Pierwszy raz w życiu gdy spotkałem się z faszerowaniem była to, kaczka lub kurczak faszerowany jabłkami. Potem był hot dog faszerowany pieczarkami. Potem przyszła dieta rozdzielna i wiele się zmieniło. Jednak faszerowanie nie odpadło i jest dobre zarówno w połączeniu węglowodanowym jak ten hot dog z pieczarami, czy papryka z farszem ryżowym, jak i w kompozycjach białkowych. Tak więc, można faszerować i tworzyć połączenia warzyw z mięsem, czy innymi białkami. Właśnie takie opcje, to posiłki zgodne nie tylko z dietą rozdzielną, ale również z dietą ketogeniczną.
Tak na marginesie, połowa diety rozdzielnej, to przepisy, które nie zawierają węglowodanów, czyli są praktykowane przez zwolenników diety keto. Właśnie niedawno słuchałem kogoś na diecie keto i robi takie same połączenia jak my, czyli ryż lub ziemniaki zastępuje kalafiorem i łączy z produktami białkowymi.