poniedziałek, 26 maja 2025

Przepis na gulasz wieprzowy z łopatki

Gulasz wieprzowy z łopatki

    Gulasz praktycznie można zrobić z każdego mięsa.
    Jeśli ktoś chce coś bardziej FIT to na pewno będzie to gulasz drobiowy i taki był na naszym kanale: https://youtu.be/FElpdJ9oQWw.


    👉Jak zrobić gulasz wieprzowy❓

    Warto jednak zrobić też gulasz wieprzowy, bo jest to najbardziej popularny gulasz...
    Zapraszamy na przepis na gulasz wieprzowy z łopatki.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 1,2kg łopatki wieprzowej lub szynki
  • 3 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu 
  • 1/2 szklanki gorącej wody 
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1 czubata łyżeczka majeranku 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • sól
  • pieprz 
  • zielenina do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na gulasz wieprzowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania gulaszu wieprzowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa [00:50]: Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój je na kawałki odpowiednie na jeden raz.

  • Przyprawianie mięsa [02:14]: Przypraw mięso słodką papryką wędzoną (lub ostrą, jeśli wolisz), majerankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj [02:45].

  • Obsmażanie mięsa [02:59]: Na patelni rozgrzej dowolny tłuszcz (np. smalec). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć mięso i obsmażaj z każdej strony, aż straci różowy kolor [03:37].

  • Dodanie cebuli i przypraw [04:24]: Do obsmażonego mięsa dodaj pokrojoną w większą kostkę cebulę [04:43], ziele angielskie i liść laurowy [04:43].

  • Duszenie gulaszu [04:54]: Wlej około pół szklanki gorącej wody [04:54] i wymieszaj [05:04]. Przykryj patelnię pokrywką i duś, co jakiś czas zaglądając i mieszając [05:18].

  • Dodanie czosnku [05:37]: Na około 15-20 minut przed końcem duszenia dodaj czosnek, drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę.

  • Zagęszczanie i doprawianie [06:01]: Wymieszaj i pozostaw bez przykrycia, aby część płynu wyparowała, a gulasz się zagęścił. Sprawdź, czy jest odpowiednio słony i pieprzny, i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem lub ostrą papryką [06:12].

  • Zakończenie [06:30]: Gdy mięso jest miękkie, wyłącz ogień. Możesz posypać gulasz dowolną zieleniną [06:30]. Gulasz zagęszcza się naturalnie dzięki cebuli i odparowaniu płynu [07:05].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 25 maja 2025

Przepis na jajka sadzone na cukinii

Jajka sadzone na cukinii

    Jajko, dobry pomysł i może się tez znudzić jak będzie w kółko takie samo.
    Można zmienić jednak taki los jajek w menu...


    👉Jak zrobić jajko sadzone inaczej❓

    Robiliśmy już jajka sadzone w pomidorach: https://youtu.be/HZHe839m50I i mam nadzieję, że wy też zrobiliście takie jajka.
    Dziś pomysł na nowe jajka sadzone czyli w cukinii...
    Zapraszamy na przepis na Jajka sadzone z cukinią
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 1 cukinia (300g)
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na jajka sadzone na cukinii (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek sadzonych na cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Na początku należy drobno pokroić czosnek. Zobacz, jak to zrobić w filmie, począwszy od 00:01:06.

  2. Następnie, za pomocą obieraczki, pokrój cukinię w cienkie wstążki, pamiętając o dokładnym umyciu i nieobieraniu jej. Moment ten możesz zaobserwować około 00:01:44.

  3. Rozgrzej patelnię z łyżką masła klarowanego. Odpowiedni moment to około 00:02:33.

  4. Gdy masło się rozgrzeje, wrzuć drobno pokrojony czosnek i podsmażaj przez minutę. Ta czynność zaczyna się od 00:02:53.

  5. Po minucie dodaj pokrojoną cukinię. Dzieje się to od 00:03:15.

  6. Dopraw cukinię solą i pieprzem. Spójrz na 00:03:23.

  7. Delikatnie mieszając, podsmażaj cukinię przez 4-5 minut, aż zmięknie i straci surowy smak. Mieszanie i smażenie zaczyna się od 00:03:33.

  8. Gdy cukinia zmięknie, zrób w niej dwie dziurki i wbij w nie jajka. Zobacz to na 00:03:55.

  9. Każde jajko delikatnie posól i popieprz. Ta część rozpoczyna się od 00:04:34.

  10. Przykryj patelnię i trzymaj na ogniu, aż białko jajek się zetnie. Dzieje się to od 00:04:39.

  11. Gotowe jajka sadzone zdejmij z patelni. Moment zdejmowania to około 00:04:54.

  12. Na koniec możesz posypać danie posiekanym szczypiorkiem. Ta czynność jest wykonywana około 00:04:58.

    Smacznego!


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


poniedziałek, 19 maja 2025

Przepis na wrap z cukinii

Wrap z cukinii

    Świat jest coraz bogatszy w przepisy na dania bez węglowodanów.


    👉Jak zrobić wrap z cukinii❓

    Takie przepisy są idealne dla diety keto, innych diet niskowęglowodanowych, oraz przede wszystkim do posiłków białkowych, w których nie można użyć węglowodanów, jeśli ktoś stosuje dietę rozdzielną.
    Zapraszamy na przepis na keto wrap z cukinii.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 1 mała cukinia(200g)
  • 12 plastrów żółtego sera 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
 

Przepis na wrapy z cukinii (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania wrapów z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cukinii [01:08]: Umyj młodą cukinię, która nie ma jeszcze dużych pestek w środku, a jej miąższ jest jednorodny. Następnie drobno ją pokrój, najlepiej używając mandoliny [01:12].

  • Układanie na blaszce [01:35]: Pokrojoną cukinię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Plasterki powinny delikatnie zachodzić jeden na drugi [01:44].

  • Dodanie sera [02:35]: Na plastry cukinii ułóż plastry żółtego sera, np. typu gouda.

  • Przyprawianie [03:25]: Całość posyp ziołami prowansalskimi.

  • Pieczenie [03:52]: Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (termoobieg). Włóż wrap cukiniowy i piecz przez 20 minut.

  • Studzenie i podawanie [04:09]: Po upieczeniu wrapa pozostaw do lekkiego przestudzenia. Możesz go zwinąć i zjeść samodzielnie lub posmarować serkiem kanapkowym i wypełnić ulubionymi warzywami (np. sałatą, papryką) oraz wędliną [07:03].

Tak przygotowany wrap świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a także jako drugie śniadanie na wynos [07:03].

 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 18 maja 2025

Przepis na marynatę do drobiu na grilla

Marynata do drobiu na grilla

    Sekret pysznego mięsa na grilla to marynata, w której się marynuje mięso.

    👉Jak zrobić marynatę❓

    W pierwszym etapie skoncentrujemy się na zrobieniu marynaty, czyli składnikach, a dopiero potem, czyli za tydzień przejdziemy do marynowania.
    Zapraszamy na przepis na marynatę do mięsa drobiowego na grilla.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Uniwersalna marynata do drobiu - Prosty PRZEPIS
 


Składniki:

  • 4 łyżki oleju/oliwy 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub musztardy
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:

Przepis na marynatę do drobiu (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania marynaty do drobiu, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie marynaty:

    • Wlej trzy łyżki sosu sojowego do miski. Zobacz, jak to zrobić w filmie, począwszy od 00:01:12.

    • Dodaj jedną łyżkę octu jabłkowego (można zastąpić musztardą). Moment ten możesz zaobserwować około 00:01:37.

    • Wlej cztery łyżki oleju lub oliwy. Odpowiedni moment to około 00:01:50.

    • Dodaj trochę pieprzu. Ta czynność zaczyna się od 00:02:04.

    • Wsyp granulowany czosnek i zioła prowansalskie. Dzieje się to od 00:02:14.

    • Dodaj łyżeczkę papryki i łyżeczkę majeranku. Spójrz na 00:02:23.

    • Jeśli lubisz ostry smak, możesz dodać ostrą paprykę. Ta część rozpoczyna się od 00:02:42.

    • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Mieszanie zaczyna się od 00:03:00.

  • Marynowanie mięsa:

    • Po przygotowaniu marynaty, należy nią dokładnie pokryć mięso. Zobacz to na 00:03:43.

    • Marynatę można wykorzystać od razu lub przechowywać w lodówce na kolejny dzień. Dzieje się to od 00:03:54. Jeśli planujesz użyć jej później, możesz przygotować ją w słoiczku, jak pokazano około 00:04:03.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 16 maja 2025

Papryka faszerowana ryżem, cukinią i pomidorami

   Papryka faszerowana ryżem, cukinią i
pomidorami

    Na naszym kanale jest już papryka faszerowana mięsem mielonym, a tym razem Agnieszka zrobiła paprykę faszerowaną bez mięsa, paprykę faszerowaną wegetariańską.
    Jeśli zmienimy masło klarowane na inny tłuszcz to może, to być nawet papryka faszerowana wegańska.


    👉Jak zrobić paprykę faszerowaną wegetariańską❓

    Zrobienie papryki faszerowanej to zazwyczaj 2 etapy.
    Przygotowanie farszu, a potem nafaszerowanie papryk i upieczenie.
    Zapraszamy na przepis na paprykę faszerowaną bez mięsa
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

Składniki:
  • 6 sztuk średniej papryki 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała cukinia 
  • puszka pomidorów krojonych (400g) lub 4 świeże pomidory 
  • 230g suchego ryżu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej 
  • sól 
  • pieprz 
  • oliwa
Przygotowanie:

Przepis na faszerowane papryki (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania faszerowanych papryk, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cebuli: Pokrój cebulę i podsmaż ją na sklarowanym maśle, aż się zeszkli [01:04].

  2. Dodanie cukinii: Pokrój cukinię w drobną kostkę i dodaj ją do zeszklonej cebuli [01:55].

  3. Dodanie czosnku i pomidorów: Gdy cukinia będzie w połowie miękka, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj pomidory z puszki (lub świeże w sezonie) i podsmaż przez 5 minut [03:13].

  4. Włączenie ryżu i przypraw: Dodaj ugotowany ryż (najlepiej al dente) i dopraw słodką papryką, pieprzem i solą. Pamiętaj, że ryż jest już lekko słony, więc nie przesadzaj z solą. Podgrzewaj przez około 5 minut, aby ryż wchłonął sok z pomidorów [03:40].

  5. Przygotowanie papryk: Odetnij czubki papryk i usuń gniazda nasienne [04:30].

  6. Faszerowanie papryk: Napełnij papryki przygotowanym farszem [05:32].

  7. Pieczenie: Polej papryki oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na około 30-35 minut, aż papryka delikatnie się pomarszczy [06:22].

Gotowe danie najlepiej smakuje podane na ciepło [06:57].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



wtorek, 13 maja 2025

Przepis na kotlety siekane z pieczarkami

Kotlety siekane z pieczarkami

 
Kolejne kotlety, a dokładniej kotlety siekane z piersi kurczaka z pieczarkami 

👉Jak zrobić kotlety siekane❓ 


     Kotlety siekane dają więcej możliwości niż tradycyjne kotlety mielone lub klasyczne kotlety schabowe itp. Dlatego że można je zrobić z rożnymi warzywami i na dodatek bez panierki... 
 
    Zapraszamy na przepis na kotlety siekane z kurczaka z warzywami. 
 
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:

  • 650g piersi z kurczaka 
  • 220g pieczarek 
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 czubate łyżki mąki łubinowej/migdałowej 
  • 2 jajka XL lub 3 M
  • 1 duża łyżka szczypiorku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na siekane kotlety z kurczaka i pieczarek (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania siekanych kotletów z kurczaka i pieczarek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie kurczaka: Pierś kurczaka należy umyć i osuszyć, a następnie pokroić na bardzo drobne kawałki. Zobacz, jak to zrobić w filmie, począwszy od 00:00:57.

  • Krojenie cebuli i czosnku: Następnie drobno kroi się cebulę [02:09] i przeciska czosnek [02:39].

  • Przygotowanie pieczarek: Pieczarki ściera się na tarce o grubych oczkach lub drobno kroi [02:53].

  • Doprawianie i mieszanie składników: Do pokrojonego kurczaka dodaje się sól [03:33], pieprz [03:37], sporą łyżkę szczypiorku [03:51], jajka [04:06], majonez [04:14], starte pieczarki [04:28] oraz mąkę łubinową (którą można zastąpić migdałową lub kokosową) [04:28]. Całość należy dokładnie wymieszać [04:46].

  • Smażenie kotletów: Na rozgrzaną patelnię z dowolnym tłuszczem wykłada się porcje masy, formując kotleciki [05:00]. Smaży się je z obu stron na rumiany kolor [05:10]. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać więcej mąki łubinowej [05:14].

  • Odsączanie tłuszczu: Usmażone kotlety układa się na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu [05:55].

Gotowe kotlety można podawać z ulubioną surówką [06:59].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 9 maja 2025

Przepis na zupę krem z batatów

Zupa krem z batatów


    Zupa tradycyjna czy zupa krem z batatów❓
    Oto jest pytanie!


    👉Jak zrobić zupę krem z batatów❓

    Warto zrobić choćby po to by spróbować i zaserwować rodzinie jakąś odmianę.
    Zapraszamy na przepis na zupę krem z batatów
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 

Składniki:
  • 1 duży lub 2 małe bataty (ok. 650g)
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego lub delikatnego bulionu mięsnego 
  • 1cm korzenia imbiru 
  • 2-3 łyżki oleju/oliwy 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/3 łyżeczki curry 
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • sól 
  • pieprz 
  • 50ml słodkiej śmietanki (30%)
  • 2 łyżki soku z cytryny 
Przygotowanie:

Przepis na zupę krem z batatów (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z batatów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy aromatycznej:

    • Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na 2-3 łyżkach dowolnego tłuszczu. Zobacz, jak to zrobić w filmie, począwszy od 00:00:50.

    • Drobno pokrój czosnek i kawałek imbiru. Moment ten możesz zaobserwować około 00:01:43.

    • Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj czosnek i imbir, a następnie podsmażaj przez minutę. Ta czynność zaczyna się od 00:02:48.

  • Dodanie przypraw:

    • Wsyp do garnka słodką paprykę, kmin rzymski i curry. Dzieje się to od 00:03:11.

    • Wymieszaj. Spójrz na 00:03:22.

  • Gotowanie batatów:

    • Dodaj pokrojonego w większą kostkę batata. Ta część rozpoczyna się od 00:03:31.

    • Wlej bulion warzywny lub delikatny bulion mięsny. Dzieje się to od 00:03:49.

    • Przykryj i gotuj do miękkości batata. Gotowanie rozpoczyna się od 00:03:55.

  • Doprawianie i miksowanie:

    • Gdy bataty będą ugotowane, wyłącz ogień. Zobacz to na 00:04:05.

    • Dopraw pieprzem [04:05] i solą [04:10].

    • Dodaj słodką śmietankę (może być 30%) [04:14] i wymieszaj [04:23].

    • Zmiel całość na gładki krem [04:23].

  • Podanie:

    • Gęstość zupy można dopasować ilością dodanego bulionu [04:37].

    • Zupę można podać z kleksem śmietany, posypaną płatkami chili (jeśli lubisz ostre smaki) i polaną oliwą [05:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 6 maja 2025

Bułeczki z serka wiejskiego

Bułeczki z serka wiejskiego 

    Mieliśmy niedawno bułeczki z rabarbarem, a dziś mamy bułeczki dla miłośników, posiłków niskowęglowodanowych.


    👉Jak zrobić fit bułeczki❓

    Kolejny przepis Agnieszki na bułki niskowęglowodanowe, proste i łatwe jeśli ktoś ma piekarnik.
    Zapraszamy na przepis na bułeczki z serka wiejskiego
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem



Składniki:

  • 200g serka wiejskiego 
  • 2 jajka L
  • 20g łuski babki jajowatej 
  • 25g mąki bambusowej 
  • 20g mąki łubinowej 
  • 2 łyżki oliwy/oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Przygotowanie:

Przepis na bułeczki z serka wiejskiego (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bułeczek z serka wiejskiego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie ciasta [01:16]:

    • Wbij jajka do serka wiejskiego.

    • Dodaj oliwę i zmiksuj całość.

    • Wsyp sól, mąkę babki jajowatej, mąkę bambusową i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj.

    • Odstaw ciasto na 10 minut, aby napęczniało.

  • Formowanie bułeczek [02:44]:

    • Zwilż dłonie wodą.

    • Uformuj cztery większe lub pięć mniejszych bułeczek.

    • Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    • Delikatnie spłaszcz każdą bułeczkę.

  • Pieczenie [03:55]:

    • Włóż przygotowane bułeczki do nagrzanego piekarnika.

    • Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 35 minut. Jeśli bułeczki są większe, czas pieczenia należy wydłużyć [04:07].

  • Po upieczeniu [04:16]:

    • Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw bułeczki w środku na kolejne 10 minut.

    • Po tym czasie wyjmij bułeczki i odstaw je na kratkę, aby ostygły.

Dodatkowa wskazówka: Jeśli serek wiejski ma dużo śmietanki, dodaj odrobinę więcej mąki babki jajowatej [04:39].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 5 maja 2025

Przepis na spiralki z boczku na grilla

Spiralki z boczku na grilla  

    Zazwyczaj początek maja, to początek sezonu grillowego.
    Na naszym kanale jest już dużo przepisów na grilla, ale od nadmiaru głowa nie boli, więc Agnieszka proponuje kolejny przysmak zarówno do zrobienia na grillu elektrycznym, grillu w piekarniku, jak i również grillu ogrodowym.


    👉Jak zrobić świderki z boczku na grill❓

    Przede wszystkim pytanie: Jak skręcać?
    A to już w filmie...
    Zapraszamy na przepis na spiralki z boczku z grilla
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:

  • 800g boczku 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki oliwy/oleju 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na chrupiące spiralki z boczku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chrupiących spiralek z boczku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie boczku [00:51]:

    • Jeśli masz boczek w całości, włóż go na około godzinę do zamrażalnika, aby się ściął, co ułatwi krojenie.

    • Pokrój boczek na plastry o grubości od pół centymetra do maksymalnie centymetra [01:19].

    • Tak przygotowane plastry odłóż na bok [01:30].

  2. Przygotowanie marynaty [01:34]:

    • Wymieszaj musztardę (łagodną lub ostrą), koncentrat pomidorowy, czosnek granulowany, paprykę (słodką lub ostrą), pieprz, sos sojowy i oliwę z oliwek lub olej [01:42].

    • Całość dokładnie wymieszaj [02:23].

  3. Marynowanie boczku [02:34]:

    • Posmaruj plastry boczku przygotowaną marynadą [02:34].

    • Pozostaw boczek do zamarynowania na godzinę. Możesz również przygotować go wieczorem i grillować następnego dnia, pozostawiając na całą noc w lodówce [03:51]. Jeśli marynujesz tylko godzinę, wystarczy zostawić na blacie, przykrywając [04:15].

  4. Nabijanie na szaszłyki [04:35]:

    • Nabijaj boczek na patyczki do szaszłyków, tworząc "świderki" [04:35].

    • Nabij boczek z jednej strony, przesuń, a następnie zwijaj wokół patyczka [04:45].

    • Przy końcu ponownie nabij boczek, aby był dobrze zwinięty [05:10].

  5. Grillowanie [05:42]:

    • Rozgrzej grill (może być elektryczny, na węgiel lub piekarnik) [05:51].

    • Po rozgrzaniu grilla, ułóż spiralki z boczku [06:18].

    • Grilluj, obracając dosyć często, aby równomiernie się zgrillowały i były chrupiące [06:44].

  6. Podawanie [07:57]:

    • Zgrillowane spiralki z boczku najlepiej smakują ciepłe, prosto z grilla [07:57].

    • Podawaj z ulubionym sosem, np. sosem 1000 wysp [08:08].

    • Pamiętaj, że do mięsa z grilla idealnie pasuje surówka lub sałatka z dużą ilością warzyw [08:16].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 2 maja 2025

Przepis na białą fasolę z pomidorami i szpinakiem


Biała fasola z pomidorami i szpinakiem

     👉Jak zrobić białą fasolę z pomidorami i mozzarellą❓

    Zapraszamy na przepis na białą fasolę ze szpinakiem.
 
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 




Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli (480g) lub 230g suchej do ugotowania
  • ok. 300g pomidorów koktajlowych 
  • 100g żółtego sera (użyłam mozzarelli)
  • 3 ząbki czosnku 
  • porządna garść szpinaku 
  • 3 łyżki oliwy/oleju 
  • sól
  • pieprz 
  • płatki chili 
Przygotowanie:

Przepis na białą fasolę z pomidorami i szpinakiem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania białej fasoli z pomidorami i szpinakiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie pomidorków [01:00:51]: Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół.

  • Podsmażanie pomidorków [01:01:03]: Na rozgrzaną oliwę lub olej wrzuć pomidorki i podsmażaj, aż stracą swoją surowość.

  • Dodanie szpinaku [02:44]: Następnie dorzuć szpinak i podsmażaj tylko do momentu, aż zwiędnie.

  • Dodanie fasoli [03:01]: Do zwiędniętego szpinaku dodaj białą fasolę. Może to być fasola ugotowana lub z puszki – tę drugą wystarczy przepłukać zimną wodą.

  • Doprawianie [03:11]: Dopraw danie pieprzem, solą i płatkami chili.

  • Podgrzewanie [03:31]: Całość podgrzewaj, aż fasola się zagrzeje.

  • Serwowanie [04:16]: Po podgrzaniu danie jest gotowe. Resztą mozzarelli posyp już na talerzach.

Smacznego!


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 30 kwietnia 2025

Przepis na jajka po turecku


Jajka po turecku

 
    Jajka sadzone już mi się znudziły, jeśli macie tak jak ja to ta opcja się Wam spodoba, bo dzięki specjalnej technice z chochlą jajka są podobne do sadzonych, a ponieważ nie smażone, to zdrowsze. 

    👉Jak zrobić jajka w koszulkach❓

    Krótko mówiąc zróbcie jajka po turecku...
 
    Zapraszamy na przepis na jajka po turecku.
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 

Link do filmu z przepisem
Jajka po turecku - Białkowe śniadanie 
 




Składniki:

  • 2 jajka L
  • 100g jogurtu greckiego 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • ok. 40g masła 
  • 1/2-1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżka octu 
  • pieprz 
  • sól
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 
  • 1/3 łyżeczki kuminu 
  • opcjonalnie płatki chili
  • zielenina do przybrania
Przygotowanie:

Przepis na jajka po turecku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek po turecku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie jogurtu: Do jogurtu greckiego dodaje się starty lub przeciśnięty mały ząbek czosnku, pół łyżeczki soku z cytryny, odrobinę pieprzu i soli, a następnie całość dokładnie miesza [00:56]. Gotowy jogurt odstawia się na bok [01:41].

  • Przygotowanie masła: Masło należy roztopić i zagotować [01:51]. Po zagotowaniu dodaje się 1/3 łyżeczki papryki wędzonej i 1/3 łyżeczki kuminu, miesza, a następnie wyłącza ogień, gdy poczuje się aromat przypraw [02:24].

  • Gotowanie jajek w koszulkach:

    • W garnku należy rozgrzać wodę, doprowadzając ją powoli do zagotowania (około 1-1,5 litra) [02:01].

    • Do wody wsypuje się pół łyżeczki soli i wlewa łyżkę octu, a następnie miesza [03:41].

    • Jajko wbija się do małej miseczki [02:49].

    • Na chochelkę nakłada się kropelkę oliwy lub oleju i dokładnie rozsmarowuje [03:25].

    • Jajko wylewa się na chochelkę i wkłada do lekko gotującej się wody [04:02]. Woda ma tylko delikatnie się gotować.

    • Gdy brzegi jajka zaczną się ścinać, chochelkę zanurza się w wodzie [04:17].

    • Jajko gotuje się przez około 2,5 do 3 minut, aż białko będzie całkowicie ścięte, a żółtko płynne [04:27].

    • Po ugotowaniu jajko delikatnie podważa się nożem i wyjmuje [05:12]. Proces powtarza się dla drugiego jajka [05:25].

  • Składanie dania: Na talerz przekłada się przygotowany jogurt [05:58]. Na jogurcie układa się ugotowane jajka [06:17]. Całość polewa się przygotowanym masłem [06:29]. Na koniec danie przybiera się dowolną zieleniną [06:36]. Dla osób lubiących pikantniejsze smaki, danie można posypać płatkami chili [06:44].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 28 kwietnia 2025

Przepis na keto chleb z mąką bambusową

Keto chleb z mąką bambusową

    Wiele przepisów z diety KETO idealnie wpasowuje się w dietę ROZDZIELNĄ.


    👉Jak zrobić chleb niskowęglowodanowy❓

    Takim przykładem jest chleb białkowy, chleb bez węglowodanów, chleb który można podać z wędlinami lub raczej wędliny z tym chlebem i właśnie taki chleb możecie zrobić według przepisu Agnieszki.
    Zapraszamy na przepis na keto chleb z mąki bambusowej.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 250g białego sera 
  • 3 jajka
  • 55g mąki bambusowej
  • 25g łuski babki jajowatej 
  • 50g siemienia lnianego 
  • 25g pestek słonecznika 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka octu z winogron/jabłkowego 
Przygotowanie:

Przepis na keto chleb z mąką bambusową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto chleba z mąką bambusową, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie masy serowej: Na początku należy zmiksować biały ser z jajkami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji [01:36].

  • Dodanie suchych składników: Do zmiksowanego sera z jajkami wsypuje się łuskę babki jajowatej [01:54], sodę oczyszczoną, mąkę bambusową [02:08], ziarna słonecznika i siemię lniane [02:19].

  • Dodanie płynnych składników i przypraw: Następnie dodaje się łyżkę octu winogronowego lub jabłkowego, sól i kilka łyżek ciepłej wody [02:27].

  • Mieszanie ciasta: Całość należy dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gęsta i jednolita [02:37].

  • Przekładanie do formy: Gotową masę przekłada się do foremki wyłożonej papierem do pieczenia [03:00].

  • Wygładzanie powierzchni: Powierzchnię chlebka wygładza się łyżką zwilżoną wodą [03:39].

  • Pieczenie: Chleb wstawia się do nagrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza) i piecze przez 50 minut [03:56].

  • Suszenie: Po 50 minutach chleb wyjmuje się z foremki, zdejmuje papier i piecze jeszcze przez 10 minut w celu dosuszenia. Można zwiększyć temperaturę do 190 stopni Celsjusza, aby chleb nie był mokry [04:08].

  • Studzenie: Upieczony chleb należy pozostawić do całkowitego wystudzenia przed pokrojeniem [04:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 27 kwietnia 2025

Przepis na wytrawne placuszki z masłem orzechowym

Wytrawne placuszki z masłem orzechowym


    Kiedyś były jedne placki... 
    Potem dodano do nich jabłka i już były racuchy z jabłkiem...


    👉Jak zrobić keto placuszki❓

    Teraz możemy zrobić wersję FIT, czyli bez tradycyjnych mąk wysoko węglowodanowych...
    Zapraszamy na przepis na placki z masłem orzechowym.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki bambusowej 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Bułeczki z rabarbarem


Bułki z rabarbarem

    Bułeczki drożdżowe to jedne z najbardziej popularnych domowych wypieków.


    👉Jak zrobić bułeczki z rabarbarem❓

    Można zrobić same drożdżówki lub z jakimiś dodatkami, najlepiej z własnego ogródka.
    Zapraszamy na przepis na domowe wypieki.
    Mariusz i Agnieszka
 

 

Składniki:

  • 3 pełne szklanki mąki (użyłam orkiszowej)
  • ok. 280-300ml słodkiej śmietanki np. 12%
  • 50g masła 
  • 100g cukru 
  • 25g drożdży 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • kilka łodyg rabarbaru
  • ksylitol lub inny słodzik do rabarbaru 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗