To było zaskoczenie. Jak zwykle miłe zaskoczenie. Jak słyszałem, myślałem "coś w cieście" to kojarzyły mi się parówki w cieście, kalmary w cieście... Wszystko to jednak nie było zgodne z dietą rozdzielną. Nie zaprzątałem sobie głowy tą tematyką.
Aż tu nagle Agnieszka wprowadza taki eksperyment! Proszę bardzo! Prawdziwy szok!
Aż tu nagle Agnieszka wprowadza taki eksperyment! Proszę bardzo! Prawdziwy szok!
Mało, że zgodne z dietą rozdzielną to na dodatek posiłek wegetariański oraz wegański.
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- pieczarki (dowolna ilość)
- 1,5 szkl. mąki
- ok. 3/4 szkl. wody lub mleka roślinnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
- łyżeczka czosnku granulowanego
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki czyścimy i obieramy. Z mąki, wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę, musi być gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby pieczarki mogły pływać), pieczarki dokładnie ze wszystkich stron zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Wyjmujemy na papierowy ręcznik aby obciekł nadmiar tłuszczu.
Smacznego :)
P.S. Pieczarki w cieście możemy serwować jako przekąskę, samodzielne danie np. z surówką, buraczkami czy jako przystawkę.
Super
OdpowiedzUsuń