starte pieczarki [04:28] oraz mąkę łubinową (którą można zastąpić migdałową lub kokosową) [04:28]. Całość należy dokładnie wymieszać [04:46].

  • Smażenie kotletów: Na rozgrzaną patelnię z dowolnym tłuszczem wykłada się porcje masy, formując kotleciki [05:00]. Smaży się je z obu stron na rumiany kolor [05:10]. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej mąki łubinowej [05:14].

  • Odsączanie tłuszczu: Usmażone kotlety układa się na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu [05:55].

Gotowe kotlety można podawać z ulubioną surówką [06:59].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 9 maja 2025

Przepis na zupę krem z batatów

Zupa krem z batatów


    Zupa tradycyjna czy zupa krem z batatów❓
    Oto jest pytanie!


    👉Jak zrobić zupę krem z batatów❓

    Warto zrobić choćby po to by spróbować i zaserwować rodzinie jakąś odmianę.
    Zapraszamy na przepis na zupę krem z batatów
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 

Składniki:
  • 1 duży lub 2 małe bataty (ok. 650g)
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego lub delikatnego bulionu mięsnego 
  • 1cm korzenia imbiru 
  • 2-3 łyżki oleju/oliwy 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/3 łyżeczki curry 
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • sól 
  • pieprz 
  • 50ml słodkiej śmietanki (30%)
  • 2 łyżki soku z cytryny 
Przygotowanie:

Przepis na zupę krem z batatów (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z batatów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy aromatycznej:

    • Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na 2-3 łyżkach dowolnego tłuszczu. Zobacz, jak to zrobić w filmie, począwszy od 00:00:50.

    • Drobno pokrój czosnek i kawałek imbiru. Moment ten możesz zaobserwować około 00:01:43.

    • Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj czosnek i imbir, a następnie podsmażaj przez minutę. Ta czynność zaczyna się od 00:02:48.

  • Dodanie przypraw:

    • Wsyp do garnka słodką paprykę, kmin rzymski i curry. Dzieje się to od 00:03:11.

    • Wymieszaj. Spójrz na 00:03:22.

  • Gotowanie batatów:

    • Dodaj pokrojonego w większą kostkę batata. Ta część rozpoczyna się od 00:03:31.

    • Wlej bulion warzywny lub delikatny bulion mięsny. Dzieje się to od 00:03:49.

    • Przykryj i gotuj do miękkości batata. Gotowanie rozpoczyna się od 00:03:55.

  • Doprawianie i miksowanie:

    • Gdy bataty będą ugotowane, wyłącz ogień. Zobacz to na 00:04:05.

    • Dopraw pieprzem [04:05] i solą [04:10].

    • Dodaj słodką śmietankę (może być 30%) [04:14] i wymieszaj [04:23].

    • Zmiel całość na gładki krem [04:23].

  • Podanie:

    • Gęstość zupy można dopasować ilością dodanego bulionu [04:37].

    • Zupę można podać z kleksem śmietany, posypaną płatkami chili (jeśli lubisz ostre smaki) i polaną oliwą [05:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗