Fasolka szparagowa ostatnio zdominowała nasze obiady. Pojawia w różnych
formach, wersjach i na różne sposoby.
👉Jak zrobić fasolkę szparagową z czosnkiem❓
Tym razem Agnieszka proponuje zrobienie fasolki szparagowej
przesiąkniętej aromatem czosnku.. Dodatkowo, poza czosnkiem jeszcze
jeden składni sprawi w magiczny sposób, że ta fasolka nabierze smaku i
aromatu.
Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową z dressingiem.
Tym razem jeden z ulubionych przepisów Agnieszki z dzieciństwa. Takie
przepisy budzą wspomnienia i nasuwają myśl by przypomnieć sobie
beztroskie lata dzieciństwa...
👉Jak zrobić zupę jagodową❓
Zrobienie takiej zupki jest proste! Można ją zrobić w lato z jagód
prosto z krzaka, lub jagód mrożonych, a także w okresie zimowym z jagód
ze słoika.
Chleb żytni, to mój ulubiony chlebek. Od czasu do czasu, Aga robi jakieś
inne chleby lub bułki, co by nam się nie znudziło jedzenie tylko
jednego chleba. Wyciąga ze swojego wachlarza przepisów coś i mamy
urozmaicenie...
👉Jak zrobić chleb żytni z żurawiną❓
Jeśli uwielbiacie chleb żytni na zakwasie, to od dziś możecie robić nową
wersję tego samego chleba. Cieszyć się nowym smakiem i estetyką...
Zapraszamy na przepis na chleb żytni na zakwasie z żurawiną.
Może być sałatka białkowa, sałatka neutralna i sałatka węglowodanowa.
👉Jak zrobić sałatkę z ciecierzycy i kukurydzy❓
Tym razem Agnieszka zrobiła sałatkę na bazie węglowodanów, czyli taki
mały zastrzyk energii w towarzystwie dużej ilości warzyw neutralnych, co
daje tej sałatce lekkości, więc można ją spokojnie zaserwować na
kolację lub na śniadanie przed treningiem.
Zapraszamy na przepis na sałatkę z ciecierzycy i kukurydzy.
Dawno nie jadłem sosu bolońskiego, a właściwie to czegoś z sosem
bolońskim. Ponieważ jego główne zastosowanie to sos do spaghetti.
👉Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie bolońskim❓
Jednak spaghetti można zastąpić i zrobić fasolkę szparagową w sosie
bolońskim. Oczywiście aby to było smaczne, to trzeba znać sekret, a o
tym już będzie w filmie...
Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim.
Już drugi raz w krótkim czasie Aga robiła kociołek. Musze przyznać, że
pomysł wyśmienity. Jakiś czas temu zastanawiała się i oglądała żeliwne
kociołki z nóżkami do ogniska. Jednak coś spowodowało, że ten kociołek
nie został kupiony.
👉 Jak zrobić kociołek, czyli chłopski garnek❓
Być może to coś wpłynęło na zrobienie alternatywnej opcji do klasycznego
kociołka, czyli potrawy pieczonej w piekarniku...
Nie ma lepszej opcji jak szybki deser. A jeszcze lepiej jak go zrobić i
od razu podać na stół.
Krótko mówiąc deser błyskawiczny... !
👉Jak zrobić deser z musem rabarbarowy i bitą śmietaną❓
Do zrobienia tego deseru potrzebny jest mus rabarbarowy, który możemy
zrobić wcześniej i zapakować do słoika, by wyjąć kiedy nadejdzie
potrzeba i zrobić deser z bitą śmietaną.
Zapraszamy na przepis na deser z musem rabarbarowy i bitą śmietaną.
1 łyżeczka mielonego ksylitolu lub innego słodzika
mus z rabarbaru lub z innych owoców
ekspandowane jagły
owoce do przybrania
Przygotowanie:
Śmietanę kremówkę ubijamy z ksylitolem na sztywno.
Herbatniki kruszymy. Połowę herbatników wsypujemy na dno pucharków, następnie dajemy mus rabarbarowy, drugą połowę herbatników, a na nie ubitą śmietanę. Po wierzchu sypiemy ekspandowanymi jagłami i przybieramy owocami.
Taki deser po zrobieniu jest od razu gotowy do jedzenia, ewentualnie na krótki czas można włożyć do lodówki. Do ubicia śmietany nie dodajemy nic co by tą śmietanę usztywniło, dlatego nie nadaje się do pozostawienia na drugi dzień.
Zapiekanka to dość nie typowe danie i kryje się pod rożnymi nazwami od
klasycznych bagietek, przez inne bułki składane, zamykane, dociskane, aż
po wymyślne dania, takie jak zrobiła Agnieszka.
Oczywiście warto nie
zapominać o tym, że pizza to też rodzaj zapiekanki...
👉Jak zrobić zapiekankę z kalafiorem i mozzarellą❓
Generalnie zapiekanki kojarzą się, z żółtym serem. Jednak można zrobić
inną wersje i pominąć tłusty ser żółty, a to co węglowodanowe zastąpić
kalafiorem.
Zapraszamy na przepis na zapiekankę z kalafiorem i mozzarellą.
Roladki z zielonego ogórka, to wspaniała opcja do zrobienia na
śniadanie. Można zrobić je także jako przystawka lub zaserwować na
imprezie.
👉Jak zrobić ROLADKI z ogórka zielonego❓
Zrobić trzeba delikatnie, by nie wycisnąć sera i wszystko wyglądało
elegancko.
Zapraszamy na przepis na ROLADKI z ogórka zielonego.
Link do filmu z przepisem
Jak zrobić ROLADKI z ogórka zielonego❓ - Przepis na przekąskę lub śniadanie
Składniki:
2 długie ogórki zielone
250g białego sera
jogurt naturalny lub śmietana
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na długie plastry (przez całą długość ogórka). Możemy to zrobić obieraczką do warzyw lub na mandolinie.
Z sera białego, szczypiorku, jogurtu, soli i pieprzu robimy twarożek. Jogurtu dodajemy tylko tyle aby powstała zwięzła konsystencja (twarożek ma być gęściejszy, zbyt rzadki będzie wypływał z roladek).
Na plaster ogórka (na jeden koniec) kładziemy porcję twarożku i zwijamy w rulonik. Tak powstaną nam roladki, które po wierzchu możemy przybrać szczypiorkiem lub posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Dla wielu osób żeberka kojarzą się z topową opcją do wrzucenia na
grilla. Jednak to nie jedyna opcja, nawet omijając tradycyjne pieczone
żeberka w piekarniku. Te robiłem sporadycznie.
👉Jak zrobić żeberka pieczone w kapuście kiszonej❓
Żeberka, jak to udowodniła Agnieszka, można zrobić w kapuście, gdzie
kapusta jest elementem obiadu, oraz można ją uznać jako przyprawę, która
nada smaku żeberkom.
Zapraszamy na przepis na żeberka pieczone w kapuście kiszonej.
Mus rabarbarowy to kolejny dodatek, z którego można zrobić deser,
śniadanie lub przekąskę na imprezę.
👉Jak zrobić mus z rabarbaru❓
Trochę cierpliwości i wszystko da się zrobić. Wystarczy opanować
krojenie nożem i mieszanie łyżką w garnku. Prawda że proste? W szczegóły
oczywiście wprowadzi Was Agnieszka.
Bułeczki czosnkowe, chleb rwany, czy pieczywo czosnkowe w jakiejkolwiek
postaci, to fantastyczna przekąska, przystawka, przegryzka - czy jak tam
sobie to nazwiecie. Fantastyczna bo można zjeść bez żadnych dodatków,
bo takie pieczywo już samo w sobie jest atrakcją.
👉Jak zrobić bułeczki czosnkowe❓
Tajemnica zrobienia pysznych, domowych bułeczek czosnkowych tkwi w
masełku, a dokładniej doprawieniu, przyprawieniu tego masełka czosnkiem i
innymi przyprawami. A potem to już z górki...
Zapraszamy na przepis na domowe bułeczki czosnkowe.
Frużelina, to fajna alternatywa dla tych, którzy lubią słodkości, a
dokładniej alternatywa dla dżemów.
👉Jak zrobić frużelinę domową bez cukru❓
Robi się na pewno szybciej niż dżem, bo nie trzeba totalnie rozgotować
truskawki. Dodatkowo dzięki takiej kr ótszej obróbce termicznej w tych
truskawkach pozostanie więcej naturalnych wartości, a dzięki pominięciu
cukru jest jeszcze bardziej zdrowa...
Zapraszamy na przepis na frużelinę domową bez cukru.
100g erytrytolu lub więcej jeśli truskawki są mało słodkie
35ml wody
Przygotowanie:
Z truskawek zdejmujemy szypułki, myjemy i osuszamy. Małe kroimy na pół, a duże na 4 części.
Truskawki wkładamy do rondla, polewamy sokiem z cytryny, wsypujemy erytrytol i delikatnie mieszamy. Rondel stawiamy na kuchnię i powoli podgrzewamy. Całość doprowadzamy do zagotowania i chwilę gotujemy (na wolnym ogniu). Truskawki mają zmięknąć ale się nie rozgotować.
W wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się truskawek. Cały czas mieszamy żeby nie powstały grudki. Czekamy aż na całej powierzchni pojawiają się bąbelki (czyli się zagotuje), frużelina zgęstnieje i zestawiamy z ognia.
Jeśli chcemy cieszyć się smakiem frużeliny w zimie, to taką gorącą przekładamy do wyparzonego słoika i szczelnie zamykamy. Słoik musimy zapasteryzować.
Frużelinę możemy zastosować do posmarowania racuchów, pankakes, naleśników, różnych ciast, tortów i deserów. Jeśli frużeliny nie będziemy pasteryzować, to w lodówce spokojnie wytrzyma przez kilka dni.