Białko jest jednym z podstawowych składników potrzebnych człowiekowi do rozwoju, regeneracji, a także do lepszego funkcjonowania mózgu. To właśnie dzięki niemu budujemy bloki pamięci w mózgu i tworzymy połączenia neuronowe. Moment, w którym człowiek zaczął spożywać białko zwierzęce - ok 2.000.000 lat temu, był aktywatorem rozwoju mózgu, który podwoił swoją wagę ponad 2 krotnie z 700 g do ok. 1,5 kg.
Rola zbilansowanej ilości białka w pożywieniu, szczególnie innego rodzaju niż mięso jest bardzo istotna w przypadku osób, które decydują się na przejście na wegetarianizm i ograniczają się jedynie do nabiału i jajek.
Warto sprawdzić dokładne tabele zawartości białka w danym pożywieniu. Tak np. w przypadku tej sałatki z jajkami warto przeliczyć ile zaserwujemy sobie białka w podstawowych produktach:
Składniki:
Brokól myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze (uważać aby nie rozgotować). Jajka gotujemy na twardo. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni (czesto mieszając aby nie przypalić). Ze śmietany, majonezu, przeciśniętego czosnku, plus pieprz i sól robimy sos. Bierzemy sporą salaterkę i układamy nasze składniki: najpierw kładziemy połowę papryki, na to połowę brokuła, smarujemy sosem, posypujemy słonecznikiem i układamy drugą warstwę papryki, brokuła, na to połówki jajek, resztę sosu i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do lodówki aby się dobrze sałatka schłodziła (na godzinę do 2) i możemy konsumować.
Rola zbilansowanej ilości białka w pożywieniu, szczególnie innego rodzaju niż mięso jest bardzo istotna w przypadku osób, które decydują się na przejście na wegetarianizm i ograniczają się jedynie do nabiału i jajek.
Warto sprawdzić dokładne tabele zawartości białka w danym pożywieniu. Tak np. w przypadku tej sałatki z jajkami warto przeliczyć ile zaserwujemy sobie białka w podstawowych produktach:
- jajka - 13% (13g/100g) - 2 jajka to ok. 14-15g białka (7 jajek = 49g)
- pestki słonecznika 21% (21g/100g) garść słonecznika to ok. 40g = ok. 8g białka
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 brokół
- 7 jajek
- 2 garście słonecznika
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 duże łyżki śmietany
- 3 duże łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Brokól myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze (uważać aby nie rozgotować). Jajka gotujemy na twardo. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni (czesto mieszając aby nie przypalić). Ze śmietany, majonezu, przeciśniętego czosnku, plus pieprz i sól robimy sos. Bierzemy sporą salaterkę i układamy nasze składniki: najpierw kładziemy połowę papryki, na to połowę brokuła, smarujemy sosem, posypujemy słonecznikiem i układamy drugą warstwę papryki, brokuła, na to połówki jajek, resztę sosu i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do lodówki aby się dobrze sałatka schłodziła (na godzinę do 2) i możemy konsumować.
Smacznego :)