Każdy chce się jak najmniej narobić by osiągnąć zaplanowany rezultat.
Może tez ktoś nie ma czasu i musi coś na szybko zrobić. Więc co wtedy?
Warto dowiedzieć się:
👉Jak zrobić drożdżówkę bez wyrabiania❓
Minimum roboty i efekt super...
Zapraszamy na przepis na Ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Za czasów PRL-u flaczki były rarytasem, przysmakiem i zupełnie nie wiem
dlaczego. Danie jak danie i nigdy dla mnie nie było w nim nic
fascynującego. Stan taki był do momentu, gdy Agnieszka zrobiła flaczki z
boczniaków. Te przynajmniej są wegetariańskie!
👉Jak zrobić flaki z boczniaków❓
Aby zrobić flaczki potrzeba od metra składników, a potem już z górki...
Kroimy, ścieramy, smażymy, dusimy, gotujemy i oczywiście walimy
przyprawy.
Cebulę i pora kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą (robimy to szybko aby nie nasiąkły wodą) i osuszamy na ręczniku papierowym. Boczniaki (kapelusze i korzonki) kroimy w paski, odcinamy tylko same końcówki, które są najbardziej twarde.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę i pora. Następnie dodajemy starte warzywa i całość podsmażamy przez 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka.
Na patelnię dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju. Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy boczniaki, delikatnie solimy i podsmażamy przez 5 minut. Podsmażone boczniaki przekładamy do garnka z warzywami.
Do podsmażonych warzyw i boczniaków wlewamy bulion, dodajemy pokrojony czosnek, przyprawy: paprykę, imbir, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy. Stawiamy na kuchnię i doprowadzamy do zagotowania. Jak się zagotuje, to od tego momentu gotujemy przez 20 minut. Pod koniec gotowania flaczki doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe flaczki możemy posypać natką pietruszki.
Gęstość flaczków możemy dopasować do własnych upodobań. Jeśli lubimy rzadsze wystarczy dodać więcej bulionu.
Jeśli chodzi o prażoną cebulkę, to kojarzyła mi się z hot-dogami. Nawet
jak kupowałem jakieś grillowane kanapki, to z reguły na pytania:
- Z prażoną cebulką, czy świeżą? -Wybierałem opcje klasyczną, czyli
świeżą cebulkę
👉Jak zrobić chleb z prażoną cebulką❓
Jak Agnieszka zrobiła chlebek z prażoną cebulką, to przeżyłem szok! W
całym domu roznosił się zapach, podobny do zapachu pizzy i nie mogłem
doczekać się kiedy spróbuję. Po teście mogę powiedzieć, że czuć wyraźny
smak prażonej cebulki.
Babka wielkanocna, to tradycyjny przepis sięgający XVII w. czyli Rzeczpospolitej Obojga Narodów...
👉Jak zrobić babkę cytrynową❓
Babkę cytrynową zrobić na święta trzeba, tak aby tradycjom stało się zadość.
Wystarczy odpowiednia foremka i odrobinę chęci by kolejny wypiek stanął na wielkanocnym stole.
Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki: mąka, kisiel, proszek do pieczenia, soda oczyszczona.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko roślinne, olej, sok z cytryny plus ksylitol i skórka z cytryny.
Suche składniki wsypujemy do mokrych i szybko mieszamy (nie mieszamy zbyt długo, ponieważ ciasto po upieczeniu będzie twarde i zbite).
Formę do babki z kominem (średnica 22cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką (u mnie kokosowa).
Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni (termoobieg). Pieczemy 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak babkę na 15 minut. Po tym czasie dopiero wyciągamy babkę z foremki i zostawiamy do ostygnięcia.
Po wystudzeniu babkę posypujemy pudrem (u mnie puder z ksylitolu) i gotowe.
W dzieciństwie biała kiełbasa kojarzyła mi się ze świętami, robiła ją
moja babcia, a potem mama... Biała kiełbaska, to danie które pojawia się u
nas w domu regularnie. Agnieszka robi ją na różne sposoby.
👉Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną w sosie kremowym❓
W tym filmie kolejny przepis na białą kiełbaskę w sosie kremowym, czyli
kolejny rewelacyjny przepis Agnieszki, która poprowadzi Was najprostszą
drogą do idealnego obiadu lub kolacji, albo potrawy na świąteczny stół.
Zapraszamy na przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie kremowym.
Agnieszka przechodzi samą siebie... Zrobiła fantastyczny sos
musztardowy. Sos wielo-musztardowy z majonezem i śmietaną. Nie
zapomniała o przyprawach... a wyśmienity sosik wyskrobałem z miski z pomocą skórki
od chleba...
👉Jak zrobić śledzia w sosie musztardowym❓
Jak mamy sosik, to już pozostaje niewiele do zrobienia. Trzeba pokroić
śledzie i wypaćkać sosem, znaczy wymieszać z sosem musztardowym.
Na
koniec przekładamy śledzika do mniejszej salaterki i pakujemy do
lodówki. Oczywiście nie zapominamy by wyskrobać sosik z miski, w której
mieszaliśmy.
Zapraszamy na przepis na śledzie w sosie musztardowym.
Przygotowanie: Płaty śledziowe płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy (jeśli są bardzo słone, to należy wodę zmienić kilka razy).
Gotowe śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski takie około 2cm.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Z musztardy, śmietany, majonezu, curry i pieprzu robimy sos. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Do sosu wrzucamy cebulę, śledzie i całość mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na kilka godzin (można nawet na całą noc) aby smaki się przegryzły i gotowe.
Brukselkę uwielbiam od dziecka. Brukselka jest przysmakiem i każdy nowy
pomysł Agnieszki i przepis na brukselkę witam z otwartymi ramionami i
szerokim uśmiechem.
👉Jak zrobić brukselkę z boczkiem❓
Robota jest szybka, mało składników, więc każdy da radę przygotować taką
brukselkę z boczkiem na obiad, śniadanie lub kolację. W formie
przekąski, lub dodatku do obiadu....
Przygotowanie: Brukselkę obieramy ze zwiędłych listków i odcinamy końcówkę/ogonek. Dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie lub na parze. Ja gotowałam na parze przez 5 minut. Taka brukselka na parze zachowuje więcej wartości (witamin i minerałów) niż ugotowana w wodzie.
Boczek kroimy w kostkę i na niewielkiej mocy palnika podsmażamy aż zrobią się skwareczki. Do boczku dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i podsmażamy przez minutkę. Na patelnię dokładamy brukselkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Przykrywamy pokrywką i na minimalnej mocy palnika podsmażamy, aby brukselka przeszła aromatem boczku i cebuli. Trzymamy tak przez 10 minut i gotowe.
Taką brukselkę możemy podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Jak Agnieszka zaczęła robić na obiad kaszę kuskus z warzywami, to nie
moglem się doczekać kiedy będzie gotowy i zjem... Nie wiem dlaczego mam
ostatni ochotę na kasze kuskus. Jednak każdy przepis na kasze kuskus,
czyli w moim przypadku gotowa wyżerkę jest mile widziany.
👉Jak zrobić kaszę kuskus z warzywami❓
Robota jest prosta jak pręt stalowy prosto w fabryki... Najpierw
Agnieszka powiem jak przygotować kaszę kuskus. A potem co i jak pokroić,
kiedy walnąć na patelnię i w jakiej kolejności. Oczywiście ile czasu co
ma się tam prażyć i jak przyprawić i co? I gotowe!
Śniadanie było dla mnie i było fantastyczne... Powiedział bym, że palce
lizać chociaż jadłem widelcem.
👉Jak zrobić sałatkę z kaszą kuskus❓
Trzeba mieć kasze kuskus. Potem ją przygotować tak jak mówi Agnieszka, a
potem elegancko poukładać składniki. Jeśli nie wiecie jak układać, to
ściągnijcie pomysł od Agnieszki. Oczywiście wszytko jest w filmie.
Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Pomidor kroimy na ćwiartki/ósemki. Cebulę kroimy w drobne piórka. Paprykę kroimy w kostkę/paseczki lub jeśli to jest spiczasta to w plasterki.
Na talerzu rozkładamy sałatę, na sałacie sypiemy kaszę kuskus, kukurydzę, cebulę, pomidory, paprykę.
Z oliwy, musztardy, soku z cytryny plus sól i pieprz robimy sos. Wszystko dokładnie mieszamy, ma powstać jednorodna emulsja. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę.
Jeśli lubimy, to sałatkę możemy przyozdobić kiełkami i gotowe.
Taką sałatkę możemy spakować do pudełka i zabrać do pracy. Sos zabieramy w słoiczku i dopiero na miejscu polewamy sałatkę.
Można robić z nadzieniem lub bez nadzienia. Jednak jak nam się już
znudzą rożne rodzaje ciasteczek bez nadzienia, to warto pójść krok do
przodu i zrobić z nadzieniem...
👉Jak zrobić Kruche ciasteczka z marmoladą❓
Po pierwsze trzeba wykombinować nadzienie! Zastanowić się co lubimy lub
co lubią domownicy. Jak już mamy nadzienie to robimy ciasto i ...
Nadziewamy tak jak Agnieszka.
Zapraszamy na przepis na Kruche ciasteczka z marmoladą.
Przygotowanie: Składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulkę, wkładamy do foliowej torebki i umieszczamy na pół godziny w lodówce (można dłużej).
Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4 milimetry. Ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 7-8cm. Następnie te paski kroimy na kwadraty. Na każdym kwadracie kładziemy łyżeczkę marmolady i zlepiamy (łapiąc ciasto za dwa przeciwległe końce).
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni (góra-dół) przez ok. 25 minut. Ciasteczka mają być lekko złociste (nie spiekamy zbyt mocno bo będą twarde). Czas pieczenia dopasować do własnego piekarnika.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak na 10 minut, a następnie zdejmujemy ciasteczka z blaszki. Ciasteczka możemy posypać pudrem (jeśli wolimy bardziej słodkie), ale nie jest to konieczne. Ja tego nie robię, bo dla mnie są w sam raz.