Grupa owoców, które nie można łączyć z produktami białkowymi i skrobiowymi... !
To oznacza, że również nie można spożywać ich po posiłkach jako deser. Najlepiej spożywać jako odrębny posiłek, śniadanie, drugie śniadanie przekąska, przystawka, na minimum 30 minut przed posiłkiem.
To oznacza, że również nie można spożywać ich po posiłkach jako deser. Najlepiej spożywać jako odrębny posiłek, śniadanie, drugie śniadanie przekąska, przystawka, na minimum 30 minut przed posiłkiem.
- ananasy
- arbuzy
- avokado ( 9g W/ 2g B / 15g Tł) 160kcal
- borówki
- brzoskwinie
- czarne jagody
- czarne porzeczki
- czerwone porzeczki
- daktyle
- figi rajskie
- figi
- granaty
- grejpfruty ( 11g W/ 0,1g B / 0,8g Tł) 42kcal
- gruszki
- guawa
- jabłka (14g W / 0,3g B / 0,15g Tł / 52kcal)
- jackfruit (24g W / 1,5g B / 0,3g Tł / 94kcal)
- jeżynomaliny
- jeżyny
- kaki - persemona (19g W / 1g B / 0,2g Tł / 70kcal)
- kantalupy (melon żebrowany)
- karambole
- kiwane
- kiwi
- klementynki
- kumkwaty ( 16g W/ 2g B / 0,9g Tł) 71kcal
- liczi
- limony
- maliny
- mandarynki (13g W/1,g B)
- mandarynki satsuma
- mango
- marakuja ( 23g W/ 2g B / 0,7g Tł) 97kcal
- melony (najlepiej jeść osobno)
- melon perski
- morele (11g W/1,4g B)
- morwy
- nektarynki (11g W/1g B)
- owoce lillipilli
- owoce nesplika
- owoce passiflory
- papaje
- pepino
- persymony (świeże i suszone)
- porzeczki (14g W/1,4g B)
- sapodilla
- tangele
- tangerynki
- truskawki (g W/ g B)
- winogrona (18g W/ 0,6-0,75g B)
- wiśnie (12g W/ 1g B)
Oraz grupa owoców które można łączyć z innymi
OWOCE WĘGLOWODANOWE - SKROBIOWE
- Banan (22g W/ 1g B / 0,3g Tł) 89kcal
OWOCE NEUTRALNE
- avocado (9g W/ 2g B / 15g Tł) 160kcal
- oliwki:
- oliwki zielone (4g W/ 1g B / 11g Tł) 120-170kcal
- oliwki czarne (6g W/ 1g B / 13g Tł) 120-190kcal
- cytryna (9g W/ 1g B / 0,4g Tł) 29kcal
Bardziej obszerny dotyczący zasad napiszemy w najbliższym czasie i umieścimy link tu... 😄
to jak sie ma do tego przepis na naleśniki z jabłkiem i cynamaonem
OdpowiedzUsuńJeśli zjemy surowy owoc to jego trawienie trwa szybko, około pół godziny. Owoce poddane obróbce cieplnej: gotowanie, smażenie, pieczenie itd. długość ich trawienia się zmienia (nie jest to już pół godz. tylko ten czas jest dwa razy dłuższy). Owoce, które poddamy obróbce cieplnej możemy łączyć z innymi potrawami (oprócz zawierających białko).
OdpowiedzUsuńStaram sie poszerzyc wiedze i systematycznie przeglądam bloga i fb . Moje pytanie wiec dotyczy przetworzonych owocow bez dodatku cukru i itp. Czy dzem z truskawek można połączyć w takim razie z jakimiś płatkami? z postów tutaj umieszczonych wnioskuje, że tak ale chciałabym się upewnic :)
UsuńTak, można połączyć z płatkami.
Usuńdziękuję za odpowiedz. Proszę jeszcze o informacje jak traktować awokado i mleko kokosowe
OdpowiedzUsuńAwokado i mleko kokosowe to produkty neutralne.
UsuńNie wiem, czy to Pani jest autorką artykułu (takie odnoszę wrażenie), ale powyżej na samym szczycie listy widnieje awokado, jako owoc, którego nie wolno łączyć ani z produktami skrobiowymi, ani białkowymi. Więc jak jednocześnie może być neutralne? Nic już nie rozumiem.
UsuńPodpinam sie,na poczatku listy wkradl sie chyba blad z tym awokado.Pozdrawiam I jestem wdzieczna za Panstwa ogrom pracy I wiedzy,jaka sie dzielicie,duze brawo :)
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńTrafiłam na ten blog zupełnie przypadkiem i się zakochałam. Czytam i czytam. Jeszcze szukam przepisów. Czy są jakoś podzielone na śniadania obiady i kolacje? Czy można jeść kaszę jaglaną gotowaną na wodzie z jabłkami i żurawiną?
W tagach wystarczy kliknąć np. przepis i się wyświetlą wszystkie przepisy. Kaszę jaglaną można jeść z bakaliami lub z owocami ale tylko po obróbce cieplnej np. pieczone, czy gotowane. Z surowych owoców jedynie można banana, pozostałe owoce należy jeść osobno, ponieważ trawią się w ok. pół godziny, a z dodatkami typu kasza zostaje zaburzone trawienie i dochodzi do procesu fermentacji już w żołądku.
UsuńCzu jako posiłek musi byc jeden rodzaj owoca czy mozna mieszac np. sliwki z malinami
OdpowiedzUsuńZ punktu widzenia diety rozdzielnej nie ma przeciwwskazań.
UsuńSą inne aspekty, inne filozofie, które jako lepszy sposób trawienia wskazują na nie mieszanie rożnych owoców, czy też rożnych białek ze sobą i minimalizowanie składników w jednym posiłku... :)
do jakiej grupy zaliczamy banany?
OdpowiedzUsuńBanany są węglowodanowe.
Usuńdo jakiej grupy zaliczamy żelatynę?
OdpowiedzUsuńDo Białek... :)
UsuńCzyli kasza jaglana ugotowana na mleku kokosowym z dodatkiem przesmażonych malin z bananem jest dopuszczalnym posiłkiem węglowodanowym?
OdpowiedzUsuńTak, jest to posiłek węglowodanowy.
UsuńDziękuję ;)
UsuńProduktu skrobiowe=węglowodanowe? Czy to osobna grupa?
OdpowiedzUsuńJabłko jest w węglowodanach i w owocach, więc jak to w końcu z nim jest?
Ale chyba można łączyć owoce z produktami neutralnymi?
A co z bananem? Na chłopski rozum to jest węglowodan, ale w tamtej grupie pojawia się tylko jako "bakalie" to nie wiem jak to rozumieć...
Znaczy można posłodzić ciasto daktylem lub bananem (obróbka termiczna),
ale budyń z kaszy jaglanej juz nie? A ciasto z orzechami to juz grzech?
Po 1. Skrobia to węglowodan, z grupy polisacharydów...
UsuńPo 2. Jabłko jak i większość owoców t węglowodany, a tylko niektóre owoce mają węglowodanowy z grupy skrobiowych np banan...
Po 3. Można zrobić sałatkę neutralną i połączyć ją z węglowodanami... Sam kiedy s jadłem sałatkę z: Pomidorów, cebuli, śmietany i jabłka... Warto poeksperymentować i obserwować jaki będzie samopoczucie.
Po 4. Banan normalnie jest owocem, węglowodanowym i skrobiowym... A kiedy go ususzymy to dostanie dodatkową nazwę - Bakalie = suszone owoce południowe
Po 5. Można słodzić bananem itp :)
Po 6. Ciasto z orzechami z grupy neutralnej = Ok :)
Mam pytanie co do nalesnikow: robie je z maki owsianej, dodake żółtko i kefir. I wlasnie pytanie brzmi czy moge dodac do ciasta banany i jablka czyli beda wtedy po obrobce cieplnej. Podaje je ze smietana 18% czasem dodaje jagody. Prosze o porade czy takie polaczenie jest dobre? Bardzo mi zalezy na odpowiedzi
OdpowiedzUsuńDo naleśników nie dodajemy kefiru ani żółtka. Naleśniki możemy podać ze śmietaną i z owocami, ale owoce muszą być poddane obróbce cieplnej (gotowanie, smażenie itp.), nie mogą to być surowe owoce. Wyjątkiem jest banan, który możemy podać na surowo (długość trawienia jest 1,5-2 godz. trawi się tak jak pozostałe węglowodany).
UsuńA czy do ciasta nelesnikowego zamiast mleka roslinnego mozna dodac rozcieńczoną smietanę kwaśną?
OdpowiedzUsuńTak można, tak zrobić.
UsuńCzy do mąki owsianej mozna dodac mąkę konopną albo wiesiołkową?
OdpowiedzUsuńTak, można dodać.
Usuńwitam, bardzo chcialabym sie dowiedziec czy do porannego smoothy moge wymieszac banana z mango i brzoskwiniami? Banan jest z grupy weglowodanowej ale zawiera skrobie, dlatego nie jestem pewna z czym go polaczyc za bardzo, z gory dziekuje
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńBanana nie należy łączyć z innymi owocami, tak jak Pani napisała jest skrobiowy i długość jego trawienia jest 1,5-2 godz. Pozostałe owoce trawią sie szybko, z reguły w ciagu pół godziny. Z bananem można zrobić sobie np. koktajl (banan, mleko roślinne, siemię lniane plus miód jak lubimy bardziej słodkie).
Dziekuje za odpowiedz, a czy jest dozwolone zjedzenie banana powiedzmy na pol godziny przed takim daniem,ktore bedzie zawierało inne owoce? Tak sie jeszcze zastanawiam bo slyszalam ze jesli banan jest bardzo dojrzaly to juz prawie nie zawiera skrobi czy to prawda?
OdpowiedzUsuńAha i jak to jest z tym łączeniem kwasnych owocow ze slodkimi czy takie polaczenia są dopuszczalne czy raczej rozdzielać je trzeba np wisnie i jablka w jednym posilku przypuśćmy w cieście
1. Witam Banan ma 23g węglowodanów i nie słyszałem spadku zawartości skrobi, więc nie polecam takich konfiguracji. Indeks glikemiczny bananów rośnie wraz z dojrzałością bananów i dochodzi do 70 co charakteryzuje głownie rośliny skrobiowe. To nie jest wyznacznikiem zawartości skrobi jednak bym nie ryzykował.
Usuń2. Zaleca się raczej spożywanie różnych owoców oddzielnie bez względu na pH to ułatwia nam trawienie. Czym mniej składników w posiłku tym lepiej.
Witam,a co jeśli chodzi o połączenie :makaron+truskawki+ŚMIETANA? Truskawki trzeba podsmażyć? Proszę o odpowiedź.
OdpowiedzUsuńZ założenia nie należny łączyć, makaron trawi się 1-1,5 godz. a tryskawki 30 minut. Połączenie takie może skrócić czyli zakłócić proces trawienia makaronu. Można dodać truskawki jako dodatek smakowy do śmietany - zblędować w niewielkiej - symbolicznej ilości. Nie mieszał bym pół na pół...
UsuńNie eksperymentowałem ze smażeniem truskawek!
W sezonie "truskawkowym" truskawki mogą stanowić danie węglowodanowe samo w sobie... np ze śmietaną :)
Do jakiej grupy zaliczamy olej lniany? I czy mozna go łączyc z owocami?
OdpowiedzUsuńDo neutralnych... :) jest w spisie neutralne w pozycji: "Oleje roślinne"...
UsuńCo do łączenia: ja bym nie łączył i nie za bardzo widzę powód, po co łączyć? :)
Czy są jakieś owoce, które można łączyć z weglowodanami np.z owsianką na wodzie? Dlaczego awokado jest w kilku grupach?
OdpowiedzUsuńZ surowych owoców do owsianki możemy dodać banany.
UsuńCzy do owsianki na wodzie mozna dodać uduszone jabłka z cynamonem?
OdpowiedzUsuńTak, możemy dodać.
UsuńZ czym możemy łączyć Kefir, aby powstał smaczny i zdrowy koktajl? Daktyle? Chia? Rodzynki? Żadne owoce bez obróbki termicznej nie mogą być, stąd pytam o suszone. Czy mrożone owoce aronii lepiej spożywać zmiksowane z bananem? A może z kefirem lub mlekiem kokosowym? czy jednak same?
OdpowiedzUsuńBananów nie mozna łączyć z innymi owocami, czego wczesniej nie wiedziałam, stąd powyższe pytania. Robiłam do tej pory koktajl z kefiru, banana, garści aronii i łyżeczki chia, czasami dodawałam trochę rodzynek.
Kefir nie łączymy z żadnymi owocami (bo to węglowodany). Jeśli chcemy zrobić koktajl z dodatkiem kefiru to tylko w połączeniu z warzywami. Do owoców możemy dodać mleko roślinne (oprócz sojowego). A jeśli chcemy dodać owoce i warzywa to tylko w połączeniu z wodą.
UsuńDzień dobry, czy można na diecie rozdzielnej nie schudnąć? Jestem bardzo szczupła, ale ze względu na problemy z trawieniem (refluks, zgzga) chciałabym spróbować tej diety, bo już nie mam pomysłu na ratunek😥
OdpowiedzUsuń