Najpierw podziękowałem, ale za chwile się zreflektowałem:
- Ej!
Mariusz!
Gdzie się podział duch przygody?
Zawsze byłeś pierwszy do
próbowania, a teraz co?
👉Jak zrobić granitę z arbuza w domu❓
- Jak wszyscy to wszyscy, babcia też - a raczej dziadek.
Oliwka wypiła prawie całą, reszta pojechała do domu dla Amelki, a potem
to już tylko zmasowany atak córek na mamę i jest przepis na granitę, na
początek z arbuza.
Jak przygotować szaszłyki z karkówki i boczku pieczone w piekarniku.
Proces Przygotowania Szaszłyków z Karkówki i Boczku:
1. Marynowanie Mięsa:
* Przygotuj marynatę z oleju lub oliwy z oliwek, słodkiej lub ostrej papryki, pieprzu, musztardy, soli i czosnku [01:06].
* Karkówkę pokrój na kawałki wielkości kęsa i dodaj do marynaty.
* Wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc [02:51].
2. Przygotowanie Warzyw i Boczku:
* Na około 30 minut przed składaniem szaszłyków wyjmij zamarynowane mięso z lodówki, aby się ogrzało [03:05].
* Przygotuj surowy wędzony boczek, pieczarki (pokrój na połówki lub ćwiartki, jeśli są duże) oraz cebulę (pokrój na ćwiartki) [03:15].
* Paprykę również pokrój na większe kawałki [03:54].
3. Składanie i Pieczenie:
* Nadziewaj składniki na szaszłyki, zaczynając od karkówki, następnie dodając różnorodne warzywa, takie jak papryka i cebula, a karkówka powinna być ostatnim elementem na szaszłyku [04:33].
* Gotowe szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [05:14].
* Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut, obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia [06:29].
4 Propozycja Podania:
* Gotowe szaszłyki podawaj, najlepiej z domowym sosem czosnkowym [06:55].
Mam nadzieję, że to szczegółowe podsumowanie procesu przygotowania pomoże Ci w przygotowaniu pysznych szaszłyków!
Krojenie sera [00:50]: Pokrój ser halloumi w kostkę o boku około 1,5 cm.
Dodawanie warzyw [01:37]: Do pokrojonego sera dodaj pomidorki koktajlowe i oliwki (czarne lub zielone).
Doprawianie [01:42]: Skrop całość oliwą, posyp bazylią i pieprzem.
Mieszanie [02:06]: Potrząśnij składnikami, aby równomiernie się oblepiły przyprawami i oliwą.
Nadziewanie na patyczki [02:19]: Nadziej przygotowane warzywa i ser na patyczki do szaszłyków.
Grillowanie/Pieczenie [04:36]: Włóż szaszłyki do nagrzanego grilla (lub piekarnika z funkcją grilla, bądź grilla węglowego/gazowego). Obracaj je na każdą stronę przez 3-4 minuty, pilnując, aby ser delikatnie się przypiekł, ale nie roztopił całkowicie [04:57].
Podanie [06:38]: Szaszłyki można podać bezpośrednio na talerzu lub bardziej wykwintnie, układając je na dowolnej sałacie i polewając sosem przygotowanym na bazie musztardy, oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i bazylii [06:47]. Najlepiej smakują ciepłe [07:54].
Pasta to szybkie śniadanie lub kolacja, raz się robi a potem można kilka
razy wykorzystać, aż do samego dna słoiczka, tzn jak zobaczymy totalna
pustkę w słoiku...
👉Jak zrobić pastę z pieczonej papryki i fety❓
Zapraszamy na przepis na pastę z pieczonej papryki i fety
Przygotowanie papryki [00:52]: Paprykę należy umyć, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić ją na ćwiartki.
Pieczenie papryki [01:46]: Przygotowaną paprykę włóż do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza, termoobieg) i piecz przez około 20-25 minut.
Obieranie papryki [02:04]: Po upieczeniu ściągnij skórkę z papryki. Najłatwiej schodzi, gdy papryka jest jeszcze ciepła.
Dodanie czosnku [03:06]: Do obranej papryki dodaj ząbek czosnku, który można pokroić na mniejsze kawałki.
Miksowanie papryki z czosnkiem [03:15]: Paprykę z czosnkiem zmiksuj.
Dodanie fety [03:33]: Do zmiksowanej papryki dodaj kostkę sera feta.
Doprawianie [03:48]: Dodaj odrobinę pieprzu. Sól nie jest potrzebna, ponieważ feta jest słona. Dla osób lubiących pikantniejsze smaki można dodać płatki chili.
Końcowe miksowanie [04:01]: Całość ponownie zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej pasty.
Gotowa pasta ma piękny łososiowy kolor [04:27] i może być podawana z pieczywem, jako dip do warzyw lub serów [05:23].
Niedawno Agnieszka zrobiła jajka sadzone na cukinii: od razu mi się one
skojarzyły z nową wersją szakszuki: https://youtu.be/P8_FRQXRKbM
👉Jak zrobić cukinię na ciepło❓
Dodatkowo stwierdziłem, że ta cukinia jest tak pyszna, że można zrobić z
niej dodatek do obiadu na wzór młodej kapusty: lub innych dodatków na
ciepło jak marchewka: https://youtu.be/jPOjABE2-Jg czy buraczki:
https://youtu.be/N5tYcLfd4xA
Zapraszamy na przepis na cukinię duszoną na patelni
Urozmaicenie posiłków, to jedno, a przygotowanie pysznych sosów to
drugie.
Jak mamy 10 ulubionych potraw, do których dorobimy 10 sosów to
zrobi nam się 100 kombinacji z których na pewno połowa trafi się na
naszą ulubioną listę...
👉Jak zrobić sos do kanapek❓
Jak zrobicie ten uniwersalny sos to możecie kombinować z kolejnymi
daniami, zarówno do kanapek na śniadanie, obiad, kolację lub jako
przekąska warzywna z tym sosem.
Zapraszamy na przepis na sos, a raczej 2 przepisy, bo jeden to wersja
tradycyjna, a drugi to wersja wegańska.
1 łyżeczka miodu (można zastąpić syropem klonowym lub z agawy)
1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej lub ostrej
1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
1/3-1/2 łyżeczki chili w płatkach
pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe. Gdy chcemy uzyskać sos bardziej pikantny wystarczy dodać więcej chili w płatkach. Sos po przygotowaniu jest od razu gotowy do użycia. Jeśli nie zużyjemy sosu od razu, to możemy przez tydzień przechowywać go w lodówce.
Przepis na gulasz wieprzowy (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania gulaszu wieprzowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie mięsa [00:50]: Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój je na kawałki odpowiednie na jeden raz.
Przyprawianie mięsa [02:14]: Przypraw mięso słodką papryką wędzoną (lub ostrą, jeśli wolisz), majerankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj [02:45].
Obsmażanie mięsa [02:59]: Na patelni rozgrzej dowolny tłuszcz (np. smalec). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć mięso i obsmażaj z każdej strony, aż straci różowy kolor [03:37].
Dodanie cebuli i przypraw [04:24]: Do obsmażonego mięsa dodaj pokrojoną w większą kostkę cebulę [04:43], ziele angielskie i liść laurowy [04:43].
Duszenie gulaszu [04:54]: Wlej około pół szklanki gorącej wody [04:54] i wymieszaj [05:04]. Przykryj patelnię pokrywką i duś, co jakiś czas zaglądając i mieszając [05:18].
Dodanie czosnku [05:37]: Na około 15-20 minut przed końcem duszenia dodaj czosnek, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę.
Zagęszczanie i doprawianie [06:01]: Wymieszaj i pozostaw bez przykrycia, aby część płynu wyparowała, a gulasz się zagęścił. Sprawdź, czy jest odpowiednio słony i pieprzny, i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem lub ostrą papryką [06:12].
Zakończenie [06:30]: Gdy mięso jest miękkie, wyłącz ogień. Możesz posypać gulasz dowolną zieleniną [06:30]. Gulasz zagęszcza się naturalnie dzięki cebuli i odparowaniu płynu [07:05].
Przepis na jajka sadzone na cukinii (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek sadzonych na cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Na początku należy drobno pokroić czosnek. Zobacz, jak to zrobić w filmie, począwszy od 00:01:06.
Następnie, za pomocą obieraczki, pokrój cukinię w cienkie wstążki, pamiętając o dokładnym umyciu i nieobieraniu jej. Moment ten możesz zaobserwować około 00:01:44.
Rozgrzej patelnię z łyżką masła klarowanego. Odpowiedni moment to około 00:02:33.
Gdy masło się rozgrzeje, wrzuć drobno pokrojony czosnek i podsmażaj przez minutę. Ta czynność zaczyna się od 00:02:53.
Po minucie dodaj pokrojoną cukinię. Dzieje się to od 00:03:15.
Dopraw cukinię solą i pieprzem. Spójrz na 00:03:23.
Delikatnie mieszając, podsmażaj cukinię przez 4-5 minut, aż zmięknie i straci surowy smak. Mieszanie i smażenie zaczyna się od 00:03:33.
Gdy cukinia zmięknie, zrób w niej dwie dziurki i wbij w nie jajka. Zobacz to na 00:03:55.
Każde jajko delikatnie posól i popieprz. Ta część rozpoczyna się od 00:04:34.
Przykryj patelnię i trzymaj na ogniu, aż białko jajek się zetnie. Dzieje się to od 00:04:39.
Gotowe jajka sadzone zdejmij z patelni. Moment zdejmowania to około 00:04:54.
Na koniec możesz posypać danie posiekanym szczypiorkiem. Ta czynność jest wykonywana około 00:04:58.
Świat jest coraz bogatszy w przepisy na dania bez węglowodanów.
👉Jak zrobić wrap z cukinii❓
Takie przepisy są idealne dla diety keto, innych diet
niskowęglowodanowych, oraz przede wszystkim do posiłków białkowych, w
których nie można użyć węglowodanów, jeśli ktoś stosuje dietę
rozdzielną.
Przepis na wrapy z cukinii (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania wrapów z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cukinii [01:08]: Umyj młodą cukinię, która nie ma jeszcze dużych pestek w środku, a jej miąższ jest jednorodny. Następnie drobno ją pokrój, najlepiej używając mandoliny [01:12].
Układanie na blaszce [01:35]: Pokrojoną cukinię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Plasterki powinny delikatnie zachodzić jeden na drugi [01:44].
Dodanie sera [02:35]: Na plastry cukinii ułóż plastry żółtego sera, np. typu gouda.
Pieczenie [03:52]: Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (termoobieg). Włóż wrap cukiniowy i piecz przez 20 minut.
Studzenie i podawanie [04:09]: Po upieczeniu wrapa pozostaw do lekkiego przestudzenia. Możesz go zwinąć i zjeść samodzielnie lub posmarować serkiem kanapkowym i wypełnić ulubionymi warzywami (np. sałatą, papryką) oraz wędliną [07:03].
Tak przygotowany wrap świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a także jako drugie śniadanie na wynos [07:03].
Przepis na marynatę do drobiu (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania marynaty do drobiu, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie marynaty:
Wlej trzy łyżki sosu sojowego do miski. Zobacz, jak to zrobić w filmie, począwszy od 00:01:12.
Dodaj jedną łyżkę octu jabłkowego (można zastąpić musztardą). Moment ten możesz zaobserwować około 00:01:37.
Wlej cztery łyżki oleju lub oliwy. Odpowiedni moment to około 00:01:50.
Dodaj trochę pieprzu. Ta czynność zaczyna się od 00:02:04.
Wsyp granulowany czosnek i zioła prowansalskie. Dzieje się to od 00:02:14.
Dodaj łyżeczkę papryki i łyżeczkę majeranku. Spójrz na 00:02:23.
Jeśli lubisz ostry smak, możesz dodać ostrą paprykę. Ta część rozpoczyna się od 00:02:42.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Mieszanie zaczyna się od 00:03:00.
Marynowanie mięsa:
Po przygotowaniu marynaty, należy nią dokładnie pokryć mięso. Zobacz to na 00:03:43.
Marynatę można wykorzystać od razu lub przechowywać w lodówce na kolejny dzień. Dzieje się to od 00:03:54. Jeśli planujesz użyć jej później, możesz przygotować ją w słoiczku, jak pokazano około 00:04:03.
Na naszym kanale jest już papryka faszerowana mięsem mielonym, a tym
razem Agnieszka zrobiła paprykę faszerowaną bez mięsa, paprykę
faszerowaną wegetariańską.
Jeśli zmienimy masło klarowane na inny
tłuszcz to może, to być nawet papryka faszerowana wegańska.
👉Jak zrobić paprykę faszerowaną wegetariańską❓
Zrobienie papryki faszerowanej to zazwyczaj 2 etapy.
Przygotowanie
farszu, a potem nafaszerowanie papryk i upieczenie.
Zapraszamy na przepis na paprykę faszerowaną bez mięsa
puszka pomidorów krojonych (400g) lub 4 świeże pomidory
230g suchego ryżu
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej
sól
pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Przepis na faszerowane papryki (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania faszerowanych papryk, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cebuli: Pokrój cebulę i podsmaż ją na sklarowanym maśle, aż się zeszkli [01:04].
Dodanie cukinii: Pokrój cukinię w drobną kostkę i dodaj ją do zeszklonej cebuli [01:55].
Dodanie czosnku i pomidorów: Gdy cukinia będzie w połowie miękka, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj pomidory z puszki (lub świeże w sezonie) i podsmaż przez 5 minut [03:13].
Włączenie ryżu i przypraw: Dodaj ugotowany ryż (najlepiej al dente) i dopraw słodką papryką, pieprzem i solą. Pamiętaj, że ryż jest już lekko słony, więc nie przesadzaj z solą. Podgrzewaj przez około 5 minut, aby ryż wchłonął sok z pomidorów [03:40].
Przygotowanie papryk: Odetnij czubki papryk i usuń gniazda nasienne [04:30].
Pieczenie: Polej papryki oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na około 30-35 minut, aż papryka delikatnie się pomarszczy [06:22].
Gotowe danie najlepiej smakuje podane na ciepło [06:57].
Kolejne kotlety, a dokładniej kotlety siekane z piersi kurczaka z
pieczarkami
👉Jak zrobić kotlety siekane❓
Kotlety siekane dają więcej możliwości niż tradycyjne kotlety mielone
lub klasyczne kotlety schabowe itp. Dlatego że można je zrobić z rożnymi
warzywami i na dodatek bez panierki...
Zapraszamy na przepis na kotlety siekane z kurczaka z warzywami.
Przepis na siekane kotlety z kurczaka i pieczarek (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania siekanych kotletów z kurczaka i pieczarek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie kurczaka: Pierś kurczaka należy umyć i osuszyć, a następnie pokroić na bardzo drobne kawałki. Zobacz, jak to zrobić w filmie, począwszy od 00:00:57.
Krojenie cebuli i czosnku: Następnie drobno kroi się cebulę [02:09] i przeciska czosnek [02:39].
Przygotowanie pieczarek: Pieczarki ściera się na tarce o grubych oczkach lub drobno kroi [02:53].
Doprawianie i mieszanie składników: Do pokrojonego kurczaka dodaje się sól [03:33], pieprz [03:37], sporą łyżkę szczypiorku [03:51], jajka [04:06], majonez [04:14], starte pieczarki [04:28] oraz mąkę łubinową (którą można zastąpić migdałową lub kokosową) [04:28]. Całość należy dokładnie wymieszać [04:46].
Smażenie kotletów: Na rozgrzaną patelnię z dowolnym tłuszczem wykłada się porcje masy, formując kotleciki [05:00]. Smaży się je z obu stron na rumiany kolor [05:10]. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej mąki łubinowej [05:14].
Odsączanie tłuszczu: Usmażone kotlety układa się na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu [05:55].
Gotowe kotlety można podawać z ulubioną surówką [06:59].
ok. 1 litr bulionu warzywnego lub delikatnego bulionu mięsnego
1cm korzenia imbiru
2-3 łyżki oleju/oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki kuminu
sól
pieprz
50ml słodkiej śmietanki (30%)
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Przepis na zupę krem z batatów (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z batatów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie bazy aromatycznej:
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na 2-3 łyżkach dowolnego tłuszczu. Zobacz, jak to zrobić w filmie, począwszy od 00:00:50.
Drobno pokrój czosnek i kawałek imbiru. Moment ten możesz zaobserwować około 00:01:43.
Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj czosnek i imbir, a następnie podsmażaj przez minutę. Ta czynność zaczyna się od 00:02:48.
Dodanie przypraw:
Wsyp do garnka słodką paprykę, kmin rzymski i curry. Dzieje się to od 00:03:11.
Wymieszaj. Spójrz na 00:03:22.
Gotowanie batatów:
Dodaj pokrojonego w większą kostkę batata. Ta część rozpoczyna się od 00:03:31.
Wlej bulion warzywny lub delikatny bulion mięsny. Dzieje się to od 00:03:49.
Przykryj i gotuj do miękkości batata. Gotowanie rozpoczyna się od 00:03:55.
Doprawianie i miksowanie:
Gdy bataty będą ugotowane, wyłącz ogień. Zobacz to na 00:04:05.