Tym razem trochę urozmaicenia. Czy kotlety zawsze trzeba smażyć? Czy
zawsze musi to być samo mięso?
👉Jak zrobić kotlety z brokułami i piersią kurczaka❓
Robimy zdrowsze kotlety czyli bez smażenia. Bez dodatkowej ilości
tłuszczu, który wsiąka podczas smażenia oraz część kotleta to warzywo. A
jak wiadomo warzywa są zdrowe... Smacznego!
Zapraszamy na przepis na kotlety z brokułami i piersią kurczaka.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i na łyżce tłuszczu smażymy na patelni. Po usmażeniu zostawiamy do wystudzenia.
Brokuł gotujemy na parze lub lekko osolonej wodzie (ma być al dente). Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia i dzielimy na małe różyczki.
Ogórek porządnie myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy.
Z majonezu, jogurtu, soli i pieprzu robimy sos.
Do miski wkładamy ogórek, brokuł, pierś z kurczaka, połowę pestek słonecznika plus sos i mieszamy. Po wymieszaniu przekładamy do salaterki. Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę i sypiemy resztą słonecznika.
Sałatkę wkładamy do lodówki aby się schłodziła i jest gotowa do jedzenia.
Jakiś czas temu Agnieszka wprowadziła rolady i roladki. Mówiąc krótko
uwielbiam taką wersję kolacji. Jak tylko Agnieszka zapowie roladę to od
razu robię się łatwy i mówię TAK! Nie mogę się oprzeć pokusie na
Agnieszkowe roladki...
👉Jak zrobić roladę marchewkową❓
Najpierw trzeba zrobić ciasto, później upiec, a potem to już z górki... Zapraszamy na przepis na roladę marchewkową. Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Jeśli chodzi o mój gust najbardziej lubię proste, okrąglutkie bułeczki
beż żadnych upiększeń. Wzięło się to stąd, że bułeczki takie mogłem
przekroić na 3 i zjeść 3 kanapki z jednej bułki. Więcej warzyw itd., a
mniej węglowodanów...
👉Jak zrobić bułeczki z przedziałkiem❓
Jednak jak Agnieszka zrobi coś nowego, to zawsze chętnie spróbuję, a nuż
mi się coś odmieni...
520g mąki (użyłam orkiszowej typ 630, można zamienić na pszenną typ 650)
20g drożdży
300ml letniej wody
60 ml oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy olej. Ciasto porządnie wyrabiamy (mieszamy, zagniatamy aby go dobrze napowietrzyć). Ciasto wyrabiamy tak przynajmniej z 5 do 10 minut (ma być elastyczne gładkie i odchodzić od ręki). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy zagniatamy, aby ciasto odgazować. Następnie robimy wałeczek i dzielimy na 9 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę (bułeczkę) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i opruszonej mąką (zachowując odstępy bo bułki będą rosły).
Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia. Gdy już się napuszą (podrosną), to tępą stroną noża na środku robimy przedziałek. Robimy to z wyczuciem, aby nie przedzielić bułki na pół, a tylko zaznaczyć wgłębienie (przedziałek).
Tak przygotowane bułki poznańskie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 20 minut. Bułeczki mają być rumiane. Aby sprawdzić, czy są upieczone wystarczy postukać od spodu w bułeczkę, jeśli słyszymy głuchy dźwięk, to znaczy że są upieczone.
Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
Pamiętam czasy gdy wchodziły do sklepów zestawy przypraw do mięsa. Potem robiło się
marynaty... Teraz Aga robi podwójną opcję przyprawy. Po pierwsze jest
to marynata i dodatkowo karkówka przechodzi smakiem kiszonej kapusty i
nie tylko.
👉Jak zrobić karkówkę na kiszonej kapuście❓
Same przyrządzenie nie jest trudne. Mając taki film spokojnie zrobił bym
taka karkówkę z piekarnika. Kilka, może kilkanaście minut i potem
pieczenie, a piecze się samo.
Tak na prawdę mamy 2 przepisy!
Przepis na karkówkę
i drugi ukryty na
marynatę do karkówki.
Taką marynatę można wykorzystać do innych dań mięsnych pieczonych i grillowanych.
Zapraszamy na przepis na karkówkę w kiszonej kapuście z piekarnika.
5-6 łodyg rabarbaru (wszystko zależy od długości i grubości)
2 czubate łyżki kaszy manny
1 łyżka masła
3 łyżki erytrytolu
Przygotowanie:
Z mąki, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Ciasto możemy sobie zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła (na grubość ok. 0,5cm). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z papierem na blaszkę.
Kaszę mannę sypiemy na ciasto (zostawiamy 5cm brzeg bez posypywania kaszy).
Rabarbar obieramy, kroimy na takie 1-1,5cm kawałki. Tak przygotowany rabarbar układamy na cieście i sypiemy erytrytolem (jedną czubatą łyżeczkę erytrytolu zostawiamy). Wolne brzegi ciasta zakładamy do środka i dociskamy.
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Brzegi tarty smarujemy rozpuszczonym masłem i sypiemy erytrytolem. Masło, które nam zostało polewamy po rabarbarze.
Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni (góra-dół). Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, ma być rumiana.
Gotową tartę możemy jeść na ciepło i na zimno (gdy wystygnie).
Jestem fanem kotletów de volaille. Pewnie prędzej bym się nauczył jak
robić kotlet de volaille niż zwykłego, klasycznego, tradycyjnego
schabowego. Którego i tak nigdy nie zrobiłem.
Dlaczego? Bo popularny!
Zawsze lubiłem eksperymenty i nowości na talerzu.
👉Jak zrobić kotlety mielone z mozzarellą❓
Taką nowość zrobiła Agnieszka, a jak zrobić, to już wszytko jest w
filmie....
Zapraszamy na przepis na kotlety mielone z mozzarellą.
Pieczarki wyszły wyśmienicie, zjadłem i poszedłem biegać. Okazały się
fit, a ja poprawiłem swój ostatni wynik na 10 km o 5 min i 20 sek. No
dobra, nie od pieczarek poprawiłem wynik, jednak na pewno nie były
zbytnim obciążeniem na żołądku...
👉Jak zrobić pieczarki w cieście piwnym❓
Tak jak kalafiora w cieście... No prawie tak samo bo ciasto inne...
Zapraszamy na przepis na pieczarki w cieście piwnym.
1 szklanka mąki, użyłam orkiszowej (szklanka o pojemności 250ml)
szklanka piwa
ok. pół kilograma małych pieczarek
sól
pieprz
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki papryki w proszku
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do mąki wsypujemy przyprawy: czosnek, paprykę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, wlewamy piwo i dokładnie mieszamy. Ma powstać ciasto, o gęstości gęstej śmietany. Gdyby było zbyt rzadkie, to dodać trochę mąki.
Ciasto zostawiamy na 10-15 do odpoczynku.
Pieczarki dokładnie czyścimy i obieramy. Jeśli są duże to kroimy na pół, lub na 4 części.
W rondelku rozgrzewamy olej, ma go być tyle aby pieczarki podczas smażenia mogły pływać.
Partiami wrzucamy pieczarki do ciasta, mieszamy aby pieczarki ze wszystkich stron oblepiły się ciastem, a następnie wkładamy na rozgrzany olej. Pieczarki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu wyjmujemy pieczarki na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Takie pieczarki wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno np. z dodatkiem sosu czosnkowego.
Namówiłem Agnieszkę na zrobienie czegoś na piwie i mamy teraz już całą
kolekcję. Kolejny przepis na marynatę z piwem. Tym razem to królowej
grilla, czyli kiełbasy.
👉Jak zrobić kiełbaski na grilla w marynacie piwnej ❓
Zrobienie jest proste, bo tylko 3 składniki marynaty tylko trzeba
zaplanować i pamiętać by przygotować najlepiej dzień wcześniej.
Zapraszamy na przepis na kiełbaski w piwnej marynacie z grilla.
4 kawałki dobrej kiełbasy ok. 550g (użyłam podwawelskiej)
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do pojemnika. Wlewamy piwo, dodajemy sos sojowy i całość mieszamy.
Kiełbaskę nacinamy z ukosa lub w krateczkę. Tak przygotowaną kiełbasę wkładamy do marynaty piwnej (zamykamy pojemnik) i zostawiamy na 3-4 godziny. Co jakiś czas obrócić kiełbaskę i od góry polać marynatą. Taką kiełbaskę możemy włożyć do lodówki i zostawić w marynacie nawet na całą noc.
Po upływie 4 godzin kiełbasę wyjmujemy z marynaty i grillujemy. Co jakiś czas obracamy i kontrolujemy stopień wypieczenia.
Ja i moi domownicy lubimy kiełbaskę mocno wypieczoną, więc dłużej trzymam na grillu.
W życiu usmażyłem jedną rybkę, potem zdarzało mi się upiec. Wiadomo
smażone nie zdrowe, a pieczone zdrowe. Tak mi w głowie zakodowano, więc
do smażenia nie garnąłem się. Co najwyżej usmażyłem jajecznicę lub
naleśniki....
👉Jak zrobić obiad zgodny z dietą rozdzielną❓
Robiłem różne potrawy pieczone zanim Agnieszka się wprowadziła, a
dzisiaj to Agnieszka włada w kuchni i ma dla Was nowy przepis na
pieczoną rybę.
Zapraszamy na przepis na rybę zapiekaną w szpinaku i mozzarelli.
Drożdżówka to taka uniwersalna bułeczka, zazwyczaj na słodko, którą
można zrobić na tysiąc sposobów. Jedną z filozofii urozmaicania
drożdżówek, to drożdżówka sezonowa.
👉Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem❓
Można zrobić drożdżówki z jagodami, czyli jagodzianki: https://youtu.be/dzVED2BwvH4 lub ze śliwkami: https://youtu.be/pfZ9-DDbkLk
Mogą też być z:
- truskawkami: https://youtu.be/hwu4iyckwwM
- borówkami: https://youtu.be/p6APEuRatek
- makiem: https://youtu.be/-_5dXsMiJ2k
i to wszytko już jest na naszym kanale, a dziś do kolekcji dochodzą drożdżówki z rabarbarem.
Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą spłaszczamy na placek o grubości ok. 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
Łodygi rabarbaru tniemy na 1cm kawałki.
Gdy placki wyrosną, w każdym placku dnem szklanki wyciskamy dołeczek. W każdy dołeczek wkładamy rabarbar i posypujemy erytrytolem. Boki ciasta smarujemy śmietanką, a na rabarbar sypiemy kruszonkę.
Gotowe bułeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) piekarniku przez 25 minut lub dłużej, aż będą rumiane. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Nagraliśmy przepis i zacząłem montować film, a focaccia stygła... Zanim
skończyłem już zaczęła znikać. Po zrobieniu renderingu filmu, focaccii
już nie było.
👉Jak zrobić focaccie z oliwkami i rozmarynem ❓
Focaccie robi się łatwo, prosto i szybko. Gdybym miał zrobić z pamięci
chleb żytni na zakwasie lub focaccie wybrałbym focaccie... i chyba
wszytko jasne.
Zapraszamy na przepis na focaccie z oliwkami i rozmarynem
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
3 łyżki oliwy plus jeszcze dodatkowo do posmarowania po wierzchu focaccii
240ml letniej wody
płaska łyżeczka soli
garść oliwek
rozmaryn
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy mąkę, sól, oliwę i wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, lejemy trochę oliwy i rozprowadzamy na papierze.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Brzegi ciasta składamy do środka, następnie skrapiamy oliwą i palcami rozklepujemy ciasto po blaszce na grubość ok. 1-1,5cm. Na wierzchu rozkładamy oliwki (lekko je dociskamy) i posypujemy rozmarynem.
Tak przygotowaną focaccie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 15-20 minut, ma być lekko rumiana.
Po upieczeniu focaccię wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Już po lekkim przestudzeniu możemy konsumować.