Drożdżówki to jedne z najpopularniejszych bułeczek. Dodatkowo można je
zrobić w różnych wariantach, z rożnymi dodatkami.
Agnieszka robiła już
bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z borówkami,
bułeczki drożdżowe ze śliwkami, bułeczki drożdżowe z jabłkami, i
jagodzianki.
Dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe z makiem.
👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM❓
W tym przypadku Agnieszka zrobiła bułeczki z masą makową ze świat, na
którą oczywiście też jest przepis na naszym kanale: Dodatkowo te
bułeczki wyróżnią się od dotychczas robionych drożdżówek formą, czyli
modelowaniem...
Zapraszamy na przepis na drożdżówki z makiem.
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- masa makowa (w linku przepis jak zrobić:...
- 450g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
- 20g drożdży
- 3 łyżki cukru (można więcej)
- ok. 290ml słodkiej śmietanki 12%
- 40g masła
Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej śmietanki. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewamy letnią śmietankę cały czas wyrabiając ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przystępujemy do robienia bułeczek.
Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat, zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na prostokąt (30/20cm), całość smarujemy masą makową i zwijamy wzdłuż dłuższego boku (jak roladę). Następnie nożem tniemy na mniej więcej takie same kawałki (u mnie z jednej części wyszło 5 kawałków). W środek każdego kawałka wcisnąć trzonek drewnianej łyżki.
Gdy już wszystkie bułeczki są gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je po wierzchu śmietanką. Gotowe bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, przez 30-35 minut aż będą rumiane. Długość pieczenia zależy od piekarnika.
Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu możemy polać lukrem lub posypać pudrem (u mnie puder ze zmielonego ksylitolu).
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz